סיכום דו"חות הבנקים: מי הראה חולשה, מי הפתיע, ומה מדאיג את האנליסטים?

פועלים, לאומי, דיסקונט והבינלאומי פרסמו היום דו"חות - והמניות מגיבות בעוצמה. הנה סיכום המספרים, ועמדת האנליסטים
ידידיה אפק | (3)

מה שמעסיק יותר מכל את המשקיעים היום בבורסה בתל אביב הוא, ללא ספק, דוחות הבנקים הגדולים. חמשת הבנקים שמרכיבים את מדד ת"א בנקים הרוויחו יחד 1.927 מיליארד שקל בשלושת החודשים הראשונים של 2014, עלייה של כ-3% לעומת השנה שעברה - למרות ירידה מצרפית של 2% בהכנסות הריבית.

מסיכום ראשוני לתוצאות האלו עולה כי 2 הבנקים הגדולים, פועלים ולאומי, בלטו לחיוב עם גידול משמעותי ברווח ותשואה להון גבוהה יחסית. מנגד, בבינלאומי ובדיסקונט נרשם קיטון ברווח ובתשואה להון. בתגובה לדוחות הבנקים כותב הבוקר מייקל קלאר, אנליסט מבנק ההשקעות סיטי, שהרבעון האחרון היה טוב עבור לאומי ופועלים, בעיקר בזכות הפרשות נמוכות מהצפי ושליטה בהוצאות. עם זאת, "קשה לדעת עד כמה נמוך יכולות ההפרשות להישאר", ולכן הוא נשאר בהמלצת 'ניטראלי' לשני הבנקים.

טרנס קלינגמן, פסגות - רווחי ההון חיפו על השפעת הריבית הנמוכה

בשיחה עם Bizportal אמר טרנס קלינגמן, אנליסט הבנקים של בית ההשקעות פסגות, כי "שני הבנקים הגדולים גנבו את ההצגה. בשני המקרים זה בגלל אירועים חד פעמיים - גם לאומי וגם פועלים רשמו קיטון בהפרשות, ובנוסף היו להם רווחים ממימוש אג"ח ומניות. בניטרול אותם אירועים חד פעמיים קשה לדעת איך היו נראים הדוחות".

בדוחות דיסקונט זה פעל לכיוון ההפוך - "הם מחקו עוד בגין ההשקעה בבינלאומי. התשואה להון שלהם, סביב 6%, זה סביר. הבנק נסחר במכפיל של 0.4X על ההון העצמי, ולכן השוק לא מצפה לתשואה גבוהה יותר. אני לא חושב שדוחות דיסקונט מאכזבים כל כך".

בבינלאומי המצב שונה - "הבינלאומי ידע לתת תשואה גבוהה יותר בשנה האחרונה, ולכן השוק מעניש אותם עכשיו", אומר קלינגמן. "התשואה להון ירדה משמעותית, אבל זה לא שמשהו קרה בבנק. הריבית במשק ירדה וזה משפיע.

מעבר לכך, האנליסט מציין שבניגוד לפועלים ולאומי, בבינלאומי לא הורידו את ההפרשות לחובות מסופקים. "הם נחשבים שמרניים מאוד", הוא מסביר. "הם היו יכולים להוריד את ההפרשות אם הם היו רוצים".

בשבוע הבא הריבית (כנראה) יורדת - איך זה ישפיע על מניות הבנקים?

"אם הריבית יורדת זה יפגע בתשואה השוטפת של הבנקים", אומר קלינגמן. "הם יצטרכו לחפות על זה במימוש רווחי אג"ח. האג"ח הממשלתי באטרף, וזה טוב מאוד לבנקים. באופן כללי ולא רק לבנקים, ככל שהריבית יורדת היקפי הפעילות מתכווצים אבל הם יכולים להוריד את נטל החוב".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

"חשוב לזכור שהבנקים מושפעים מאוד ברמת המאקרו. אם הריבית יורדת זה פוגע בפקדונות, אבל מנגד זה משאיר את ההפרשות ברמה נמוכה מאוד ומביא להם רווחי הון מאג"ח. הבעיה היא שבשלב מסוים רווחי האג"ח האלו יסתיימו".

"המשקיעים חוששים שברגע שברגע שרווחי ההון האלו יגמרו, הבנקים ישארו עם ריבית נמוכה במשק ותשואה להון נמוכה, והם לא יוכלו להתרומם מעבר לתשואה להון" הוא אומר.

אז עד כמה השקעה במניות הבנקים אטרקטיבית כרגע? "ההשקעה סבירה, לא יותר", מסכם קלינגמן.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    לקוח דיסקונט 22/05/2014 16:39
    הגב לתגובה זו
    דיסקונט הבנק הכי גרוע והוא בנק קשה עם בנקאים רעים. עברתי למזרחי טפחות ואני צריך לסגור שם התחיבויות. רוב הלקוחות פשוט עוזבים את הבנק הזה
  • 2.
    עידן 22/05/2014 15:00
    הגב לתגובה זו
    לתחת שלכם
  • 1.
    ארצי 22/05/2014 14:16
    הגב לתגובה זו
    נכנסנו למיתון חברים ,פועלים ולאומי מה עם החובות של הטיקונים לאומי מה קורה בחברה לישראל -אין דיווח רק ברבעון הבא עלינו לטובה , תשמרו על הכסף מזומן ,