שחקניות חדשות בת"א: מה כדאי לדעת לפני שמשקיעים באג"ח ברוקלנד ואקסטל
בדיוק כפי שמי שמעוניין לרכוש דירה חדשה להשקעה חייב להכיר את השוק אליו הוא נכנס, כך צריכים גם המשקיעים שרוכשים את האג"ח החדש של אקסטל לימיטד וברוקלנד, שתי השחקניות החדשות שנכנסו לבורסה היום, להסתכל טוב טוב בין השורות. שתי החברות עוסקות בעיקר בהחזקת מבנים בעיר ניו יורק, ותלויות בהתפתחויות בשוק הדיור האמריקני, שמצוי בשלבי התאוששות הדרגתיים בימים אלה.
נתחיל עם אקסטל, הגדולה ועם היקף הגיוס הגדול בין השתיים. החברה של היזם היהודי גארי ברנט השלימה ביום ה' גיוס של 1.05 מיליארד שקל בהנפקת אג"ח שקלית הנושאת קופון של 4.65% שנתי. ההנפקה זכתה לביקושים ערים, כשסך ההזמנות עמד על 1.37 מיליארד שקל, והריבית שנקבעה היתה נמוכה מריבית המקסימום שנקבעה בתשקיף.
החברה פועלת במנהטן בייזום למגורים ומסחר, וכן בתחום הנדל"ן המניב. לחברה מעל 4 מיליון רגל רבועים שנמצאים בפיתוח או בהחזקה, כולל מגדל המגורים הגבוה ביותר בעיר ניו יורק פרויקט ONE57, שצפוי להניב לחברה תזרים של כ-413 מיליון דולר בשנה הקרובה.
השחקנית השניה שנכנסה לבורסה המקומית היא ברוקלנד, שבשליטת אסף פיטוסי ובועז גלעד. החברה ביקשה לגייס עד 120 מיליון שקל באג"ח הנושאת קופון של עד 6.5% שנתי. גם הנפקה זו זכתה לביקושים יפים, כשבסך הכל התקבלו בקשות לרכישת 134,288 יחידות בנות אלף שקל כל אחת. שיעור הריבית שנקבע עמד על 6.4%.
- ביג, אלרוב ומגה אור: "אג"ח קונצרני שיאפשר לכם לישון בשקט בלילה"
- "מעדיפים אג"ח שקלי על פני צמוד; בקונצרני דירוגים גבוהים"
ברוקלנד עוסקת גם כן בייזום נדל"ן בעיר ניו יורק, אך מתמקדת בעיקר ברובע ברוקלין. לפי המצגת שפרסמה החברה לקראת ההנפקה, ברשותה 31 פרויקטים יזמיים, מהם 13 בשלבי ביצוע -18 בשלבי תכנון שונים. בנוסף, לחברה 4 נכסים מניבים, בעיקר למטרות מגורים. לפי תחזיות החברה, היא צפויה למכור דירות במהלך השנה הקרובה בסך כולל של כ-40 מיליון דולר.
מנהטן מול ברוקלין - מה עדיף למשקיע?
מן הסתם, חברות העוסקות בייזום ומכירת נדל"ן למגורים מושפעות באופן ישיר מההתפתחויות בשוק הדיור. קשה להאמין שחברות כמו ברוקלנד או אקסטל היו באות להנפיק אג"ח בבורסה לפני 3 שנים, כשמחירי הדירות בארה"ב היו בשפל חסר תקדים. מאז צמחו מחירי הדירות בהדרגה, כשבשנה החולפת עלו המחירים (לפי מדד קייס-שילר) בכ-13%.
הנתונים ברובע מנהטן, בו פועלת אקסטל, טובים יותר. מחיר הבית הממוצע במנהטן עומד כעת על 1.2 מיליון דולר, כלומר יותר מפי 2 מהמחיר הממוצע בברוקלין. מחירי הבתים ברובע זינקו בשנה האחרונה בלא פחות מ-17.4% לשיא כל הזמנים, לפי נתוני ZILLOW, וצפויים לגדול בעוד 5.5% בשנה הקרובה. המחיר הממוצע לרגל מרובע עומד על כ-1,400 דולר, ומחיר השכירות הממוצע עומד על 3,100 דולר, גבוה משמעותית מהמחירים בברוקלין.
אז מה המסקנה? לא פלא שהמשקיעים הסכימו לשים את הכסף בחברה של ברנט. נראה כי השוק במנהטן עדיין רותח ויכול להניב תשואה לא רעה, במיוחד בתחום מגורי היוקרה בו פועלת החברה. לעומת זאת, לחברה הצנועה ממעבר לאיסט ריבר צפויה עוד עבודה רבה לפני שתוכל להציג תזרימים משמעותיים מהנכסים שלה.
- 3.רמי אריה 01/06/2014 22:56הגב לתגובה זומה ששם לא היו נותנים לו מקבל פ על מגש של כסף ובקרוב מתחיל ממחוחל השדים יעלו דירוג והמוסדים ימכרו לגמל והם ישארו בסיכון עצום עד פשיטת הרגל
- 2.רם 01/06/2014 19:48הגב לתגובה זומלווים בריבית של מעל 6% באג"ח...
- 1.אחד 01/06/2014 19:41הגב לתגובה זואם העסק כל כך משגשג קשה להשיג מימון בוול סטריט וצריך להגיע עד לכאן?