מייסד IBI: "לא רואה סיכוי לשינוי, מספר החברות בבורסה רק יקטן" - צפו בראיון
בחודש שעבר חגג עמנואל קוק 80. ממרום גילו ונסיונו מתייחס אחד משלושת השותפים בבית ההשקעות IBI (לצד דוד ויסברג וצבי לובצקי) למספר נושאים אקטואליים בשוק ההון בישראל: היובש בבורסה, הרגולציה, הקונסולידציה של בתי ההשקעות ועוד.
עמנואל קוק מכהן היום בתפקיד דירקטור בבית ההשקעות ומקבל מדי חודש שכר סמלי של כ-12 אלף שקל. הוא מגיע בכל בוקר לעבודה, כמו גם שותפיו לדרך, אך רואה עצמו כחצי פנסיונר. שנים רבות נמנע קוק מלהתראיין בתקשורת, אך הסכים לבקשת Bizportal.
תחילת הדרך בירושלים. עמנואל קוק הוא קרוב משפחה של הרב יצחק הכהן קוק ובילדותו למד בבית הספר הממלכתי דתי 'מעלה' וחבש כיפה. הוא סיים תואר ראשון בכלכלה והיסטוריה מהאוניברסיטה העברית ולאחר מכן עבד בבנק יפת בירושלים עד שהגיע לתפקיד מנהל מחלקת תיקי ניירות ערך.
את דוד ויסברג הוא מכיר עוד מילדותו בשכונת רחביה בירושלים ואת לובצקי מהלימודים באוניברסיטה.
ויסברג ולובצקי הקימו בשנת 1971 חברת ניהול תיקים ועבדו מול קוק בירושלים. בשנת 1975 הצטרף קוק לויסברג ולובצקי. בתחילה החברה מנתה פחות מ-10 עובדים במשרד קטן ברחוב אלנבי בתל-אביב ובמשך השנים החברה הלכה וצמחה והונפקה בשנת 1984 בבורסה.
בשנת 2008 פינו שלושת המייסדים את הבמה לדור ההמשך: עידו קוק, דוד לובצקי רון ויסברג ואלה אלקלעי.
דוד ויסברג, צבי לובצקי ועמנואל קוק מחזיקים ב-20.09% ממניות IBI כל אחד. שותף נסתר מהעין, אך מעניין מאוד הוא קובי אלכסנדר, מייסד קומברס, שנמלט לאפריקה ומחזיק ב-19.2% מהמניות. מניית איביאי בית השק נסחרת במחיר המשקף לחברה שווי של כ-400 מיליון שקל.
מה דעתך על ניהול תיקים היום לעומת לפני 20, 30 או 40 שנה?
עמנואל קוק: "אני עוסק בנייירות ערך יותר מ-50 שנה. לפני 50 שנה למעשה לא היה ניהול של תיקי השקעות, אלא מערכת בנקאית עם יועצים. היום העסק הרבה יותר משוכלל ומסודר רגולטורית עם הפלוסים והמינוסים.
לפני 50 שנה הייתה קבוצה אחת של קרנות נאמנות - 'פיא', שהייתה שייכת לבנק לאומי וישבה בירושלים. היום יש למעלה מ-1,000 קרנות נאמנות שהן אופציה טובה מאוד לניהול תיקים. המערכת עובדת נכון".
- הבנקים מרוויחים, הלקוחות פחות: פועלים מציע את הריבית הכי נמוכה בפיקדונות
- נכסים ובניין חתמה על הסכם שכירות עם אמזון במנהטן
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מה שונה היום לעומת אז?
עמנואל קוק: "אני רוצה לתת קרדיט לחבריי דוד ויסברג וצבי לובצקי שהקימו את IBI בתחילת שנות ה-70 ואני הצטרפתי יותר מאוחר. הם פיתחו את התיוווך בין הלקוח הפרטי והמוסדי לשוק ההון. הבנקים שלטו אז בשוק ההון. ויסברג ולובצקי היו הראשונים שנתנו ייעוץ יותר אובייקטיבי בניהול השקעות.
אחרי ועדת בכר, ניהול ההשקעות יצא מהבנקים, אבל זה היה אחרת במשך שנים. לפחות עד משבר המניות הגדול בשנת 1983, אז ועדת החקירה הממלכתית בראשות השופט משה בייסקי, הקדיש פרק ביקורתי על ניהול ההשקעות בבנקים".
לבית ההשקעות IBI יש 5 זרועות עיקריות: ניהול השקעות (אמבן), קרנות נאמנות, גמל, חיתום (פועלים IBI - בשותפות עם בנק הפועלים) ושירותי בורסה. החברה שוכנת בשלוש וחצי קומות בבית כלבו שלום בתל-אביב.
מה דעתך על מגמת הקונסולידציה של בתי ההשקעות?
עמנואל קוק: "העובדות בשטח הן שחלק מבתי ההשקעות התמזגו או נסגרו. זה לא הכרחי למרות שהתחרות והרגולציה מקשים על הבסיס הכלכלי של בתי ההשקעות. אני אוהב את מצבנו כחברה ותיקה בגודל מתאים זה מאפשר לנו להיות יותר משפחתיים ואנחנו עושים זאת עם 270 עובדים. אני אוהב את המצב הקיים. שלושת המייסדים באים כל בוקר לעבודה - מכירה - זה לא רלוונטי בכלל".
האם הגענו לעודף רגולציה ומה הקשר ליובש בבורסה?
עמנואל קוק: "מספר החברות הרשומות בבורסה לא גדול והוא קטן בשנים האחרונות. במידה רבה של צדק. הסיבות לרישום בבורסה רבות וידועות, אך מול זה עומדות המגרעות של הרגולציה. הדרישה לשקיפות רבה והולכת וגדלה, דרישות חשבונאיות דיווחיות, הכתבה של הדירקטורים ותשלום - הכל משאב ניהולי גדול והרבה הוצאות.
לגבי חברות קטנות ובינוניות האם להירשם לבורסה - זה נוטה לשלילי. ברמה האישית נרשמנו למסחר לפני 30 שנה ואילו הייתי צריך לחיות מחדש לא הייתי נרשם ואני מאוד מבין את מי שמנסה למחוק את מניותיו מהבורסה. אני לא רואה שינוי מגמה - מספר החברות בבורסה יילך ויקטן".
האם אתה שותף לביקורת על שכר הבכירים בחברות ציבוריות?
עמנואל קוק: "זה נושא מאוד רגיש ועדין ומאוד פופולארי. האמת היא ששכר הבכירים הוא באמת סקנדל גדול מאוד. זאת התפתחות מאוד שלילית במשק הישראלי, אך הרגולטורים לא יצליחו לעצור זאת. מי שיכול זה בעלי השליטה, הדירקטורים ואולי הבכירים עצמם - צריך חלוץ שיבוא ויתנדב לנהל חברה לא ב-10 מיליון אלא ב-4 מיליון ואחרים יילכו בעקבותיו. רדיפת הבצע הזאת מגעילה".
מה דעתך על הסדרי החוב הרבים בשנים האחרונות?
עמנואל קוק: "זה חלק מהחיים. חלק ניסו לעשות הסדרי חוב הוגנים וחלק פחות. הכיוון הרגולטורי של לנסות 'להתנקם' במי שעשה הסדרי חוב או להכתיב למוסדיים איך לנהוג עמם זה מוצדק".
הבורסה עלתה מתחילת השנה ביותר מ-5% בהמשך לראלי חזק שהתחיל מאז השפל בסוף שנת 2008.
האם התפתחה בועה בשוק המניות?
עמנואל קוק: "קל לי לומר בתור אחד שעסק רק בניירות ערך כל השנים שלשוק יש את המחזוריות שלו. עם בועה ובלי בועה, השוק עולה ובאיזשהו שלב מתקן. ראינו מה קרה בשנת 2008, את התיקון. קשה לנבא את העתיד כידוע".
- 4.אני לגייס 100 מיליון של הזרקה לתל אביב 100 972532855155 (ל"ת)יופיטר שוקי הון 18/06/2014 10:29הגב לתגובה זו
- יועץ פיננסי 19/06/2014 11:02הגב לתגובה זולאחר בדיקה ובירור מצאנו שאתה סתם ולא רלוונטי לכלום אז תרד מהווריד שלנו בבקשה אין לך נכסים וערבויות כלל אז מה אתה רוצה לעקוץ מישהו או סתם מתוך שעמום אתה מחפש ענין על משהו או מישהו שלא מבין הרבה בענין פיננסי לך לשלום וזהו אל תבלבל לנו את המח בבקשה ממך
- 3.יופיטר שוקי הון 18/06/2014 10:25הגב לתגובה זויש לתמוך לסוחרים הפרטיים כמוני יופיטר שוקי הון לגייס אגח ולהזריק לתא 100 ויתר אם אגייס אגח אני אשתתף גם בהנפקות מה שעכשיו לא
- 2.פרג 18/06/2014 09:48הגב לתגובה זולבדוק מהר אם הם פולנים?
- 1.לבטל מיידית את מס רווחי הון. זה לא רק 25% אלא 39% (ל"ת)הסיבה לבריחת ההון 18/06/2014 09:40הגב לתגובה זו