יעקב לוקסנבורג יורה: "חתכנו לבן-דב את החבל, לבייב היה פראייר, אח"כ לימדו אותו הישראלים מה זאת תספורת"
הערב התקיים מפגש הסיום של תכנית הדירקטורים ונושאי משרה בכירים בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל-אביב (להב פיתוח מנהלים). פאנל בנושא הסדרי חוב בעקבות ועדת אנדורן זכה להתענינות רבה על רקע הדחת אילן בן-דב מהחברות הציבוריות שבשליטתו. את הכנס הנחה ד"ר שלמה נס.
לפני שהתחיל הפאנל הסביר יעקב לוקסנבורג (לוקסי) את ההדחה של אילן בן-דב: "כבר נתנו לו חבל במשך שנתיים".
ד"ר שלמה נס: "מחסום הבושה נפרץ. 140 חברות נכנסו להסדר חוב משנת 2008, חוב בהיקף של כ-39 מיליארד שקל. שוק ההון במשבר קשה - מספר חברות האג"ח ירד דרמטית. חברות שמתנהלות זמן רב ללא בעל שליטה זה פתח לעברות ואין פתרון - יש פופוליזם חקיקתי".
"אני כמו חייל קרבי...נתפס כמו גוף עוין שלוקח למישהו מפעל חיים"
יעקב לוקסנבורג: "אני כמו חייל קרבי שבא מהשוחות לאוהל הקמ"ן ויש מזגן. הסדר חוב זאת מילה יפה, רק שמאחוריה יש הרבה אמוציות שלא רואים אותם. הסדר חוב זאת השתלטות עוינת - לבוא למישהו שהקים את מפעל חייו או ירש ממשפחתו ובסוף דרכו לא צלחה דרכו. אז מגיע גוף עויין וגם אני נתפס ככזה.
באנו לפתור אנומליות של ניהול כושל בשוק ההון, שלעיתים לרגולטור אין יכולת לפתור. הקורסים החשובים ביותר הם של התנהלות ארגונית כי בסוף כל הסדר חוב נשען על אנשים ופרטים, יש אנשים שעפים מהחברה עם הארגזים שלהם. הסדר חוב זה כמו בג'ונגל - מגיע אריה חדש שאומר אני יודע יותר טוב.
אין למוסדיים יכולת, זמן או אנשים לנהל חברות ולכן כשאנו או קרן יורק למשל באים אז יש לנו את היכלת לנהל לפחות את השלב הראשון של ייצוב האניה ששוקעת. אחרת יש הרבה סדרות אג"ח, בעלי בית, בנקים תוהו ובוהו, הרבה דעות וקשה להגיע להסדר".
המשתתפים בפאנל: עו"ד יואל בריס, היועץ המשפטי למשרד האוצר תמי גוטליב, דירקטורית לשעבר באידיבי, עו"ד גיא גיסין, נציג מחזיקי האג"ח של סאני, פרופ' יוסף גרוס, מרכז הקורסים להכשרת דירקטורים בכירים בלה"ב, עו"ד איה יופה, שותפה במשרד גרוס-קלינהנדלר- חודק-הלוי-גרינברג, יעקב לוקסנבורג, בעל השליטה בלפידות חיפושי נפט וד"ר שלמה נס, עו"ד ורו"ח.
לפידות של לוקסי רכשה אג"ח של סאני וסקיילקס והדיחה את בן-דב
ברקע: מהלך ההשתלטות של מחזיקי האג"ח של סאני וסקיילקס אותו מוביל יעקב לוקסנבורג (לוקסי). חברת לפידות מחזיקה בסדרות אג"ח של סקיילקס בשווי של 59.6 מיליון שקל (מתוכם כ-29 מיליון שקל בסדרות המובטחות ד', ו' ו-י'), וכן אג"ח של סאני בשווי של כ-18.7 מיליון שקל.
פירמידת החברות של אילן בן-דב קרסה בעקבות הרפורמה בשוק התקשורת שהוביל שר התקשורת משה כחלון. אילן בן-דב פעל ברמת מינוף גבוהה והפסקת חלוקת הדיבידנדים בנכס הבסיס - פרטנר חיסלה את יכולת החזר החובות בחברות שמעליה.
לפי הדוח של יעל אנדורן בשנת 2003 היקף האשראי החוץ בנקאי היה 23% והיום הוא עומד על כ-50%.
עו"ד גיא גיסין:"הבעיות מתחילות בהליך של גיוס הכסף. המשק בארץ ריכוזי. השינוי באידיבי שפעם ראשונה נכנסו משקיעים זרים וזה דבר טוב. נושים יכולים לקחת חברות לידיהם וצריך לעגן זאת בחוק".
עו"ד איה יופה: "אין תשתית חקיקתית בנושא של הסדרי חוב. יש אסופה של נושים שונים ואין להם את היכולת להבול מהלך דומיננטי של העברת שליטה. צריך לעשות סדר בכאוס הזה".
תמי גוטליב: "ביהמ"ש לקח באידיבי תפקיד שאין לו אח ורע"
תמי גוטליב, לשעבר דירקטורית באידיבי: "אנחנו חיים בתקופה מרתקת. ועדת בכר ניסתה להוציא את הריכוזיות מהבנקים והיא עברה לידי חברות הביטוח. יש המון כסף בפנסיה ואין להם היכן להשקיע. קשה לי לקבל את מה שהיה באידיבי. אמרו לנו אתם לא חדלי פירעון אבל אנחנו חושבים שתהיו. סתם תהליך ארוך שעלה הרבה כסף. בית המשפט לקח תפקיד שאין לו אח ורע בהיסטוריה".
עו"ד יואל בריס: "הגברת הודאות ויצירת כללי משחק חדשים במסגרת ועדת אנדורן תשפיע לחיוב על אמון הציבור".
לוקסי: "מבחינתנו כל הליך של חיתוך מיידי הוא הכי בריא"
יעקב לוקסנבורג: "הזמן חייב להיות מהיר, בלי משחקים ובלי למשוך זמן. אני רוצה שהנהלה שכשלה תתפנה כמה שיותר מהר. ליאון רקאנטי, הרצל חבס ודן ברנר עשו זאת ועזבו די בתחילת הדרך. אך יש כאלה שמעדיפים למשוך זמן ואנו בעלי החוב מדממים והנכסים שוקעים. הם מקוים שתבוא הישועה, אך מבחינתנו כל הליך של חיתוך מיידי הוא הכי בריא".
תמי גוטליב: "טפשות או טעויות זאת לא עברה על החוק. אידיבי פיתח לדוגמא נוהלה על ידי הדירקטוריון במהלך התקופה של הדיונים להסדר חוב. היינו מקבלים 4 מכתבים בשבוע - חיפשנו משרד עורכי דין שיגן עלינו ולא מצאנו כי כמעט כולם היו בניגוד עניינים".
עו"ד גיא גיסין: "איך דירקטוריון אידיבי אישר השקעה במעריב?"
עו"ד גיא גיסין: "שורש הבעיה היא שהדירקטורים ממונים על ידי בעל השליטה. הוא עם עינים כחולות ואומר להם אתם מינוי שלי אז גם אם צריך להשקיע יותר מ-300 מיליון שקל בעיתון מעריב הדירקטוריון מאשר זאת".
פרופ' יוסי גרוס: "אנו חיים לפי חוק החברות המנדטורי מלפני יותר מ-80 שנה. חוק החברות תוקן 24 פעמים משנת 2000. הרבה שחקנים ושינויים".
יעקב לוקסנבורג: "במרבית הדירקטוריונים המינויים הם של בעל השליטה, הוא קורה לחבריו מהאוניברסיטה ומהצבא ופה הבעיה. בישיבות דירקטוריון אני עם טלפון לשח"ל כי חברי הדירקטוריון בלחץ. תבנו שקשה לדירקטורים לעמוד מול חבר שהביא אותם והחברה בקשיים. אם היינו בקרוז למאלטה אז אין בעיה, אבל לפעמים יש בעיה ומתברר שהדירקטוריון לא היה עירני ונסחף. אני יושב מול דירקטורים בסקיילקס וחושב שהיה צריך לבדוק אותם בתל-השומר - הם במתח לא נורמאלי. בשורה התחתונה - דירקטור חייב קודם כל את טובת בעלי המניות".
מה התרומה של בעל שליטה בהסדר חוב?
יעקב לוקסנבורג: "לגבי לב לבייב - הוא לא בדיוק ישראלי, הוא התנהג בצורה שהכבוד שיחק תפקיד גדול, הוא לא נתן לכבוד שלו לפגוע, ישב תמיד בשורה ראשונה ולא שורה שמינית מאחרורי עורכי דין. הוא הסתכל לוורדה אלשיך בעיניים וקיבל את הדין. בדיעבד לבייב היה טיפ טיפה פראייר. אחר כך הגיעו הישראלים ולימדו אותו מה זה 'תספורת'.
מי שמתנהל בזהירות בחברה הציבורית, לרוב מתנהל כך גם בתיק הפרטי שלו ומי שספקולנט בחברה ציבורית הוא לרוב בבעיה גם ברמה הפרטית. אני רואה את אילן בן-דב שהחזקנו אותו הרבה זמן ולא נתנו לא לפשוט רגל כי חשבנו שיש לו ערך. הוא טמן גלולות רעל וידע לבצר את מעמדו וכל עוד סמסונג ייצרה תזרים מזומנים זה היה כאילו בעל השליטה תורם. כשראינו שזה לא כמו שחשבנו אז חתכנו את החבל. אתמול בן-דב הגיע עם הפיקאפ ופינה את החדר וזה לא קל לראות איך הוא פינה את התמונות והדברים האישיים שלו וקם והולך. יש כאלה שסוחטים בעלי שליטה אבל זהלא אנחנו".
עו"ד גיא גיסין: "אם בעל שליטה רוצה פטור מתביעות - שישלם על זה".
עו"ד איה יופה: "מחזיקי האג"ח של קמור הפסידו כסף מדחיקת דן ברנר"
עו"ד איה יופה: "בעלי שליטה צריכים לדעת שחובות צריכים לשלם אבל זה לא אוטומטי. מעורבות בעל שליטה נחוצה להסדר חוב. בקמור - מחזיקי האג"ח עשו שטות גמורה שלא השאירו את דן ברנר והפסידו הרבה כסף".
יעקב לוקסנבורג: "ההסדר בקמור נכשל כי לעיתים יש גופים מוסדיים שנמדדים בעיתונות בכותרת. אנחנו המיליטנטים והאגרסיבים ולכן לקחנו את החברה לפשיטת רגל בעוד שניתן להגיע להסדר חוב כלכלי. לעיתים הכותרת שווה יותר מהתשואה בפנסיה ואנו לעיתים משתאים נוכח התנהגותם".
- 7.מוריס 26/06/2014 07:24הגב לתגובה זואת הכסף סופרים ביציאה מהקזינו.... לוכסי תקוע עם 70 מיליון שקלים השקעה שביצע בכספי חברה ציבורית בניירות זבל שאין בהם מחזור וכעת לא ניתן לצאת מהם. לא מבין מהיכן הבטחון שלו להתראיין ולשבת בפורומים עם כאלו הצהרות. ימים יגידו
- 6.יריב מור 26/06/2014 07:15הגב לתגובה זוגיסין מדיה. אסור להאמין לאיש הזה. כל שמעניין אותו פרסום. האיש פשוט מאוהב בעצמו על חשבון החוסכים. שלא נדבר על אלה שמשמנים אותו.
- 5.דוד 25/06/2014 22:20הגב לתגובה זונכון להיום לוקחיים מיליוניים מהחברות .לבייב גם לקח . אבל החזיר כל הכבוד ללבייב .אני בטוח שהוא יחזור ובגדול. בהצלחה לכולם
- 4.גיסין 25/06/2014 21:59הגב לתגובה זוגיסין-מה ים דלק נדלן(תשובה-בן כלב)
- 3.אבשלום 25/06/2014 20:30הגב לתגובה זושׁוּחָה בור; חפירה; בהשאלה: חלל, מגרעת. בְּאֶרֶץ עֲרָבָה וְשׁוּחָה (ירמיהו ב ו); כִּי-כָרוּ שׁוּחָה לְנַפְשִׁי (ירמיהו יח כ); כִּי-שׁוּחָה עֲמֻקָּה – זוֹנָה; וּבְאֵר צָרָה – נָכְרִיָּה (משלי כג כז).
- יוסי 25/06/2014 22:29הגב לתגובה זומשתהים נוכח התנהגותם, במקום משתאים - מתפלאים, תמהים על התנהגותם.
- יוסי 25/06/2014 22:27הגב לתגובה זוחטפתי חום מה"שוכה"
- 2.יש ללמוד את מקרה קמן ואלרואי לדעתי שוד (ל"ת)לא לומדים מהטעויות 25/06/2014 19:23הגב לתגובה זו
- 1.דיירים ממודיעין 25/06/2014 18:49הגב לתגובה זוים...די מספיק מהתרגילים