דלויט: "הבנקים בישראל יתקשו למקסם רווחים אם לא יחליפו את מערכות המיחשוב המרכזיות שלהם"
שדרוג מערכות המיחשוב המרכזיות ("מערכות הליבה") בבנקים (המערכות שתומכות בתהליכי הליבה של הבנקים החל מניהול העו"ש, הלוואות, פיקדונות וכלה בניהול מוצרי שוק ההון), הינו תנאי הכרחי להגדיל את הרווחיות של הבנקים, כך עולה מדו"ח שפורסם על ידי פירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte ביחד עם ספקית התוכנה Temenos.
בדוח קודם שהפירמה ערכה בשנת 2012 שבחן את הרווחיות של תעשיית הבנקאות העולמית עולה כי ההחזר על ההון (RoE) של תעשיית הבנקאות העולמית ירד בכ-38% בהשוואה לתקופה של טרום המשבר של 2008 וכי שדרוג הליבה ישפיע באופן חיובי על רווחיות המגזר.
המהפכה הדיגיטלית נותנת יותר ויותר כח ללקוח בשנתיים שחלפו מאז פרסום הדוח, הרווחיות של הבנקים בעולם לא הצליחה לבצע קפיצת מדרגה משמעותית, ויותר מזה ההשפעה של המהפכה הדיגיטלית מחריפה את המגמה. המהפכה הדיגיטלית נותנת יותר ויותר כח ללקוח, מפחיתה את היכולת של הבנק לשלוט על המחיר ועל עלות השירות, ומגבירה את התחרותיות בענף.
הדוח הנוכחי מוצא כי ההשפעה החיובית של שדרוג מערכות הליבה עדיין משמעותית מאוד עבור הבנקים, אך למרות זאת, הבנקים מעדיפים להשקיע בשדרוג והחלפת המערכות רק בעתות של עלייה ברווחיות ולא כמקדם של העלייה ברווחיות.
- שופרסל: רו"ח גיל וייס ימונה לסמנכ"ל הכספים
- דלויט: שוק הסייבר הישראלי בצמיחה מואצת; חברות נערכות ל-IPO
גם בנקים בישראל עדיין נמנעים ממודרניזציה של מערכות הליבה שלהם לדברי מירב הכרי, דירקטורית, מובילת שירותי IT Advisory במגזר הפיננסי בפירמה בישראל: "אם הבנקים בישראל לא יחליפו את מערכות הליבה שלהם, הם יתקשו למקסם רווחים פוטנציאליים. הבנקים היום עובדים עם מערכות ישנות שהוקמו לפני עשרות שנים והעדכונים נעשים בשיטת תלאי על תלאי, דבר שאינו תואם את הדרישות המשתנות בסביבה העסקית העכשווית".
בנקים רבים בעולם, וגם בישראל עדיין נמנעים ממודרניזציה של מערכות הליבה שלהם. ניתוח נתונים שנאספו מחברות מחקר מובילות מראה ששוק הבנקאות נמצא מאחור באימוץ מערכות מדף (מערכות שהבנק לא מפתח אלא מערכות שהבנק קונה מספקי תוכנה חיצוניים) ביחס למגזרים אחרים רק 28% מהמערכות בבנק הינן מערכות מדף, לעומת 37% במגזר הבריאות ו-82% במגזר שירותי הצריכה.
בחינת החלפת מערכות שוק ההון במערכות הבנקאיות במערכות מדף לדברי הכרי: "גם בישראל אחוז האימוץ של מערכות מדף כמערכות ליבה הינו נמוך ביותר אם כי לאחרונה בנק יהב החל בפרויקט של החלפת מערכות הליבה שלו במוצר מדף. הסיבה העיקרית לעיכוב החלפת מערכות הליבה בישראל נעוצה בלוקליזציה רבה ומורכבת שנדרשת על מנת לעמוד בדרישות החוקיות והרגולטוריות בישראל, זאת בנוסף לסיכונים הקיימים בפרויקט מורכב כזה לרבות עלויות. עם זאת, כן נרשמת מגמה של בחינת החלפת מערכות שוק ההון המהוות נתח חשוב ומהותי במערכות הבנקאיות במערכות מדף".
- הבנקים מרוויחים, הלקוחות פחות: מה הריבית שהבנקים מציעים לכם בפיקדונות?
- נכסים ובניין חתמה על הסכם שכירות עם אמזון במנהטן
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עוד עולה מהדוח שבפני המערכת הבנקאית עומדות מספר אפשרויות למנף את האתגרים הפנימיים והחיצוניים בפניהם הם עומדים במטרה לשפר את הרווחיות, כאשר אחד המרכזיים שבהם הוא יישום מערכות ליבה חדשניות. תהליך זה יאפשר לבנק לענות במהירות לאתגרים כדוגמת גידול במוצרים ובערוצים, ניהול עלויות, עמידה בדרישות רגולטוריות משתנות והתמודדות עם שוק תחרותי.
הדוח מתבסס על ניתוח ביצועי בנקים שיישמו מערכות מידע מודרניות "לא רק שהתהליך הכרחי לצורך הגדלת הרווחיות של הבנקים, נושא זה מתחיל להיכנס לראדר של בעלי המניות והרגולטורים בעולם. הסיכונים הנתפסים תחת פרויקטים אלו הולכים ופוחתים ככל שמערכות צד שלישי הופכות להיות מתוחכמות יותר ופירמות ייעוץ מובילות בונות התמחות בניהול וליווי פרויקטים בעולמות אלו. סיבות נוספות להאצת התהליך נעוצות במיזוגים ורכישות, הצורך להצדיק השקעות בערוצים דיגיטליים ולאפשר גמישות ומהירות בהתאמת המערכות לסביבה העסקית והתמעטות בעלי הידע במערכות הליבה הקיימות בבנקים", מציינת הכרי.
בנוסף, הדוח המתבסס על ניתוח ביצועי בנקים שיישמו מערכות מידע מודרניות בהשוואה לבנקים בהם קיימות מערכות ליבה ישנות, עולה כי בנקים אשר משתמשים במערכות ליבה שהינן מערכות מדף נהנים מ-RoA הגבוה בממוצע ב-19%, החזר על ההון (RoE) גבוה ב-28% ויחס עלות-הכנסה נמוך ב-6.5% מבנקים אשר משתמשים במערכות ליבה ישנות.
הפער ברווחיות הבנקים: בשנים 1980-2007 ה-RoE הממוצע של הבנקים עמד על 16%. רווחיות גבוהה זו הייתה יציבה בזכות שלושה גורמים עיקריים דה-רגולציה, מקרו-כלכלה עולמית חזקה ומינוף גבוה. בעקבות המשבר הגלובלי, ה-RoE ירד לרמות נמוכות משמעותית ממוצע של 4% ב-2008. למרות השינויים הרבים שבוצעו בבנקים לאחר המשבר, ה-RoE לא הצליח לחזור לרמות של טרום המשבר ונשאר בממוצע של 10% ב-4 השנים האחרונות.
לאחר המשבר, הבנקים נקטו בצעדים של קיצוצים משמעותיים בכ"א, הקפאות של גיוסים, העברת פעילויות למיקור חוץ ו-offshoring והקפדה על תהליכי רכש, אך תהליכים אלו לא עזרו לבנקים להתמודד עם שורש הבעיה שנעוץ במספר סיבות: 1. רגולציה. 2. שינויים בהתנהגות הצרכנים - צרכנים מוכנים יותר בקלות לעבור בין בנקים. הסקר מראה כי 51% מהנשאלים טענו שבהכרח יחליפו בנק בהינתן עלייה של 10 דולר בחודש בעמלות הבנק. 3. התחזקות התחרותיות בבנקים. 4. דיגיטציה. 5. ניידות - 10% מבעלי המכשירים הניידים מבצעים פעולות בנקאיות כלשהן באמצעות הטלפון. נכון לשנת 2012, כ-16% מהפעולות הבנקאיות מבוצעות באמצעות מכשירים ניידים, וכ-59% באמצעות מחשבים - עלייה של כ-10% מ-2011. התחזיות קובעות שעד שנת 2020, אחוז הטרנזקציות המבוצעות באמצעות מכשירים ניידים אף יעלה על אלו שמבוצעות באמצעות חיבור לאינטרנט ממחשב. 6. אנליטיקס - 80% מהנשאלים מאמינים כי יכולות אנליטיקס מתקדמות יחזקו את היתרון התחרותי של הבנק. 7. מחשוב ענן
- 3.מחשוב ענן בבנקים משול להתאבדות (ל"ת)אאא 06/10/2014 08:48הגב לתגובה זו
- 2.היהודי הנודד 06/10/2014 07:09הגב לתגובה זוהאם יכולה פירמת ייעוץ או ספקית תוכנה לייעץ שלא לשדרג מערכות במיוחד לבנקים ?
- 1.אבשלום קור 05/10/2014 15:09הגב לתגובה זוצ"ל טלאי על טלאי.
- אבל את המונחים באנגלית הם כותבים נכון... (ל"ת)ראית? 06/10/2014 10:47הגב לתגובה זו