שוברים את המונופול: דיויד גילה הורה לנשר למכור מפעל מלט למתחרה

הממונה על ההגבלים העסקיים פרסם את ההוראות שיחולו על נשר אם לא תעמוד בלוחות הזמנים למכירת מפעל הר-טוב למתחרים
 | 
telegram
(4)

כחלק ממהלך להגברת התחרות בענף המלט הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, פירסם היום (ה') את ההוראות שיחולו על מונופול המלט נשר, שייכנסו לתוקף במידה ולא תעמוד בתנאים ובלוחות הזמנים למכירת מפעלה לייצור מלט לידי מתחרה. יצויין כי המלט הינו חומר הגלם המשמש בין היתר לבנייני מגורים, תעשייה ומסחר, בניית כבישים וגשרים, ותחרות בריאה בענפי המלט והבטון תתרום לתנופת בנייה ופיתוח התשתיות.

מסקנת הממונה היא, שמכירה כפויה של מפעל לייצור מלט, למתחרה חדש שייצר מלט מקומי ויתחרה על כל לקוחות נשר, עדיפה משמעותית על פני הוראות שיטפלו בהתנהגות המונופול. במידה ותתפתח תחרות בענף המלט, ותמצא עבור כלל לקוחותיה של נשר אלטרנטיבה בת קיימא למלט המסופק על ידי נשר, יהנו כלל צרכני המלט בישראל מיתרונות התחרות.

"לייצור מקומי יתרונות ברורים על פני יבוא מלט"
לדברי גילה, הדברים נכונים על אחת כמה וכמה ככל שתחרות בענף תתאפשר בעקבות ייצור מקומי של מלט נוסף על זה של נשר. "לייצור מקומי יתרונות ברורים על פני יבוא מלט, בין היתר, נוכח החיסכון בעלויות הובלה, פתרון בעיית האחסון והבטחת עיתוי ורציפות אספקת המלט, ללא תלות ביצרני מלט בחו"ל או בהליכי הפריקה בנמל".

מנימוקי הרשות למהלך עולה עוד, כי ככל שיתאפשר ייצור מקומי משמעותי של מלט, בנוסף על המלט המיוצר על ידי נשר, יהיה בכך בכדי לרסן את כוח השוק של נשר, שתאלץ להתחרות בפועל ביצרן נוסף אשר פוטנציאל האספקה שלו לא יוגבל לצרכן מלט זה או אחר. במצב דברים כזה, לא תוכל נשר להתמודד עם האיום התחרותי באופן ממוקד אל מול לקוח מסויים בלבד (כפי שהיא עושה כיום ביחס לרדימיקס והנסון בלבד). תוצאה זו והגברת התחרותיות בענף המלט בכללותו צפויה להוביל בעקבותיה לערעור שיווי המשקל העל תחרותי בענף הבטון ולהעצמת התחרות גם בענף זה.

נכון להיום נשר מספקת מלט בתנאים מועדפים למספר מצומצם מלקוחותיה, ובעיקר לשתי יצרניות הבטון המובילות בישראל, רדימיקס והנסון. לפי ההוראות שקבע הממונה, במידה ולא יווצר מתחרה לייצור מלט נשר תפרסם מחירון ובו יפורטו כל סוגי המלט הנמכרים על ידה והמחיר הקובע לכל סוג מלט. בנוסף, נשר לא תגבה מלקוחות הרוכשים מלט מחיר שונה מהמחיר הקובע, למעט הבדלים במחיר שנעשים על פי חוק הפיקוח על המחירים, ולמעט הנחה נוספת שלא תעלה על סך של 4% מהמחיר הקובע.

נשר מרגישה מאויימת
בדיקת הרשות העלתה כי בענף המלט נשר רואה איום תחרותי ממשי באפשרות כי רדימיקס והנסון, המצויות שתיהן בבעלות יצרניות מלט בינלאומיות, יפנו לאיתור או פיתוח חלופות לרכישת מלט מנשר באמצעות יבוא. במתן התנאים המועדפים לרדימיקס ולהנסון מגיבה נשר באופן ממוקד לאיום היבוא, כך שהתמריץ של לקוחותיה הגדולים לפעול לפיתוח יבוא אפקטיבי של מלט לישראל נפגע, כאשר יתר צרכני המלט אינם זוכים ליהנות מפירותיו של האיום התחרותי ומשלמים מחירי מלט גבוהים יותר. לפיכך, מתן התנאים המועדפים מצמצם את האפשרות להתפתחות תחרות בענף המלט ומשמר את התלות של צרכני המלט בנשר, כיצרנית מלט יחידה, המספקת כ-90% מכלל צריכת המלט בישראל.

בענף הבטון, אף שרדימיקס והנסון זוכות להנחות ממחיר המלט, בשיעורים גבוהים בפער ניכר מיתר יצרניות הבטון המובא, כל אחת משתי החברות העידה, כי היא אינה מגלגלת את ההטבות המפליגות שהיא מקבלת מנשר ללקוחותיה. כלומר, רדימיקס והנסון בוחרות שלא לנצל את מלוא המרווח הניתן להן על ידי התנאים המועדפים על-מנת להתחרות זו בזו או ביצרניות הבטון האחרות. מצב דברים זה מלמד על שיווי משקל על-תחרותי בשוק הבטון ביחס להנחות שמקבלות רדימיקס והנסון, המתאפשר נוכח הפערים בין מחיר המלט שמשלמות רדימיקס והנסון למחירים שמשלמות יצרניות הבטון המובא האחרות המזנבות בהן.

מהניתוח הכלכלי של הרשות עולה, כי המהלך צפוי להוביל לירידת מחיר המלט, למצער, לרוב יצרניות הבטון, ועשויות אף להוביל לירידת מחירו הממוצע של המלט. בעקבות הירידה האמורה במחיר המלט, צפויה ירידה גם במחיר הבטון והגברת התחרותיות בענף זה. בנוסף, ככל שהממונה ימצא כי קיומו של מרווח בין מחירי המלט ללקוחות שונים של נשר טומן בחובו פגיעה בתחרות או פגיעה בציבור, או חשש לפגיעה משמעותית בתחרות או בציבור, הוא ישקול שינוי או הרחבה של ההוראות.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    ב2003 אולמרט המושחת נתן את שוק המלט במתנה לנשר
    דודו 30/10/2014 16:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ב2003 הטיל אולמרט היטל היצף על שוק המלט, מאז נתח השוק של נשר צמח מ70% למעל 90%. כולם להגיד תודה לאולמרט.
    סגור
  • 2.
    ייצור מלט
    ישראל 30/10/2014 13:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפי ידיעתי נשר היא בבעלות דיסקונט השקעות בשליטת ל בלוטניק ולא לבנת לידיעת כותב הכתבה
    סגור
  • 1.
    המדינה הפכה לקומוניסטית מפקיעה הכל גונבת ושודדת
    משהו מסריח 30/10/2014 12:32
    הגב לתגובה זו
    0 4
    את האזרחים. מישהו פה איבד את השפיות. מדינת ישראל בדרך למידרון תלול. איכסה
    סגור
  • המדינה צריכה למנוע מונופולים
    צא ולמד 30/10/2014 13:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כדי למנוע הפקעת מחירים. המשק הישראלי ריכוזי ומונופוליסטי וזו הסיבה העיקרית ליוקר המחייה. אז בחיאת, שחרר אותנו מססמאות על קומוניזם. מדובר על פתיחת השוק לתחרות. זה בדיוק ההפך מקומוניזם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות