בדיקה: זה הגורם (ולא 'צוק איתן') שעלול לחתוך את רווחי החברות

ברבעון השלישי זינק הדולר ב-8.5% מול השקל. בחברת 'שווי הוגן' בדקו מה קרה לרווחי החברות שבמדד ת"א 100 ברבעונים שבהם הדולר זינק בחדות
תומר קורנפלד |

עד סוף חודש נובמבר יפורסמו הדוחות הכספיים של כל החברות בבורסה בתל אביב. בזירת המאקרו - הרבעון שחולף היה רבעון לא פשוט. מצד אחד - מבצע 'צוק איתן' שיתק את הפעילות בדרום ועלול לפגוע בביצועי החברות. נתון נוסף שישפיע על ביצועי החברות ברבעון השלישי הוא הדולר שמאז השפל של אוגוסט זינק בשיעור של 8.5% עד לסוף ספטמבר.

בחטיבת הגידור של 'שווי הוגן' ניסו לבדוק כיצד השפיעה עלייה חדה בשער הדולר במהלך הרבעון על הדוחות של המניות המרכיבות את מדד ת"א 100. רו"ח אלי אל על מנכ"ל 'שווי הוגן' שבדק את הנושא מציין כי "מי שמצפה שהזינוק החד בשער הדולר ישפר, בהכרח, את רווחי החברות בתל אביב, עלול להתבדות".

בכדי לבדוק את הנושא - חזר אל על אל רבעונים שבהם הדולר עלה בחדות ובדק כיצד נראו הדוחות הכספיים. כך למשל, ברבעון השני של 2012 זינק הדולר בשיעור של 6% מול השקל. הרווח של החברות נחתך בשיעור של 50%. כך התרחש גם ברבעון השלישי של 2011 שבו הדולר זינק ב-9%. אז רווחי החברות נחתכו בכ-40%.

ב"שווי הוגן" מסבירים כי ברבעון השלישי של 2011, על רקע משבר החובות באירופה, נרשמה בישראל ירידה חדה של כ-17% ביצוא סחורות ושירותים, ואף היצוא התעשייתי נפל בשיעור של כ-10%. קרן המטבע הורידה את תחזית הצמיחה העולמית ואף נפגע לראשונה דירוג האשראי המושלם של ארה"ב שירד ב-5 לאוגוסט 2011 מ-AAA לדירוג של +AA.

גם ברבעון השני של 2012 חלה האטה בפעילות הכלכלית הגלובלית, מה שהביא את קרן המטבע להוריד את תחזית הצמיחה ל-3.5% (מ-3.6%), כאשר בשוק המקומי שוב נרשמה התכווצות ביצוא התעשייתי.

באופן דומה, גם ברבעון השלישי של 2014, קרן המטבע הבינלאומית הורידה את תחזית הצמיחה של הכלכלה העולמית ל-3.8% ב-2015, ול-3.3% השנה, כאשר התחזית הקודמת של הקרן מחודש יולי עמדה על צמיחה של 4% ב-2015. זאת ברקע לחולשה שנרשמה בכלכלות של יפן, ברזיל ורוסיה, ובגוש היורו אף חשש מפני התפרצות של דפלציה. למרות זאת, נקודת האור שניתן להצביע עליה היא הצמיחה האטית אך היציבה של כלכלת ארה"ב, אשר על רקע הדשדוש המתמשך של גוש היורו והקיפאון ארוך השנים ביפן, הביאה להתחזקותו של הדולר.

לדברי רו"ח אלי אל על, מנכ"ל "שווי הוגן", "אמנם בתקופות בהן נרשם זינוק חד בשער הדולר נהנים היצואנים מרוח גבית, אולם פיחות השקל עשוי להצביע גם על חולשה מאקרו כלכלית יחסית במשק המקומי. הדבר נכון בתקופה זו בייחוד לאור ממצאי סקר החברות של בנק ישראל אשר הצביעו על האטה במגזר העסקי ברבעון השלישי של השנה, בין היתר על רקע מבצע צוק איתן". לדבריו, מתוצאות הבדיקה ניתן לראות תופעה מעניינת ולפיה מי שמצפה שהזינוק החד בשער הדולר ישפר, בהכרח, את רווחי החברות בתל אביב, עלול להתבדות.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה