בנק ישראל: מחירי המזון ירדו בגלל לחץ ציבורי - מתרחש תהליך התאמה מבני
"טרם מוצו השפעותיהן של הפחתות הריבית שבוצעו בחודשים האחרונים, הריבית הנמוכה תומכת בפעילות הריאלית ובמחירים", כך סברו חברי הוועדה המונטרית של בנק ישראל בדיוני הריבית לחודש נובמבר, אשר נותרה ברמה של 0.25%. "מכיוון שכלי הריבית קרוב למיצוי, החליטה הוועדה לבחון שימוש בכלים נוספים לפי הצורך".
לדבריהם ההחלטה עקבית עם מדיניות מוניטרית שנועדה להחזיר את האינפלציה אל תוך יעד יציבות המחירים של 1%-3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. חברי הוועדה טענו כי בהסתכלות על 12 חודשים לאחור, הגיעה האינפלציה לרמה שלילית של 0.3%-. לדבריהם, לירידה של מדד המחירים לצרכן תרמו בין השאר הירידה המתמשכת בסעיף המזון ובסעיף הפירות והירקות וההתמתנות בעלייתו של סעיף הדיור, אשר נותר ללא שינוי. חברים בוועדה העריכו שירידת המחירים, ובעיקר הירידה במחירי המזון, נובעת בחלקה מתהליך התאמה מבני שהתפתח בעקבות הלחץ הציבורי סביב יוקר המחייה.
הירידה במחירי המוצרים נובעת מירידה במחיר הסחורות חברי הוועדה דנו בירידה במחיריהם של המוצרים הסחירים וסברו כי היא הושפעה מהירידה במחירי האנרגיה והסחורות בעולם ומהתיסוף המתמשך במחצית הראשונה של השנה. אל מול כוחות אלו, ניצבת מגמת הפיחות בשקל שהחלה להתפתח לפני כשלושה חודשים, אך לדעת חברי הוועדה היא טרם באה לידי ביטוי מלא במחירים.
בדיוניהם על הפעילות במשק ציינו חברי הוועדה כי האינדיקטורים מצביעים על כך שקצב הצמיחה של המשק האט ברבעון השלישי, בהמשך להתמתנותו ברבעון השני, אך הם הסכימו כי ההאטה נובעת במידה רבה מהשפעותיו הממתנות של מבצע "צוק איתן". נוסף על השפעות אלה תרמו להאטת הצמיחה ההתכווצות המתמשכת ביצוא והקיפאון המתמשך בהשקעות. הצריכה הפרטית, לעומת זאת, תרמה לצמיחה בתקופה האחרונה.
- פרוטוקול הפד: צמצום של 95 מיליארד ד' בחודש במאזן, הריבית תעלה מהר
- ירידה במחירי הדירות? הנה מה שחושבים בבנק ישראל
אשר לשוק הדיור, חברי הוועדה ציינו כי נמשכת מגמת הירידה בהיקף העסקאות, והיא מלווה בהתמתנות בקצב נטילת המשכנתאות. במקביל חלה האטה בקצב עלייתם של מחירי הדירות, והנתון האחרון אף הצביע על ירידה במחירים. את ההתפתחויות האלה מייחסים חברי הוועדה לחוסר הוודאות המלווה את ההמתנה לחוק "מע"מ אפס". חברי הוועדה ציינו כי קשה להעריך כיצד התבהרות התמונה בתחום זה תשפיע על שוק הדיור.
הרחבה פיסקלית מתונה יכולה לחזק את הפעילות במשק חברי הוועדה ציינו כי המרווחים בשוק האג"ח הקונצרניות נותרו ברמה נמוכה, וזו עשויה להעיד על תמחור חסר של הסיכונים בשוק זה. נוסף על כך נמשכת הצבירה בקרנות נאמנות שמתמחות באג"ח קונצרניות, אך היקפיה נמוכים.
אשר למצב הפיסקלי, חברי הוועדה התייחסו להרחבה הפיסקלית שנידונה במסגרת הדיונים בתקציב ל-2015. חברי הוועדה העריכו כי הרחבה פיסקלית מתונה יכולה לחזק את הפעילות במשק, במידה שהיא תתמקד בעידוד הצמיחה והביקושים המקומיים, אך ציינו את חששם מעלייה מתמשכת בגרעון.
- 4.רוני 10/11/2014 13:34הגב לתגובה זוהמדד החודש עומד להפתיע כלפי מטה ולהוכיח שהמיתון כאן ובענק. צרפו לזה אינתיפאדה ואולי בחירות וקיבלתם מתכון לצרה צרורה. ואיפה הנגידה? איפה המנהיגות? למה לא לראות עשרה צעדים קדימה?
- 3.קשקשנית. 10/11/2014 12:11הגב לתגובה זומה הנגיד עושה ? ?
- 2.אורי... . 10/11/2014 11:57הגב לתגובה זותמיד יהיה זמן לתקן את ההשפעות של ההורדה ל 0%, ולכן כדי לעודד את היצוא שהוא אחד המנועים החשובים ביותר ליציבות. הימנעות בגלל החשש מסיפור הנדל"ן לא ענייני לימים אלו א. מכוון שיש היום מעל 90 אלף דירות בבניה שהם למעלה מ 20 אלף מהגידול הטבעי. ב. בהסכמי הגג ברצותה המדינה יכולה להקפיץ את התחלות הבניה. דוגמה? בקריית גת הקצאה מיידית לבניית המחלפים תאפשר בתוך שלושה חודשים להוציא לשיווק 7 אלף יחידות דיור.
- לאורי יש לך טעות ,יש מחסור של 30-50000 דירות (ל"ת)אחד מאחד 10/11/2014 12:24הגב לתגובה זו
- 1.אפי 10/11/2014 11:41הגב לתגובה זורוב המוצרים נמכרים לצרכן לפחות פי 3 ועד פי 7 מהעלות ליבואן