שיא כל הזמנים בשווי אקזיטים והנפקות בהייטק הישראלי, כנסו לפרטים

דו"ח האקזיטים של PwC מסמן שב-2014 היו כ-70 אקזיטים והנפקות בשווי כולל קרוב ל-15 מיליארד דולר
 | 
telegram
(1)

עם כמעט 15 מיליארד דולר אקזיטים, שנת 2014 היא במרחק רב שנת השיא של ההי טק הישראלי. מדובר בשיא של כל הזמנים באקזיטים.

לפי רובי סולימן, שותף וראש מגזר ההייטק בפירמת ראיית החשבון PwC Israel, את שנת 2014 אפשר להסביר רק כאשר מבינים כמה גורמים פעלו יחד באותה נקודת זמן:

חלון הנפקות פתוח בארה"ב ובאנגליה. בגרות של חברות ישראליות רבות ושל המשקיעים, שבין היתר נובע מ-3 שנים קודמות של אקזיטים גדולים. זמינות גדולה של כסף להי טק מצד רוכשים ומשקיעים, בין היתר, בשל חוסר אלטרנטיבות השקעה. לבסוף, עוצמתו של ההי טק הישראלי שידע להמציא עצמו מחדש ולהתאים עצמו לזמנים.

מקור: PwC
מקור: PwC

ההנפקות מובילות את המגמה
לפי PwC 18, הנפקות במהלך השנה בסך כולל של 9.8 מיליארד דולר (לעומת 1.2 מיליארד דולר בשנת 2013) מראות לסקפטיים שבינינו, שישראלים רוצים ויכולים לבנות חברות רב-לאומיות גדולות. שנת 2014 מראה כמה ההי טק הישראלי התבגר.

"חברות שבעבר יכלו להימכר ולגרוף רווחים נאים למשקיעים, הלכו עד הסוף להנפקה ולבנית חברות גדולות. בכדי שזה יקרה, לא די בכך שחלון ההנפקות יהיה פתוח, נדרש גם שילוב של יזמים שמוכנים למשימה מורכבת זו, כמו גם משקיעים סובלניים ותומכים שבוחרים ללכת עד הסוף. מרבית החברות הללו ויתרו בשלב כזה או אחר על מכירת החברה לטובת , ויש בכך אלמנט מסוים של לקיחת סיכון. בסוף, כולם נהנים ממגמה זו שמביאה את שווי החברות לשיאים שלא ניתן להשיג במיזוגים ורכישות בלבד. עם 13 הנפקות בארה"ב ו-5 באנגליה (AIM) נראה כי היזמים והמשקיעים כאחד מבינים זאת".
מקור: PwC
מקור: PwC

מיזוגים ורכישות בירידה?
6.5 מיליארד דולר מיזוגים ורכישות בשנת 2013 לעומת 5 מיליארד בשנת 2014 מעידים לכאורה על ירידה. אך לפי סולימן, מי שקורא את הנתונים יחד עם נתוני ההנפקות מבין, כי הירידה בסך המיזוגים והרכישות נובעת גם מהעובדה שחברות בוגרות רבות בחרו בהנפקה על פני מכירה. 52 חברות נמכרו בשנת 2014 לעומת 39 בשנת 2013 , כך שהפעילות סך הכול הוסיפה לגדול בעוד ששווי עסקה ממוצע ירד מ- 165 מיליון דולר ל-97 מיליון דולר. ניכר בשוק כי בשנת 2014 ההצלחות בנתיב ההנפקה הביאו חברות רבות נוספות להימנע ממכירה מוקדמת.

לאן ממשיכים מכאן?
סולימן מסביר כי בעוד שאת השנה הזו ההייטק הישראלי יתקשה לשחזר, הרי שעדיין איננו רואים את הסוף של גל ההנפקות הנוכחי. "ישנן לא מעט חברות ישראליות עם היכולת והתיאבון להנפיק ולהפוך למובילות שוק בתחומן. גם התיאבון של תאגידים למיזוגים ורכישות טכנולוגיה נותר גבוה וניראה כי פעילות זו תוסיף להיות גבוהה מהרגיל בשנת 2015. כנראה ששנת 2015 לא תעלה על קודמתה, אך אין ספק שעדיין צפויה שנה מרתקת להי טק הישראלי עם לא מעט עסקאות והנפקות".

ובעתיד היותר רחוק
כמות ההשקעות בהייטק הישראלי, לפי סולימן, גדלה בעוד קרנות רבות מגייסות כסף ומשקיעים חדשים מתווספים למעגל. "חיידק היזמות גם הוא מוסיף ומתפשט בארץ, כך שנראה כי בעתיד הקרוב חברות נוספות יוקמו בקצב מואץ. בטווח הרחוק לעומת זאת, התחרות אל מול הסטרטאפים הישראלים שמגיעה משווקי המזרח ואפילו מאירופה תגבר ויקומו מקומות נוספים שיכריזו על עצמם כעמקי סיליקון מקומיים. נקודת הפתיחה של השוק הישראלי היא ביתרון משמעותי. בכדי לשמר את היתרון בטווח הרחוק ישראל חייבת להדביק ולעלות על ההשקעה העולמית בלימודים ובאקדמיה הטכנולוגית וליצר את דורות העתיד של היזמים והעובדים בתחום ההיי-טק.
אנו סבורים כי דוח זה מוכיח כי זו אחת ההשקעות המשתלמות ביותר שיכולה המדינה לעשות".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תרבות האקסטים זו הטעות ההיסטרות שלנו !
    שלומי 30/12/2014 12:05
    הגב לתגובה זו
    0 1
    במקום שהמדינה תעודד חברות להמשיך ולגדול כאן בארץ - ישר מוכרים ושנה אחרי זה מעבירים את כל הפיתוח לחול . אז מה יצא לנו מזה ? כצאת מזומנים מהירים ??. צריך לקחת דוגמא מצק פוינט ו אישקר - זה הדבר הנכון
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות