בעלי עניין מימשו בשנה החולפת מניות ב-6 מיליארד שקל: צפו ברשימה

היקף המימושים הגיע לרמת שיא שלא הייתה בבורסה שנים רבות. בנק דיסקונט נשאר ללא בעל שליטה
אבי שאולי |

שנת 2014 הסתיימה בעליה של 10.2% במדד המעו"ף ועליה של 6% במדד ת"א 100. בניגוד לשני המדדים המובילים מרבית המניות ירדו ובעלי עניין מימשו מניות בהיקף גדול של כמעט 6 מיליארד שקל, רמה שלא נראתה בבורסה שנים רבות.

את המימוש הגדול ביותר בבורסה המקומית ביצעה חברה לישראל שמכרה מניות של החברה הבת שלה, כיל בהיקף של כ-2 מיליארד שקל. מכירת המניות נעשתה במסגרת הנפקת כיל בבורסה הראשית בניו-יורק תחת הסימול ICL.

מימושים גדולים נוספים הם של שלמה אליהו שנאלץ למכור מניות של בנק לאומי לאחר שרכש את השליטה בחברת מגדל ביטוח ושל בעלי השליטה בדיסקונט (ברונפמן ושראן) שמימשו את מלוא החזקותיהם בבנק.

מה צפוי בשנת 2015?

מדינת ישראל צפויה למכור את יתרת החזקותיה (6% בבנק לאומי ושלמה אליהו את החזקותיו בבנק אגוד.

לפי חוק הריכוזיות שנועד להגביר את התחרותיות במשק, המדינה לא תאפשר יותר לבעלי שליטה בתאגידים ריאלים להחזיק גם בתאגידים פיננסיים.

פירוק הפירמידות יפגע בעיקר בשתי קבוצות עסקיות: אקויטל של חיים צוף וקובי מימון ובאיש העסקים צדיק בינו שיאלץ לבחור בין פז נפט לבין הבנק הבינלאומי.

קבוצות נוספות שיצטרכו למצוא פיתרון יצירתי או לממש החזקה הן: משפחת ורטהיים, המחזיקה בחברה המרכזית למשקאות ובבנק מזרחי טפחות, משפחת עזריאלי המחזיקה בעזריאלי קבוצה בבנק לאומי ובלאומי קארד, ליאורה עופר המחזיקה במליסרון ובמזרחי טפחות ושרי אריסון המחזיקה בשיכון ובינוי ובבנק פועלים.

איש העסקים יצחק תשובה, בעל השליטה בחברת דלק קבוצה פועל במרץ זמן רב, אך ללא הצלחה למכירת השליטה בחברת הביטוח פניקס. תשובה התאים עצמו לחוק הריכוזיות וגיבש אסטרטגיה של התמקדות בתחום האנרגיה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה