בית המשפט: "מדאיגה ביותר הקלות הבלתי נסבלת שבנק מעניק אשראי ללא בדיקה של מקבל האשראי"

השופטת מיכל אגמון העבירה היום ביקורת קשה על הדרך שבה מקצים אשראי לאנשי עסקים ללא ביטחונות

אבי שאולי |
נושאים בכתבה ברזילי דיסקונט

בית המשפט המחוזי בתל-אביב העניק היום תימוכין לטענה שהבנקאים מעניקים יחס חם ומיוחד ללקוחות עשירים ו/או מקורבים. השופטת  ד"ר מיכל אגמון-גונן קיבלה היום תביעה של דיסקונט נגד חברת א.ב אסבר ניהול ופרוייקטים ונגד אסף ברזני לתשלום של 4.4 מיליון שקל, אך לאור "התנהלות הבנק" לא חייבה את הנתבע בהוצאות, והורתה להעביר העתק מפסק דינה למפקח על הבנקים.

מיכל אגמון-גונן: "במסגרת תובענה זו נגלית תמונה מדאיגה ביותר באשר לקלות הבלתי נסבלת, שבה מעמיד בנק מסחרי בישראל, אשראי בגובה מיליוני שקלים, ללא כל בחינה או בדיקה של מקבל האשראי. האשראי ניתן על סמך היותו של מנהל החברה מקבלת האשראי, אחיו, ובן אחיו אנשי עסקים. זאת, ללא כל בטוחות, זולת ערבותו האישית של הנתבע".

פסק הדין עוסק בתביעה של בנק דיסקונט במסגרתה התברר שניתן אשראי בגובה של מיליוני שקלים לאנשי עסקים "ידועים" ללא בטחונות (למעט ערבות אישית). התביעה העלתה פרקטיקה של הקצאת אשראי ללא כל בטחונות לאנשי עסקים על סמך התרשמות אישית של בנקאים בכירים. במקרה הנדון על סמך התרשמות אישית מאסף ברזני (הנתבע) ואחיו כאנשי עסקים, וזאת בסכומים גבוהים ביותר (עד 8 מיליון שקל ללא בטוחות).   מהעדויות של בכירה בבנק, שעסקה בניהול החשבון, עלה כי האשראי ניתן למעשה על סמך היכרות של בכירים בבנק עם בן אחיו של אסף ברזני, איציק חממי שהיה מנכ"ל חברת גמול השקעות, והיותם של אסף ברזני ואחיו, אמנון ברזילי, אנשי עסקים בכירים (ברזילי היה בזמנו מבעלי השליטה בחברת מטיס קפיטל בעלת השליטה ביפנאוטו).

עדויות אותה מנהלת בבנק העלו פרקטיקות של מתן אשראי ללא בטוחות, כאשר בתחילת הדרך היו בידי אסף ברזני, לדבריו לפחות, נכסים בשווי מיליוני אירו. עוד התברר, מעדויות הבנק עצמו, כי גם כאשר התברר שהחברה לא תוכל לפרוע את החוב, העמידו לרשותה אשראי נוסף, לצורך עריכת עסקאות "ספקולטיביות" בתקווה שאלו יכניסו כספים לכיסוי החוב, גם כאן ללא כל בטוחות, בשל אמירות של אחיו של הנתבע, אמנון ברזילי, שהוא ואחיו ידאגו לכיסוי החוב.

מתוך הדיונים בבית המשפט:

אסף ברזני: "הכיר לי בן אחי, איציק חממי, שהיה המנכ"ל בחברת 'גמול', ואמר לי שיש מנהל בנק שאני רוצה שתכיר אותו שיש לו בעיה שאולי תוכל לפתור. עשינו  פגישה והגעתי למנהל הבנק שקוראים לו שמואל בייגל וסיפר לי שיש לו בעיה מאד גדולה והוא זקוק לכסף. אמרתי לו או שאני אשלח לו כסף, הוא אמר אין צורך תפתח חשבון ואני אסתדר עם החשבון הזה, אני צריך את זה לחודש חודשיים יש לי בעיה עם קרקע, הוא התחיל ממש לבכות ואמר לי שהוא יקבל התקף לב, הוא ימות אמרתי לו תירגע יהיה בסדר, הוא רצה שאני אפתח חשבון, נתתי לו את הדרכון ההולנדי שלי, הוא אמר שיעמיד לי אשראי, חזר אלי אחרי רבע שעה ואמר שאי אפשר לתת פרטי הכי טוב בשבילנו שתפתח חברה, אמרתי לו אני לא בארץ, אמר לי לא חשוב תפתח חברה ותביא לי מישהו שיעזור לי לסדר את כל הדברים בחברה ואני אגיד לו בדיוק מה לעשות, אז אני הסכמתי פתחנו חברה אחרי יומיים, 'אסבר', ולפי זכרוני היה לי אנשים שנתנו לי כל מיני הצעות עסקיות, אורן ששון שהיה בחברה שעובד במחשבים, צלצלתי אליו ושאלתי אותו אם הוא יכול לעזור לי כי אני לא בארץ וסיפרתי את הכול ואמרתי לו מה שמנהל הבנק מבקש הוא אמר אין בעיה אני אבוא לבנק, והוא הגיע לבנק, הראיתי לו את החברה אמרתי לו לעשות חותמת, הכל היה כל כך מהר וזה היה עסק שלא עניין אותי, זה היה בשביל לעזור למנהל הבנק, ומפה תמשיך הלאה, זה מה נגמר בחדר של המנהל בבנק דיסקונט, לא זוכר את הרחוב. שם הוא קרא לצהלה ואמר לה דיברו ביניהם וסידרו, אמרתי בסדר הלכתי פתחתי חשבון וחתמתי על החשבון, וזהו. מאותו זמן אורן המשיך את כל התהליך.

למה שמישהו שבערך אתה לא מכיר אתה עושה את הדבר הזה?

אסף ברזני: "עשיתי את זה כי ביום מן הימים אצטרך אותו בגלל שהחיים כאלה לפעמים צריך את האנשים, היום הוא צריך אותי ואולי אני אצטרך בעתיד, המטרה שלי לעזור לו.

תוכל להסביר את הקשר לאחיין שלך ואליו?

"האחיין שלי היה מנכ"ל של כמה חברות בארץ, היה מנכ"ל של אוויס, קונצרן כמו איי.די.בי. הוא ביקש ממנו, שאלתי את איציק חממי מה זה בשבילך הוא אמר שזה יעזור לו בעתיד כי הוא מנהל סניף".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מבנק דיסקונט נמסר בתגובה כי "בית המשפט דחה את כל טענות הנתבעים וקבע כי אין שחר לטענות אשר ניסו להטיל דופי בעובד בכיר בבנק. בית המשפט חייב את הנתבעים לשלם לבנק את מלוא סכום התביעה. ביחס לספקות אשר הועלו על ידי בית המשפט באשר להחלטת הבנק להעמיד אשראי על סמך ערבות, יצוין כי בית המשפט העליון קבע לא אחת כי ביסוד החלטת בנק להעמיד אשראי, עומדים שיקולים עסקיים הנסמכים לא רק על שאלת הביטחונות אלא גם על מאפייניו האישים של הלקוח, מצבו הכלכלי, מטרת האשראי וכיו"ב. עוד יצוין כי לבנק מדיניות בקשר למתן אשראי וכן נהלים הנסמכים בין היתר על הוראות המפקח על הבנקים ועל מדיניות ניהול סיכונים ראויה".