הצמיחה הגבוהה במשק: "בנק ישראל יתקשה עכשיו להצדיק הורדת ריבית, ובטח הפעלת כלים פחות קונבנציונליים"
היום פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים מעולים לגבי קצב צמיחת הכלכלה: התמ"ג עלה ברבעון האחרון אשתקד בקצב שנתי של 7.2%. הכלכלנים מגיבים ומסבירים את הדילמה שבה נמצא בנק ישראל לקראת החלטת הריבית ביום שני בשבוע הבא.
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, לנתוני הצמיחה בישראל: הרכב הצמיחה מספר את הסיפור המלא: ההוצאה לצריכה פרטית שעלתה ב-6.8% מבטאת לצד אמון צרכני חזק גם הרבה מאוד מזומן שמצוי חופשי בידי הציבור (198 מיליארד שקל בדצמבר) ועלייה ביכולת ללוות כסף על רקע הריבית הנמוכה במשק. נתון זה מפתיע על רקע הרושם שהתקבל מירידת המחירים במדד המחירים לצרכן. בנוסף, בולטת העלייה החדה ביצוא הסחורות והשירותים שעלה בשיעור של 7.3%. ככל הנראה, על רקע הפיחות של השקל מול הסל בחודשים האחרונים שמשפיע בפיגור, יחד עם מגמת ההתאוששות בסחר העולמי. המשמעות של נתון כל כך חזק היא שלמרות התחזקות השקל , ולמרות המדד הנמוך, בנק ישראל יתקשה עכשיו להצדיק הורדת ריבית, ובטח הפעלת כלים פחות קונבנציונליים כמו הרחבה כמותית. דבר המשאיר לו בארסנל בעיקר את כלי רכישת המט"ח".
נירה שמיר, הכלכלנית ראשית של בנק דיסקונט: ברבעון הרביעי צמח התוצר ב-7.2%, תוך צמיחה מהירה בצריכה הפרטית וביצוא התעשייתי. בעקבות פרסום נתוני הצמיחה, השווקים 'התהפכו'. בנק ישראל עומד בפני דילמה, בין דפלציה והתחזקות השקל מחד, והצמיחה המהירה, מאידך. במאזן כוחות זה, על אף, שאנו לא פוסלים צעדים מרחיבים נוספים, אפשרות זאת אינה בתרחיש המרכזי שלנו".
ברק גרשוני, מנכ"ל אלומות קרנות נאמנות: "נתוני הצמיחה החזקים לרבעון הרביעי ולמחצית השניה של 2014 מתפרסמים בדיוק יום אחד אחרי מדד שלילי שכמוהו לא נראה בישראל שנים. הסתירה בין הנתונים המעידים על צמיחה חזקה מחד, ומחירים יורדים המצביעים על חולשה בביקושים, מאידך, היא רק סתירה לכאורה. מדובר בשני נתונים שמושפעים ממקרים חריגים. מקור המדד השלילי, נובע בעיקר מהשפעה של ירידת מחירי הדלקים הקיצונית בעולם שחלחלה לסעיפים שונים במדד, כמו גם בהוזלות עונתיות צפויות בהלבשה והנעלה. הצריכה הקמעונאית בכללותה חזקה, גם אם יש מקום רב לשיפור באופן הצריכה של הצרכן הפרטי, הביקוש לדיור רק יגבר בשנים הקרובות ומי שקורא את נתוני השיא של מכירות הרכב מבין שגם בגזרה זו הביקוש גבוה, למרות העובדה שהוא נובע גם מעיוותים המובנים בשוק זה".
- התחושה בוול סטריט קשה, אבל הנתונים טובים - מי צודק?
- התחזית הפסימית ביותר לסין - "תצמח השנה רק ב-3.4%"
אלכס זבז'ינסקי כלכלן ראשי מיטב דש: "הצמיחה המפתיעה במשק ברבעון הרביעי אינה מייצגת זינוק בפעילות המשק, אלא מיוחסת למספר גורמים שהשפעתם לעיתים חולפת. קודם כל, סיום המבצע צוק איתן גרם לפעילות מואצת כפיצוי על הקיפאון בתקופת המלחמה. תופעה דומה הייתה גם בעבר, לדוגמה, אחרי מלחמת הלבנון השנייה. שנית, שינוי משטר מס גרם לגידול ניכר ברכישות כלי רכב גם ע"י העסקים וגם ע"י הצרכנים הפרטיים. גם הריבית הזולה של בנק ישראל הוסיפה לדרבן ביקושים למכוניות ולמוצרי בני קיימא אחרים. שלישית, הצריכה המוגברת של הממשלה במחצית השנייה של השנה, גם היא ככל הנראה קשורה לפחות חלקית להצטיידות אחרי המלחמה. צמיחה של 7.2% ברבעון הרביעי אינה מייצגת את המצב במשק. יחד עם זאת, המשק גם לא נמצא בוודאי בהאטה או במיתון, אלא צומח בקצב די גבוה של כ-3.0%, קצב שיכול לעורר קנאה אצל הרבה מדינות בעולם. עיקר השיפור נראה בתחום היצוא והצריכה הפרטית. לעומת זאת, ההשקעות במשק, כולל בבנייה למגורים, ממשיכות להתכווץ ולהצביע על זהירות של המגזר העסקי."
עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי של אפסילון לנתוני הצמיחה לרבעון הרביעי של 2014 ראשית, יש לזכור שזהו אומדן ראשון לצמיחת התוצר, כך שייתכנו שינויים בעדכונים הבאים. שנית, הקפיצה בצמיחה היא תיקון לירידה שברבעון השלישי שנגרמה בגלל צוק איתן ולדעתי לא ניתן להסיק מכך שהמשק נמצא בתוואי של צמיחה מואצת. אני מעריך שנתוני הצמיחה הבאים ישקפו באופן נאמן יותר את הצמיחה המתונה במשק כפי שהיא השתקפה במדד ינואר שהתפרסם אתמול. יתכן והנתון הזה ירחיק מעט את הפחתת הריבית אולם להערכתי לא לאורך זמן".