גרף

המדד הכי חם השנה מסביב לעולם (וגם בשנה שעברה) - האם הראלי הזה יימשך?

"מהפך בצמרת" מבחינת הבורסה הגדולה בעולם שמובילה את הראלי ב-2015. מה צופה הכלכלן הראשי במיטב?
מערכת Bizportal | (3)
נושאים בכתבה סין שנחאי

עיני המשקיעים בעולם וגם בישראל נשואות השנה בעיקר לבורסות באירופה שרושמות את פתיחת השנה הטובה מאז 1998 כאשר הדאקס הגרמני כבר השלים זינוק של 25% מתחילת 2015. אבל בשבוע האחרון נרשם "מהפך", מדד שנחאי -0.1% הסיני שטס 4.4% בשבוע הקודם השלים מהלך של כמעט 28% מתחילת השנה ותפס את המקום הראשון בעולם (אחרי מהלך עליות של 53% בשנת 2014). הראלי המדהים הזה בבורסה בסין קורה דווקא בשעה שהצמיחה במדינה הולכת ונחלשת. מחר (יום ד') צפוי להתפרסם נתון הצמיחה הסיני לרבעון הראשון של 2015 והתחזיות הן לקצב צמיחה שנתי של 7%, שזה קצב הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2009. מעבר לכך, אתמול פורסם נתון הייצוא הסיני לחודש מארס ולפיו נרשמה ירידה של 15% בהיקף הייצוא במונחים דולרים לעומת החודש המקביל אשתקד, וזאת מול תחיוזת לצמיחה של 8% בייצוא. נתון הזה דווקא גרם לראלי של 2.17% במדד שנחאי, ככל הנראה ברקע לספקולציות לפיהן הנתון החלש ידחוף את הממשל הסיני לבצע הקלה מוניטארית בכדי לעודד את הצמיחה.  הייצוא לארה"ב ירד ב-8%, הייצוא לאירופה התכווץ ב-19% וליפן צלל ב-25%. בהחלט נתונים מדאיגים.  הבנק המרכזי בסין כבר הפחית פעמיים את גובה הריבית מאז נובמבר האחרון, וגם פרסם שורת הקלות בנוגע לרכישת נכסים בסין עבור משקיעים זרים וגם הוריד את יעד הלימות ההון לבנקים במדינה, כל זאת בכדי לעודד את הצמיחה. בינתיים בבורסה זה ניכר, אבל בשוק הריאלי זה ניכר הרבה פחות. אנליסטים סבורים כי הבנק המרכזי ימשיך לבצע צעדים וצפוי למשל להפחית שוב את הריבית. נציין כי הריבית בסין עומדת על 5.3%, כלומר בניגוד לבנקים מרכזיים אחרים מסביב לעולם - לבנק הסיני יש עוד לא מעט תחמושת לשחרר. אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בית ההשקעות מיטב דש: "מדינות אסיה אמורות ליהנות מהנסיבות הכלכליות הקיימות, ולכן השווקים בהן מציגים ביצועים עודפים על פני המדד כללי של השווקים המתעוררים והמדדים בבורסות אחרות. המדינות באסיה הן בעיקר יבואניות של חומרי גלם. לכן, הירידה במחירי חומרי הגלם משחקת מאוד לטובתן, ובמיוחד ירידה במחירי הנפט. זאת בניגוד למדינות רבות בדרום אמריקה, לדוגמא. התחזקות הדולר האמריקני מאז אמצע השנה הקודמת גם היא מסייעת למדינות האסייתיות, כיוון שרובן יצואניות ונהנות מפיחות של המטבע המקומי. רוב המדינות באזור נמצאות בעודף בחשבון השוטף, עם יתרות מט"ח גדולות וגירעונות ממשלתיים יחסית נמוכים. לכן, המצב הפיננסי שלהן יחסית איתן."

עוד אומר הכלכלן של מיטב כי "גם למקרה של העלאת הריבית בארה"ב, מדינות אלה ערוכות טוב יותר מהמדינות המתפתחות האחרות. הסיכון האינפלציוני במדינות אלה נמוך. לכן, אפילו פיחות מואץ של המטבע לא אמור להוביל את הבנקים המרכזיים במדינות אלה להזדרז ולהעלות את הריבית - פעולה שבדרך כלל מסכנת שוקי המניות."

לסיום אומר ז'בז'ינסקי גי "כשמדברים על אסיה, צריכים להפריד את סין. עליות שערים במדינה אינן מתבססות על שיפור בביצועים הכלכליים, אלא על התקווה שהרעה בכלכלה תוביל להגדלת תמריצים מצד הרשויות. כמו כן, גם הקלות רגולטוריות על המשקיעים בסין סייעו לעליות בשווקים. יחד עם זאת, אם המצב הכלכלי בסין יתדרדר יותר מדי, זה ישפיע קודם כל על המדינות האסייתיות השכנות, מה שמווה הסיכון הכלכלי העיקרי לשווקים באזור." מדד שנחאי מאז 2012:

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ממליץ על תעודת סל - תכלית סין עלייה של יותר מ 20% השנה (ל"ת)
    אסף 14/04/2015 13:09
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    שישקו 14/04/2015 12:19
    הגב לתגובה זו
    בסוף כול הנגידים למדו מהנגיד האמריקאי וכולם מחקים אותו כולל הסיני .
  • 1.
    אישימוטו 14/04/2015 11:11
    הגב לתגובה זו
    משקיע בסין כבר כשנה . הסינים אינם מאכזבים ומתמודדים יפה עם בעיותיהם הכלכליות. סומך שגם בהמשך יתמודדו בנתיים התשואות נאות לכל הדעות.