בפוקוס

מדד המחירים לצרכן עלה 0.2% במאי - בהתאם לצפי הכלכלנים

מדובר במדד חיובי שלישי ברציפות, ועדיין בשורה התחתונה מתחילת השנה המדד ירד במצטבר ב-0.5%
מתן בן ברוך | (1)
נושאים בכתבה אינפלציה

מדד המחירים לצרכן לחודש מאי התפרסם היום (יום ב') ורשם עלייה של 0.2% בהתאם לתחזיות הכלכלנים שחזו עלייה של בין 0.1% ל-0.3%. בסך הכל מתחילת השנה המדד רשם ירידה מצטברת של 0.5% וב-12 החודשים האחרונים הוא ירד 0.4%. נציין כי בנטרול סעיף הדיור המדד רשם ירידה של 1.2% במחירים.

בדוח הלמ"ס מצוין גם כן כי המדד בנטרול הוצאות הדיור ירד עלה אף הוא ב-0.2% בחודש מאי, כך גם המדד בנטרול הוצאות האנרגיה. מתחילת השנה ירד המדד ללא סעיף הדיור ב-0.5% והמדד ללא אנרגיה נותר ללא שינוי.

עליות מחירים ניכרות נרשמו בעיקר בסעיף הפירות הטריים - עלייה של 15.3%, דלק ושמנים לכלי רכב - עלייה של 1.6%, תרבות ובידור - עלייה של 0.9% וגם עלייה של 0.3% בסעיף הדיור.

ירידות מחירים נרשמו בסעיף הירקות הטריים - ירידה של 2.4%, בסעיף ההוצאות על נסיעות לחו"ל וטיסות בארץ - ירידה של 1.1% ובסעיף התחבורה ירידה של 0.3%.

נציין כי בשלושת החודשים האחרונים המדדים הציגו עליות, לראשונה השנה. בחודש מארס עלה המדד ב-0.3%, ובחודש אפריל עלה בשנית, ב-0.6% ועקף את תחזיות הכלכלנים. אלו היו חודשיים רצופים בהם הציג המדד עליית מחירים, לאחר שבחודשיים הראשונים של השנה ראינו ירידות.

על פי הערכות הכלכלנים, לא צפויה להרשם דרמה יוצאת דופן עם פרסום המדד, ובהתאם לכך, נראה כי בנק ישראל לא יפעל באופן מיוחד כתגובה לנתון זה.

נזכיר כי בגזרת מטבע החוץ, השקל נמצא ברמות גבוהות מאוד ביחס לשאר המטבעות בעולם. בשבוע שעבר דובר על "מלחמת מטבעות" בכל העולם, כאשר הבנקים המרכזיים בניו זילנד ובדרום קוריאה הורידו ריביות, בגרמניה אנגלה מרקל טענה כי האירו חזק מדי, וגם באוסטרליה דובר על הורדת ריבית. נראה כי כל בנק מרכזי מנסה להחליש את המטבע שלו. לכן, פעולה של בנק ישראל, אם תקרה, תהיה כחלק מנסיון להחליש את השקל - ולא כתגובה לנתוני האינפלציה.

תגובות

עידן אזולאי מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות אפסילון "העובדה שהמדד עמד בתחזיות מותירה את הציפיות להותרת הריבית ברמתה הנוכחי גם לחודש הקרוב. ולפיכך נראה כי אין סיבה ממשית לכך שבנק ישראל ישנה את המדיניות המוניטרית שלו בזמן הקרוב."

חן הרצוג, הכלכלן הראשי, BDO Consulting Group "מדד חודש מאי עלה ב 0.2%- ומצביע על המשך המגמה של העדר אינפלציה בישראל. ברור כיום שמדד אפריל הגבוה הושפע מגורמים עונתיים ולא הצביע על עליית מדרגה בקצב האינפלציה. אנו מעריכים שסביבת אינפלציה נמוכה, התומכת בסביבת ריבית נמוכה היא עובדה קיימת הצפויה להמשך בשנים 2015-6. מדיניות שר האוצר הנכנס הינה להביא להפחתה של מחירי הדיור. כל ירידה של 5% במחירי הדיור תביא לירידה מקבילה של כ-0.8% במדד המחירים לצרכן. לכן, מימוש מדיניות הממשלה משמעו המשך אינפלציה נמוכה ביותר, מתחת ליעד האינפלציה. הבעיה הקשה של המשק הישראלי הינה כי למרות הריבית האפסית יש ירידה מתמשכת בהיקף ההשקעות במשק ובריחת השקעות לחו"ל. המדיניות המוניטרית לבדה לא מספקת כדי להעביר את המשק לתוואי של צמיחה, ולהערכתנו הממשלה חייבת לגבש מדיניות משלימה שתעודד פעילות והשקעות במשק כדי להימנע ממצב של האטה ודפלציה".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

רו"ח בועז צליח, מנכ"ל של בית ההשקעות טופ אלפא "גם החודש מדד המחירים ממשיך את המגמה החיובית ועולה בשיעור של 0.2% ובכך מתיישר עם רוב ההערכות במשק. נראה כי המשק הישראלי ממשיך להראות סימני התאוששות וכי החלטתו של בנק ישראל להשאיר את הריבית במשק על כנה בחודשים האחרונים, למרות חוזקתו של השקל מול סל המחירים האפקטיבי, הייתה ההחלטה הנכונה. לעלייה במדד המחירים בוודאי תרם הביקוש לדיור אשר שבר שיאים בחודשים האחרונים על רקע אי ודאות תכניות הממשלה בנושא וסביבת הריבית הנמוכה. אמנם חלה גם עליה בהתחלות הבנייה ברבעון האחרון , אך בטווח הזמן הקצר עד הבינוני אנו מעריכים כי עלייה זו אינה מספקת, הביקוש לדיור ימשיך להיות גבוה יותר מההיצע הקיים, וכי מצב זה ימשיך להיות גורם משמעותי בעליית המחירים במשק. העלייה הנוספת במדד ממשיכה להקטין את הצורך בצעדים מוניטריים מרחיבים נוספים מצד הבנק המרכזי ואנו מעריכים כי לא ינקטו צעדים כאלו בטווח הזמן הקרוב. כמו כן, סביר להניח כי אם יפרסם הפד השבוע את מועדי העלאות הריבית, אשר כרגע צפויה להתחיל לעלות לקראת סוף השנה, נתחיל לראות את סופו של תהליך ההרחבה המוניטרית מצד בנק ישראל. להערכתנו תחת תנאים אלו השקעה באפיק המדדי הופכת להיות יותר כדאית, כמובן בהתחשבות בסיכוני המח"מ אשר מגולמים בשוק אגרות החוב".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    ב 12 חודש אחרונים, שכ"ד עלה רק 1.59% והדירות רק 3.4% (ל"ת)
    האטה בהתייקרות הדיור 15/06/2015 18:57
    הגב לתגובה זו