סקטור בפוקוס: מניות הבנקים נמצאות עמוק בתוך התיקון, האם זו הזדמנות קניה?
מדד הבנקים בת"א נסחר גם היום (יום ה') בירידות שערים, זה היום השלישי ברציפות, וזאת למרות מגמה חיובית במדדים המובילים באחוזת בית. בחודשיים האחרונים נסחר המדד בתנודתיות רבה ולא מצליח להראות התאוששות מהנפילה של חודש אוגוסט, נפילה שהייתה במקביל לירידות החדות מסביב לעולם.
ברקע למסחר במניות הבנקים ניתן למנות את המצב הבטחוני הקשה (השפעות הפיגועים על הבורסה, אם בכלל, היו לרוב על המדד הזה), החשש מרפורמה בסקטור, בדגש על המלצות ועדת שטרום שצפויה להמליץ להפריד את חברות האשראי מהבנקים, כמו גם המצב הכלכלי של המשק, כאשר קיימים חששות להאטה - דבר שישפיע באופן מובהק על הבנקים. Bizportal שוחח עם אלון גלזר ומאיר סלייטר, לשמוע את דעתם על מצב הסקטור, ובעיקר - לאחר ירידה של כ-8% מהשיא - האם מדובר בהזדמנות?
אלון גלזר, לידר שוקי הון, לא נשמע מודאג: "בגדול, צריך לזכור שהבנקים בעליות שערים מתחילת השנה, והציגו תשואות יפות יותר משאר הבורסה. מה שעשוי להפריע לבנקים הוא חשש מרפורמות בוועדת שטרום, שתפרסם מסקנותיה על רקע לחצים חברתיים הולכים וגוברים, והחששות הם עד כמה ייפגעו מרפורמות עתידיות צפויות. לדעתי, בסוף נגלה שהרפורמות הון לא כ"כ מהותיות: בסוף הדרך יש איזון בין כמה הפוליטיקאים והוועדות רוצות לשנות, לבין בנק ישראל ששם ברקסים בנושא זה. לדעתי הרפורמה לא תפגע באופן דרמטי בהכנסות הבנקים".
שר האוצר, משה כחלון, הראה לנו ברפורמת הסלולר שהוא מסוגל לצאת 'נגד הזרם' - ומניות הסלולר קרסו בתגובה. לא נראה דבר דומה בבנקים? "אחד החששות העיקריים בסקטור היה באמת מכניסת כחלון למשרד האוצר , אבל נכון לעכשיו, כשמבינים שהמסקנה העיקרית תהיה המלצה למכור את חברות האשראי, לא נראה שיעשו מה שעשו בתחום סלולר. אי אפשר לכניס כעת עוד 2-3 שחקנים , כמו שהכניסו לסלולר".
- "מודה שהופתעתי מדוחות הבנקים - הסיכויים גדולים, אבל גם הסיכונים גדולים"
- "מניות הבנקים לא מבטאות את הגידול הצפוי בהפרשות להפסדי אשראי; התמחור שלהן אופטימי מדי"
ומה לגבי אבדן ההכנסות ממצב שכזה, בו ימכרו את חברות האשראי? "נכון שמדובר באובדן הכנסות, אבל גם מקבלת כסף על המכירה. בנוסף, אחרי המכירה הם ימשיכו ליהנות מחלק מהרווחים. ברור שזה פחות טוב להם, אבל הנזק הכלכלי לא יהיה דרמטי.
אילו עוד סיבות הביאו לירידות במדד? "הנושא הבטחוני אולי השפיע, אבל כבר למדנו שהכלכלה פה מספיק חזקה בשביל להכיל את האירועים האלו. בסופו של דבר הבנקים הם במעגל השני של האירועים האלו, ולא הראשון: ברמת הכלכלה המקומית אפשר להיות מרוצים, למרות המצב הבטחוני. ברור שאם מדברים על חששות בדרך לקונפליקט - המניות המקומיות יותר חשופות ממניות פארמה או תקשורת, וקיים חשש להאטה מסויימת, אבל בהסתכלות על הצמיחה של המשק אנחנו במצב טוב".
"סיבה אחרת היא מסחרית: בהסתכלות קדימה, כניסה של חברות גדולות למדדים (מנקיינד, מיילן) תבוא על חשבון מניות אחרות כמו מניות הבנקים, והמשקל שלהם במדדים ייפגע".
לטענה כי מניות הבנקים 'יודעות לרדת - ונחתכו בכ-50% בין תחילת שנת 2011 עד סוף יולי 2012, ענה גלזר כי הוא לא חושב שנראה ירידות חדות בבנקים כתוצאה מרפורמה "אכזרית". ירידות חדות יהיו רק באחד מהמצבים ירידה בשווקים בעולם או הרעה משמעותית בשוק האשראי של הבנקים והעסקים. נכון לעכשיו "אני לא רואה פגיעה משמעותית בתיק האשראי".
ולשאלה החשובה ביותר עבור המשקיע - כיצד הוא רואה השקעה כעת הזו בבנקים, ענה גלזר כי "המחירים היום, יחד עם מכפיל ממוצע של קצת מעל 0.8 על ההון, וייצור של 9-10 אחוזים על ההון, בסך הכל מדובר בהשקעה טובה מאוד, ואני מרגיש בנוח ושמח להיות מושקע במניות הבנקים".
בשיחה עם מאיר סלייטר, מירושלים ברוקראז' שמענו עמדה שונה לגבי מניות הבנקים: "המניות נמצאות באותה סביבת מחירים שאנחנו מכירים. הדבר העיקרי שקורה בסקטור הוא המצב הכלכלי במשק: הבנקים הן השקעות מאקרו, כי הם הראשונים להיות מושפעים מגובה הריבית, האינפלציה, הצמיחה כל מה שבונה את המשק, מתבטא באופן ישיר בבנקים. מה שקרה בחודשיים האחרונים הוא שקיבלנו תמונת מאקרו שנחלשת בישראל ובעולם - בישראל יש החלשות כבר מהרבעון השני, ונראה שכך יהיה גם בשלישי. היקף הייצוא נחלש גם כן, ועלה סימן שאלה גדול לאן הכלכלה הולכת, דבר שהוחמר עם המצב הבטחוני".
איך הדבר משפיע על הבנקים? "מבחינת רמת הריבית והאינפלציה: הצפי להעלאת ריבית רק מתרחק, אמירות לגבי ירידת ריבית מתחילות להישמע, ולדעתי היא לא תרד מתחת לרמתה הנוכחית. יותר מזה, אני חושב שהריבית תישאר ברמתה עוד תקופה ארוכה, לפחות עוד שנה קדימה. מבחינת הבנקים - הם צריכים להתמודד עם ריבית כזו עוד תקופה ארוכה, ויחד עם אינפלציה נמוכה זה פוגע ברווחיות שלהם".
אלו דברים שכבר מתומחרים במחירי המניות? "נכון להיום הבנקים מתמודדים עם זה לא רע, והתמחור מביא את זה בחשבון. עם זאת, דברים שלא מתומחרים לדעתי הם הבעיות במשק, שעשויות להתבטא בגידול בהפרשות להפסדי אשראי הפרשות שהיו מאוד נמוכות בשנתיים האחרונות". איך אתה רואה את המצב בראיה לעתיד, יחד עם האיום של מסקנות ועדת שטרום? "אני מעריך שיש פה האטה אמיתית, וזה בהחלט מאיים על תיקי האשראי. ועדת שטרום היא מכה גדולה לבנקים: הפרדת חברות האשראי היא צעד משמעותי מאוד - והיא תהיה מכה לא קלה לבנקים. אני מעריך שכשיפורסמו המלצות הוועדה נראה תגובה של השוק". סלייטר מסכם כי כחלק מתיק השקעות כולל, הבנקים צריכים לתפוס משקל שוק או משקל חסר: "אני לא מנסה לתזמן את השוק, אלא בודק אם ההשקעה מתומחרת. בחודשים הקרובים יש יותר סיכונים מסיכויים, צריך להיזהר מהסקטור הזה".
מדד הבנקים מתחילת השנה:
- 8.מסתכל מלמעלה 01/11/2015 11:18הגב לתגובה זובתחילת התיקון - בהבט ארוך טווח
- 7.משקיע ערך 30/10/2015 17:53הגב לתגובה זוהבנקים בישראל נסחרים מתחת להונם העצמי ומצליחים לייצר תשואה חד סיפרתית גבוהה על הונם העצמי.זאת על אף הריבית האפסית שפוגעת בריוחיותם.
- 6.מכניסים מניות למדדים וכך הציבור יפסיד כסף (ל"ת)הרשות והבורסה חלמאים 29/10/2015 19:04הגב לתגובה זו
- 5.אופיר 29/10/2015 18:09הגב לתגובה זואני זוכר גם בפעם הקודמת גלזר ותמיר אמר שכדאי להשקיע בבנקים . אך לפני מספר חודשים שהבנקים היו בשער יותר נמוך מהיום שמעתי אותו מתראיין ואמר דברים הפוכים.
- 4.נמאס 29/10/2015 18:08הגב לתגובה זובנוסף יש אופציות שבועיות . מאז המס על הבורסה הכל מת ולאף אחד לא אכפת. כולם כבר שכחו ממניות הבנקים . לאומי ופועלים מככבות . ההמלצות על דיסקונט לפני שנתיים הם בדיחה. ואת מניות מזרחי ואגוד אף אחד כבר לא זוכר יש כמה מניות שמככבות והשאר מת וגוסס
- 3.זיפו 29/10/2015 17:11הגב לתגובה זושימו לב , פריגו עולה 5.5%, נייס עולה 8.5% , טבע עלתה אתמול 6% ואופקו עלתה כולל היום 7% . יש כאן ארביטראז מטורף של 3%. אך כמה עלה המעוף כלום. מי ספג את העליות המטורפות. התשובה נכונה. מניות בנקים. עכשיו תחליטו איזה עתיד יש למניות שכל התכלית קיומם זה לבלום את העליות במניות ביומד החביבות על משקיעי ארהב.
- יעקב א 29/10/2015 18:17הגב לתגובה זותפקיד המניות במדד תא 25 לשקף את המדד הגלום ולא משנה איך קוראים לה במה היא עוסקת ומה רווחיותה... אם התרופות עולות חזק והאופציות חלשות מניות הבנקים ירדו גם אם הרווחיות תוכפל פעמיים ביום!!!
- 2.סוחר וותיק 29/10/2015 16:47הגב לתגובה זולפי דעתי לא תהיה פגיעה משמעותית, הבנקים יציגו דוחות טובים כרגיל. אפסייד של 10-15% לדיסקונט.
- סוחר 10 שנים 30/10/2015 10:23הגב לתגובה זולפי חישובים שונים מחיר יעד נע בין 800-850 ל900-1000 אבל צריך סבלנות ו אולי הרבה סבלנות , מה שאין למשקיע קטן בדרך כלל
- 1.סתם אחד 29/10/2015 16:39הגב לתגובה זוצריכות לרדת עוד 10% לפחות. לא רק שהן לא "עמוק בתיקון" הם מעוותות את כל מה שקורה בבורסה ובמשק בכלל. במשק שצומח 2% בשנה לא יתכן מצב שהבנקים שהם המראה שלו יעלו 15%
- לפעמים עדיף לא להגיב סתם. סתם אחד (ל"ת)gilly_d 30/10/2015 06:38הגב לתגובה זו