הנתונים המסבירים את הבלוף מאחורי שיעורי האבטלה הנמוכים

כלכלני לאומי ניתחו את נתוני התעסוקה של הלמ"ס וגילו שמחוץ לת"א שיעורי האבטלה גבוהים משמעותית
לירן סהר | (4)

שיעור האבטלה במשק עלה מעט ברבעון השלישי של השנה, ועמד על 5.2% לעומת 5.1% ברביע הקודם (נתון מנוכה עונתיות), כך לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נתון אשר נחשב עדיין לנמוך בראייה היסטורית. גם בגילאי העבודה העיקריים (גילאי 25-64), להם מיוחסת השפעה גדולה יותר על שוק העבודה ועקב כך גם על הביקושים המקומיים במשק (בעיקר מסיבות של גודל כוח העבודה ושכר גבוה יותר ביחס לגילאי עבודה צעירים יותר), חלה עלייה מתונה בשיעור האבטלה ל-4.5% לעומת 4.3% ברבעון הקודם.

כלכלני בנק לאומי מסבירים בסקירתם השבועית כי מאז הרבעון הרביעי אשתקד, ניתן להבחין ב"ירידת מדרגה" בשיעור האבטלה, אשר עמד על 5.3% בממוצע מאז ועד היום. זאת, לעומת שיעור רבעוני ממוצע של 6.0% בחמשת הרבעונים שקדמו לו. "עם זאת, לאור החולשה בפעילות הכלכלית במשק בעת האחרונה, בדגש על הנסיגה בפעילות ההשקעות בענפי המשק וביצוא, מגמת הירידה בשיעור האבטלה עשויה להיבלם, ואף ייתכן שתחול עלייה מסוימת בשיעור האבטלה במשק בתקופה הקרובה".

אולם כשבוחנים את שיעור האבטלה בחלוקה לפי מחוזות מגלים תמונה מעט פחות ורודה ביחס לשוק התעסוקה הישראלי - במחוזות תל אביב והמרכז שיעור האבטלה (ברבעון השלישי של השנה) היה נמוך בפער ניכר מיתר האזורים, והם בעיקר אלה שתומכים בשיעור האבטלה הנמוך במשק כולו. שיעור האבטלה במחוז תל אביב נותר יציב ברמת שפל של 3.5%, בעוד במחוז המרכז חלה ירידה של 0.3 נקודת אחוז לרמה נמוכה של 4.1%. כמו כן, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה במרכז הארץ גבוה מאשר ביתר המחוזות ועומד על כ-70%. לאור זאת, ניתן לומר כי שוק העבודה במרכז הארץ (המהווה כ-48% מסך כוח העבודה במשק) נותר קרוב מאוד למצב של תעסוקה מלאה.

ביתר המחוזות שיעור האבטלה גבוה יחסית, ונע בין 5.8%-7.8% בהובלת מחוז חיפה (המהווה כ-12% מסך כוח העבודה), בו חלה ירידה של 0.4 נקודות אחוז בשיעור האבטלה ברביע השלישי. מנגד, במחוזות הצפון והדרום (המהווים כ-30% מסך כוח העבודה) שב שיעור האבטלה לעלות, בניגוד למגמה ברביעים האחרונים, בעוד מצבו של שוק העבודה במחוז ירושלים בלט לשלילה בהשוואה ליתר המחוזות. במחוז ירושלים (המהווה כ-10% מסך כוח העבודה) נרשמה ברביע השלישי עלייה חדה של כ-2.1 נקודות אחוז בשיעור האבטלה, שבאה לאחר ארבעה רביעים רצופים של ירידות, ובנוסף, מחוז זה מתאפיין בשיעור השתתפות נמוך מאוד בכוח העבודה (כ-53%). כלכלני לאומי מדגישים כי במידה ותימשך ההרעה במצב הביטחוני בארץ, עלולים נתוני התעסוקה במשק להצביע על חולשה בחודשים הקרובים, ובפרט באזורים הסובלים מתקריות ביטחוניות רבות בהשוואה ליתר המחוזות. לדבריהם, "על אף השיפור בנתוני האבטלה בכלל המחוזות בארץ מאז ראשית 2012, עדיין ניכרת שונות רבה בהתפתחות שיעורי האבטלה ושיעורי ההשתתפות בכוח העבודה בין מרכז הארץ ליתר המחוזות, ובראשם מחוז ירושלים. שיעור האבטלה במחוז ירושלים גבוה בכ-4 נקודות אחוז ביחס למרכז הארץ (מחוזות תל אביב והמרכז), ושיעור ההשתתפות בכוח העבודה במחוז זה נמוך בכ-15 נקודות אחוז. נתונים אלה מלמדים כי ישנם בישראל עדיין אזורים בהם שיעורי התעסוקה נמוכים – דבר המהווה חסם לעליית הצמיחה הפוטנציאלית של המשק. על כן, וכחלק ממערך רחב יותר של צעדים שיביא לשיפור פוטנציאל הצמיחה של ישראל, יש לנקוט בצעדים כגון: הסרת חסמים להשתלבות בשוק העבודה ושיפור הנגישות של מרכזי התעסוקה ליישובי הפריפריה, במטרה לתמוך בצמיחה בת-קיימא של המשק, תוך העלאת פריון העבודה, צמצום תחולת העוני ורמת אי-השוויון".

 

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אורי 06/11/2015 06:48
    הגב לתגובה זו
    כידוע לי אלו נתונים מלשכת העבודה המקבלים דמי אבטלה . האם קיים נתון מדוייק של חסרי עבודה ?
  • 3.
    אלון 05/11/2015 19:42
    הגב לתגובה זו
    האבטלה באזור המרכז, המקום שבו ״עובדים״ בשום דבר נמוכה עד אפסית , לעומת זאת האבטלה במקומות שבהם יש מפעלים ותעשייה גבוהה עד כפולה. בואו נמשיך את בלוף תל אביב ונראה להיכן נגיע במיתון הקרוב שכבר דופק בדלת
  • 2.
    קזז 05/11/2015 12:13
    הגב לתגובה זו
    של אלה העובדים משרה חלקית או ע"פי שעות ואינם זכאים לתגמולי אבטלה נמצא כי מצב התעסוקה רחוק יותר מהנתונים הללו. זאת ועוד כמה מהמועסקים עובדים במשרה מלאה? האם נדע זאת אי-פעם כדי להבין מה בסיס התעסוקה בישראתל מבחינה דימוגרפית.
  • 1.
    באמת?? 05/11/2015 12:11
    הגב לתגובה זו
    וואלה עשו מחקר והגיעו למסקנות הללו?? פששש מדהים איך לא חשבנו על זה??