האוצר: פער ההכנסה בין משכילים ללא משכילים בישראל - הגבוה ב-OECD
משרד האוצר פרסם היום את סקירתו השבועית כאשר על המוקד העמיד האוצר את ההתפתחויות בתחום החינוך בישראל. בשורה התחתונה קובע האוצר כי הפערים בישראל בין ההכנסות של המשכילים לבין אלו של הלא משכילים הוא הכי גבוה מבין מדינות החברות בארגון ה-OECD.
התשואה להשכלתם של העובדים המשכילים בישראל גבוהה, כך שכרם גבוה יחסית לזה של עובד לא משכיל (בוגר חינוך תיכוני), בשיעור גבוה במעט מממוצע המדינות המפותחות. כך בשנת 2013 היחס בין שכרו של עובד משכיל לזה של עובד שאינו משכיל עמד בישראל על 163% ואילו ב- OECD עמד על 160%. מנגד, התשואה להשכלתם של בעלי חינוך יסודי בישראל נמוכה יחסית לממוצע ה- OECD.
מדד היחס בין שכר העובדים ברמות ההשכלה השונות
שעור ההשתתפות בשוק העבודה של בוגרי תיכון - גבוה מה-OECD
מבנה שוק העבודה בישראל יחד עם ההבדלים במערכת התמריצים גורמים לשוני במגמות ההשתתפות בשוק העבודה ביחס ל-OECD. שיעור ההשתתפות של בעלי השכלה על תיכונית בישראל עמד על 85% ב-2013 לעומת 83% אצל יתר מדינות ה-OECD. מנגד, שיעורי ההשתתפות של בעלי השכלה תיכונית ויסודית בישראל, נמוכים יחסית למדינות המפותחות.
משכילים לעומת העולם
בנוסף, לפי משרד האוצר, האוכלוסייה בישראל משכילה בהשוואה בינלאומית, כאשר המשכילים משתתפים יותר בשוק העבודה ומובטלים פחות. כך, בשנת 2014 קרוב למחצית מהאוכלוסייה בגילאי העבודה העיקריים בישראל היו בעלי השכלה גבוהה. שיעור זה גבוה מממוצע מדינות ה-OECD שם השיעור המקביל עמד על 36%.
- ה-OECD: "צופים צמיחה של 3.4% בישראל ב-2025"
- ישראל יורדת בדירוג: מבחן מיומנויות העבודה חושף פערים עמוקים
בנוגע לעלייה ברמת ההשכלה הדו"ח השנתי של Education at a Glance - עליו מסתמך ה-OECD - חושף כי בישראל נרשמה עלייה גבוהה יותר ברמת ההשכלה בגילאים 64-55, מאשר בגילאים 34-25 לעומת מדינות ה-OECD. באוצר מסבירים את היתרון לטווח הגילאים המאוחר בטענה כי מרבית אזרחי ישראל נדרשים בשירות צבאי חובה, כך שגיל הכניסה למערכת ההשכלה הגבוהה מאוחר יחסית לממוצע המדינות המפותחות.
"שיעור בעלי ההשכלה הגבוהה בישראל מוסיף לגדול לאורך זמן, אם כי בקצב איטי יותר. בעשור האחרון ניכרת מגמה של צמצום הפער בבעלי ההשכלה בין ישראל ל- OECD", כתבו באוצר והביאו לדוגמא כי משנת 2005 גדל שיעור בעלי ההשכלה הגבוהה בישראל בכ-4% לעומת 6% בקרב מדינות ה-OECD.
- 1.איש 13/12/2015 22:04הגב לתגובה זומקשרים בישראללא יודע מאיפה הקריצו את הנתונים האלה.