ברקע למצב: המדענית בביונדווקס מתארת את הפתרון שבדרך - לשפעת הקטלנית

ברקע לחשש להתפרצות מחודשת של שפעת חזירים בישראל, ד"ר תמי בן ידידיה מספרת על פיתוחי החברה
גיא ארז | (14)
נושאים בכתבה שפעת

משרד הבריאות יצא היום (ה') באזהרה לאזרחי ישראל, לפיה קיים סיכוי להתפרצות חדשה של שפעת החזירים בישראל. האזהרה מגיעה על רקע מותה של אישה בשנות החמישים לחייה אמש בבית החולים בילינסון לאחר שזו נדבקה בנגיף לפני מספר שבועות. חמש נשים נוספות אושפזו אף הן במצב קשה בישראל - והאזרחים נקראו על ידי משרד הבריאות ללכת להתחסן.

נגיף השפעת משנה את צורתו פעם בכמה שנים - ולאורך 120 השנים האחרונות הביא למספר מגיפות רצחניות: ב-1890 השפעת הרוסית הביאה למותם של כמיליון איש, בין השנים 1918-1920 הייתה זו השפעת הספרדית שהייתה קטלנית במיוחד וגרמה למותם של כ-40 מיליון איש (לצורך פרופורציות, במלחמת העולם הראשונה שהסתיימה מעט לפני, נהרגו כ-16.5 מיליון איש), ובין 1957 ל-1969 התפרצו שתי מגפות שפעת נוספות, האסייאתית וההונג-קונגית, שהביאו לכמיליון נפטרים כל אחת.

הנגיף המסוכן האחרון שהתפרץ ב-2009 היה שפעת החזירים - והעולם הרפואי עדיין מנסה להשתלט עליו, כשאירועים כמו זה הנוכחי מביאים לפגיעות שונות באוכלוסייה. דוגמא מובהקת לכך הייתה במקסיקו שם השפעת הייתה קטלנית במיוחד, בעוד בשאר העולם היה מדובר בפגיעה מתונה יותר - אם כי הנגיף התפשט במהירות.

Bizportal שוחח עם ד"ר תמי בן ידידיה, המדענית הראשית של ביונדווקס שלפי פטנט אותו רשמה בזמן עבודת הדוקטורט שבצעה במכון ויצמן (שם עבדה במעבדה של פרופ' רות ארנון, שפתחה את הקופקסון של חברת טבע). בן-ידידיה מנסה לפתח חיסון כולל נגד שפעת - שיטפל בכל הנגיפים האפשריים שלה, ולא בבודדים בלבד, כפי שפועל החיסון כעת. בשיחה איתה הסבירה ד"ר בן ידידיה על נגיף השפעת והתהליכים המדעיים אותם עוברת החברה בניסיון למצוא תרופת כוללת לשפעת.

"נושא מחלת השפעת רלוונטי לחיינו כל הזמן, הוא פשוט חוזר לכותרות רק כשאנשים מתים ממנו. מאז 2010 החיסון לשפעת החזירים בא יחד עם החיסון העונתי לשפעת, אך אנשים לא מתלהבים ללכת להתחסן. בחיסון לשפעת כוללים 3 זנים שארגוני הבריאות מאמינים שיתפרצו בשנה הקרובה. אם הזנים עליהם "הימרו" נכונים, ממוצע היעילות עומד על כ-50%. אם יש פספוס, והזן שמסתובב בעולם לא דומה לזה שבחיסון, מדובר ביעילות נמוכה, וזה מה שקרה בשנה שעברה".   כאן בעצם נכנסת חברת ביונדווקס לתמונה: החברה מנסה לפתח חיסון שיכלול את כל זני השפעת בו זמנית - ובאופן זה להגדיל משמעותית את יעילות החיסון: "ב-2009 ביצענו ניסוי בפיתוח שלנו, והראינו בניסוי בבני אדם תוצאות יפות: אנשים שקיבלו את הניסוי שלנו קיבלו נוגדנים שמגנים מפני שפעת החזירים, לעומת החיסון הרגיל שאנשים אחרים קיבלו. התוצאות היו מרשימות עוד יותר בהתחשב בעבודה שהניסוי בוצע על מבוגרים מעל גיל 75, להם יש מערכת חיסון מוחלשת".

"ממש כמו שבני אדם כבר לא מתים מאבעבועות רוח או טטנוס – אין סיבה שזה יקרה בשפעת, וזה מה שאנחנו מנסים לעשות. מאז אותו ניסוי, אנחנו ממשיכים לעבוד, והתחלנו ניסוי בהונגריה במימון וארגון האיחוד האירופי – כנגד שפעת העופות, שהוא וירוס הרבה יותר אגרסיבי. הניסוי החל בחודש אוקטובר, ואת התוצאות נקבל בשנת 2016. בשנה הבאה נבצע עוד ניסוי שלב 2 בארה"ב. לבסוף, אחרי ניסויי שלב 2 - נוכל ללכת ל-FDA שם יבחנו את התוצאות, ולחר מכן נתקדם לפאזה השלישית. במקביל לכך, אנחנו נערכים גם לייצר את החיסון בסקאלה מסחרית, כך שביצענו העברה של הטכנולוגיה למפעל גדול יותר כד שנוכל לייצר אותו בכמויות גדולות ברגע שנוכל".

"המטרה של ביונדווקס היא להפוך את החיסון לשפעת לכזה שמספיק לכמה שנים, כך שאנשים לא יצטרכו לקבל אותו כל שנה: "זה יותר בעייתי בנגיף השפעת כי הוא משתנה, אבל זו בהחלט אחת המטרות שלנו, זהו החזון".   איך תעשו את זה? "למרות שהווירוס עצמו משתנה – עדיין מדובר באותה שפעת: יש משהו שמשותף לכל הנגיפים הללו, ואנחנו כוללים זאת בחיסון שאנחנו מפתחים. המטרה היא ללמד את מערכת החיסון מהו גורם המחלה, והחיסון אמור לעלות על המכנה המשותף של כל הסוגים, לא משנה איזו שפעת".   יש לכם מתחרים בתחום הזה? "יש כמה מתחרים - וטוב שכך. זה בהחלט דבר חיובי שעוד מדענים וחברות מחפשים פתרונות אוניברסליים. כל חברה חושבת שאזורים אחרים יהיו מוצלחים יותר, ומגנה עליהם בעזרת פטנטים. אנחנו למשל רשמנו כבר 5 פטנטים כאלו. בהשוואה לחברות אחרות אנחנו הכי מתקדמים מבחינת השלב הקליני, כשתחתינו נבדקו כ-480 משתתפים, בעוד אצל חברות אחרות מדובר במספרים נמוכים יותר".   אז התחרות לא מאיימת עליכם? "כבן אדם אני מרוצה מהתחרות – מבחינת הסיכוי לפתרון. התחרות עצמה לא מאיימת עלינו, היות וכמו שאמרתי - אנחנו הכי מתקדמים, וזוכים להבעת אמון הן באירופה והן בארה"ב".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

נציין כי מניית החברה מרכזת עניין ומזנקת בבורסה, בצל האירועים האחרונים. לכתבה המלאה - לחץ כאן.

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    תאורטיקן 08/01/2016 21:54
    הגב לתגובה זו
    כי השפעת גורמת למכירה מוגברת של תרופות המטפלות בסימפטומים. אם אלה הכדורים נגד כאבים והורדת החום, הכדורים נגד הצינון, טיפות האף, סירופ נגד שיעול וכו'. בקיצור: שווה לחברות התרופות להעלים את החיסון הזה ולגרום לו להיכשל.
  • 10.
    אושרית 03/01/2016 11:39
    הגב לתגובה זו
    איזו התרגשות ! בהצלחה ביונדווקס !
  • 9.
    עדי 30/12/2015 16:44
    הגב לתגובה זו
    אם חוסנתי ב2009 זה תופס עדין?
  • 8.
    לילי 26/12/2015 09:28
    הגב לתגובה זו
    אין חיסון טוטלי ומדובר באחוזי הצלחה . מטרת החברה לעלות מ 50 אחוז ל75 אחוז יעילות אינה מציגה את המציאות - השאלה רק איך מודדים את היעילות . ולכל אחד השקפת עולם שונה .
  • 7.
    בר 25/12/2015 07:14
    הגב לתגובה זו
    הייתי מבקש מהמדענים לפתח את חיסון הכלבת נגד הקפיטליזם החזירי זה יכול להביא הרבה תועלת לאנושות
  • 6.
    משה 24/12/2015 15:56
    הגב לתגובה זו
    הלוואי שיצליחו אבל מניסיון על כל 50 חברות כאלה אולי 1-2 מצליחות בגדול...כל השאר ישרפו את הכסף. מה גם שלא רואים תמונה מלאה- למרות מה שהיא אומרת, יכול להיות שבשבדיה היום יש חברה יותר מתקדמת עם פטנט חזק יותר.. את זה כנראה לא נדע..
  • 5.
    מניית החזירים 24/12/2015 15:49
    הגב לתגובה זו
    השפנים פה מחכים לאות מארהב. להעלות או להוריד עם ישראל עם דפוק
  • 4.
    חברה מדהימה (ל"ת)
    פולי 24/12/2015 15:35
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אם יהיה חיסון כולל לשפעת, ממה יתפרנסו חברות התרופות? (ל"ת)
    נטשה 24/12/2015 15:35
    הגב לתגובה זו
  • חח 24/12/2015 15:51
    הגב לתגובה זו
    חכמי חלם היו גאים בך
  • שמטוב 25/12/2015 10:30
    הוא אמר שלחברות התרופות אין שום מוטיבציה לחסל את השפעת כי הן מתפרנסות מהמשך קיום המחלה. דרך אגב, יש רק דוגמא אחת בהיסטוריה האנושית שפיתחו חיסון נגד נגיף שהדביר את המחלה (אבעבועות שחורות). חיסון נגד שפעת כנראה אינו אפשרי בימינו מכיוון ששפעת היא מחלה נפוצה לא רק אצל בני אדם אלא אצל רוב החיות המפותחות ואיננו יכולים לחסן את כל החיות. צריך חיסון מסוג חדש לגמרי שםועל על מנגוני היסוד של כל השפעות, עד היום, יותר מ- 100 שנים, לא הצלחנו לגרד את האופציה הזו.
  • 2.
    שפעת חזירי בר 24/12/2015 15:24
    הגב לתגובה זו
    שידברו. בינתיים המשקיעים נשחקו ב 50% ויותר.
  • 1.
    אחד שיודע 24/12/2015 15:10
    הגב לתגובה זו
    ושפעת החזירים תעבור מהעולם.
  • עוד אחד שיודע 24/12/2015 20:14
    הגב לתגובה זו
    שטויות הם יצליחו בגדול כמו שטבע מצליחה! מי שקונה עכשיו עושה בשכל!