לאן מכאן? אלדד תמיר מסמן מקום בו יש "אובר-שוטינג מטורף" כיום כלפי מטה - וזה צפוי להיסגר במהלך שנת 2016
עם כניסתנו לשבוע האחרון של 2015, Bizportal ממשיך בפרוייקט לקראת השנה הבאה. והפעם, אלדד תמיר, מנכ"ל ושותף בבית ההשקעות 'תמיר-פישמן' בתחזית לגבי השנה הבאה עבור המשקיעים, התייחסות לבעיות השונות - ובעיקר, המון המלצות.
איך אתה רואה את השנה הבאה עבור המשקיעים?
"ראשית, אני לא מוצא סיבה לדאגה: בעולם קורים שינויים, הם משמעותיים, אבל הם מייצרים גם איומים וגם הזדמנויות. אני לא רואה איזו דרמה גדולה שעשויה לעשות נזק מהותי בשנה הבאה. התרגלנו במשך 8 שנים לרווחי הון באגרות חוב בזכות ההרחבה הכמותית, אני חושב שזה נגמר. מעכשיו צריך לעבוד קשה בשביל להשיג תשואות, נגמר העידן בו קונים אג"ח ומקבלים 10% תשואה לשנה. בתהליך הזה של עליית ריבית בארה"ב, רוב השווקים עדיין בתוך הרחבה כמותית. גם בישראל, ריבית אפס היא סוג של הרחבה כמותית, והנגידה אמרה שהריבית תישאר בשיעור דומה".
מה משמעות הריבית האפסית בארץ כעת מבחינת המשקיע?
"זה אומר שעליית הריבית בארה"ב מייצרת הזדמנות במט"ח, בדולר. כל השווקים בהרחבה כמותית, ודווקא בכלכלה הכי חזקה - אפשר לקבל את הריבית הכי גבוהה בשוק. הדולר הוא כלי מאוד משמעותי להשקעות ב-2016. תהליך עליית הריבית ישפיע גם על אג"ח בכל העולם, וגם על המניות: מבחינת מניות, אנחנו נמצאים במקום שבו צריך לעשות חישוב גיאוגרפי מאוד אגרסיבי: אירופה נמצאת במקום מאוד טוב, אנחנו צופים ששווקים כמו הספרדי, האיטלקי והצרפתי שיציגו תשואות מאוד יפות.
דווקא ספרד? עם כל הבלאגן הפוליטי שם?
"המשבר שם יעבור. אני לא רואה שום שינוי דרמטי: במצוקה כלכלית, אפילו יוון עם השלטון הסוציאליסטי שלה, הייתה צריכה להביא תוצאות, כך שאני לא חושב שהרפרמות במדינה ילכו אחורה".
אנרגיה וסחורות
"אני חושב שנראה השנה שינוי משמעותי מעלה במחירי הסחורות והאנרגיה, כולל הנפט: זה אובר-שוטינג מטורף. הייתה הגזמה פראית בנושא הזה, וההיצע וביקוש מתחילים להסגר. מאמין שהנפט יטפס לאזור ה-50 דולר לחבית.
איך זה מסתדר עם הצטרפות של איראן, הם כבר טענו שימכרו גם ב-30 דולר לחבית.
"הם ישמחו למכור במחיר יקר יותר... איראן נספרת בתוך ההיצע, אפשר לראות את הטבלאות והניתוחים של היצע וביקוש - הדברים הולכים ונסגרים. בנוסף, יש גם אלמנטים של שוק: יש כבר סימנים של תחתית במחיר הנפט. כמובן שאולי הוא עוד יירד, אבל השנה הבאה תסתיים בעליה משמעותית במחירי האנרגיה, וזה גם ישפיע על השווקים בצורה חיובית – חברות אנרגיה שיעלו, וכעת הן נסחרות במחירי אפס".
מדוע אתה חיובי כ"כ לגבי אירופה ויפן? אנחנו שומעים המלצות מקיר לקיר
"שני האזורים נמצאים בפיגור של שנתיים שלוש אחרי ארה"ב, ביציאה מהמשבר. בגרפים בנושא התעסוקה, הצמיחה, הצריכה, ההשקעות והאשראי קיים דמיון מאוד גדול למה שהיה בארה"ב לפני שנתיים-שלוש. ההרחבה הכמותית מאוד עזרה, ויפן ואירופה נכנסו מאוחר יותר מהאמריקנים. כל עוד יש הרחבה כמותית וריבית נמוכה - זה טוב להשקעות, אני לא רואה שינוי בריביות בשנה הבאה. העלייה בבורסות תהיה עם שונות גבוהה - המניות הגדולות והכבדות יעלו פחות מהמניות הקטנות.
"בתוך השווקים באירופה נרשמת התאוששות: צמיחה איטית וקונסיסטנטית – כך שאין פחד לאינפלציה או להעלאת ריבית. העובדה הזו נותנת לחברות להמשיך את תהליך ההבראה, יחד עם יותר כח לצרכן להשקיע, וגם שוק הנדל"ן נמוך בהשוואה לארה"ב".
ובכל זאת – המדדים האלו ידעו ליפול בתקופה האחרונה. למה?
"יש הרבה שונות בשווקים הפיננסים: תעודות סל נהיו כמו מניות - לטוב ולרע. יש הרבה מסחר, הרבה פחד, ודעות שונות: המצב הזה הולך לאפיין אותנו בהסתכלות קדימה. הפחדים ממשברים בסכנון 2008 עדיין נמצאים איתנו, והעולם לא נמצא במצב נורמטיבי: חוץ מהצרכן האמריקני שיצא מביה"ח בריא, אך לא התאקלם לגמרי - שאר השווקים עדיין בתוך תהליך הבראה. ייקח לדעתי 5-7 שנים עד לחזרה לזמנים הנורמלים, וזה בהחלט הזמן לנצל את זה".
מה הכוונה שמדדים מתנהלים כמו מניות?
"סטיות התקן נהיו הרבה יותר גבוהות: כל כלכלה היא כלכלה שונה. אם בעבר העולם היה נע במקשה אחת, היום כל מדינה עמודת בפני עצמה.
מה דעתך על סין? החשש ממזרח הניע נפילות בשווקים, ואז נעלם כמעט לגמרי.
"סין היא ללא ספק משמעותית מאוד בכלכלה העולמית. סין חווה, מה שלדעתי הם בעצמם רצו – לרדת בשיעורי הצמיחה. גם צמיחה מהירה מדי גם לא טובה, ואנשים שוכחים את זה. שיעור של 12% צמיחה יביא לאינפלציה: עודף בביקושים, זינוק במחירי הנפט. אני חושב שסין עוברת לצמיחה שתירגע מעט, מה שירגיע את הפחדים וההיסטריה, כך שבמחצית השניה של השנה נראה שוב גידול לצמיחה של 7%".
ממש אוטופיה. אתה לא רואה האיומים?
"הבלתי נודע תמיד קורה. את משבר האנרגיה למשל לא חזו. דברים כאלו יכולים לקרות - אם זה דרך הטרור, סוריה, דאע"ש... אבל בגדול הכלכלה העולמית מתאוששת. לפני 5-7 שנים הפחידו אותנו אנשים רציניים שחוזרים למצב של 1917 עם רעב, ועוני ונפילת ממשלות - היו תחזיות אפולקיפטיות של ממש. אנשים מכורים לפחד, ויש אנשים שנהנים מזה שהם מכורים לזה".
ובכל זאת, אתה מדבר על התאוששות, אבל ה-S&P כמעט לא זז השנה.
"אין הבטחה שכל שנה המדד הזה יעלה, והוא נפגע בגלל מחירי האנרגיה. לעומתו, הדאקס, הקאק והמדדים בסין עלו 10%. בהסתכלות קדימה, אם תהיה התייצבות במחיר הנפט – כבר קיבלת כמה אחוזים בלי להתאמץ. יש שם חברות שנסחרות ברמת פשיטות רגל.
"כשארה"ב תיכנס לתהליך של עליית ריבית (ואם כמו שהנגידה מדברת- 4 העלאות), זה יכול ליצור בעיות בארה"ב. אנחנו למשל מקטינים את החשיפה לארה"ב, כי ברגע שאנשים יקבלו ריבית על האג"ח, הם ייצאו מהמניות".
אז שווה לנצל את המצב לקניית אג"ח אמריקאני?
"כן. הייתה התרסקות באג"ח-קונצרני אמריקני, בגלל הנפילה של הנפט: אנשים יצאו מהאג"ח אז מכרו תעודות סל, כך שזו נקודת כניסה טובה. אפשר להכנס לאג"ח קונצרני אמריקני במח"מ קצר יחסית עם תשואה של 5%, וליהנות גם מהתחזקות הדולר, שלדעתי יגיע שנה הבאה לשער של 4.1 שקל לדולר.
אם משקיע קורא את הדברים ומעוניין להיכנס עכשיו לשוק – איך עליו להחשף?
"לדעתי זו הולכת להיות שנה בה המדדים אינם הכלי הנכון. אנחנו נתחיל לראות שונות בתוך המדדים , וזה סימן לבריאות: בארה"ב לדוגמא מניות הבנקים יעלו בגלל הריבית העולה, והנדל"ן יהיה פחות טוב מאותה סיבה. בנוסף, אני חושב שהצרכן האמריקני נהיה חזק יותר, כך שכדאי לבחור מדדים שקשורים לצריכה. המצב החדש שאני מדבר עליו הוא שצריך לרדת לרמת רזולוציה יותר גבוהה, וזה לא פשוט. שווקים מתפתחים, לדוגמא: הודו, מלזיה ואינדונזיה אטרקטיביים יותר מסין. בתוך אירופה, מדינות מזרח-אירופה מתחילות לצאת מהמשבר. היה די קל לנהל השקעות עד עכשיו, אבל התקופה הזו נגמרה. זו תהיה שנה של ניתוח יותר עמוק, צריך לדעת להזיז כסף ולהיות גמיש ופעיל".
זה בניגוד שוורן באפט נוהג להמליץ (הכוונה להמלצתו לקנות מדדים ולשכוח מזה)
"קצת מצחיק שהוא אמר את זה – ועשה בדיוק הפך: הוא תמיד אמר שהוא מרוויח מחברות, עוקף את המדדים. זה סתירה. אנחנו משתמשים המון במדדים, אבל המציאות נהייתה יותר מורכבת: שינויי המטבע גדולים יותר, ולכן נשאלות השאלות - מדד צמוד או לא? להגן על מטבע? הדברים הפכו להיות מאוד מורכבים".
אחוזת בית
מה דעתך על הבורסה בת"א?
"יש לי המון ביקורת על ההתנהלות שם: אני לא מבין מה עשו עם המדדים, הביאו המון חברות ביוטק וביומד, כשגם ככה טבע ופריגו שוקלות המון. המעו"ף נהיה מדד ביוטק. מדד של מדינה אמור לייצג את הכלכלה של המדינה, וזה המדד היחיד במעולם שלא עושה את זה. אני לא מבין מה הוא כן מייצג.
מטרת הבאת החברות הייתה, בין היתר, להגדיל את מחזורי המסחר
"והמחזורים זה העיקר? אנחנו כמנהלי השקעות רוצים כלים פיננסים להשתמש בהם. זה מדד בעייתי, והמדיניות החדשה של הבורסה הופכת אותו לעוד יותר בעייתי (הבאת חברות נוספות), וגם המשקולות לפי שווי שוק הוא דבר בעייתי: אנחנו בבורסה עם מסחר דל, מספר שחקנים קטן, המון רגולציה - וחברות לא רוצות לעשות הנפקות. הבעיה של הבורסה בת"א היא שלא מצאו דרך לגרום לחברות ישראליות אמיתיות להנפיק את עצמן. גם הריכוזיות בשוק היא בעיה: יש 3-4 גופים שמנהלים 90 אחוז מהנכסים בשוק. מנהל השקעות ראשי באחד הגופים צריך להוציא את הכסף לחו"ל כי הוא לא יכו לשחק פה (כל קניה תקפיץ נייר)". פריצת הדרך תגיע כשניהול הכסף יהיה מבוזר יותר.
לסיכום, מה התחזית שלך לשנה הבאה?
"עליית הריבית היא אירוע שמצריך ניהול תיק בצורה מאוד זהירה. עליית התשואות מייצרת ירידה של האג"חים. אם התרגלו להרוויח מהתגובה של הבנקים המרכזיים למשבר העולמי - זה נגמר. נצטרך לעבור תהליך של התאמת מחירי אג"ח בעולם, וזה אירוע מסוכן ולא פשוט.
אנחנו ממליצים להכניס לתיק ההשקעות קצת נכסים צמודי אינפלציה, כי יש סיכוי להתפרצות כזו בארה"ב: מספיק שהמחירי האנרגיה יעלו, ועם התחזקות הצרכן האמריקני – נתחיל לראות מדדים גבוהים.
אני צופה שונות באג"חים, במטבעות ובסחורות - כולם במגמה קדימה, עד שהדברים יתאזנו. בשורה התחתונה, אני חושב שהשנה הבאה, עבור השקעות, תהיה טובה יותר מהנוכחית".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.לדעתי אמר הרבה ונכוןרונן 28/12/2015 12:35הגב לתגובה זו0 0אני מסכים עם כמעט כל הדיעות שהעלה.סגור
-
10.הימור בטוחמשה 28/12/2015 07:52הגב לתגובה זו0 0תשקיעו בשקל ידידיי,הכל לא אמיתי בממלכת הפיננסים.מי שמנסה יעקץ,הבנקים המרכזיים הפסיקו להניק,ובשקט רוצים לקחת חזרה.סגור
-
9.בקיצור דבר הרבה בלא כלום- אבל ישראל תתן גז (ל"ת)משה ראשל"צ 28/12/2015 07:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.DRIOאמריקאי 28/12/2015 00:03הגב לתגובה זו0 02016 השנה שלה. הייתה 13 דולר אחרי ההנפקה עכשיו חצי דולר. תרשמו: תוך חודש עוברת את הדולר ובאמצע השנה באיזור 4-5 דולר. זו תחזית ריאלית לפי צפי למכירות וסגירה של הסכמי הפצה. אם המכירות יפתיעו צפויה לעבור את ה-10 דולר. בהצלחה.סגור
-
7.לא מבין כלום ומתנהג כמו חוזה המדינהavist 27/12/2015 17:22הגב לתגובה זו5 0דרמה ידידי היא פעולה שנגרמת ללא איתותים מגמות או אזהרות. במחשבות הוורודים שלך לא חשבת שמחירי הנפט יגיעו עד תחתית החבית. מי אתה שיודע משהו יותר ממישהו על כלכלות, משטרים ודרמות. פשוט כתבה מטעה.סגור
- טען עוד
-
6.פלספן (ל"ת)עדי 27/12/2015 17:19הגב לתגובה זו1 0סגור
-
5.המלצות לא הגיוניותמוקי 27/12/2015 17:15הגב לתגובה זו2 1זה לא יאומן שאדם ללא רישיון לניהול השקעות (הידעתם..?!) ממליץ לנו היכן לשים את כספנו.סגור
-
4.אמר ולא אמר כלוםאנונימי 27/12/2015 16:16הגב לתגובה זו8 0מה שקראתי היה ככה , בלה בלה בלה בלה בלה - ירידות בלה בלה בלה בלה בלה - עליותסגור
-
מדויקאורן מוזס 27/12/2015 19:02הגב לתגובה זו0 3אשכרה. בלה בלה. בלהסגור
-
צודקavist 27/12/2015 17:24הגב לתגובה זו0 1הוא לא מבין כלום , גם תוכי מדבר יכול לומר דברים , גם אני , גם אתה וגם השכן ממול , החברה האלה קשקשנים ללא תעודות.סגור
-
3.מה התשואות שלך ב2015 ? (ל"ת)אמיר 27/12/2015 16:03הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.אף אחד לא יודע כלום .. אין חוזים לעתיד!רועי לוי 27/12/2015 15:49הגב לתגובה זו11 0בשנת 2013 סיטי בנק עם כל הכוח שלו ועם אלפי אנלסטים חזה שכל שוק המניות יעלה.. באותה סקירה הם אמרו שרק מניה אחת תרד חזק ולא לגעת בה בחיים.. fslr . באותה שנה פירסט סולר עלו כמעט 200% מרגע הוצאת הדוח עד סוף השנה. בשנת 2000 פירסמה אחת מחברות ההשקעות הכי גדולות בארהב , את התיק שלהם ל20 שנה הבאות. בתיק הזה נכון ללפני שנה עשה -70% מינוס שבעים אחוז!!! וזה הם עם כל המחקר שלהם וכל הידע בעולם, המשקיע בבית לא יכול להתקרב אפילו לחמישים אחוז מרמת המחקר שלהם. לסיכום תעשו שיעורי בית תלמדו את החברה את התחום שלה את הדוחות המוצרים, תסתכלו על הגרפים ועל המדדים היחסיים שלה. ותשקיעו בעצמכם בלי המלצות מכל מני מבינים.סגור
-
צודק , ב 1000%avist 27/12/2015 17:25הגב לתגובה זו1 0כבר מזמן הבנתי שהחברה האלה לא מבינים יותר ממני או ממך , הם הכתירו את עצמם כמבינים גדולים זה הכל.סגור
-
1.צודק לגביי נושא אחד:הנפט!!..אכן ירד סתם,בגלל פוליטיקהhrui 27/12/2015 15:46הגב לתגובה זו5 2האמריקאים הורידו את מחיר הנפט,בגלל איראן+פוטיןסגור
-
אין סתםavist 27/12/2015 17:23הגב לתגובה זו0 0הנפט ירד בגלל פוליטיקה , הוא לא סתם ירד... עצם זה שהוא ירד זה משמעותי למשק , ולמה זה משנה מדוע? יש לך חוסר הבנה בסיסי בניתוח משמעויות.סגור
-
גם בגלל שימוש גובר בתחליפי נפט: גז, פצלים, גרעין,רוח .. (ל"ת)שועלY 28/12/2015 18:52הגב לתגובה זו0 0סגור