ניתוח מיוחד - החשיפה של הבנקים בארץ למשבר המתפתח במערכת הבנקאית האירופית

הבנקים לאומי ופועלים צימצמו חשיפה באופן משמעותי עוד בתחילת השנה - בדגש על הבנקים בגרמניה
גיא בן סימון | (5)
נושאים בכתבה בנקים

הפאניקה בשווקים מחריפה השבוע כאשר הפוקוס עובר לחששות סביב יציבות המערכת הבנקאית באירופה - בדגש על הבנקים בגרמניה. מניית דויטשה בנק התרסקה אתמול 10% ברקע לחששות המשקיעים מדיפולט של הבנק. עד כדי כך המצב נראה מטריד שהנהלת הבנק נאלצה להוציאה הודעת הרגעה (הודעה ראשונה מסודה מאז 2011). מאיר סלייטר מירושלים ברוקראז' ביצע ההערכה למידת החשיפה של הבנקים בישראל ל"ניצני המשבר" במערכת הבנקאים האירופית.

"הסיבה המרכזית לירידות שנרשמות במגזר הפיננסי העולמי היא התרחקות העלאת הריביות בעולם כתוצאה מניצני המשבר והירידה בתשואות אגרות החוב, אשר עלולה להקטין את המרווח הפיננסי", כתב סלייטר. "הודעת דויטשה בנק מהלילה כי יעמוד בתשלומי החוב שלו בשנתיים הקרובות, אשר הגיע לאחר שעלה חשש ליכולתו לעשות זאת, ממקדת את תשומת הלב בבנקים הגרמניים".

נזכיר כי דויטשה בנק צפוי לרשום הפסד אדיר של 6.7 מיליארד שקל בשנת 2015, עקב הוצאות משפטיות, עלויות ארגון מחדש ותנאי שוק קשים.

לפי סלייטר, החשיפה הכוללת של הבנקים בישראל היא עד 4.8% מסך המאזן, כאשר החשיפה צומצמה בשני הבנקים הגדולים מתחילת השנה באופן משמעותי:

בלאומי - החשיפה עומדת על 3.5% מהמאזן בלבד, לעומת 5.9% בתחילת השנה. החשיפה צומצמה בכל המדינות, למעט הולנד, כאשר החשיפה לבנקים בגרמניה התכווצה בכמעט 70% והפכה ללא משמעותית.

בפועלים – החשיפה עומדת על 3.7% נכון לסוף הרבעון השלישי, לעומת 4.2% בתחילת 2015. בפועלים צמצום החשיפה בוצע בעיקר במדינות האחרות, ששמן אינו מפורט. נכון לסוף הרבעון לבנק הפועלים יש את החשיפה הגדולה ביותר לבנקים בגרמניה, 1.1 מיליארד שקל, אך גם היא אינה מהותית ביחס למאזן הבנק שעומד על 422 מיליארד שקל.

בדיסקונט – החשיפה לבנקים זרים היא הגדולה ביותר, 4.8% ממאזן הבנק, אך מרביתו המכרעת היא לארה"ב ובריטניה. בגרמניה מחזיק הבנק באג"ח בנקים בהיקף של 99 מיליון שקל בלבד.

במזרחי – החשיפה הכוללת לא מהותית, 1.8% מהמאזן, והוא מחזיק אג"ח מוסדות פיננסיים בגרמניה בהיקף של 118 מיליון שקל בלבד.

מחירי הבנקים בישראל ירדו מתחילת השנה בשיעורים של 7%-13% כתוצאה מהירידות בשוקי העולם והחששות ממשבר כלכלי עולמי. "נכון להיום מכפילי ההון של הבנקים נמוכים ולא משקפים את התוצאות והתשואות להון המייצגות שלהם. החששות ממשבר בהחלט צריכים למצוא את ביטויים בשויי הבנקים, אך מנקודת מבטנו הם גרמו להם להגיע לרמה שיוצרת הזדמנות לטווח הארוך. כמובן שאי אפשר להתעלם מכך שאם המשבר יתגלגל ויחמיר, גם שוויי השוק של הבנקים בישראל עלולים להיות מושפעים מכך, ובתרחיש עמוק, גם התוצאות של הבנקים עלולות להיות מושפעות מכך", כתב סלייטר.

"בשורה התחתונה, החשיפה של הבנקים בישראל לבנקים בחו"ל נמוכה מאוד אך קיימת. עם זאת, הבנקים צמצמו אותה מאוד מתחילת השנה, בדגש על החשיפה לגרמניה", סיכם סלייטר.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    הבנקים לא הפסיקו להמליץ על גרמניה אף מילה על הבנקים (ל"ת)
    יובל 09/02/2016 18:01
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    אמיר 09/02/2016 16:46
    הגב לתגובה זו
    בנקים - השקעה מסוכנת , עקב חשיפותם רבה לנדלן , שנמצע במצב בועתי . כשבאוויר מרחפת סכנת מתון כלל עולמי , שבוודי ישפיע גם על כלכלה כאן ובפרט על תעסוקה , אין שום חסינות גם מפשיטת רגל במערכת פיננסית
  • 3.
    הברבור השחור 09/02/2016 16:41
    הגב לתגובה זו
    בניגוד לעולם שם הזרימו כסף לבנקים בזמן המשבר של 2008, בארץ עוד זוכרים איך הלאימו את הבנקים במשבר של שנות ה-80. זה צלקת שעוד יקח לה זמן עד שתעלם לחלוטין וזה המזל של המערכת הבנקאית שלנו.
  • 2.
    מוני 09/02/2016 15:53
    הגב לתגובה זו
    לאורך כל השנים וגם במשבר 2008. הבנקים בארץ היציבים והבטוחים בעולם.
  • 1.
    תכף יתחילו צימצומים בחברות ומשם החשיפה הגדולה לנדלן (ל"ת)
    הבנקים בארץ יקרסו !! 09/02/2016 15:41
    הגב לתגובה זו