כצפוי: בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - על 0.1%

 | 
telegram
(3)

בנק ישראל הותיר היום, כצפוי, את גובה הריבית לחודש אוגוסט ברמה של 0.1%. נזכיר כי בעדכון הריבית הקודם הפחיתה חטיבת המחקר של הבנק של תחזית הצמיחה לשנה ל-2.4% ובמקביל עדכנה כי הריבית במשק צפויה להתחיל לטפס רק ברבעון הרביעי של 2017. בהודעה היום בנק ישראל שוב מתייחס ל-Brexit וכותב כי אי הוודאות לגבי השלכות התהליך צפויה להמשיך להיות גבוהה.

וכך נכתב בהודעה המצורפת: "הוועדה המוניטרית ממשיכה להעריך שלאור סביבת האינפלציה, ההתפתחויות בצמיחה בישראל ובכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה זמן רב".

1. סביבת האינפלציה ממשיכה לעלות במתינות. מדד המחירים לצרכן עלה בשלושת החודשים האחרונים. הציפיות לאינפלציה לטווחים הקצרים נותרו יציבות החודש לאחר שעלו בחודשים הקודמים, אך הן עדיין מצויות מתחת לגבול התחתון של היעד. הציפיות לטווחים הבינוניים והארוכים ממשיכות להיות מעוגנות בתוך תחום היעד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

2. האינדיקטורים לפעילות תואמים את ההערכה שהמשק ממשיך לצמוח בקצב שאפיין את השנים האחרונות, בהובלת הצריכה הפרטית והענפים הממוקדים בפעילות מקומית. ההאטה בתעשייה מתמקדת בענפי הטכנולוגיה העילית, ומסתמנת מגמת עלייה ביצוא השירותים. התמונה העולה מנתוני שוק העבודה ממשיכה להיות חיובית, וישנם סימנים לכך שהמשק מתקרב לתעסוקה מלאה.

3. בשבועות שחלפו מאז משאל העם בבריטניה מרבית השווקים הפיננסיים התייצבו, אולם אי הוודאות לגבי השלכות תהליך ה-Brexit. צפויה להמשיך להיות גבוהה, וקרן המטבע הפחיתה בעקבותיו את תחזיות הצמיחה העולמית. באירופה מסתמנת חולשה ומתרבים הסיכונים לכלכלה, בעוד בארה"ב האינדיקטורים לפעילות, בעיקר משוק העבודה, היו חזקים. המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים צפויה להמשיך להיות מאוד מרחיבה.

4. מאז הדיון המוניטרי שהתקיים ב-26/6/16, ועד ל-22/7/16, התחזק השקל מול הדולר ב-1.2%. בשער החליפין הנומינלי האפקטיבי  נרשם ייסוף של 1.7%, בדומה לשיעור הייסוף שנרשם ב-12 החודשים האחרונים. רמתו של שער החליפין האפקטיבי ממשיכה להקשות על צמיחת היצוא והמגזר הסחיר.

5. קצב עליית מחירי הדירות ממשיך להיות גבוה, ורמת העסקאות והיקפי המשכנתאות נותרו גבוהים. מלאי הדירות למכירה ממשיך לעלות.

לסיום נכתב בהודעה כי "הוועדה המוניטרית סבורה שהסיכונים להשגת יעד האינפלציה והצמיחה נותרו גבוהים. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות בישראל ובעולם, ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו, ויבחן את הצורך בשימוש בכלים שונים, על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית - ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכלל זה שוק הדיור".

בעניין שוק הדיור, בהודעה נכתב בחלק 'תנאי הרקע' כי  סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן עלה ביוני 0.1%, לאחר שבמאי נותר ללא שינוי. קצב עלייתם של מחירי הדירות ממשיך להיות גבוה: באפריל-מאי הם עלו ב-0.3%, וב-12 החודשים שהסתיימו במאי הם עלו ב-7.8%, בדומה לעלייה ב-12 החודשים שהסתיימו באפריל. הפעילות בשוק מוסיפה להיות ערה, ובמאי בוצעו כ-7,800 עסקאות – נמוך מעט מהממוצע ב-12 החודשים האחרונים (כ-8,100 עסקאות לחודש). נמשכת העלייה המתונה בהיקף המכירות של דירות חדשות, ובמאי הוא הגיע לכ-2,750; מלאי הדירות למכירה המשיך לעלות במאי והגיע לכ-28,700 דירות.

יונתן כץ, לידר שוקי הון: "השארת הריבית על כנה הייתה צפויה על ידי השוק אך התעלומה הגדולה הינה מדוע בנק ישראל לא אקטיבי יותר בשוק המט״ח? אחרי שנאמר לפני חודש שהשקל מיוסף יתר על המידה ושהכלי המוניטרי היחידי שמתאים כעת הינו המשך התערבות בשוק המט״ח, בנק ישראל איפשר ייסוף חד של 1.7% בחודש האחרון (מול סל המטבעות). בהחלט תמוה בעינינו".

רונן מנחם, מזרחי טפחות: "אנו מעריכים כי הריבית כאן תתחיל לעלות לפחות מספר חודשים לאחר שהיא תעלה בארה"ב. אי הוודאות מה-Brexit הוזכרה שוב. הגורם הזה כאן כדי להישאר מבחינת בנק ישראל לתקופה הנראית לעין. הבעיה של בנק ישראל היא השקל החזק. החלטת הריבית הפעם באה לאחר תיסוף של השקל כנגד הדולר וסל המטבעות, לעומת פיחות קל לפני ההודעה הקודמת. בנק ישראל מבין שהדבר מגביל מאוד את הייצוא, כמו בכל העולם, אך מבין גם שלא הפחתות ריבית תהיינה הפתרון לבעיה, אלא, אם בכלל, התערבות ישירה בשוק המט"ח. לגבי שוק הדיור, בנק ישראל מזכיר בדברי הסיכום שמלאי הדירות למכירה ממשיך לעלות - אולי רמז לכך שלהערכתו קצב עליית מחירי הדירות (8% בשנה האחרונה) יתמתן בהמשך. בשורה התחתונה, הסיכונים להשגת יעד האינפלציה והצמיחה נותרו גבוהים. גם פסקה מסיימת זו לא צפויה להשתנות בחודשים הבאים. כעת מחכים ליילן נגידת הפד' ולנגיד היפני, שיקבעו את הטון להמשך השבוע".

אלדד תמיר, תמיר פישמן, אמר בשיחה עם Bizportal: "גם אם לא יעלו בארה"ב את הריבית השאלה היא האם הם יכוונו את השוק להעלאת ריבית. אני חושב שמשתנה הטרנד של ריביות אפסיות כשהבנקים המרכזיים מבינים שזו מלכודת. ראינו את זה גם ביפן, גם באירופה... אופנת ריבית אפס לשמחתי עוזבת אותנו. אנשים מבינים שזה כח מוגבל שלוקח אותך לפינות. יש הרבה דברים מוזרים שקורים בשווקים שהם לא הגיוניים, כמו תשואות אג"ח שליליות. בארה"ב, אם אני מסתכל על הנתונים אין סיבה לפד' לא להעלות את הריבית ביוני מעבר לזה שהוא חסר אונים. אבל השוק לא שם. דו"ח התעסוקה מצוין, המכירות, ריטייל, צמיחה, מחיר הנפט סביר, הברקזיט מאחורינו – אין שום סיבה בעולם לא להעלות ריבית. כנראה שהבנק המרכזי לא יעלה, כי הוא לא מסוגל לקבל החלטות".

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מחירי הדירות במגמת ירידה, וזה מה שחשוב לדור העתיד (ל"ת)
    יצחק 27/07/2016 16:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    שמו נשים נמושות איפה שהכסף.
    מאור 25/07/2016 16:13
    הגב לתגובה זו
    1 1
    רק נשים יגמרו את העולם בסוף .תזירו אותם לחנך את הילדים , ולא להיתעסק בכסף של מישהו אחר, הכסף שלנו יגמר בסוף בגללן
    סגור
  • 1.
    בנק מפגר, במקום להוביל הוא מדשדש אותנו במקום
    ללא שינוי , 25/07/2016 15:41
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תהליך המחקר בבנק ישראל בעיצומו..כבר שנה וחצי בלי החלטה.מתי כבר יתחילו לעבוד עם תוכניות מוניטריות והכוונה לשוק!תפתיעי אותנו פלוג נראה ממה את עשוייה כי עד עכשיו את נגידת צללים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות