יניב פגוט: "דויטשה בנק זה הפיל הגדול בחדר, ודווקא לא בגלל הקנס האמריקני"

האסטרטג הראשי בקבוצת איילון מתייחס לשוק התעסוקה בארה"ב, למצד של דויטשה וגם לעתיד הבורסה בת"א
נמיר קיסר | (8)

דו"ח התעסוקה האמריקני האחרון שפורסם לפני שבועיים שוב פספס את התחזיות, ובכל זאת השוק נותן סבירות גבוהה מאוד להעלאת ריבית בעדכון הריבית ב-14 בדצמבר. יניב פגוט, האסטרטג הראשי בקבוצת איילון, מתייחס לכך וגם לפיל הגדול בשווקים הפיננסים ולמצבה של הבורסה בת"א.

אחרי דו"ח התעסוקה האחרון, איך נראית לך כלכלת ארה"ב? "המשק האמריקני עדיין מייצר משרות חדשות כאשר בשלושת החודשים האחרונים נוצרו 192 אלף משרות בכל חודש, מדובר על קצב ייצור בריא. בנוסף, אנו נכנסים לרבעון האחרון של השנה שמאופיין באופן עונתי בקצב ייצור גדול יותר. בשנתיים האחרונות המשק האמריקני ייצר סדר גודל של 800-850 אלף משרות בשנה כאשר מתוכן כמעט 270 אלף משרות נוצרו ברבעון האחרון של אותם השנים (ב-2014 ו-2015). בחודשים האחרונים קצב ייצור המשרות עמד על 190 אלף ואנחנו הולכים לראות בסוף השנה ייצור של 270 אלף משרות. שוק העבודה והיקף ייצור המשרות נראים בסדר גמור, האבטלה הנמוכה גם תורמת חלק לתמונה החיובית".

"עם זאת, אנחנו לא רואים האצה בקצב ייצור המשרות. בהשוואה של חודש ינואר עד ספטמבר השנה, אל מול התקופה המקבילה של 2014-15, בהחלט רואים ירידה של 200-300 אלף משרות אך יש לזכור כי מדובר בכלכלה שתצמח השנה בקושי 1.6%-1.7%, בעוד שבשנים האחרונות צמחה באזור ה-2%, כלומר יש פה ירידה בצמיחה ובמקביל ירידה בקצב ייצור המשרות".

"מצד אחד, אין מה להיכנס לפאניקה סביב הנתון הכביכול גרוע במיוחד. מצד שני, אין אופוריה בשוק העבודה כי אנחנו לא רואים האצה בקצב ייצור המשרות וגם לא רואים לחץ בגובה השכר. ב-12 חודשים האחרונים גובה השכר בארה"ב עלה כ-2.6%, קצב לא גבוה שמוריד את החשש להתפרצות אינפלציונית כתוצאה מהביקושים. כשהשכר לא עולה מהר מדי כנראה שגם התשואות לא יעלו יותר מדי בעתיד הנראה לעין".

"בטווח הקצר, יתכן ונמשיך לראות תשואות בדומה לשבועות האחרונים. התשואות היום בגובה של 1.73% ויתכן שימשיכו לעלות בתקופה הקרובה, ככל שנתקרב ל-14 בדצמבר, כאשר בנובמבר לא צפויה העלאת ריבית, מה שיביא להמשך עצבים בשוק האג"ח. שיעור הצמיחה בארה"ב לרבעון השלישי בקריאה ראשונה, שאמור להתפרסם החודש ב-28, יכול לתת זווית נוספת לצפי המשך הצמיחה".

"גם אם התשואות יעלו בטווח הקצר, העליות יהיו בגובה של 0.1%-0.15% ולא יותר מזה. אני לא רואה אינפלציה משמעותית בארה"ב, הפד' רוצה לעלות ריבית אך לא מסוגל לעשות זאת יותר מפעם אחת בשנה הקרובה כאשר ההסתברות היא בדצמבר. אם יתקבל נתון צמיחה חלש ברבעון השלישי ובנוסף יימשכו הבעיות באירופה, גם עלייה בדצמבר זו לא עובדה מוגמרת".

"צריך לזכור שבעולם בו הריבית בגרמניה סביב ה-0%, הריבית היפנית מתחת ל-0% והריבית האנגלית מתחת ל-1%, אג"ח אמריקני בתשואה לפדיון של 1.7%-1.8% לעשר שנים זה מצרך נדיר. בנוסף, המטבע האמריקני חזק יחסית ולכן עלייה בתשואות מאוד מוגבלת. אנו נמשיך לראות תשואות מאוד נמוכות באג"ח אמריקני ל-10, אפילו יותר נמוכות מהיום".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מה דעתך על סאגת דויטשה בנק? "מדובר בפיל הכי גדול בחדר, לפחות כזה שאנו מודעים לו. דויטשה בנק זה סיפור גדול והוא רחוק מלהיפתר ואני לא מדבר על התביעה שיש בארה"ב על תיק המשכנתאות נגד הבנק - לדעתי זה פתיר, גם באמצעות הקטנת הקנס וגם באמצעות גיוס הון ממכירת נכסים, זו לא הבעיה גדולה".

"הסיפור הגדול הוא תיק הנגזרים העצום שמחזיק הבנק כשאף אחד לא יודע מה איכות השערוך שלו. קיים חשש כי הוא משוערך בצורה אופטימית יחסית. דויטשה בנק זה לא עוד בנק, מדובר על הבנק הכי גדול בגרמניה עם נכסים בהיקף של כמעט שני טריליון אירו. הוא גדול מדי כדי ליפול, אני חושב שיהיה מאד קשה פוליטית לחלץ אותו, בגלל שנת הבחירות בגרמניה, ומהצד שני, אי אפשר שלא לחלץ אותו אם צריך. הסיפור של דויטשה בנק ושל כל המערכת הפיננסית באירופה בהחלט מדאיג".

במעבר חד לבורסה בת"א, לדעתך יש סיכוי לשיפור במחזור המסחר? "בשורה התחתונה מחזורי המסחר לא הולכים לטפס בעתיד הנראה לעין, אין פה גידול בתיאבון לסיכון שיצדיק עלייה ברכיב המניות בתיק. לא המוסדיים ולא הציבור במצב של הגדלת סיכון משמעותי וגם לא נראה למשל זרים בשוק המקומי, אין להם מה לחפש פה".

"אנחנו נמשיך לראות מחזורים מאוד נמוכים. יכול להיות שהעדכון של המדדים בפברואר שיהפוך את ת"א 25 יהפוך ל-35, יצור מומנטום קל בתחילת שנה הבאה אך עדיין נראה מסחר רדוד מבחינת מחזורים. העדכון אמנם חיובי אך כנראה שלא נחזור לרמה של 2.5-3 מיליארד שקל בגלל עדכון המדדים, זאת כי המחלות בבורסה קשות ועמוקות יותר".

"אין גם מי שיניע את התהליך הקשה הזה. כרגע, הפתרון למחזורי המסחר המצומצמים לא נראה מעבר לפינה, לבורסה למשל אין מנכ"ל כבר מזה מספר חודשים וגם כשהיה מנכ"ל הדברים לא בדיוק השתנו מהקצה אל הקצה. אין מה לבנות על שינוי מהותי בבורסה בחודשים הקרובים או אפילו מעבר לכך".

מה לגבי מחירי הדיור, האם אתה צופה שהמאמצים להוריד את המחירים יצליחו? "אני לא חושב שיהיה שינוי. אולי קצב עליית המחירים יהיה נמוך יותר אך בשורה התחתונה, מספר התחלות הבנייה שעומד על כ-45 אלף דירות בשנה, מספק רק את הדרישות השוטפות של גידול האוכלוסייה ולא נותן מענה לפער ההיסטורי שיצרנו בתחום, 70-100 אלף דירות שחסרות במשק. כל זמן שהפער לא ייסגר, ובהינתן שמשק לא יכנס למיתון שיגרום לאבטלה גדולה או שתהיה עליית ריבית משמעותית, כנראה שמחירי הדיור לא ישתנו".

תגובות לכתבה(8):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    כותבי תרחישים 18/10/2016 13:06
    הגב לתגובה זו
    מחסור הדיור מכוון=בהוראתו ובנימוקו של בובו + הנגיד בשנת 2011 התחלות הבניה היו 46800 דירות בש 2012-עד וכולל 2015 הבניה ירדה ל 43400 די בממוצע זה פגיעה בתלכיד הלאומי = זה מחייב וועדת חקירה= וועדות חקירה כמות רק=רק=בעקב הפגנות עם ח כ -בכנסת הקודמת דרש וועד חקירה בעקב הפירסומים שלנו מ 2012 נ בשימו לב לפחרסום שלנו בנוגע לרמטכל הסעודי שביקר בארץ הרמטכל הסעודי אנוואר אשקי -שליחו של המלך הסעודי סלמן (המלך מקודם היה עבדללה שניפטר) שימו לב הנשיאים ריבלין (וש פרס) שלחו תנחומים למות המלך עבדללה ממתי נשיאי ישראל שולחים תנחומים למות " מלך-אוייב".!! היהתוכנית סעודית ישראלי והמורדים הסונים להפלתו של אסעד מסוריה- והעלאת הסונים לשלטון פוטין ואובמה שביקרו בישראל מנעו זאת ראו היכן קראתם _
  • 6.
    מס מדירה שלישית 17/10/2016 09:53
    הגב לתגובה זו
    מס מדירה שלישית יקטין במעט את הביקושים מנדלן.היום יש הזדמנות כשמחירי הנדלן גבוהים לבצע בינוי פינוי בעיקר במרכזי הערים ולבנות בעיקר מחוץ למרכז (המטרה לפזר את האכלסיה וגם לחסל את העוני).כמובן שהמדינה חיבת לדאוג לתעשוקה מחוץ לגוש ע"י הקלה במיסוי.בנוסף להוריד מס משוק ההון כדי ליצור אלטרנטיה לנדלן ולהחזיר השקעות לארץ.
  • 5.
    אנונימי 17/10/2016 07:30
    הגב לתגובה זו
    יניב מנתח את המצב מתוך פוזיציה שנמצאת חברת איילון שאותה הוא מייצג ולכן צריך לקחת את הדברים שהוא אומר בערבון מוגבל. ממשלת גרמניה שמחלצת מדינות שלמות מקריסה כלכלית( יוון, איטליה , ספרד וכיו"ב) לעולם לא תתן לבנק הגדול במדינה שלה לקרוס ! .גם בארה"ב הגדולה כשייתה בעיה בנושא משבר המשכנתאות הממשל עזר לחלץ את הבנקים הגדולים מהבוץ. אפילו בישראל הקאנה כשהיה משבר המניות הגדול ממשלת ישראל חילצה את הבנקים ואת האזרחים מהבוץ.
  • 4.
    אלון 16/10/2016 17:42
    הגב לתגובה זו
    ונניח שהמשק ייקלע למיתון, האם אז עודף הביקוש ייעלם ? הרי זה קשקוש מוחלט, במחירים הנוכחיים הביקושים צנחו ורואים את זה בתוצאה, זיכרו שגם הזהב נסק ל 2000 דולר לאונקייה וצנח, כך גם יקרה למחירי הדירות כאן. חיים בסרט.
  • כותב 19/10/2016 08:56
    הגב לתגובה זו
    עד שלא נראה התאוששות עולמית אמיתית פה ימשיכו לשבת על הברזלים ולחכות לניסים.
  • 3.
    אף מילה על הגז וטןרכיה?????????????????????????????? (ל"ת)
    ביזפורטל 16/10/2016 17:33
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    בא 16/10/2016 16:15
    הגב לתגובה זו
    לא יפתחו את השוק לתחרות המחיר ימשיך לעלות . תרגילי מיסים לא יעזרו בגלל שאפשר לעקוף אותם .
  • 1.
    avi abs 16/10/2016 12:45
    הגב לתגובה זו
    לקנות פוטים וזהו והרבה איזה שחיטטטטטטטטטטטטטהההה חחחח תענוגגגגגגגגגגגגגגגגגגגגגגג