קית' וייד על המלכוד שמציב טראמפ לשווקים הפיננסים - והסיכון המרכזי כעת

הכלכלן הראשי בענקית הבנקאות 'שרודרס' מנתח את הסיטואציה ומספק תחזיות
 | 
telegram

עלייתו המפתיעה של טראמפ לנשיאות החזירה לא מעט אנליסטים ברחבי עולם לטבלאות האקסל כדי לחשב מחדש את התחזיות שלהם לשנה הבאה. בינתיים בוול סטריט חוגגים את ניצחונו של טראמפ כאשר המדדים המובילים נסחרים בשיא כל הזמנים, אבל אי הוודאות עדיין גדולה - בעיקר סביב השאלה מה מהדברים עליהם דיבר בקמפיין אכן ייצא אל הפועל.

קית' וייד, הכלכלן הראשי של ענקית ההשקעות הבריטית שרודרס, שמנהל יותר מחצי טריליון דולר בנכסים, פתח את הכנס השנתי שנערך בשבוע שעבר בלונדון בהתייחסות להשפעת ניצחונו של טראמפ, אבל גם הבהיר שהסיכון המרכזי מצוי בכלל במקום אחר.

וייד: "אנחנו לא יודעים בדיוק מה טראמפ הולך לעשות אבל הכיוון הוא אינפלציה גבוהה לכלכלה האמריקאית. אם אתה מבקש להטיל מכסים על שותפי הסחר, תוך שאתה דוגל בחבילת תמריצים, אז נקבל שיפור בצמיחה אבל לא לאורך זמן, כי אז השכר יעלה ונגיע למצב שבו הבנק הפדרלי מעלה את הריבית ואז הצמיחה תרד. אנו בשרודרס מצפים שהקונגרס ימתן את התכניות הפיסקליות של טראמפ, שצפוי ליהנות מחופש קבלת החלטות בנוגע לסחר עם המדינות. כתוצאה מכך, אנו צפויים לראות תמריצים נמוכים ומלחמת סחר שצפויה לפרוץ במידה וטראמפ יעלה מכסים לסין ומקסיקו. אם אתה שם מכסים על המתחרים שלך (כמו שטראמפ מבקש להשית על מוצרים מסין על מנת להחזיר משרות לארה"ב - ג.בס) המכסים, על סין במיוחד וגם על מקסיקו, יביאו לעליית מחירים ולטווח הארוך זה לא טוב לכלכלה. ההשפעה נטו היא שאחרי דחיפה מעלה בגלל הקיצוץ במסים - הכלכלה תקרר. בנוסף, העלאת מכסים תביא לעליית מחירים ועלייה בשכר במקביל לירידה בעבודת מהגרים. התוצאה הכוללת עשויה להיות סטגפלציה (קיפאון), צמיחה חלשה ואינפלציה גבוהה".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"כפי שאתם יכולים לנחש, הדבר לא ממש יעשה טוב לשווקים. תשואות האג"ח צפויות לעלות בעוד המשקיעים מחפשים מפלט מסיכוני האינפלציה, (ולראייה מדד האג"ח הגלובאלי בנפילה הדו-שבועית החדה מזה 26 שנה - כשהאג"ח יורד התשואה על הסיכון עולה - ג.ב.ס). סביבת הריבית הנמוכה של השנים האחרונות, אשר תמכה בשווי המניות, צפויה להשתנות והדבר יביא לתנודתיות גבוהה. מה שיאזן את הסיפור זה הקיצוץ במס חברות, וחברות האנרגיה והפיננסים שיקבלו רוח גבית מהפחתת הרגולציה. לא ברור איך הדולר האמריקאי יתנהג בסביבה הזו. יש מי שרואים את המטבע מתחזק הודות לתשואות גבוהות יותר, אבל זה כמו להלוות באינפלציה גבוהה - זה לא ברור מאליו. בנוסף, משקיעים רבים עשויים להירתע מהידרדרות יחסיה של ארה"ב עם שאר העולם. הין היפני והפרנק השוויצי צפויים ליהנות מביקושים גבוהים וכך גם הזהב".

"טראמפ יהיה חייב להעביר את החלטותיו בקונגרס אבל חלק נכבד מהדברים שעליהם הוא הצהיר במהלך הקמפיין לא מתקבלים על דעת הקונגרס. בית הנבחרים לא מעוניין לראות את המאזן מתנפח ומעניין יהיה לראות איך הם יגיבו. אני חושב שזה לגמרי לא הגיוני אבל זה לא משנה מה שאני חושב אלא מה שהפוליטיקאים יחליטו, ולהערכתי קיצוצי המס יעברו אבל זה ייקח זמן. כרגע קיימת אי ודאות גדולה יותר כתוצאה מהיכולת של טראמפ לפעול בנוגע למכסים באופן חד צדדי ללא אישור הקונגרס. אחת הבעיות של הכלכלה האמריקאית, שהעלתה בין היתר את טראמפ לשלטון, זה המחסור במשרות. טראמפ אמר שהוא יגדיל את מספר העבודות בארה"ב בלפחות 25 מיליון - אבל זה משפט שדי מצחיק לומר כאשר יש רק 8 מיליון מחוסרי עבודה. השאיפה שלו היא להביא לשיעור אבטלה אפס - שזה בעצם מצב שאף פעם לא היה".

"ב-2017 לא נראה את המדיניות של טראמפ מתממשת בגלל הקונגרס ולכן אני חושב שהסיכון הגדול לכלכלה העולמית הוא המצב הפוליטי באירופה. מה שהניע את ה'ברקזיט' היה אותו טריגר שהביא את טראמפ לשלטון מחסור במשרות". בהקשר זה רק נזכיר כי הליך יציאתה של בריטניה מהאיחוד נמצא כעת בשלבי הערעור אבל בשרודרס חושבים שהמהלך בכל זאת יצא לפועל באופן מתון מהצפוי - הודות לרוח הגבית מכיוונו של טראמפ. "בהינתן רוב בפרלמנט אני חושב שנראה 'ברקזיט' רך יותר ממה שחשבו. ההליך יידחה אבל אני בספק שחברי הפרלמנט יצביעו נגד ההחלטה עליה כבר הסכימו בעבר, שכן יהיה להם רווח מועט מזה. טראמפ תמך ביציאתה של בריטניה מהאיחוד ובדרך מסוימת בחירתו תעשה את הליך היציאה קל יותר. הבעיה בכלכלה הבריטית, שדומה גם לכלכלה האמריקאית, היא שהפרודקטיביות נמצאת במגמת ירידה מתמשכת".

בשרודרס ממשיכים להאמין כי שעור הצמיחה ב-2017 יהיה בקצב של 2% (לא כולל הפוטנציאל להרחבה הפיסקלית של טראמפ). בבנק ההשקעות מעדיפים את ההשקעה בשווקים שצפויים ליהנות מההרחבה הפיסקלית הצפויה, ובתוך כך, ממליצים על שוק המניות היפני, הבנקים בארה"ב וסקטור התרופות. "הגדלנו חשיפה לשוק המניות ביפן ויש לנו העדפה לנכסים בשווקים המתפתחים באופן סלקטיבי".

בנוגע לטלטלה שנרשמה בתחילת השנה על רקע החשש מהאטה של הכלכלה הסינית, אמר וויד: " אנחנו לא חושבים שהממשל יאפשר 'נחיתה קשה', אבל החוב התופח מהווה תמרור אזהרה לכלכלה העולמית. עם זאת, השווקים המתפתחים זולים כעת כאשר שעורי האינפלציה שנמצאים בשווקים המתפתחים במגמת ירידה והמיצוב הפיננסי של המדינות הרבה יותר טוב מבעבר". בשרודרס אומרים כי סין היוותה טריגר משמעותי מאז 2008 בשוק הסחורות, אם זה במתכות והנפט אבל בנוגע למתכות היקרות לסין לא הייתה השפעה. "האינפלציה היא יותר פסיכולוגית ומה שראינו בשבועות האחרונים שאנשים מדברים שוב על כך שהאינפלציה מרימה ראש. ב-10-5 השנים הקרובות נראה ראלי אדיר בסחורות על רקע הצעדים המוניטריים ועל רקע שינוי השיח כך שהדובים יכולים לכת לישון. הסינים קונים סחורות שיצאו מהאפנה, כך למשל המתכת שרשמה עליות חדות, ומלבד זאת סין מהווה חלק אינפלציוני אדיר בכלכלה העולמית".

ולסיום, בסקר שנערך בקרב 150 עיתונאים מרחבי העולם שהשתתפו בכנס בנוגע לשאלת התנודתיות בשווקים בהמשך הרוב המוחץ (82%) ענו כי ב-2017 הם צופים תנודתיות גבוהה יותר בשוקי המניות ברחבי העולם. לשאלה 'מה לדעתך הסיכון הגדול ביותר לשווקים ב-2017', 36% הצביעו כי מדובר בניצחון של טראמפ, 26% ענו כי מדובר בחשש מפירוק האיחוד האירופי, 21% על החשש מהאטה מסין, 10% ענו כי מהחשש מאיבוד שליטה על האינפלציה, והיתר ענו כי הם חוששים מדיפלציה מתמשכת.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות