התגובות במשק לירידה הדרמטית במדד המחירים לצרכן, והתחזית לחודשים הקרובים
מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר שפורסם אמש רשם ירידה משמעותית של 0.4%, זאת בהובלת הירידות החדות במחירי הירקות והפירות ( מינוס 5.9%) ובמחירי הנסיעות לחו"ל וטיסות בארץ (מינוס 5.1%) . בשוק הציפיות היו שהמדד ישאר ללא שינוי או יירד ב-0.1%. האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הינה שלילית בשיעור של 0.3% כאשר המדד ללא דיור רשם ירידה שנתית של 1%. (לכתבה המלאה, לחץ כאן).
התייחסותו של עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים:
"מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר ירד ב-0.4 אחוז, נמוך משמעותית מהצפי, והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נותרה על מינוס 0.3 אחוז. ירידה חדה מהצפי במחירי המזון, הפירות והירקות היו הגורמים העיקריים שהביאו להפתעה כלפי מטה.
מנגד, למרות העלייה המהירה בריבית למשכנתאות, הנתונים האחרונים של הלמ"ס מצביעים על המשך עלייה מהירה במחיר. מחירי הדירות בבעלות (שאינן במדד המחירים לצרכן) עלו ב-0.9 אחוז (בין אמצע ספטמבר לאמצע אוקטובר) וב-8.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים הקצב המהיר ביותר מאז תחילת 2014. להערכתנו, המשך העלייה בריבית למשכנתאות יאט את קצב עליית מחירי הדירות ב-2017.
על פי התחזית הראשונית שלנו; דצמבר צפוי להישאר ללא שינוי, ומדד ינואר צפוי לרדת בין 0.3-0.4 אחוז (תלוי במחיר הנפט בסוף החודש). האינפלציה ב-12 החודשים הבאים עד נובמבר צפויה לעמוד על 0.8 אחוז ותושפע מהמשך עליית השכר במשק (ושכר המינימום בינואר), התייצבות מחירי הסחורות והעלייה במחיר הדלק, שתקוזז חלקית עם הייסוף בשקל מול סל המטבעות.
- האינפלציה בארה"ב תעלה ב-2%-3% בגלל המכסים"
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
למרות נתוני הצמיחה החזקים והאינדיקאטורים החיוביים למחצית השנייה של השנה בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי בעיקר בשל חוזקו של השקל והחולשה במדד המחירים. להערכתנו, לא נראה עליית ריבית בישראל עד לרבעון הרביעי של 2017, גם לנוכח עליית הריבית בארה"ב. כך מתכוון בנק ישראל לצמצם את פער הריביות הריאלי בין ישראל לארה"ב על מנת להחליש את השקל לתמוך ביצוא ובאינפלציה".
התייחסותו של רונן מנחם, מנהל המחלקה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות:
"בנק ישראל יצטרך לתמרן בין ריבית עולה בארצות הברית, עלייה מהירה של מחירי הדירות בארץ וצמיחת תוצר מכובדת גורמים שלוחצים דווקא לעליית ריבית - לבין אינפלציה מקומית שלילית ופוחתת שקשה לתת לה מענה כשהריבית עומדת על 0.1%.
אם תשואות הפדיון המזנקות בארצות הברית ילחצו לעלייה של תשואות הפדיון המקומיות ייתקל בנק ישראל בבעיה, שכן הפער בין הריביות הקצרות, שצמודות פחות או יותר לריבית בנק ישראל, לבין הריביות הבינוניות והארוכות, ילך ויגדל, מה שייקר את עלות ההון והגיוס. בנק ישראל צריך שתהייה לו השפעה על עקום תשואות הפדיון, אך קשה להניח שישקול חזרה למדיניות ההרחבה הכמותית (רכישת אג"ח) שנקט בסוף העשור הקודם, שכן זו כשלה. כידוע, מדיניות כזו מיושמת כיום על ידי מספר בנקים מרכזיים גדולים בעולם, כולל גוש האירו, בריטניה ויפן וגם לגבי מידת הצלחתה שם הדעות חלוקות.
- פוטומיין משקיעה מיליונים בפרסום - אבל המשתמשים הפעילים בירידה
- כמה מרוויחים הבכירים בטבע?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
את עליית מחירי הדירות ימשיך בנק ישראל לגלגל לפתחה של הממשלה, כשהחדשות הרעות כאן הן שבד בבד עם נתוני מדדי המחירים מסרה הלמ"ס שהתחלות הבנייה וגמר הבנייה בתשעת החודשים הראשונים של 2016 ירדו לעומת רמתן בתקופה המקבילה אשתקד. במציאות כזו קשה להניח שהפתרון יגיע מצד ההיצע, ודאי לא בקרוב.
את ההשלכות המרסנות של תיסוף השקל כנגד הדולר יקווה בנק ישראל "לפתור" על ידי תיסוף הדולר בעולם.
לגבי האינפלציה השלילית חלק ממנה נובע מהתחרות במספר ענפי משק ולא בהכרח מצביע על חולשה של הביקושים, אך בשורה התחתונה יעד האינפלציה מוגדר לפי האינפלציה הכוללת, שבפועל נמוכה כבר שנתיים וחצי מהרף התחתון של היעד (1%)! מצב דברים זה לא פועל לטובת האמינות שבנק ישראל שואף תמיד להקרין.
מהאמור לעיל עולה כי מצבו של בנק ישראל מסובך ויש תלות בשורה ארוכה של גורמים שאינם תחת השפעתו. החודש מתוכנן בנק ישראל לפרסם תחזית חדשה ובעקבות ההתפתחויות בארצות הברית ומדד המחירים לצרכן הנמוך והמפתיע כל כך הוא יצטרך לתת תשובות על שורה ארוכה של שאלות. כרגע לא ברור עד כמה יהיה בידיו לשנות את המצב.
- 7.בן אהרון 17/12/2016 11:45הגב לתגובה זופשוט תרבות של חוסר הבנה של הציבור שרץ לקנות דירות בכל מחיר. מי שאין לו כסף, לא צריך לרכוש דירה. רק שכירות, הרבה יותר זול !!!
- 6.נשארנחקנות מניות רציו בזק סלקום (ל"ת)חיים 17/12/2016 06:30הגב לתגובה זו
- 5.רק הפגנה גדולה והמונית נגד יוקר מחירי הדירות והשכירות (ל"ת)השינוי במחירי הדירות 16/12/2016 20:20הגב לתגובה זו
- 4.המדינה היחידה בה המחירים עולים והמדד יורד (ל"ת)יוסף 16/12/2016 14:41הגב לתגובה זו
- אולי צריך להפסיק לפרסם את המדד. (ל"ת)אחד העם 16/12/2016 22:12הגב לתגובה זו
- זה היופי במדינת ישראל. חוקי הכלכלה לא פועלים בה. (ל"ת)hguy 16/12/2016 15:32הגב לתגובה זו
- 3.משה 16/12/2016 12:52הגב לתגובה זולאחרונה אני שומע את המשפט הזה הרבה מאוד .שהוא נקרא בפי המעסיקים שכר גלובלי ולא שכר שעתי .וההסתדרות חייבת לתת את הדעת על זה .ומה זה שכר גלובלי ? המעסיקים למדו איך לא לשלם את שכר המינימום שהם חייבים לשלם לעובד .הם אומרים כככה לדורש העבודה הכוונה אתה עובד משעה 7 בבוקר עד שעה 17.00 כל יום פלוס יום שישי משעה 6 בבוקר עד שעה 16.00 בשער של 6500 ש"ח .ואם תיקחו מחשבון ותחשבו זה בהרבה פחות משכר המינימום שחובה לשלם לעובד .וכאן לדעתי המעבידים עוקפים את החוק .ומעביד כזה צריך לשבת בכלא ולא פחות ! ולקנוס אותו בקנס הכי גבוה ! מעביד כזה נקרא פושע ! ועובר על החוק !
- 2.משה ראשל"צ 16/12/2016 12:15הגב לתגובה זואנחנו עם ישראל לא קונים דירות במשך חצי שנה ואז בואו ונראה מה קורה בשוק הדירות בואו אנחנו נתחיל את מחאת הדירות - אנחנו ולא אף אחד אחר
- אחד העם 16/12/2016 22:14הגב לתגובה זוהריבית על הדירה עולה יותר מהשכירות דל הדירה. רכישת דירה פשוט נובעת מבורות וחוסר הבנה בסיסי של הציבור ובראשו שר האוצר המצויין שיש לנו.
- 1.nrt 16/12/2016 12:09הגב לתגובה זובגלל זה הדולר טס בעולם בכ7 אחוזים מאז בחירת טראמפ ופה בארץ לא עולה בכלל בחסות פלוג בעצמה
- פלוג השתגעה 17/12/2016 19:19הגב לתגובה זובזבוז של זמן איתה