המניה שטסה 130% השנה וניפצה שוב ושוב את התחזיות, זה ימשיך ב-2017?
חברת סודה סטרים סוגרת את שנת 2016 עם זינוק חד של יותר מ-130% במניה. ההתלהבות של המשקיעים הביאה לשינוי חד בבורסה, אבל מדובר גם בשינוי משמעותי באסטרטגיה של החברה במודל ההכנסות והשיווק שהתחיל בשנת 2015 ובא לידי ביטוי בדוחות הכספיים. אז מה גרם לקאמבק הגדול ומה האנליסטים צופים לשנת 2017?
סודה סטרים היא יצרנית של מערכות ביתיות להכנת מים מוגזים ומים מוגזים בטעמים. לחברה יש שני מפעלים באזור התעסוקה "עידן הנגב" (להבים) ובאזור התעשייה הדרומי של אשקלון המעסיקים יחדיו כ-2,400 עובדים.
השינוי הגדול הראשון בחברה החל בשנת 2007 כאשר קרן פורטיסימו של יובל כהן רכשה את השליטה בחברה המנומנמת והצליחה להחיות מותג גוסס (סיפולוקס).
ההצלחה הגדולה הפכה את החברה הישראלית לספקית סודה ענקית שמגיעה ל-10 מיליון בתי אב ב-45 מדינות ברחבי העולם. המשתמשים במוצרי סודהסטרים צורכים כ-1.6 מיליארד ליטר משקאות מוגזים בשנה, מתוכם כ-1.4 מיליארד ליטר מים מוגזים.
רכבת ההרים של המניה
הפעילות הפרטית הפכה לציבורית בשנת 2010 כאשר המניה החלה להיסחר בבורסת הנאסד"ק תחת הסימול SODA. משנת 2015 החלה מניית החברה להיסחר גם בבורסה בת"א במדד ת"א 100 והיום היא נסחרת במחיר המשקף לחברה שווי של 3.4 מיליארד שקל.
- "100 אלף דולר תמורת שחרור חטוף": מה עומד מאחורי ההצעה של דניאל בירנבאום
- ביהמ"ש הרשיע את איילה שרח כהן בעבירות מידע פנים בפרשת סודהסטרים
לאחר ההנפקה בשנת 2010 המניה זכתה למומנטום חיובי ובשיאה המניה נסחרה בשנת 2011 במחיר של 72 דולר למניה (שווי של 1.5 מיליארד דולר). השיא היה על בסיס הערכות ושמועות (בדבר הירכשות ע"י קוקה קולה או פפסי) ולא על בסיס התוצאות הכספיות, למרות שהן היו טובות. תוסיפו לכך התלהבות של הפרשן הכלכלי ג'ים קריימר מהחברה שדיבר עליה בתוכנית שלו מספר פעמים ותקבלו את התמהיל למניה שורית. אבל המגמה הזו התחלפה, ולא רק בגלל שההצעה המיוחלת מאחת מהענקיות לא הגיעה.
נקודת השפל - המניה הגיעה ל-12 דולר בלבד
מודל ההכנסות של החברה נקרא "רייזר בלייד" על שם האסטרטגיה של חברת ג'ילט ועיקרה מכירת מוצר קבוע במחיר נמוך יחסית ולאחר מכן עיקר הרווח מגיע ממכירת מוצרים מתכלים.
סודה סטרים פרצה ובשלב מסוים, כמו הרבה חברות אחרות, סימנה את ארה"ב כיעד המרכזי להתרחבות בחו"ל כאשר המטרה הייתה תפיסת נתח שוק מענקיות כמו קוקה קולה ופפסי בתחום המשקאות המוגזים הממותקים. כולם זוכרים את הפרסומת של סודה סטרים שבה רואים בקבוקים של קוקה קולה ופפסי מתפוצצים בדרך לרשתות בכל לחיצה על המכשיר של סודה סטרים (ראו סרטון), ברקע שומעים את הקריין אומר "הכן בעצמך את הסודה עם סודה סטרים, וחסוך 2,000 בקבוקים בשנה". זה היה נחמד, אבל זה לא עבד. סודה סטרים למעשה הלכה בכך עם הראש בקיר כנגד טרנד הבריאות בארה"ב. ואמנם מדובר היה במוצר 'ירוק', אבל עם כמויות גדולות של סוכר. כלומר סודה סטרים כיוונה את כל מאמציה לחדירה לתחום שלא מצליח להראות שום צמיחה ואף ליהפך. הצרות לא היו רק בחו"ל, אלא גם בישראל כאשר ארגונים פרו-פלסטינאים תקפו את החברה כיוון שאחד המפעלים שלה פעל במישור אדומים שמעבר לקו הירוק. המפעל נסגר והצרות נמשכו בבית עם גל של פיטורי עובדים וסכסוכי עבודה תוך התערבות של ההסתדרות.
השוק הישראלי מהווה רק 1% ממכירות החברה והפעילות בחו"ל היא עיקר ההכנסות. סודה סטרים מפנה את מאמצי השיווק והפרסום לחו"ל ורשמה מספר תקדימים במקומות שבאם פרסמה ובהיקף חשיפה. מבחינה פיננסית החשיפה לחו"ל פגעה בשורת ההכנסות ללא קשר לכמות המכירות - כך לדוגמא הירידה בשער הדולר הפחיתה בשנת 2015 כ-60 מיליון דולר משורת ההכנסות.
2015, שנת השינוי לטובה
התיקון מעלה במניה החל עם פרסום הדו"חות לרבעון האחרון של 2015. שימו לנתונים הבאים: ביום פרסום הדו"חות השנתיים ל-2015 זינקה מניית סודה סטרים ב-8.5% וזאת לאחר שמספר ימים קודם לכן השלימה מהלך מפולת של 85% מהשיא!! וזה לא מעצר פה. ביום פרסום הדו"חות לרבעון הראשון של 2016 (ב-10 במאי) מניית סודה סטרים הגיבה בזינוק של 23.7%. ביום פרסום הדו"חות לרבעון השני (2 באוגוסט) המניה זינקה 16.3%. ביום פרסום הדו"חות לרבעון השלישי המניה זינקה 16.7% במחזור גדול.
רצף כזה לא רואים בכל יום, בטח לא בקרב חברה שהייתה בסחרור. במשך רבעון אחרי רבעון במהלך 2016, סודה סטרים הצליחה להכות בגדול את תחזיות האנליסטים.
תכנית הצמיחה של סודה סטרים התבססה על שינוי בתפיסה: לא להיות תחליף למשקאות ממותקים קיימים, אלא לפנות לשוק המים כחלק וזאת כחלק מטרנד הבריאות במדינות המערב. מבחינת סודה סטרים, בניגוד לניסיון החדירה לתחום המשקאות הממותקים בארה"ב, פה מדובר במהלך שמשמעותו הצטרפות לשוק שגדל בקצב מהיר. במהלך 2015 המדפים נוקו מהמוצרים הישנים והחברה יצאה לדרך חדשה.
מעבר לשינוי השיווקי, סודה סטרים רשמה גם שינוי תפעולי שכלל סגירת מפעלים במישור אדומים ואלון תבור בישראל והפסקת עבודה עם קבלני משנה בישראל, סין ומקומות נוספים. כל אלה הביאו לשיפור ברווח הגולמי.
סודה סטרים מדגישה שהיא מאפשרת לצרכן להפוך מי ברז רגילים למים מוגזים או מים מוגזים בטעמים בקלות ובמהירות. החברה משווקת את מוצריה כ"בעלי אופי בריאותי, ידידותיים לסביבה, חסכוניים, ומעניקים ללקוח חוויות שימוש מהנה". כמו כן טוענת שהמערכת שלה מעודדת את הצרכנים לשתות יותר מים.
מה חושבים האנליסטים על המניה?
אחרי הדו"חות לרבעון השלישי שפורסמו בתחילת נובמבר, דו"חות שגררו זינוק יומי של 16% במניה במחזור גדול, בג'יפי מורגן חזרו על המלצת 'החזק' וקבעו את מחיר היעד על 39 דולר למניה. ג'ם בג'פריס הסתפקו בהמלצת 'החזק' ואת מחיר היעד קבעו על 35 דולר למניה. נזכיר כי המניה סגרה אמש במחיר של מעל 40 דולר.
האנליסטים אמנם החמיאו לסודה סטרים על דו"חות מצויינים שעקפו את התחזיות, אבל סבורים שאין אפסייד במניה. זה כמובן אלא אם סודה סטרים שוב תפתיע בדו"חות הבאים. על זה יאמר, כוונו שעונים ל-16 בפברואר 2017, יום פרסום הדו"חות הבאים של סודה סטרים. האם שוב נראה את החברה הישראלית מכה את התחזיות, ואת המניה ממריאה?
עוד נציין כי עם שווי שוק של 3.3 מיליארד שקלים, מניית סודה סטרים צפויה להצטרף ב-9 בפברואר למדד ת"א 35 שיוקם.
את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה עם הכנסות שיא של כ-1.3 מיליארד שקל ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של כ-108 מיליון שקל. בתוצאות של הרבעון השלישי שפורסמו בחודש נובמבר נרשמו מספר שיאים מצד החברה: ברווח התפעולי, במכירות של מילויי גז ועוד.
**מחר נפרסם ראיון רחב עם מנכ"ל סודה סטרים העולמית דניאל בירנבאום.
מניית סודה סטרים מתחילת 2016 בת"א
- 2.צביעות המחרימים 29/12/2016 14:36הגב לתגובה זוכמובן, מאות פועלים פלסטינים שהתפרנסו בכבוד במשך שנים ונזרקו הביתה. האם באמת פעילי השמאל והמחרימים למיניהם חושבים על הפלסטינים, או ששנאת ההתיישבות שלהם מעוורת את עיניהם מהמציאות הפשוטה שכלכלה ביו"ש טובה לכל הצדדים?
- 1.גזים סופם להתפוצץ כמו בועת המשכנתאות בארה"ב (ל"ת)מזהיר 29/12/2016 13:15הגב לתגובה זו