"ביטול הסכם הסחר (TTP) מטיב עם האויב הכי גדול של טראמפ"
ביום שישי האחרון הושבע טראמפ כנשיאה ה-45 של ארה"ב והחל את תפקידו באופן רשמי. אמש, 72 שעות בלבד לאחר כניסתו לתפקיד, הבהיר טראמפ כי הוא עובר לשלב המעשים והטיל את הפצצה הראשונה - חתימה על צו להוצאת ארה"ב מהסכם הסחר הטראנס-פסיפי (TTP). אמנם אין זו הפתעה שכן מדובר באחת מהבטחות הבחירות היותר מרכזיות של טראמפ, ובכל זאת היה זה אירוע דרמטי וכהרגלו של טראמפ - מאוד מתוקשר.
הכלכלן הראשי במיטב דש, אלכס זבז'ינסקי, התייחס לביטול ההסכם בסקירה כשכתב: "ביטול ההסכם Trans Pacific Partnership) TPP), הסכם הסחר הגדול ביותר בהיסטוריה, לא משנה את ההתנהגות הקיימת בסחר בין המדינות החתומות מכיוון שהוא עדיין לא אושר ולא הופעל. אולם, הביטול מהווה נסיגה גדולה מהסחר החופשי בעולם שבזכותו הכלכלה העולמית התפתחה במהירות בעשורים האחרונים. אם ברני סנדרס, המתמודד הסוציאליסט מטעם המפלגה הדמוקרטית בבחירות האמריקאיות היה נבחר לנשיא ומבטל את ההסכם, כפי שהתכוון, הבשורה הייתה מתקבלת כאירוע כלכלי שלילי ביותר, והוא באמת כזה. משום מה, בצעד שנעשה ע"י טראמפ, הנציג המפלגה הרפובליקנית שתמכה תמיד בסחר חופשי, עוד מחפשים אלמנטים חיוביים".
עוד הוסיף הכלכלן כי "הסכם ה-TPP הוא הסכם סחר מתקדם. הוא לא מטפל רק בהורדת המכסים, אלא בקביעת תקני איכות הסביבה, עבודה וקניין רוחני. ההסכם תומך בהעברת מידע ומקל על סחר בשירותים. באופן די פרדוקסאלי, ביטול ההסכם מטיב עם סין, האויבת של הנשיא האמריקאי החדש. היא לא הייתה חלק מההסכם שהיה אמור לקרב את המדינות החברות בו אל ארה"ב. כעת, סין מארגנת במהירות הסכם משלה עם אותן המדינות שארה"ב דוחה".
זבז'ינסקי התייחס גם להשלכות בזירה המקומית וכתב כך: "מבחינת ישראל, ביטול ההסכם הנה בשורה רעה. בכלל, כל פגיעה בסחר העולמי מהווה פגיעה בכלכלת ישראל שנשענת במידע רבה על סחר החוץ. ישראל לא הייתה חלק מההסכם ובכל זאת הייתה עשויה ליהנות ממנו מאוד. לישראל יש הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, אך לא עם המדינות האחרות השותפות להסכם. החברות הישראליות היו יכולות ליצור שיתופי פעולה עם החברות האמריקאיות והחברות במדינות השותפות להסכם שבאמצעותו המוצרים המיוצרים בישראל היו עוברים דרך ארה"ב, מעובדים שם למוצרים מוגמרים ונמכרים למדינות השותפות בהסכם הסחר. ההסכם היה פותח אפשרויות נוספות לחברות הישראליות ולכלכלת ישראל בזכות יתרון גדול שיש בהסכם הסחר החופשי שיש לה עם ארה"ב".
- הודו נכנעת לטראמפ - מתחילים בשיחות על המכסים
- רגיעה זמנית? הבית הלבן מאותת על הקפאת מכסים, למעט מול סין
זבז'ינסקי ציין גם את ההשלכה על ספינת הדגל הישראלית וסקטור הפארמה כשכתב "עוד נקודה ישראלית נוגעת לתעשיית התרופות הגנריות הישראלית. לפי ההסכם, ההגנה על פטנטים של תרופות הייתה אמורה לרדת לחמש שנים. שינוי זה היה תורם להתפתחות מואצת יותר של תעשיית התרופות הגנריות, שהיא עדיין נקודת החוזק המשמעותית של חברת טבע הישראלית וגם חברות אחרות בתחום."
- 8.לילי 24/01/2017 13:54הגב לתגובה זוכולם שיחקו את המשחק ולא אישררו את ההסכם -כלומר 12 שנה היה זמן לאשרר הסכם .
- 7.ייאי 24/01/2017 13:37הגב לתגובה זוהיש מישהו שעדיין חושב שטראמפ לפעמים גם חושב? (חוץ מלחשוב על נערות מין..)?
- 6.אבן שזרק לבאר אידיוט כמו טראמפ-אלף חכמים לא יוציאו אותה (ל"ת)רמי 24/01/2017 12:59הגב לתגובה זו
- בארהב מייצרים עכשיו רק מכשירים פיננסיים .מי האידיוט? (ל"ת)בא 24/01/2017 15:56הגב לתגובה זו
- 5.בא 24/01/2017 12:40הגב לתגובה זוסינים , אם יש להם פוליטבירו הם קומוניסטים , זה כמו שלאדם יש גידול ממאיר אז הוא חולה בסרטן . גם אם הוא אומר שהוא בריא .
- 4.בא 24/01/2017 12:39הגב לתגובה זוסינים , אם יש להם פוליטבירו הם קומוניסטים , זה כמו שלאדם יש גידול ממאיר אז הוא חולה בסרטן . גם אם הוא אומר שהוא בריא .
- 3.dw 24/01/2017 12:29הגב לתגובה זומאחר וטראמפ שם את ענף הפארמה על הכוונת, והבעיה היא כמובן מחירי התרופות האתיות היקרות, ולא הגנריות הזולות, הרי איך בדיוק הוא יטפל בחברות הפארמה? בדיוק! בעזרת קיצור תקופת פטנט. בארה"ב. טראמפ לא צריך הסכם סחר כדי לקצר פטנט אצלו בבית. הוא מחליט, וזהו. ומי הולך הכי הכי להנות מצ'יפור גנריקה בארה"ב??? הפייפליין הגנרי של טבע הוא לא גדול אלא ענקי (בעקבות בליעת אקטביס), הנייר נסחר במכפיל רווח 7 קדימה, ומחלק דיבידנד 4% (יותר טוב מדירה בת"א) היום טבע ב 34$. נראה היכן היא תהיה בעוד שנה, אחרי החלטה על קיצור פטנטים...
- 2.Mj 24/01/2017 12:24הגב לתגובה זוהשמחה של הליכוד והימין כל כך מוקדמת. לא יתכן שיצא טוב מנשיא כזה
- 1.כמה טיפשים חסידי החזיר קפיטליזם (ל"ת)סמי 24/01/2017 12:03הגב לתגובה זו