שחקני חיזוק בת"א: שני מדדים חדשים יצטרפו בתחילת החודש הבא - כל הפרטים

בפסגות מנתחים את פיזור הענפים במדד החדש SME150, שצפוי להציע פיזור רחב יותר על ההשקעה
נדב לוי | (1)
נושאים בכתבה רפורמת המדדים

הרפורמה במדדי המניות כבר יצאה לדרך, אך מי שחשב שכעת יהיה שקט בגזרת המדדים - טעה. מעבר להרחבת המדדים הקיימים, בבורסה בתל אביב מתכננים להשיק ממש בקרוב שלושה מדדי מניות חדשים כחלק מהרפורמה: ת"א רימון, ת"א SME 150 ות"א בלוצ'יפ 15. שני המדדים הראשונים יושקו לראשונה בחודש מאי הקרוב, מיד עם השלמת העדכון החודשי ב-7 במאי. מדד הבלוצ'יפ 15 יושק, ככל הנראה, בהמשך השנה.

לפי ניתוח של ידידיה אפק, אנליסט המדדים של פסגות, המדד המעניין ביותר מבין השניים שיושקו בחודש הבא הינו ת"א SME 150, שיורכב מכל המניות במדדי ת"א 90 ו-SME 60. משקל המניות במדד לא יקבע לפי שווי שוק, אלא יתחלק שווה בשווה - 1/150 לכל מניה (בפועל, עד פברואר 2018 יכללו במדד 156 מניות ומשקלן יהיה קטן יותר בהתאם). המשמעות היא שהמדד החדש יכיל מספר רב של מניות, עם פיזור רחב הן מבחינת החברות השונות והן מבחינת ענפי הפעילות. חשיבות הפיזור הרחב גדולה, בעיקר כאשר משקיעים בחברות קטנות ובינוניות. בחברות כאלו, בהן רמת הסיכון עבור המשקיע גדולה יותר, עדיף להשקיע בפיזור רחב ככל שניתן על מנת לצמצם את הסיכון הספציפי שמגיע מכל חברה. את רמת הפיזור ניתן למדוד בשני אופנים עיקריים: החלוקה הענפית ומשקל 10 המניות הגדולות.

מניתוח שביצע אפק עולה כי 5 ענפים צפויים לתפוס נתח דו-ספרתי במדד SME 150, בדומה למדדי ת"א 90 ו-SME 60. בשונה ממדדים אלו, אף ענף לא צפוי לתפוס יותר מ-20% ממשקל המדד החדש. בחינת משקלן של 10 החברות הגדולות בכל מדד מצביעה על פיזור גבוה בהרבה במדד החדש - 10 הגדולות בת"א 90 וב-SME 60 מהוות 22% ו-23%, בהתאמה, לעומת 6% בלבד במדד SME 150.

בתוך כך, אפק מציין כי לא ניתן להעריך את ההשפעה המידית של השקת מדד ה-SME 150 מבחינת ביקושים טכניים, מאחר שעדיין לא קיימות תעודות סל או קרנות מחקות העוקבות אחר המדד (ההשקה הראשונה צפויה רק 3 חודשים לפחות השקת המדדים). עם זאת, בהנחה שתוך שנה מהשקת המדד יצטבר סכום של כמה מאות מיליוני שקלים במוצרים שיעקבו אחר ה-SME 150, מי שצפוי ליהנות מכך הן המניות הקטנות והפחות סחירות במדד, שרובן חברות במדד SME 60.

בשנה האחרונה ניכר היה שהמשקיעים הישראלים גילו עניין רב במניות היתר לקראת הרפורמה במדדים, מה שבא לידי ביטוי בעלייה של עשרות אחוזים במדד יתר-50. כעת, לאחר שהבורסה תשיק את המדד החדש והאטרקטיבי יותר, ייתכן שמניות ה-SME יזכו לדחיפה נוספת ככל שיותר כסף יזרום לתעודות הסל.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אחיזת עיניים 13/04/2017 10:34
    הגב לתגובה זו
    המטרה פה להשיג עוד הכנסות מעמלות ותנודות . שאין בינם לבין השקעות שום דבר. עד ששר הדירות לא יעוף יחד עם הקומיסר ביבי. ויורידו את המס על הבורסה ויבטלו את חובת הגשת דוח מחזור. משקיע הקטן לא יחזור לבורסה ובצדק. נקנה דירות בחו"ל ונשלם שם מס עזבון רק לא פה.