שנה אחרי הרגולציה הכבדה בתחום הפורקס: מה השתנה?
שנה לאחר הרגולציה בתחום הפורקס שהצטמצם ל-5 שחקניות בלבד לאחר הסינון של הרגולוטור, נקיים וובינר (יום שני, 1.1 בשעה 18:00 - להרשמה לחצו כאן) ובו נדבר על כל השינויים שעבר תחום הפורקס בשנה האחרונה.
שוק הפורקס, אחד התחומים היותר מעוררי מחלוקת בעולם ההשקעות, שאף נתפס בעיני המשקיעים כסוג של "הימורים", קיבל בשנה שעברה מפנה כאשר רשות ני"ע החליטה, בצעד מתבקש, לצמצם את מספר החברות הפעילות, כאשר בסופו של הליך, אישר הרגולטור המשך פעילות ל-5 חברות בלבד מתוך 21 חברות שהגישו בקשה לרשיון. שאר זירות הפורקס נדרשו להפסיק את פעילותן באופן מיידי.
חברות הפורקס נתפסו במשך שנים כמסוכנות מאוד כיוון שהן מאפשרות למשקיעים לסחור במטבעות תוך שימוש במנופי אשראי גבוהים, לעתים עד פי 100 מסכום העסקה, בעסקאות אשר מתנהלות בזמן קצר מאוד, לעיתים אף דקות ספורות, כאשר תוך כדי עלו טענות חוזרות ונשנות על חברות שמזייפות שערי שוק, מתגמלות את עובדיהן בצורה פסולה או מעכבות מתן שירות מהותי.
נושא הפיקוח על חברות הפורקס עבר דרך ארוכה עד לאישור הסופי ומתן הרישיונות. כבר ב-2009 גיבשה רשות ני"ע הצעת חוק להסדרת התחום, בשנת 2010 אישרה הכנסת את החוק בקריאה שניה ושלישית אך רק ב-2014 אושרו התקנות החדשות בוועדת הכספים. מכאן נכנס השוק לשלב של תקופה מעבר כאשר רק לפני שנה חולקו רישיונות ועידן הפיקוח החל באופן מעשי.
אז מה כוללות התקנות החדשות? התקנות שאומצו עוסקות במגוון נושאים, אשר המשותף להם הוא מתן הגנה לציבור המשקיע את כספו במסגרת אותן זירות. בין השאר מסדירות התקנות את התנאים בהם על הזירות לעמוד כדי לקבל רישיון זירה (בין היתר דרישות הון עצמי מינימלי), את רמת המינוף המותרת לפי חלוקה לרמות סיכון שונות של נכסים, ההגנה הנדרשת לכספי ונכסי הלקוחות ובטיפול בניגודי עניינים. כמו כן עוסקות התקנות בגילוי הנאות שיימסר ללקוח טרם התקשרותו עם הזירה ובמהלכה, וחובת הזירה לברר את התאמתו של הלקוח לפעילות בזירה. בנוסף מסדירות התקנות את הדיווחים שיינתנו לרשות לשם פיקוח על פעילות הזירות.
יו"ר רשות ני"ע, פרופ' שמואל האוזר אמר אז כי "הפיקוח והרישוי נועדו כדי להבטיח שכספי הלקוחות בתחום הפורקס יתנהלו בהגינות מסחרית תוך שמירה על כספי הלקוחות". ביום שני הקרוב (1.1) נקיים וובינר על השינוי אותו עבר שוק הפורקס לאחר הרגולציה, להרשמה לחצו כאן.