שווי השוק של חברות הביטוח נחתך ב-2.5 מיליארד שקל

ברקע: פסק דין של העליון המוערך בנזק של מיליארדי שקלים; חברות הביטוח טרם פרסמו אומדן כלשהו בנוגע להשפעה הצפויה על הרווח
ערן סוקול |

מניות חברות הביטוח רשמו היום (ה') ירידות שערים חדות, ואיבדו כ-2.5 מיליארד שקל משווי השוק שלהן, על רקע פסק דין של בית המשפט העליון אשר יישומו מוערך בנזק של מיליארדי שקלים לרווחיהן, זאת למרות שהחברות עצמן טרם פרסמו אומדן כלשהו בנוגע להשפעת פסק הדין על תוצאותיהן.

בתוך כך הראל השקעות 0% איבדה 5.4%, הפניקס 0% צנחה 6%, מגדל ביטוח 0% ירדה 3%, איידיאיי ביטוח 0% איבדה 1.5%, כלל עסקי ביטוח 0% נפלה 4.1% ומנורה מב החז 0%  צנחה 5.7%. 

מדובר בפסק דין של השופטים, יצחק עמית, ענת ברון ויעל וילנר בעניין "פלונית נגד מדינת ישראל" בו נקבע, בין היתר, כי במרבית המקרים בהם פסק בית המשפט פיצוי בגין נכות לאדם כלשהו, יוכל הביטוח הלאומי לתבוע מחברת הביטוח את מלוא סכום תשלומי הביטוח הלאומי להם יהיה זכאי אותו אדם עד אחרית ימיו בגין נכותו, על פי תוחלת החיים הצפויה לו, כפי שנקבעה בחוות הדעת שהוגשה לבית המשפט. זאת לעומת השימוש שנעשה עד כה בתוחלת החיים הממוצעת של אוכלוסיית הנכים הכללית, אשר בפועל נמוכה יותר, על פי רוב.

על פי הנוהג הקיים, כאשר בית המשפט פוסק פיצוי בגין נכות לאדם כלשהו, חלק מהסכום משולם על ידי חברת הביטוח ישירות והיתרה "כביכול" משולמת על ידי חברת הביטוח בעקיפין, באופן בו היתרה משולמת כקצבת נכות על ידי הביטוח הלאומי, ולאחר מכן הביטוח הלאומי מגיש לחברת הביטוח הרלוונטית תביעה בגין אותה קצבת נכות בדיוק.

אלא שעד כה, הביטוח הלאומי יכל לתבוע מחברות הביטוח סכומים נמוכים יותר מסכומי הקצבאות ששילם בפועל, שכן בתביעות מסוג זה חושבו הקצבאות בהתאם לאומדן תוחלת החיים באוכלוסיית הנכים הכללית, בניגוד למצב העניינים בפועל, לפיו תוחלת החיים אשר נקבעה בתביעות המקוריות, גבוהה יותר על פי רוב. 

כפי שנכתב בפסק הדין: "ברוב תיקי הנזיקין המובאים לפתחו של בית המשפט לא נקבע כלל קיצור תוחלת חיים לניזוק, ולמיצער, קיצור תוחלת החיים הוא של שנים ספורות (קיצור תוחלת חיים משמעותי נקבע בתיקים כבדים ומורכבים של נכים קשים). מנגד, קצבת נכות כללית זכאי לקבל מי שנכותו המשוקללת עומדת על 60% ומעלה או 40% (אם לפחות בגין אחת הלקויות נקבעה נכות של 25% ומעלה), כאשר אל סל הנכויות מושלכות גם מחלות שונות (כמו סרטן, סכרת, מחלות לב וכלי דם ועוד) אשר גורמות לקיצור תוחלת חיים משמעותי באוכלוסיית הנכים הכללית".

בנסיבות אלה, חברות הביטוח יצאו נשכרות מכך שהקצבאות נוכו מהפיצוי שקבע בית המשפט שעליהן לשלם לניזוק בסכום "ריאלי" - לפי תוחלת החיים הצפויה אשר נקבעה לניזוק בפסק הדין, בעוד שהתביעה הנגדית של הביטוח הלאומי חושבה לרוב על פי תוחלת חיים קצרה יותר ולא "כיסתה" את סך הקצבאות אשר כאמור נוכו מסכום הפיצוי הכללי שקבע בית המשפט.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה