
מוציאים את תיק ההשקעות מהבנק? בדקו את הרשימה הבאה
בתחילת החודש דיווחנו על קריסת חברת Short Trade (לכתבה המלאה) ובשבוע שעבר דיווחנו על קריסת ג'נרל טרייד (לכתבה המלאה) אשר ככל הנראה הביאו לאובדן כספי אלפי סוחרים במה שתואר כלא פחות מפיגוע כלכלי. הרשות לני"ע טענה כי החברות אינן כלולות במסגרת הגופים המפוקחים וכי היא מפצירה בפני המשקיעים לברר אם כספיהם מנוהלים בגופים מפוקחים. בכתבה זו Bizportal ריכז עבורכם רשימה מסודרת של הגופים המפוקחים. כאשר מדברים על מסחר חשוב להבחין בין שלוש זירות עיקריות. מסחר בני"ע בישראל (כמו למשל דרך הבנקים או בתי ההשקעות), זירות סוחר (כלומר מסחר ב-CFD) ומסחר בני"ע זרים. הקריסות של ג'נרל טרייד ושל Short Trade שתיהן נעשו בקטגוריה של מסחר בני"ע זרים, אולם בתי ההשקעות בישראל מקבלים בימים אלה פניות רבות מלקוחות מודאגים בקשר למידת הביטחון של כספי חסכונותיהם, בין אם הם מנוהלים אצל ברוקרים ובין אם הם מנוהלים בבתי השקעות. אתמול ריכזנו שאלות ותשובות בנושא מסחר בני"ע זרים דרך ברוקרים (לכתבה המלאה), ובמסגרת כתבה זו נתמקד במסחר בניירות ערך בישראל. אני רוצה להוציא את התיק מהבנק. מה עלי לעשות? אם החלטתם להוציא את תיק ההשקעות שלכם מהבנק, בשלב הראשון עליכם לבדוק אם הגוף אליו אתם עוברים מפוקח. לא משנה אם מדובר במסחר בני"ע ישראליים המבוצע דרך חברי הבורסה ישירות או מסחר בני"ע זרים אשר מבוצע דרך ברוקרים זרים, בשני המקרים הפיקוח של הרשות הוא קריטי לצורך הבטחת כספי המשקיעים. גם לדברי שלומית ארז-ערמון, משנה למנכ"ל אקסלנס ברוקראז' ואחראית על פעילות הלקוחות הפרטיים: "חובה על כל סוחר לבדוק האם הגוף דרכו הוא סוחר מפוקח על ידי הרשות לני"ע. זה הדבר החשוב ביותר וכולל בתוכו את הכל". איך זה עובד? כאשר פותחים חשבון השקעות בכל גוף מפוקח שאינו בנק, צריך להבחין בין ניירות ערך הנסחרים בבורסה, השמורים במסלקת הבורסה ורשומים על שם הלקוח ברשומות חבר הבורסה, בין אם החשבון מתנהל בבנקים (שהם בעצמם חברי בורסה) ובין אם החשבון מתנהל בחברי בורסה אחרים שאינם בנקים. לגבי כסף מזומן, אשר אינו נסחר בבורסה, הכסף של כל לקוחות חבר הבורסה מנוהל בחשבון נאמנות באחד הבנקים, הוא אינו נחשב כנכס של חבר הבורסה ומשויך לשמו של כל לקוח בנפרד. מה קורה במקרה של קריסת בית השקעות? במקרה קיצון בו אחד מבתי ההשקעות המפוקחים קורס, ימונה "בעל תפקיד" אשר יוסמך לחלק את כספי הלקוחות הנמצאים בחשבונות הנאמנות (בבנק) וכן את ניירות הערך המשויכים לכל לקוח, על בסיס הרישום הפנימי ברשומות בית ההשקעות ובהתאמה לניירות הערך המשויכים לבית ההשקעות במסלקת הבורסה. למה רשות ני"ע לא התערבה במקרה של שורט טרייד וג'נרל טרייד? ברשות ני"ע טוענים כי מדובר בחברות שהן לא בתי השקעות מקומיים, אלא חברות שהפעילו ברוקרים בחו"ל. בתגובה של רשות ני"ע בהמשך לפניית Bizportal נכתב: "שורט טרייד וג'נרל טרייד אינן כלולות במסגרת הגופים המפוקחים על ידי רשות ניירות ערך, ולמיטב היכרות הרשות את פעילותן גם אינן אמורות להיות. לכן, כל טענה בנוגע להתנהלות פלילית לכאורה בפעילותן יש להפנות למשטרת ישראל". איך אני בודק אם גוף מפוקח על ידי הרשות? המידע בדבר גופים המפוקחים מפורסם באתר האינטרנט של הרשות (הסבר בציור למטה).
חיפוש גופים בפיקוח - דף הבית של הרשות לני"ע
מה לגבי מסחר בניירות ערך זרים דרך חברי הבורסה?
ניתן לסחור בניירות ערך זרים דרך אחד מחברי הבורסה, במקרה זה הלקוח נהנה מפיקוח של רשות ני"ע (על חבר הבורסה עצמו) וכן מפיקוח הרשות הרלוונטית בחו"ל. ניירות הערך של לקוחות חברי הבורסה המפוקחים (כולל הבנקים) הפועלים בבורסות זרות, מוחזקים אצל ברוקרים מורשים, אשר עברו תהליך סינון הכולל בחינת יציבותו הפיננסית של הברוקר, יכולותיו התפעוליות והרגולציה החלה עליו. בין היתר נבחנים דירוג הברוקר, יחסים פיננסיים וכיסוי ביטוחי. לאחר השלמת התהליכים האמורים ומדי שנה מחדש, מובא כל ברוקר לאישור דירקטוריון חבר הבורסה, לאחר קבלת סקירה מקיפה של גוף מקצועי חיצוני אודותיו.
אם אני מעדיף לסחור דרך ברוקר בחו"ל, שלא מפוקח בישראל מה עלי לבדוק?
במקרה ובחרתם לסחור ישירות דרך ברוקר בחו"ל שאינו מפוקח על ידי רשות ני"ע, חובה עליכם לוודא שהכספים וניירות הערך יועברו לגוף מפוקח עוד בטרם פתיחת החשבון (לכתבה המלאה).
מי הם הגופים המפוקחים בישראל?
בנקים בישראל: בנק אגוד, בנק אוצר החייל, בנק דיסקונט, בנק הפועלים, בנק יהב, בנק ירושלים, בנק לאומי, מזרחי טפחות, בנק מסד, בנק מרכנתיל דיסקונט, הבנק הבינלאומי הראשון.
חברי בורסה שאינם בנקים: אקסלנס נשואה שירותי בורסה בע"מ, יו.בי.אס ניירות ערך ישראל בע"מ, מיטב דש טרייד בע"מ, פסגות ניירות ערך בע"מ, אי.בי.אי. בית השקעות בע"מ.
חברות בעלות רישיון זירת סוחר: אייטרייד בע"מ, אפ.אקס.סי.אמ טריידינג בע"מ, אר.אפ.אקס גלובל טריידינג בע"מ, טי.ג'י.אל קולמקס שוקי הון בע"מ, פלוס500ישראל בע"מ.
קישור למאגר זירות סוחר באתר הרשות לני"ע
אם אני רוצה שמנהל תיקים שאינו חבר בורסה ישקיע עבורי את הכסף. מה עלי לבדוק?
כל מנהל תיקים חייב לנהל את כספי לקוחותיו (כמיופה כוח) בחשבון המנוהל דרך אחד מחברי הבורסה. לכן, חשוב לוודא שהחשבון בו ינוהלו הכספים נמצא באחד מהגופים המפוקחים הנ"ל. בנוסף, יש לוודא את תוקף הרישיון של מנהל הכספים באתר הרשות לני"ע הכולל את רשימת היחידים והחברות בעלי רישיון ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקי השקעות, אשר רישיונם תקף. המאגר כולל אלפי בעלי רישיון וכן מנוע חיפוש המאפשר איתור מהיר של בעל הרישיון על פי שם.
- 16.זה רציני 21/05/2018 17:43הגב לתגובה זומודב ר בגופים השייכים לשנות ה-90 ללא כל אטקרטיביות שסופם קרב. העולם נהייה גלובלי אז מי רוצה לסחור בחבר בורסה או בנק בעמלות הזויות עם ביטחון של הרשות לניע הנכשלת שלנו. נשארו רק הגופים האמריקאים
- 15.אבי 16/05/2018 02:12הגב לתגובה זובביז פורטל התגאו יפה מאוד בפרסום ובתחזוק של הפרסומות של ג׳נראל טרייד.. בנוסף לא מעט ראיונות עם המנכלים של החברה על אמינותה.. הולכנו שולל אחרי פרסומות שכמפרסמים וכדאגה לציבור( לפי כל הכתבות האחרונות) אתם פירסמתם ותמכתם במרמה הזו!!!
- שט 21/05/2018 08:58הגב לתגובה זואם לא שמת לב ביזפורפטל ממומנן מפרסומות, בין אם פרסומות גלויות ובין אם פרסומות סמויות. לגבי פרסומות: תתעלם מכל המלצה שכתובה בהן, לגבי מאמרים סנן את העובדות ובדוק בהצלבה עם מקורות אחרים, לגבי פרשנות בדוק אלף פעמים אם הפרשנות שווה משהו או שהיא מפוקפקת, חשוב לבד על הפרשנות ואם אפשר קרא פרשנויות אחרות. חוץ מזה מוטב שתחשוב בעצמך במקום להאמין בקלות לפרשנות של מאמרים.
- 14.בדוי 15/05/2018 21:36הגב לתגובה זושבחיים הכסף שלי שהולך למסחר לא יהיה פה. הרשות לניירות ערך זה ביזיון. אמנם לא נפגעתי כל כך הרבה מג'נראל אבל בכל זאת עקצו לי חשבון קטן. צריך גוף מפוקח אבל לא גוף מפוקח על ידי הרשות לניירות ערך בישראל כי זה פשוט בדיחה וזה לא עוזר כלום. אני מציע לכולם וזה מה שאני הולך לעשות בימים הקרובים זה לפתוח בגוף שמפוקח על ידי הרשות לניירות ערך האמריקאית שאומרת שאם החברה פושטת רגל לך לא קורה כלום וגם לחברה אין שום רשות וגם לא יכולה לגעת לך בכסף מה שגם החשבון רשום על שמך. המדינה שלנו זה בדיחה מאוד עצובה הפיקוח פה נוראי ומי שאשם פה זה המדינה שנתנה לשתי נוכלים זבלים לעקוץ לאנשים כסף והם ידעו הכל.
- 13.אחד 15/05/2018 14:36הגב לתגובה זואפילו לא עשו כלום ב להזהיר את הציבור מהחברות האלה.
- 12.איפה המחוקק שמישהו יתעורר שיעשו סדר (ל"ת)גבע 14/05/2018 22:07הגב לתגובה זו
- 11.rusi 14/05/2018 18:52הגב לתגובה זוהרגולציה לא מתערבת לפיקוח בחברות ברוקרים בגלל אינטרסים זרים...אין תקנות וחוקים,הציבור מופקר...
- 10.דני 14/05/2018 17:18הגב לתגובה זוג'נרל טרייד הגישה בקשה לרשיון זירת סוחר כמו הרבה חברות אחרות. ברגע שהיא ראתה שלא כל כך קל להיות מפוקח על ידי הרשות- הם משכו את הרשיון והמשיכו לפעול כאילו לא קרה כלום. יש פה כמה בעיות: קודם כל זה מייתר את הרשות לניירות ערך. חברות לגיטימיות, שמראש מוכנות לפתוח הכל בפני הרשות- הן לא הבעיה מלכתחילה. דבר שני- חברות של נוכלים – נותנים להן להמשיך לפעול ללא פיקוח כאילו לא קרה כלום. אז למה שכל חברה תגיד לעצמה שהיא לא צריכה להיות מפוקחת? למה צריך את כאב הראש הזה שקוראים לו רשות לניירות ערך, אם לחברה יש בחירה האם להיות מפוקחת והאם לא? הבעיה החמורה ביותר- הרשות ידעה כבר לפני מספר רב של חודשים מה קורה בג'נרל טרייד ולמרות זאת לא עשתה דבר וחצי דבר כדי להציל את הלקוחות המסכנים שהמשיכו להכניס לשם כספים. פשוט בושה וחרפה!
- 9.רונית 14/05/2018 17:10הגב לתגובה זוג'נרל טרייד ניסתה להוציא רשיון ומשכה אותו ברגע האחרון! הרשות ידעה הכל על החברה ולמרות זאת לא עשתה כלום. בעצם, היא אומרת במילים אחרות: "אני מציעה לכל חברה שרוצה להיות מפוקחת על ידי ומי שלא רוצה, יכולה להמשיך לעבוד ולדפוק לקוחות" ממש מדינת חלם!
- 8.יותר גרוע מקזינו ליברוח מהר מהבורסה (ל"ת)אזרח פשוט 14/05/2018 15:50הגב לתגובה זו
- 7.אנונימי 14/05/2018 14:32הגב לתגובה זועפ"י המאמר גם תלונה לא ניתן להגיש לרשות ני"ע. רק במשטרה, מעניין מה תגובת המשטרה כנראה האימרה פריירים אינם מתים, ואני ביניהם
- המשטרה לא מתפקדת לא מטפלת ולא קיימת בתחומי ההונאות (ל"ת)רוני 14/05/2018 16:47הגב לתגובה זו
- 6.רשות ניירות ערך איננה מסוגלת להזהיר לקוחות מפני קריסת (ל"ת)החכם 14/05/2018 14:27הגב לתגובה זו
- 5.כל "זירות הסוחר" למיניהן, הן הונאות תחת רישיון... (ל"ת)איתן 14/05/2018 14:26הגב לתגובה זו
- 4.שטויות FXCM עקצה אותי ויש לה רישיון! (ל"ת)הרשות להשמדת ערך 14/05/2018 14:23הגב לתגובה זו
- איך בדיוק ? (ל"ת)מיכאל 14/05/2018 18:06הגב לתגובה זו
- 3.ברוך 14/05/2018 14:22הגב לתגובה זודיסקונט מאוד מאוד יקר לצאת מייד \\
- 2.סימפל 14/05/2018 14:05הגב לתגובה זואני לא יודע מה החוק, אבל ההיגיון דורש שאם גוף או אדם מסויים מציעים בישראל שירותי מסחר בורסאי, עליהם לקבל אישור של הרשות לניירות ערך, ועליהם להיות מפוקחים, או שהרשות תציג אישור שהפיקוח עליהם בחו"ל הוא איכותי.
- איזה היגיון? 14/05/2018 14:51הגב לתגובה זואולי תגיד שהם אחראים גם על הימורים, כי הם אחראים על כל דרך שאפשר להרוויח או להפסיד כסף?
- 1.עשיתם לי סדר בבלאגן (ל"ת)טל 14/05/2018 13:58הגב לתגובה זו