"טראמפ אוהב לנהל מו"מ מעמדה של כוח, אבל יש לו קייס"
מלחמת הסחר כבר כאן. בעוד הטונים בין המעצמות מחריפים, שוק המניות הסיני נסחר מזה זמן בטריטוריה דובית, במה שנראה כמו שידור חוזר של הטלטלה בשווקים בתחילת שנת 2016. עם זאת, בניגוד לתנודה ההיא, שוק המניות האמריקאי פחות פגיע בשלב זה.
בקרב הכלכלנים בעולם מלחמת הסחר עדיין לא נתנה את אותותיה על הכלכלה ומדובר בכותרות בלבד. עם זאת, ביום שישי האחרון הדיבורים הפכו למעשים כאשר הגיע התאריך להשתת המכסים בפועל בין סין לארה"ב, ולהיפך. יאנווילאם אקט, הכלכלן הראשי של יוליוס בר, מסביר בראיון ל-Bizportal עד כמה יכולה מלחמת הסחר להידרדר, איזה נשק עומד לרשות הצדדים ומה המטרה של הנשיא האמריקאי בסופו של דבר.
היית אומר שמלחמת הסחר כבר כאן?
"קוראים לזה 'מלחמת סחר' אבל כרגע זה יותר בגדר 'מחלוקת מסחרית'. בסופו של דבר אני רואה את הציטוטים שיוצאים לתקשורת כחלק מניסיון לעשות עסקה כלשהי. טראמפ הוא איש שסוגר עסקאות, והטקטיקות שלו הם הלם ויראת כבוד. הוא אוהב לנהל משא ומתן מתוך עמדה של כוח, להרשים את הצד השני של השולחן במובן זה שהצד השני יגיע לוויתורים. זה המצב. הבעיה היא כשאיש עסקים עוסק באינטרסים שבין מדינות וכלכלות בלי לשים למודלים הפוליטיים המקובלים. מצד אחד, זה טוב לנהל משא ומתן כאשר יש לך אוריינטציה שכזו, אך מצד שני אתה חייב לקחת בחשבון את ההיסטוריה של היחסים בין המדינות. צריך לראות את התמונה המלאה".
"אם ניקח לדוגמא את הדרך בה טראמפ ניהל את המצב עם צפון קוריאה, הוא השתמש במלים קשות מצד אחד כלפי השליט הצפון קוריאני בנאומו באו"ם, ומצד שני לאחר הפגישה הרעיף עליו מלים יפות, כמו 'אוקי הוא בחור נהדר, אכלנו צהריים יחד'. ביחסים מול אסייאתים, ואני אומר זאת בתור מי שנולד באסיה, אתה צריך לנקוט במשנה זהירות בכל הנוגע לביסוס היחסים. זה לוקח זמן, וכדי לבסס אמון ההליך צריך להיות עדין יותר".
"אז לגבי מלחמת הסחר, אני חושב שהדרך בה טראמפ מנהל את המשא ומתן אכן מהווה בעיה. מנגד, בהתייחס לנושאים שמאחורי הכותרות, אני חושב שיש צידוק לדבריו כאשר הוא אומר: 'מדוע האיחוד האירופי ממסה את הרכבים מארה"ב ב-10% בעוד שארה"ב לוקחת מס בגובה של 2.5% בלבד?'".
מה הוביל למצב הזה?
"ארגון הסחר העולמי הוא למעשה ארגון שרוצה לטפח סחר חופשי חוצה גבולות. אבל זה מאפשר למדינות שונות לגבות תעריפים שונים. מלחמת סחר פירושה, למעשה, אפליה של כל הסחר ממדינה אחת, או אפליה של מגזר עבור מספר מדינות. זה לא המקרה. מה שיש לנו פה זה סכסוך על סחורות מסוימות, כמו: פלדה, אלומיניום, מכוניות עם האיחוד האירופי, בגדים, שואבי אבק, מוצרי טבק וטכנולוגיה עם הסינים".
מה עשוי לקרות אם מלחמת הסחר תידרדר?
"אם ארה"ב מחריגה את כל היצוא של הסינים לארה"ב תחת תעריפים גבוהים יותר, אז הסינים יכולים למכור את כל האג"ח שהם מחזיקים של ממשלת ארה"ב. הרי הם הנושים העיקריים של החוב האמריקאי, אז הם יכולים לשים את ארה"ב תחת לחץ. אם הסינים יזרקו לשוק את כל החוב האמריקאי שהם מחזיקים הם עלולים למוטט את שוק החוב שכן כמות האג"ח שהן מחזיקים מאד מרשימה. אבל, אם הם יעשו זאת - הם יורים לעצמם ברגל, שכן שווי הנכסים יירד במהרה. הסינים בנו את הפוזיציה הזו במחיר מסוים והליך המכירה ייתן את האות לירידת שווי הנכסים".
אז מדובר ברעיון תיאורטי ובכל זאת, מה הסינים כן יכולים לעשות?
"למשל, הסינים יכולים לפנות לחברת פוקסקון (Foxconn) שמייצרת חלקים לאפל ופשוט להגיד לה 'מהיום אתם לא מייצרים לאפל אלא לוואווי בלבד'. כמובן שפוקסקון כבר מייצר היום לוואוי אבל הרעיון הוא שהסינים יכולים להשתמש באמצעי דיכוי, ולשבור את שרשרת הערך מהן נהנות חברות אמריקאיות. הם יכולים פתאום לשבש את שרשרת הייצור של תאגידים אמריקאים שמייצרים בסין לשוק העולמי, והם יכולים לפגוע ישירות בחברות הטכנולוגיה של ארה"ב. מאידך גיסא, חברות טכנולוגיה אמריקאיות אינן יכולות לפגוע באותה הדרך בחברות הסיניות, כמו: Baidu, Alibaba, Tencent, שכן הן מתמקדות בשוק המקומי".
"לטראמפ יש קייס בכל הנוגע לעניין המכסים. אף אחד לא יכול להגיד לו 'אתה לא צודק' בהקשר זה. השאלה היא איך אתה אורז את החבילה הזו שקוראים לה משא ומתן. על כך אני חושב הרבה מהמחלוקת. טראמפ מחפש לסגור עסקה, הוא אוהב להרשים, וזו השיטה שלו לעשות עסקים. להרשים את הצד השני כדי להשיג ויתורים. הבחור רוצה עסקה, הוא אומר את זה כל הזמן. תנו לו את ההזדמנות לעסקה, ואתה יודע מה הסיפור המדהים? המחלוקת הזו יכולה להטיב עם הסחר העולמי במידה ויפחיתו את התעריפים בין המדינות. טראמפ אמר פעם שאם זה היה תלוי בו - כלל לא יהיו תעריפים".
"באופן הפשוט ביותר, טראמפ חושב שגרעון הסחר למעשה מהווה גנבה של כסף מארה"ב, אבל בוא לא נשכח שארה"ב חיה טוב מאוד עם הגירעון המסחרי. זה מה שהביא את הדולרים לעולם, ועל ידי הפצת דולרים לעולם, זה מה שמחזק את ההגמוניה שלה בשוק הבינלאומי. הדולר הוא מטבע עולמי, בעוד שאירופה לעולם לא תהיה בעלת מעמד זה עם האירו".
מה לגבי התחזקות הדולר?
"נכון לעכשיו, לדעתי, כל מה שקשור לאמריקה חזקה מרשים את טראמפ. אז בסופו של דבר מחלוקת הסחר הזו יכולה להיות הזדמנות מצוינת לייעול תנאי הסחר העולמי. למרות הרעש, התקווה שלנו היא שיש שיח ברקע מאחורי הקלעים ואיזושהי פשרה תושג, אבל כרגע לא ברור לאן זה הולך".
"בכל מקרה, ארה"ב היא מדינה ענקית לאין שיעור, היא יכולה לספק את צרכיה, אבל היא לא יכולה באמת לבודד את עצמה מהעולם. לארה"ב יש כל כך הרבה השקעות וקשרים ברחבי העולם כך שזה בלתי אפשרי. מדוע טראמפ מתחמש בנושאת מטוסים חדשה? הוא רוצה להמשיך להקרין כוח במקומות בהם יש לארה"ב אינטרסים. להבדיל מאובמה ויציאתו מסוריה. במובן מסוים, מצד למולדת יש עדיפות, אבל האינטרסים של ארה"ב הם גלובליים, וקשורים לאינטרסים מסחריים. תסתכל על חברות הטכנולוגיה, חברות הטכנולוגיה של ארה"ב הן שחקניות גלובליות. הלובי הזה לא יאפשר נסיגה של ארה"ב מהעולם, כלומר ויתור על כל האינטרסים האמריקאים בחו"ל".
באיזה תרחיש טראמפ נסוג מהתוקפנות?
"טראמפ רואה את הפופולריות שלו גוברת בקרב המצביעים, מה שמספק לו את האישור מהבוחרים להמשיך במדיניות שלו. כתגובה לפעולות שארה"ב הפעילה באופן חד צדדי, סין והאיחוד האירופאי החליטו להשתמש בתעריפי תגמוך שיפגעו בבטן הרכה של מצביעי טראמפ. הרציונל לצעדים אלה די ברור: אובדן מסיבי של פופולאריות ו/או תיקון של שוקי המניות, מה שיחייב את טראמפ לחזור לשולחן המשא ומתן ולשקול אפשרות של פשרות. אפשרות נוספת למנוף לחץ מגיעה מכיוון הבחירות באמצע נובמבר הקרוב. עם זאת, נראה כי בטווח הקצר ארה"ב נמצאת במצב כלכלי הרבה יותר טוב מאשר סין או אירופה. הסיכון של הסלמה נוספת בסכסוך הסחר ימשיך להכביד על תיאבון הסיכון של המשקיעים בשבועות הקרובים. צריך להזכיר שסין פגיעה יותר בכל הנוגע למלחמת הסחר, והמשקיעים לא שוכחים את התנודתיות שנרשמה בשנים 2015 ו-2016 בשוק המניות הסיני. לכן, עבור המשקיעים, נראה כי עדיף לנקוט בגישת השקעה סלקטיבית יותר לגבי סין".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.מלחמת הסחר באה רגע לפני התמוטטות הבורסה שלהגידי 13/07/2018 10:19הגב לתגובה זו0 0אחוז העובדים מכלל האוכלוסיה בסין בשיא. הבורסה הסינית לפני התמוטטות בטוחה בצוך כשנה. ואז יקשרו את זה לטראמפ. כמו שהיה בארה"ב ובאירופה ב-2008 אחרי שהבייבי בום ההתקרשבו לפנסיה. רק שבסין זה מדיניות הילד היחיד שאמורה בגרום לשבר נורא בתוך כשנה.סגור
-
8.אין צורך לזרוק אג"ח הרי כל חודש יש מיחזור, מספיק להפסיקא 12/07/2018 07:47הגב לתגובה זו0 0לקנות דבר שיעלה את הריבית ויפגע בכלכלה האמריקאיתת מה שיכריח את טראמפ לסגת. אתה לא יכול לפגוע בבאר שממנה אתה שותה.סגור
-
אאל"ט הסינים כבר הפסיקו לרכוש אג"ח אמריקאי (ל"ת)גידי 13/07/2018 10:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
בכל זאת יש לאמריקאים רכיב יחודיא-ב 12/07/2018 17:51הגב לתגובה זו0 0לא ימוחזר החוב יודפסו דולרים ויואץ קצב צמצום מאזן הפד. רואים מה קורה כשהמריקאים מעלים ריבית. כל הכלכלות המתפתחות משתגעות ראו מה קורה ללירה הטורקית ליואן הסיני או למטבעות בדרום אמריקה. כולם רוצים דולרים ולא לחינם.סגור
-
7.אסטרטגיית טראפ היא פתיחה קשוחה והתגמשות בהמשך. (ל"ת)א 12/07/2018 07:28הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
6.מלחמת סחר צודקת או לא פוגעת בסטטוס קוו - מה המשמעותא 12/07/2018 07:27הגב לתגובה זו1 0ירידה בפעילות כלכלית של המדינה הנפגעת גוררת לירידה בביקוש בתחום הקימעונאי ומאידך פחות קניות מהמדינה הפוגעת. באותו זמן במדינה הפוגעת עם עליית ביקושים לתוצרת המקומית המחירים עולים והיתרון של המכסים מצטמק. מכאן שיהיה מצב של סטאגנשיין== אינפלציה + מיתוןסגור
-
5.הבעיה של טראמפ זאת האישיות שלוז'וז'וליקו 11/07/2018 19:58הגב לתגובה זו4 3טראמפ היה בסכ"ה קבלן שבנה פרויקטים גרנדיוזיים, כשהרקורד שלו היה לא הכי נקי (=פשיטות רגל , מאבקים משפטים ועוד). אין לו ראיה עסקית גלובאלית כמו שיש למנכ"לים של חברות בינלאומיות, וגם אין לו היכולת להבין תהליכים מורכבים. האישיות שלו היא מתכון לצרות גם אם ינצח במאבק כזה או אחר.סגור
-
להגיד שהוא בסהכ קבלן זה מפגר (ל"ת)דניאל 12/07/2018 04:06הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.לפי הנתונים שאני זוכרסימפל 11/07/2018 17:29הגב לתגובה זו2 1יפן מחזיקה כמעט אותה כמות אג"ח כמו סין. ומלבד זאת, כמות האג"ח שסין מחזיקה היא נדמה לי כעשירית מהחוב.סגור
-
3.יזרקו אג"ח???א-ב 11/07/2018 15:54הגב לתגובה זו4 1למי? מי יקנה סחורה שערכה צפוי לרדת??? ובכן האמריקאים יקנו אותה. כל דולר אג"ח הם יקנו ב 80 סנט וכך גם יפתרו את "משבר החוב". ומי יקנה פלאפונים וואווי. טוב ישראלים יקנו 50 אלף. מי הצרכן הבזבזן בעולם שמניע את הכלכלה העולמית??? עוד פעם האמריקאים. בקצרה כל העולם השליך את כל הבעיות והחוליים שלו על האמריקאים עד שהגיע הגינגי הזה והחליט להחזיר את כל הבעיות למקורות היווצרן. תקלה גלובלית. אין ספק.סגור
-
נכוןYosifon11@gmail.com 11/07/2018 17:08הגב לתגובה זו5 0ייקנו דולר אג"ח לפי 0.1 סנט כמו שהשחילו את הסעודים עם פאני מיי ופרדי....ובסוף ישתקו כי אמריקה זה המנוע!סגור
-
2.שרות אפסויזה כאל ביזיון 11/07/2018 15:43הגב לתגובה זו1 0מהבוקר שש שעות הממתינה לנציג שרות אפס נקודהתלמדו מאמקססגור
-
1.מתי יסוג ? אחרי הבחירות אם וכאשר יובטח לו רוב בקונגרס. (ל"ת)פריזאית 11/07/2018 13:56הגב לתגובה זו2 0סגור