"הממשל הסיני לא מנהל את החברה. מעולם לא נכפה עלי אף מהלך"
שנה לאחר השלמת המיזוג של חברת אדמה (לשעבר מכתשים אגן), עם חברת סנונדה הסינית, החברה המשולבת, שנותרה ישראלית ויושבת באיירפורט-סיטי, הטיסה מספר עיתונאים לסיור במתקני החברה בסין כדי לראות מקרוב איך נראה המיזוג בפועל.
בחודש יולי הנוכחי חוגגת החברה שנה מהשלמת המיזוג בין אדמה לסנונדה הסינית עם העברת מלוא הון המניות של החברה מידי CNAC לידי החברה הנסחרת ורישומה למסחר בבורסה בשנזן. נזכיר כי בנובמבר 2016 השלימה CNAC את רכישת מלוא מניות המיעוט בחברה (40%) שהוחזקו עד לאותו מועד על ידי כור תעשיות. בספטמבר האחרון מונה דירקטוריון חדש לחברה המשולבת, וכעת מעניין לשמוע מקרוב על המעבר לשיטת הניהול החדשה שכוללת התחשבות באג'נדה של השלטון שמחזיק חבר מפלגה בבורד המנהלים.
נציג מפלגת השלטון אינו נוכח רק בבורד של אדמה לבדה. בכל מפעל או חברה הפועלת בסין יש נציג או מזכיר מטעם מפלגת השלטון, מה שמאפשר קשר ישיר של הממשל בדרך מסוימת על הנעשה. אחרי 6 שנים של עבודה על המיזוג בפועל של החברות, מנכ"ל אדמה, חן ליכטנשטיין, מסביר על דרכי הניהול תחת עיני הממשל הסיני ומפריך כמה אג'נדות שנהוג להחזיק לגבי הליך קבלת ההחלטות בסביבה שבה חופש הביטוי מוגבל מאוד, ואלו שמתנגדים למשטר נענשים בחומרה.
"מעולם לא נכפה עלי אף מהלך מהממשל הסיני, אנו חופשיים לנהל את החברה כאוות נפשנו", אמר ליכטנשטיין בשיחה אינטימית עם עיתונאים שנערכה במטה החברה בסין בשבוע החולף. "מנגד, ההתנהלות בסין דורשת הבנה עמוקה של השוק המקומי. הממשל לא מנהל את החברה, אני מנהל את החברה ונציגי המפלגה מחליטים אם ללכת איתי או לא. את מרבית ההחלטות אני משתדל להעביר פה אחד. אין לי כוח בלתי מוגבל, אני כפוף לחברי ההנהלה. כל החלטה מגיעה בסופו של דבר לאחר הסכמה בפה אחד לא לפני שנערך דיון נרחב בנושא".
"המודל של סין בניהול המדינה בהחלט דומה לזה של ניהול חברה מסחרית. אימצתי חלק מהשיטה הסינית", ממשיך ליכטנשטיין. "במדינה ההחלטות שמתקבלות בקונגרס כבר מגובות בקונצנזוס של ראשי העיריות. בישיבת ההנהלה אני לא יושב בראש שולחן ארוך, אלא אנחנו יושבים במעגל. כאשר נכנסתי לתפקיד הגדלתי את ההנהלה ל-21 חברים. אחת הסיבות היא כי הבנתי שההחלטות החשובות ביותר צריכות להתקבל בהסכמה של כל החברים בהנהלה שכן כל אחד מהם מייצג משהו. הגעה לקונצנזוס היא מכניזם הרבה יותר טוב לדעתי מאשר קבלת החלטות על פי רוב".
אדמה עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרים להגנת הצומח שאינם מוגנים בפטנט. מדובר בקוטלי עשבים, קוטלי חרקים, קוטלי פטריות ועוד. מוצרים להגנת הצומח מסייעים בשיפור כמות היבולים ואיכותם באמצעות הגנה על גידולים מפני השפעות מזיקות או הרסניות של מגוון עשבים, חרקים ופטריות. בהיעדר מוצרים אלו, עלולים חקלאים לאבד כ-30% עד 70% מיבולם. רק בשנת 2017 תחום הגנת הצומח רשם הכנסות של 3.1 מיליארד דולר והיווה 93.9% מסך ההכנסות של החברה.
אדמה מספקת פתרונות לחקלאים בכ-100 מדינות בעולם באמצעות 60 חברות בנות ברחבי העולם. המודל העסקי של החברה משלב נגישות ללקוחות קצה, מומחיות רישוי, מחקר ופיתוח גלובלי ויכולות יצור. בנוסף, פועלת החברה במספר תחומים נוספים מחוץ לענף החקלאות, המתבססים על יכולות הליבה שלה בתחומי החקלאות והכימיה, בהיקפים לא מהותיים. החל מאוקטובר 2011, החברה נמנית על קבוצת כמצ'יינה, שהינה תאגיד משמעותי שבשליטת ממשלת סין העוסק בתחומי הכימיה והאגרוכימיה בסין וברחבי העולם.
לאחר המיזוג בין החברות, בסופו של דבר, ההנהלה נותרה ברובה ישראלית, המטה של החברה נותר בישראל, ובאדמה מסבירים כי לא היתה אפילו החלטה אחת שלא היתה מקצועית מלבד זו לפיה אדמה תטפל בדרישות של כל העובדים טרם סגירת המיזוג. "סין היא הרבה דברים שהם לא דמוקרטיה אך היא בהחלט לא דיקטטורה. דווקא במערב המנכ"ל נתפס כדיקטטור, שכן בסופו של דבר הוא מחליט לבדו. עם זאת, בסין ההחלטה מגיעה פה אחד לאחר דיונים ארוכים. בתור מנכ"ל אני יכול לערער על החלטה מסוימת אך אם אגיש יותר מדי התנגדויות וערעורים זה לא נתפס טוב כמנהל", אמר ליכטנשטיין. "בסין, נכון שהמנהיג קיבל לידיו סמכויות רבות אך 2,000 חברי הקונגרס הם לא בובות, הם מייצגים כוח אדיר של ראשי עיריות ומחוזות, שמייצגים את האוכלוסייה. בניגוד למה שחושבים, המפלגה הסינית אינה הומוגנית. יש פה הכל מהכל, מוסלמים, בודהיסטים... הכל - ולכן זה גם מאד מורכב".
"שיטה שהצליחה להוציא מיליונים מעוני"
אם נתעלם מהשפעת המפלגה הקומוניסטית על הפוליטיקה ואי קיום בחירות ישירות וחופשיות, המשטר בסין ייחשב כמשטר פרלמנטרי אך בפועל מתפקד כמשטר נשיאותי בו לאזרח הסיני אין יכולת להתנגד. "בסין נדרש יותר דיאלוג על מנת לקחת החלטות", אמר ליכטנשטין. "אני לא מעמיד פנים שאני מאוהב במערכת הזו או אחרת, אך השיטה הזו הצליחה להוציא מיליוני סינים מעוני. סין הצליחה להעביר כמות אדירה של האוכלוסייה לחיים אחרים הודות למהפכה התעשייתית. אני לא אומר שהכל מושלם אך בהתחשב באתגרים שעומדים בפניהם והדרך בה הם מתמודדים עמם - יש הרבה מה ללמוד מהסינים. גדלתי בישראל, למדתי בארה"ב בסטנפורד ועבדתי בגולדמן זאקס. עבדתי עבור הקפיטליסטים הגדולים בעולם ולאחר שראיתי את שיטת הניהול בסין אני כלל לא בטוח שבמערב יודעים לעבוד טוב יותר".
מרכז הפורמולציה הגלובלי של אדמה בעיר הואי'אן, (Huai'An), שבמחוז ג'יאנגסו:
כאשר נסגרה העסקה למיזוג עם סנונדה בשנת 2011 החשש העיקרי היה לסגירת הפעילות בישראל ונחתם הסכם ל-7 שנים לפיו אסור לגעת בעובדים. מאז, בחברה מסבירים כי הייצור בישראל דווקא גדל, ולא רק. "במכתשים לבדה, מימי ההסתדרות בבאר שבע, עבדו 1,800 עובדים בשיא שהפיקו מכירות של כ-80 מיליון דולר. כיום, אותה מכתשים, שהיא חלק מהקבוצה, מחזיקה ב-350 אנשי תפעול שמוכרים ב-700-600 מיליון דולר בקבוצה", אמר ליכטנשטיין.
השינוי שקרה ב-20 שנה משקף עלייה באוטומציה על חשבון ידיים עובדות. תהליך הייצור בקבוצה של החומרים הפעילים במוצר נעשה בדרך של ריאקציה (סינתזה) כימית, אשר מתבצעת בחומרי גלם וחומרי ביניים. החברה אף מבצעת תהליך של פירמול שבמסגרתו מבוצעת התאמה של החומרים הפעילים, שיוצרו על ידי החברה או נרכשו על ידה מצדדים שלישיים, על ידי הפחתת הריכוז של החומרים הפעילים והוספת תוספים שונים. סל המוצרים של החברה כולל כ-1,350 פורמולציות שונות.
מרכז המו"פ של אדמה בנאנג'ינג:
החברה מבצעת שיווק ישיר של מוצריה באמצעות נוכחות מקומית בכל שווקי החקלאות הגדולים בעולם, באמצעות אנשי מכירות מקומיים וביצוע פעולות מכוונות למפיצים, ליועצים חקלאיים ולמגדלים. במהלך הסיור ביקרנו אצל המפיץ Huai'an Tiantianquan שירותי חקלאות שהוקמה בשנת 2002. לחברה 13 עובדים ומכירות של 30 מיליון יואן בשנת 2017. מי שעומד בראש החברה הוא זונג ג'ון (Zhang Jun) שנהנה בין היתר בקשר ישיר למפלגת השלטון. זונג ג'ון הינו חבר מפלגת השלטון מה שבהחלט עוזר בכל הנוגע לענייני רגולציה.
ציקי לבבי, מנהל מסחרי סין, אצל מפיץ מקומי בהואי'אן, (Huai'An):
במפעל הפורמולציה בהואי'אנג, הושקעו קרוב ל-50 מיליון דולר. המפעל משתרע על שטח כולל של 119,100 מ"ר וכולל קווי ייצור ואריזה אוטומטיים, וכן מרכז לוגיסטי. המפעל נהנה מקרבה אל מרכז המו"פ החדש של אדמה בננג'ינג. מרכז הפורמולציה לצד אתרי הייצור של סנונדה בעיר ג'ינז'ו, הינם הזרוע התפעולית של אדמה בסין, אשר מהווה כעת חלק מרכזי מהפלטפורמה התפעולית הגלובלית של אדמה, לצד המרכז התפעולי בישראל.
מרכז הפורמולציה: השכר של הפועל הממוצע נמצא בעלייה מתמדת.
כימצ'יינה, המחזיקה בבעלות מלאה באדמה, נולדה לפני 14 שנים. היו"ר שפורש כעת, ראן ג'יאנשין, יחד עם יאנג צ'ינגקיאן, הקימו את החברה מהלוואה של 10 אלף יואן. כימצ'יינה הוקמה על ידי מיזוג של חברות קטנות, ובתחילת הדרך כמצ'יינה גדלה עם רכישה של חברות קטנות נוספות, כמו למשל סנונדה, שהיתה בזמנו בבעלות של עירייה מקומית, והתמזגה לאדמה בהליך חתימה שנערך בשנת 2010.
בשנת 2004 כימצ'יינה ביצעה את הרכישה הבינלאומית הראשון שלה, חברת אדיסאו הצרפתית העוסקת בתוספי מזון לכלבים. כל החברות הזרות שנרכשו על ידי כימצ'יינה שמרו על ציביונן. לאדמה הגיעה כימצ'יינה במקרה. היתה זו תקופה בה כימצ'יינה התמודדה על רכישת חברה אוסטרלית בשם נופרם במקביל לאדמה שביקשה להתמודד גם היא על רכישת החברה האוסטרלית. בסופו של דבר האוסטרלים ביקשו מחיר גבוה מדי כך שאף אחת משתי החברות לא המשיכו עם המהלך. מנגד, נולדה לה הכרות שהביאה בסופו של דבר למיזוג החברה הישראלית עם סנונדה הסינית. נוחי דנקנר אמר בזמן כהונתו כיו"ר אי.די.בי (לפני שנאלץ לוותר על המפתחות בצל סחרור פיננסי שהוליד הגשת כתב אישום כנגדו באשמת הרצת מניות), כי החברה שווה 5 מיליארד דולר. במזנו חשבו שדנקנר הוזה. כיום, אחרי המיזוג, החברה נסחרת לפי שווי של 5.4 מיליארד דולר.
השווי של אדמה בבורסה בשנזן תלוי באיזה יום בוחנים את החברה על רקע התנודתיות החדה בענף, ובעיקר בשוק המניות בשנזן. המשקיעים הפרטיים, הציבור הסיני הידוע באהבתו להימורים, מהווה טריגר משמעותי לתנודתיות במניה, כאשר הסחורה הצפה במניות החברה בשנזן נאמדות בשווי של כ-1 מיליארד דולר (800 מ' ד' ב-A shares ו-200 מ' ד' ב-B shares). מתוך 100% מהמניות של אדמה 93% הן מניות A ו-7% מניות B. מתוך 93% ממניות A כ-80% מהן מוחזקות על ידי כמצ'יינה. כלומר, כל המניות שמחזיקה כימצ'יינה באדמה הן ברשימת ה- A shares. היתר מוחזקות על ידי הציבור. ההבדל בין מניות A ל-B מיוחס למטבע. ה-A נסחרות במטבע סיני (יואן) ומניות ה-B נסחרות בדולר. מלבד זאת אין שום הבדל בזכויות ההצבעה או בזכויות הכלכליות.
החברה נסחרת במכפיל של 10-12 על ה-EBITDA, החברה לא ממונפת כאשר הקובננס עומד על 0.8%. כחלק מהמיזוג החברה המשולבת ביצעה בינואר האחרון גיוס הון בדרך של הצעה פרטית בסך של 1.5 מיליארד יואן (240 מיליון דולר). החברה הממוזגת, אדמה-סנונדה, הינה חברה בינלאומית אך המטה יושב בישראל. המטרה של החברה כעת היא להפוך לחברה המובילה בסין בענף מבחינת הצמיחה תוך 5 שנים, ובסופו של דבר להכפיל את צנרת המוצרים ואת החברה עצמה.
לאדמה 4 פעילויות ליבה: כימיה, פורמולוציה, פיתוח מוצר ורישוי. תכנית העבודה של החברה נקבעת במטה בישראל אך הרעיונות נבחנים בשטח לאחר שעברו במרכז הפיתוח. הליך הפיתוח של מוצר עשוי לקחת לא מעט זמן עד לרישוי. במקרה הטוב, הליך הרישוי יכול לקחת שנה עד 5 שנים כאשר האתגר העיקרי של החברה תלוי נגד הזמן. פיתוח המוצר, בחינתו בשטח וסיום הליך הרישוי מול הרגולטור עשויים להיות לא רלוונטים ומידה והתמונה בשטח משתנה בזמן הזה, כאשר הצמח המזיק, או הפטריה, מפתחים עמידות למוצר. הפתרון שעומד בפני החברה הוא להגיע עם יותר ממוצר אחד בקנה (כלומר, מוצר עם יותר ממולקולה אחת). נציין כי גם מוצר מאושר חייב בחידוש האישור הרגולטורי לאחר 10 שנים. בפטנט שהושג דרך נוסחה כימית לא ניתן לגעת לפחות 20 שנה. עם זאת, פטנט על תהליך, זמנו קצר יותר. נציין כי ישראל מהווה חוות ניסיונות לבדיקת פיילוט למוצרים קרוב לבית, וזאת למרות שהמכירות של הקבוצה בישראל מהוות 4%-3% בלבד מסך ההכנסות.
'סין היפה'
הגברת אכיפה הסביבתית בסין הביאה את אדמה לספוג עלויות ייצור גבוהות יותר ברבעון הראשון של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה. ומה לגבי ההמשך? סין מתמודדת עם בעיית זיהום אוויר מאד קשה. כדי לראות שמים כחולים צריך להפסיק את הייצור לפחות חודשיים מראש, כפי שעשו למשל לפני המשחקים האולימפיים בבייג'ין בשנת 2008. לאחר עשרות שנים של הזנחת האזורים הכפריים ועידוד תהליכי עיור, המפלגה הקומוניסטית חותרת להחיות את הכפרים. נשיא סין, שי ג'ינפינג, שם את הפחתת הזיהום כיעד מספר אחד ולא בחל על הדרך להשבית מפעלים מזהמים. בראש מעיניו עומדת המטרה להחזיר את 'סין היפה', גם אם זה אומר להרחיק את הקמתם של המפעלים כ-1.5 ק"מ מנהר היאנגצה, הנהר הארוך ביותר באסיה והשלישי באורכו בעולם.
"סין עובדת לפי תכנית 5 שנתית ולפיה החלטות מתקבלות. הסינים עוברים ל'גרין לייף' בתור יעד עיקרי, אחר כך הגדלת העושר ואיכות חיים. הסינים מנהלים את המדינה כמו שמנהלים חברה ומנסים להגיע לקונצנזוס. הראש שלי אכן עומד בסיכון במקרה קיצון", אמר ליכטנשטיין.
במהלך הסיור בסין קשה שלא להעלות את המחשבה כי מדובר בהצגה אחת גדולה. הרחובות נקיים במיוחד, בעיר של 24 מיליון סינים קשה היה למצוא עומס ברחובות (אולי כולם בעבודה), והפיתוח המואץ, אולי מואץ מדי, ניכר בהסתכלות על מאות הבניינים המיותמים הפרוסים ברחבי המדינה. אחד ההסברים הוא כי הבניינים הללו ממתינים לחקלאים שיעברו לעיר כחלק מהליך העיור, או אולי לשמר את נתון הצמיחה האגרסיבי שמציגה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם בכל רבעון.
לפני 40 שנה, עם פתיחתה למערב, אוכלוסיית סין מנתה חמישית מהאוכלוסייה הכוללת בעולם והתוצר הסיני עמד על 150 דולר לנפש. לאחר 4 עשורים של רפורמות וצמיחה מהירה, התוצר הסיני עומד כיום סביב 9,000 לנפש, עדיין הרבה מתחת להכנסה הממוצעת לנפש בישראל העומדת על 40 אלף דולר לנפש. לסין יש פער לסגור מול הכלכלות המפותחות אך נראה כי הם לא מבזבזים זמן עם צמיחה של 6.7% ברבעון השני של השנה. הסיבות העיקריות שהביאו לקפיצה של הכלכלה הסינית במהלך השנים האחרונות מיוחסות, בין היתר, לרפורמות שהעבירו את סין לכלכלת שוק, לפתיחת הגבולות לעולם, ונרמול היחסים עם ארה"ב. עם זאת, אלו עלו לאחרונה על שרטון בצל 'מלחמת הסחר' כאשר רק השבוע נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, איים להשית מכסים על כלל המוצרים המיובאים מסין. איומי המכסים של הנשיא טראמפ ממשיכים להחליש את היואן הסיני שאיבד כ-8.0% מערכו מול הדולר מאז תחילת חודש אפריל 2018. עם זאת, הנתונים האחרונים מסין ממשיכים להיות טובים, הן הייצור התעשייתי והן המכירות הקמעונאיות שהיו גבוהים בחודש יוני. בהסתכלות קדימה עדיין קיים החשש מהשפעת מלחמת הסחר והכוונה לצנן את שוק האשראי ומעניין יהיה לראות את ההתפתחויות ביחסים מול האמריקאים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.My husband betrayed my friendP?ivi Katja 06/08/2020 19:50הגב לתגובה זו0 0My husband betrayed my friend. He moved in with another woman my husband could not do. Without me now do not want to see me I am so happy that I got my beautiful husband back after I was staged twice by a fake fake spell but I thank God that Dr. Lomo helped bring my husband back without delay without any form of fraudulent activity. Contact God it sent to spell caster on his email; LOMIULTIMATETEMPLE@GMAIL.COM I promise he will help you solve your relationship problem, his words are safe !!סגור
-
8.הסינים מעצמה מתפתחתיאיר 24/07/2018 15:20הגב לתגובה זו0 0אין ספק שסין מתפתחת לכיוון טוב . לדעתי כדאי להיות בעסקים איתם. זה גם טוב לאיזון עולמי. האמרקאים והארופאים הובילו את הטון ללא הפרעה . היום הסינים יוצרים איזון. והאזון טוב לכל שאר המדינות בעולם.סגור
-
7.ומה אם הסינים מחר יסגרו מפעל?שי 24/07/2018 12:35הגב לתגובה זו0 0לא ברור איך אפשר לעבוד תחת השוק הסיני. האם ליכטנשטיין הוא כל יכול? לא חושבסגור
-
6.כתבה מושקעתעמית 23/07/2018 23:30הגב לתגובה זו2 0מאד מעניין איך מנהלים חברה תחת הסיניםסגור
-
5.ממש עיקבי בעניין העובדים ...תחמניקו 23/07/2018 23:09הגב לתגובה זו2 0אין כימאים למו"פ בארץ ולכן מפעיל מרכז מו"פ בסין ... מוכן לשלם 16 ברוטו לד"ר לכימיה . תתביייש !!! לד"ר לכימיה אין משפחה כמו שלך ? לא מגיע לו שכר הולם ? למה לך מגיע שכר כמו מנכ"ל החו"ל ולו לא מגיע משכורת כמו ד"ר לכימיה בארה"ב או בגרמניה ? החזירים הללו הורסים ומכרסמים ביסודות המדינה האהובה שלנו .סגור
- טען עוד
-
4.עכשיו תוציאו אותו מסין ואז תראו איך הוא מדברסימפל 23/07/2018 14:26הגב לתגובה זו3 0הסינים יכולים לבלבל את המוח כמה שהם רוצים. השוואה פשוטה מול התמ"ג של טייוואן והתאמה לגודל האוכלוסיה מראה כמה הם משתרכים מאחור.סגור
-
3.טראמפ יודע מה הוא עושהדנית 23/07/2018 12:44הגב לתגובה זו1 1כל המכסים האלו באים מעט מדי ומאוחר מדי. הסינים בדרך לכבוש את העולם מהר מכפי שחושביםסגור
-
2.אז הדרקון לא כל כך מאיים כמו שחושבים? (ל"ת)ראם 23/07/2018 12:43הגב לתגובה זו0 1סגור
-
1.כתבה מצויינת (ל"ת)יצחק 23/07/2018 12:42הגב לתגובה זו3 0סגור