זהבית כהן זאפ
צילום: רמי זרנגר, יח"צ

הנפקת זאפ בוטלה: "זה אפילו לא הגיע לרמה של לדבר על המחיר"

"המוסדיים חשדו שאייפקס שיפצו את הדוחות של זאפ לקראת ההנפקה"; בנוסף תזמון ההנפקה היה בעייתי והמחיר מנופח
ערן סוקול | (7)

"זה אפילו לא הגיע לרמה של לדבר על המחיר. המוסדיים חשדו שאייפקס שיפצו את הדוחות של זאפ לקראת ההנפקה", כך אמר ל-Bizportal גורם בכיר בשוק ההון. הנפקת זאפ, בהובלת לאומי פרטנרס, בוטלה רגע לפני כניסתה של ענקית המסחר המקוון אמזון לישראל, אשר צפויה לזעזע את פעילות השוואת המחירים של זאפ ועל רקע ביקורת ציבורית נוקבת בנוגע למחיר המבוקש בהנפקה.

ככל הנראה למוסדיים לא היה ברור מה בדיוק מצדיק שווי מבוקש של 700 מיליון שקל, עבור חברה שנרכשה באמצע שנת 2015, תמורת 145 מיליון שקל עם חוב של 90 מיליון שקל. שווי המשקף מכפיל גבוה של 19 על הרווח, שהושג עוד לפני כניסת אמזון לישראל. 

כבר לאחר יציאת טיוטת התשקיף הראשונה פרסמנו ב-Bizportal ביקורת על ההנפקה, זאת כאשר שאר כלי התקשורת היו עסוקים בהשגת מידע מהחתמים. בסביבת זאפ, ככל הנראה, נקטו בשיטה נפוצה במחוזות שוק ההון הישראלי: מדליפים נתונים ראשוניים, חיוביים כמובן, ואז כלי התקשורת לא עוסקים בביקורת. אנו לא הסתפקנו בנתונים הראשוניים וחיכינו לקבלת התשקיף המלא. 

הכסף הגדול נמצא בדפי זהב המוצר המזוהה ביותר עם זאפ הינו אתר השוואת המחירים, אולם על פי הנתונים שחשפה החברה בתשקיף, פעילות זו מייצרת רק כ-20% מהכנסותיה, כאשר מרבית הכנסותיה מגיעות מאתר דפי זהב (39%), אתרי Zap Rest המספקים מידע בתחום המסעדות והאוכל, לרבות ביקורות גולשים על המסעדות, הזמנת מקום במסעדה והזמנת משלוחים מייצרים כ-15% מהכנסות החברה. אתר Zap דוקטורס, האחראי לכ-12% מהכנסות זאפ, מספק תוכן בנושאי רפואה וכולל בין היתר, פורומים בניהול מומחים, אינדקסים של רופאים ואפשרות להזמין רופא און ליין. 

אייפקס ביקשו מכפיל 19 על צמיחה עתידית מעורפלת בהתאם לתוצאות החברה, השווי המבוקש בהנפקה של כ-700 מיליון שקל משקף מכפיל 19 על הרווח הנקי שהציגה החברה ב-12 החודשים האחרונים. מכפיל שיכול להיחשב אטרקטיבי עבור חברה הפועלת בתחום שצפוי להציג צמיחה מואצת בשנים הקרובות, אולם נוכח כניסתן של אמזון וגוגל לתחום פעילותה של החברה, לא ברור כמה מואצת תהיה צמיחת החברה, בשנים הקרובות (לכתבה המלאה).

סביבה תחרותית בעייתית על פי התשקיף של זאפ, בשנים האחרונות, גדלה התחרות מול מתחרים בינלאומיים גלובליים, בין היתר, עקב התחזקות מגמת הגלובליזציה באינטרנט במיצוב של מנועי חיפוש בינלאומיים, כגון Google ואחרים, המתחרים בעקיפין במוצרי הקבוצה וכן לאור גידול המתחרים המציעים לבעלי מקצוע ולעסקים שירותי פרסום במדיה חברתית דיגיטלית, כגון Instagram ופייסבוק, המהווים אפיק פרסום נוסף לעסקים קטנים ובינוניים.

בעניין זה צריך לציין שמרבית הכנסות זאפ (כ-39%) נובעות מדפי זהב, מותג שמדבר בעיקר אל הדור הוותיק (שעודנו רלוונטי בימים אלו), עם זאת, חיפוש בעלי מקצוע בפייסבוק וגוגל הולך ונהיה נפוץ יותר עם הזמן.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אם לא די בכך, כניסתה הצפויה של ענקית המסחר המקוון אמזון לשוק הישראלי, עשויה לפגוע בטווח הזמן הבינוני באופן מהותי באתר השוואת המחירים של זאפ, המהווה מקור לכ-20% מהיקף הכנסות החברה ונכון לשנת 2017 היה המגזר הצומח ביותר של החברה.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    avist 06/08/2018 13:31
    הגב לתגובה זו
    עם כניסתה של GOOGLE SHOPPING לזירת המכירות באינטרנט זאפ למעשה גמרה את הקריירה. זאפ דורשת מחיר גבוה מאוד להקלקה ההמלצות חלקם לא מדוייקות בקיצור אין טעם להשקיע שקל - זאפ פאסה
  • 4.
    טוב שלא הנפיקו, עכשיו עדיקה צריכה לצאת מהבורסה (ל"ת)
    סנדרה 06/08/2018 12:16
    הגב לתגובה זו
  • מה הקשר? (ל"ת)
    מבולבל 06/08/2018 14:33
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    בדיוק כמו שעקצו עם תנובה את הסינים (ל"ת)
    העלו קוט'ג ל 7 שקל 06/08/2018 12:10
    הגב לתגובה זו
  • avist 06/08/2018 13:31
    הגב לתגובה זו
    החברה הזאת לא שווה שקל שחוק
  • 2.
    רצו לעקוץ כמו שעדיקה עקצו ששווה בקושי 20 מיליון שקל (ל"ת)
    אלין 06/08/2018 11:17
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ירושלמי 06/08/2018 10:37
    הגב לתגובה זו
    אבל כל המדינה מריחה כבר את הזאב מתחת לתחפושת... אוי ואבוי למוסדי שישים אצלה שקל! יקבל הפגנות מתחת לבית...