אקסלנס: "מלחמת הסחר צפויה להמשיך גם לתוך שנת 2019"
בית ההשקעות אקסלנס פרסם הבוקר (ג') את סקירתו השבועית, בה הסביר כי לטענתו מלחמת הסחר צפויה להמשיך גם לתוך שנת 2019.
על פי הסקירה של אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי באקסלנס, "מלחמת הסחר שפרצה והסלימה במהלך 2018 הגיעה לנקודה בה כל צד מתחפר עוד בעמדותיו וכבר חצה מזמן את מערכת השיקולים הכלכליים הרציונאליים, כשלכל אחד חושש להפסיד יותר במישור הפוליטי במקרה של "כניעה", מאשר במישור הכלכלי.
"בשבוע שעבר התבשרנו שחידוש השיחות בין ארה"ב לסין ובין ארה"ב לקנדה לא מתקדם, כשטראמפ הודיע שזה "לא זמן טוב לשיחות סחר עם סין". גם הסכם הסחר שנחתם עם מקסיקו נחשב כמעוות כשהוא מנוגד לניצול היתרון היחסי של המדינות. מנכ"ל הבנק לסליקה בינלאומית, אוגוסטין קרסטנס, טען בשבוע שעבר שהסיכון הגדול במלחמות הסחר הוא לא בכמה נקודות אחוז בתמ"ג אלא בפגיעה בגלובליזציה עצמה".
בנוסף מסביר כהנוביץ' כי לטענתו ארגון הסחר העולמי אינו ממש יעיל. לדבריו "ממשל טראמפ טוען שארגון הסחר העולמי לא הצליח להתמודד עם העלייה המטאורית של סין בכלכלה העולמית ועם מדיניות הסחר המעוותת שלה ושהארגון אינו הוגן כלפי ארה"ב. השתוללות מלחמת הסחר בעולם רק הדגישה עד כמה הארגון אינו יעיל במניעת מחלוקות. בחודש מאי נשיא צרפת, מקרון, הציע לקיים משא ומתן על רפורמה בארגון והחודש האיחוד האירופאי צפוי להציג את תכניתו לרפורמה".
ברקע לדברים, נציגי הסחר האמריקאיים, בראשות רוברט לייטיזר מנהלים כעת שיחות בוושיגטון עם נציגי המסחר הקנדים, בראשותה של שרת החוץ הקנדית, כריסטיה פרילנד, וזאת במטרה להגיע להסכם חדש, וזאת לאחר שביום שישי מסרה פרילנד כי "אנחנו עדיין לא שם. קנדה רוצה הסכם טוב, לא עוד הסכם רגיל. נסכים לקבל רק הסכם שיטיב איתנו".
בין היתר, נקודות המחלוקת הבולטות בין המדינות השכנות הן כללי המסחר במוצרי חלב בקנדה, כאשר על פי הדיווחים, נקודה זו מהווה את המכשול העיקר בשיחות כיוון שקנדה מתעקשת על עקרונותיה בעניין זה ולא מוכנה לזוז מילימטר מדרישותיה. בנוסף, ישנו עניין הגנת זכויות יוצרים ופטנטים בכל מה שקשור בתרופות במדינה.