נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון
צילום: דוברות בנק ישראל

רשמית: הבנקים יוכלו לבצע רכישה עצמית של מניות

מאז ויסות המניות בשנות ה-80' נאסר על הבנקים בישראל לרכוש מניות של עצמם. בשנים האחרונות חלקם קיבלו היתר פרטני, ואילו היום יצא חוזר שמתיר את הרכישות
אלי שמעוני | (5)

הפיקוח על הבנקים מפרסם היום עדכון להוראת ניהול בנקאי תקין מס' 332 אשר למעשה עדכון זה מבטל את האיסור על רכישה עצמית של מניות על ידי בנקים, ומאפשר לבנקים לבצע רכישה של מניותיהם בכפוף לתנאים מסוימים.

לפי העדכון הבנקים יוכלו לבצע רכישה עצמית של מיתרת העודפים, בדומה לתנאים שחלים על בנקים לחלוקת דיבידנד. בנוסף נקבע כי היקף הרכישה בכל תוכנית בשנה קלנדית לא יעלה על 3% מהון המניות הבנק. זאת לעומת הטויטה שפורסמו בקיץ האחרון, ובה הוצע כי תקרת הרכישות תעמוד על 5%. מדובר על עדכון מהותי שמפחית את גודל הרכישות הפוטנציאליות.

כבר בקיץ האחרון הוציא הפיקוח על הבנקים טיוטה לחוזר, שבה בחן את התרת הרכישה במקרים מסויימים. עם זאת, למרות האיסור בנק לאומי והבנק הפועלים קיבלו להאחרונה אישור פרטני מבנק ישראל לרכוש מניות משום שהלימות ההון שלהם הייתה גבוהה.

לאומי 2.11%   פועלים 1.77% דיסקונט 1.43% מזרחי טפחות 2.31%  

עד כה, הוראות בנק ישראל אסרו על בנקים לבצע רכישה עצמית למעט במקרים חריגים, בשעה שחוק החברות בישראל מאפשר פעולה זו לשאר החברות הציבוריות. מקור האיסור בפרשת ויסות מניות הבנקים בתחילת שנות ה-80'. הבנקים רכשו מניות של עצמם, ובכך העלו את שערי המניות. הפסקת פעולת הקניה הביאה לקריסת מניות הבנקים ולמפולת כללית בשוק המניות. בעקבות המפולת הוקמה ועדת חקירה בשם "וועדת בייסקי" שבין המלצותיה הוחלט על איסור הרכישה העצמית של המניות. 

רכישה עצמית היא פעולה בה תאגיד רוכש מניות שהונפקו על ידו, ובכך מקטין את כמות המניות המוחזקת בידי הציבור. לרכישה עצמית ולחלוקת דיבידנד השפעה דומה על הון התאגיד, אולם בשונה מדיבידנד, רכישה עצמית היא פעולה נקודתית שאינה מהווה מעין התחייבות קבועה לטווח ארוך של התאגיד כלפי בעלי המניות. בכך, רכישה עצמית נותנת מענה נקודתי לעודפי הון שנצברו תוך שמירה על יעדי ההון ומדיניות הדיבידנד של הבנק.   "העדכון להוראה מאפשר לבצע רכישה עצמית, תוך הגברת הוודאות לגבי ציפיות הפיקוח בנושא והתנאים שיבדקו על ידו בעת מתן אישור לרכישה עצמית בדגש על עמידה ביעדי הלימות ההון בעת הגשת הבקשה ועל פני אופק תכנון ההון. בבחינת בקשת התאגיד הבנקאי, הפיקוח יביא בחשבון את כלל החלוקות, הן באמצעות דיבידנד והן באמצעות רכישה", נכתב בעדכון הנוהל של בנק ישראל.

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    זיו 04/03/2019 08:34
    הגב לתגובה זו
    מניות הבנקים ינועו צפונה.
  • אתה מתלוצץ לא?! (ל"ת)
    עמי 04/03/2019 09:14
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    עמי 04/03/2019 08:26
    הגב לתגובה זו
    עם כותרת כזו צריכים להכריז על השופט המנוח בייסקי כפושע, על גליה מאור כחסידת אומות העולם ולבקש ממנה סליחה על שהרשיעו אותה בפרשת הוויסות ואת ארנסט יפת המנוח לכנות כאינשטיין של העולם הפיננסי. הנגיד הזה מוכיח שבנק ישראל והבנקאות הישראלית כבר מזמן בשליטת גומים חיצוניים ששולטים גם על מדינת ישראל
  • 2.
    למה ? 03/03/2019 20:02
    הגב לתגובה זו
    בשנות השמונים .
  • 1.
    חגי 03/03/2019 18:03
    הגב לתגובה זו
    הבנקים עלולים להוריד את מחיר המניה בצורה מלאכותית לפני רכישה