הבורסה יורדת - מה לעשות עם ההשקעות שלכם?
השווקים רועדים ואתם שואלים את עצמכם מה לעשות, האם כדאי לממש את ההשקעות במניות, האם כדאי לחכות? ויש גם אמיצים שאולי חושבים שצריך להגדיל את מרכיב המניות.
אין תשובה מוחלטת. זה תלוי מי אתם, למה מיועדת ההשקעה ומה אופק ההשקעה שלכם? אבל ברשותכם – הנה כמה תובנות שעשויות לעזור לכם לקבל החלטה.
1. הסכנה שבתנודתיות. כשהשווקים מתנדנדים המשקיעים מפסידים הרבה מאוד כסף. הם נכנסים לשוק (ומגדילים את המרכיב המנייתי) כשהשווקים כבר במחירים גבוהים, הם מוכרים כשמתחילות להתפרסם הכותרות השליליות והשוק מאבד גובה; הם נכנסים שוב כאשר המדדים חוזרים לעלות, וחוזר חלילה – מוכרים שוב כשהשוק מגמגם.
התנהגות כזו היא גול עצמי – משקיעים כאלו תמיד בפיגור, הם משלמים קנס גדול על כך שהם יוצאים מהשוק (כי הם רוצים ביטחון), אבל הם חוזרים אליו במחיר גבוה יותר. חוץ מזה הם משלמים הרבה עמלות בקניות ובמכירות (ולא משנה באיזה מכשיר מדובר – מניות באופן ישיר, קרנות סל, קרנות נאמנות).
אז נכון שזה קשה, ונכון שאף אחד לא נביא, אבל קחו בחשבון שהפעולות התכופות שלכם מזיקות לתיק בשני אופנים – אובדן תשואה והגדלת עמלות.
2. כשיורד גשם כולם נרטבים. מול אלו שמוכרים וקונים כל הזמן (ולרוב מפסידים) יש אחרים שדוגלים בגישה של – "מניות טובות לא מוכרים". אז נכון שמניות הן האפיק המנצח לאורך זמן (הרחבה בסעיף 4), אבל כשהשוק עובר טלטלות וירידות, גם מניות טובות של חברות טובות יורדות. כשהשווקים יורדים והציבור בורח מאפיקי ההשקעה, מנהלי ההשקעות מוכרים מכל הבא ליד, גם מניות טובות.
חוץ מזה, כדאי מאוד לשים לב שעשוי להיות הבדל תהומי בין מניה טובה לחברה טובה. חברה טובה לא בהכרח מעידה על מניה טובה. יש הרבה מאוד חברות טובות – מרוויחות וצומחות שהמניה שלהן יקרה מדי והיא "לא טובה". לכן מומלץ לשים לב, ולא להחזיק "חברות טובות" אלא "מניות טובות" (ואם המניות הטובות הן גם חברות טובות זה כמובן אידיאלי).
3. להסתכן רק במה שאפשר. כלל חשוב מאוד שנכון תמיד, לא רק בתקופות סוערות - לא להשקיע ברמת סיכון גבוהה (מניות) אם אתם לא מסוגלים לשאת הפסד. כן, יש כאלו שמניות זה לא בשבילם, ורק כדי שניישר קו - לא מדובר רק על השקעה ישירה במניות, אלא גם על קרנות מנייתיות ומגוון מכשירי החיסכון מוטי המניות.
לכן חשוב להבין את יכולת ההפסד שלכם, ואם אין לכם יכולת כזו או שהיא נמוכה במיוחד צריך להתרחק מהאפיק המנייתי או להקצות לו מרכיב נמוך במיוחד. תקופה של תנודתיות היא זמן טוב לבדוק את היכולת שלכם לעמוד בהפסד, ומדובר ביכולת פיננסית ו/או פסיכולוגית, ואם אתם לא מסוגלים, צריך לצאת מהאפיקים האלו.
4. מניות הן האפיק המנצח. חשוב להזכיר – מניות הן האפיק המנצח לאורך זמן, אבל לא בהכרח בתקופות קצרות. מניות מספקות תשואה עודפת על אג"ח על פני זמן. ככה מספרים לנו מחקרים של עשרות רבות של שנים, ויש בזה רציונל חזק – משקיעים מוכנים להשקיע בסיכון תמורת פיצוי, הפיצוי הזה הוא התשואה.
מנגד, אג"ח שנתפסות מסוכנות פחות מניבות תשואה שמרנית יותר. לכן, ההנחה היא שגם בעתיד המניות יספקו תשואה עודפת על פני אפיקים אחרים במבחן ארוך טווח, ואם כך – אם אתם חוסכים למשך עשרות שנים (חיסכון פנסיוני), אתם לא אמורים לגעת בהשקעות שלכם – גם אם השוק יירד הוא אמור לתקן בטווח זמן ארוך. מנגד, אם אופק ההשקעה שלכם קצר, אז יש בעיה – לא בטוח שיהיה תיקון שיחזיר את הכסף שהפסדתם.
סיכום ביניים קצר – מניות הן IN בטווח ארוך, והן IN בטווח קצר ובינוני רק במה שאפשר לסכן. והנה המחשה לכללים הקודמים: אורבוטק הוותיקה (מיזוג היסטורי בין אורבוט לאופוטרוטק הישראליות) נמכרה לפני כשנה ב-3.4 מיליארד דולר (כ-66 דולר למניה) כשהיא מספקת תשואה פנומנלית למשקיעים שלה (מניות הן האפיק המנצח).
אורבוטק ענתה להגדרה של חברה טובה ומניה טובה במשך שנים רבות – מרוויחה, צומחת, מובילה בשוק שלה (מערכות בדיקה למעגלים מודפסים ולמערכות שבים). אבל מניית אורבוטק נפלה במשבר של 2008/2009 ב-80% לשער של 3 דולר (כשיורד גשם כולם נרטבים). מה המסר הנוסף? אי אפשר לתזמן את השוק.
5. אי אפשר לתזמן את השוק – לרבים מכם זה יישמע לא נכון, אבל ההיסטוריה מוכיחה שהכלל הזה תופס - אי אפשר לתזמן את השוק.
נראה לכם שהשוק גבוה, ואפילו לא סתם נראה לכם אלא אתם בטוחים שהשוק גבוה, ולכן כדאי לצאת לכמה חודשים, לחצי שנה, אולי לשנה, ולהיכנס אחרי הנפילה?אז נראה לכם. "מר שוק" ממש לא מתחשב במה שנראה לכם, ואת זה למדו על בשרם הרבה מנהלי השקעות שהיו משוכנעים שזה הזמן להיות בחוץ והשוק "ברח" להם למעלה.
כל יציאה מהשוק עשויה להיות משתלמת אבל גם עלולה להיות סיכון גדול – אובדן רווחים. אז תחליטו מה שתחליטו, רק תזכרו זאת.
6. להימנע מהשקעה באופנות - כל הזמן יש טרנדים בשוק – קנאביס, ביטקוין, פודטק ועוד. הטרנדים מתחלפים, הפראיירים במקרים רבים לא מתחלפים.
הם חוזרים על אותן טעויות - משקיעים בחברות הלוהטות האלו שאוטוטו ישנו את העולם ונופלים יחד איתן כשהטרנד נגמר. אז יכול להיות שהביטקוין כאן כדי להישאר, וגם הקנאביס ובטח שההמבורגרים הצמחוניים יתפסו מקום של כבוד בתפריט העתידי.
אבל זה לא אומר שהחברות שמצטרפות לטרנדים האלו בתחילת הדרך יישארו. לרוב זה הפוך – מי זוכר את נטסקייפ, AOL ועוד עשרות חברות שלימדו אותנו מה זה אינטרנט. בתחילת מהפכת האינטרנט לא היתה גוגל וגם לא היתה פייסבוק, היו אחרות שנעלמו.
זה נכון גם למהפכות קודמות. לכן גם אם אתם משוכנעים שתחום מסוים הוא לא אופנה חולפת, אל תהיו בטוחים שדווקא החברה המסוימת ש"נדלקתם" עליה תהיה הדבר הבא. ההתפתחות של תחומים חדשים היא גמישה. הם משנים צורה ומקום ופורצים בסופו של דבר באופי ובמודל אחרים מאשר בתחילת הדרך.
ולכן השקעה בטרנדים ובמהפכות בתחילת הדרך מאוד מסוכנת. אפשר אמנם להרוויח הרבה, אך אחרי סיבוב למעלה, מגיעות לרוב נפילות קשות.
7. פזרו את ההשקעות. זה לא תמיד נכון. רוב רובו של הציבור שחוסך ומשקיע דרך הגופים המוסדיים צריך להשקיע במכשירים מפוזרים – קרנות נאמנות שמפזרות את השקעות על פני מספר רב של ניירות ערך, וכך גם יתר המכשירים – קרנות סל, קופות גמל, קרנות פנסיה ועוד. אבל יש כאלו שמעדיפים לבחור את המניות שלהם באופן ישיר (לצד השקעות דרך קרנות או מכשירים אחרים), וזאת לא בהכרח שיטה לא נכונה.
זאת ועוד – ברור שהשקעה בשתי מניות בלבד היא מסוכנת. מנגד, פיזור על פני 100 מניות הוא כמעט ללא ערך מוסף - הוא בעצם יספק לכם את המדד. משקיעים ישירות במניות צריכים לבחור את רמת הסיכון והסיכוי הנוחה להם – מצד אחד פיזור רחב מפחית סיכון, מצד שני הוא "משטיח" את התשואה. אז שתי מניות בתיק זה כמובן מעט מדי, גם חמש מניות, אבל עשר מניות (לא קשורות) בתיק זה בהחלט אפשרי.
וכאן המקום להזכיר, אתם יכולים להשקיע בכמה אופנים להשקיע ישירות בשוק. זה משחק של מבינים ושל כאלו שעוקבים אחרי השוק; ואתם יכולים להשקיע דרך הגופים המוסדיים – שזאת בעצם שיטת ההשקעה של רוב הציבור.
להשקיע דרך הגופים המוסדיים אפשר, על רגל אחת, בשני אופנים – השקעה אקטיבית (ניהול אקטיבי של גוף ההשקעות) או השקעה פסיבית – השקעה דרך מדדים. כלומר, במקום שהקרן תחזיק את המניות שמנהל ההשקעות חושב שהן הטובות ביותר, הקרן המחקה את המדד תשקיע במדד מניות (ת"א 35, ת"א 120 ואחרים).
מסתבר שזה אפיק השקעה מוצלח לאורך זמן מסיבה פשוטה – לאורך זמן קשה למצוא מנהלי השקעות מנצחים. כולם מתכנסים לממוצע, ומה זה הממוצע, הבנצ'מרק? המדד עצמו. במילים פשוטות, לאורך זמן אי אפשר להכות את המדד ואם כך, אז מי צריך ניהול אקטיבי?
זה נכון, אבל בהכללה. יש גופים שמכים את המדד, הם נדירים, הם אולי לא עושים זאת בכל שנה ושנה, אבל יש להם תשואות עודפות. הבעיה היא שאף אחד לא יכול לדעת מראש מי הם יהיו.
ומסיבה זו, המכשירים עוקבי המדדים הופכים לדומיננטיים יותר בעולם, כשהסוכרייה הגדולה בהם היא דמי ניהול נמוכים. ברגע שלא צריך לנהל אלא לעקוב, מדובר במכשיר "טיפש", פסיבי, ובהתאמה העלויות שלו נמוכות, והציבור משלם עשיריות בודדות – משמעותית מתחת לדמי הניהול במכשירים אחרים (על ההבדלים בין מכשירים אקטיביים למכשירים פסיביים בטור קרוב).
מכשירים פסיביים הם גם מפוזרים בהגדרה (קונים מדד שבנוי מעשרות מניות), כך שזה מסתדר עם כלל הפיזור, ולסיום נושא הפיזור, הדגשה – לא מדובר על פיזור התיק בין מניות בלבד. הפיזור הראשוני (אלוקציה) הוא פיזור בין אפיקים שונים - מניות, אגרות חוב, פיקדונות, מט"ח ועוד, כשבכל אפיק כזה יש לפזר (דגש על אפיק מנייתי שהוא המסוכן והתנודתי ביותר).
8. שקלו הגנות על התיק. נניח שאתם מחליטים לממש חלק מההשקעות שלכם. אתם לא עומדים בטלטלות בשווקים והחלטתם שהגיע הזמן למכור. אז כאמור, זה בהחלט יכול להיות נכון בשבילכם. רק חשוב לדעת שכיום יש מכשירי מניעה – מכשירים שעשויים למנוע הפסדים או לצמצם אותם. הם עולים כסף, אבל הם יכולים להיות משתלמים.
מדובר במוצרים שנחשבים למשקיעים "מתקדמים", אבל האמת שהם נגישים לכולם. אפשר לדוגמה להגן על התיק בקרנות סל בחסר שבעצם הפוכות לקרנות סל רגילות. מדובר במכשיר שמספק את התשואה ההופכית למדד. כך בעצם אתם יכולים לקנות הגנה (חלקית או מלאה) על תיק המניות שלכם.
המכשירים האלו נוחים יותר במקרים רבים מאשר למכור את המניות עצמן או את המכשיר הפיננסי עצמו. אבל זה לא מכשיר שאפשר להיכנס אליו בלי למידה וייעוץ. התיק שלכם לא יהיה מוגן באופן מוחלט אם תקנו הגנה. זה תלוי בהרכב התיק וגורמים נוספים. אל תעשו את זה לבד, אלא אם אתם מכירים, מבינים ומנוסים במכשירים האלו.
9. לנצח את הרגש. אחד הדברים הגרועים ביותר שתוכלו לעשות בזמני פאניקה בשווקים אבל גם בעת גאות זה להתנהג באופן אמוציונלי מהיר ולא שקול.
למכור בירידות מחשש למפולת עשוי להתברר כנכון, אבל ברוב המקרים מדובר בתיקון מתחייב, בדרך לשיאים חדשים (תראו את ההיסטוריה של 10 השנים האחרונות). אז נכון שאנחנו מתים מפחד שיגיע המשבר של סוף 2008, ומתישהו הוא יגיע, אבל מי שחיכה לו בכל אחת מהירידות האחרונות ומיהר לממש ואז נכנס מחדש במחירים גבוהים, לא הצליח להרוויח את כל העליות של השנים האחרונות.
צריך להשתדל לנצח את הרגש. לא תמיד זה אפשרי. לא תמיד זה נכון – גם שעון מקולקל צודק פעמיים ביום.
10. לקחת את המומחים בעירבון מוגבל. אין באמת מומחים ובטח שאין נביאים. יש הערכות, יש תובנות, אבל מי שנחרץ מדי או בטוח מדי, הוא קשקשן. אף אחד לא יכול להגיד באופן נחרץ, קנו מניות השוק יעלה. אף אחד גם לא יכול להגיד ההיפך – המפולת בדרך. להעריך אפשר, אבל יש כאלו שמטעמים שלהם בוחרים להיות נחרצים.
בדקו מי הוא המומחה. רוב המומחים הם אופטימיים בהגדרה כי זו הפרנסה שלהם. הם כנראה אפילו לא מודעים לכך, הם פשוט מוטים לשוק חיובי, כי לאורך זמן זה נכון (השוק חיובי) וכי הם בתוך תוכם רוצים שוק חיובי. הם פשוט חייבים לשדר אופטימיות, זה ה-DNA שלהם.
לסיכום - אין כמובן עצה של מכרו או קנו. זה תלוי במי אתם, מה היקף ההשקעה, ולכמה זמן אתם חוסכים. ועדיין - מקווים שהמדריך תרם לכם לקבל החלטות מושכלות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
23.אובייקטיבי ומעולה (ל"ת)כל הכבוד 23/09/2019 21:55הגב לתגובה זו4 3סגור
-
22.משהמשה 25/08/2019 21:33הגב לתגובה זו3 0גדול כמה זה נכון.סגור
-
21.המלך הוא ריבית אפסיתאדון ריבית 25/08/2019 20:45הגב לתגובה זו2 0מי יכול להיות הפיקדון מעל שבוע ולראות איך הצליחו שלך "דפק" קופה של 2.36 שח ברוטוסגור
-
20.מה זו מניה טובה? ומה זו חברה טובה?יעל הכהן 25/08/2019 20:36הגב לתגובה זו1 0אתה מציין בכתבה מנייה טובה, איך נדע. מה הפרמטרים שאתה בודקסגור
-
19.כשהרבית נמוכה ואף שלילת המניות רק יעלו עד שהרביות יעלושי.ע 25/08/2019 20:08הגב לתגובה זו1 0ויתחילו הירידות..סגור
- טען עוד
-
18.לצד הכתבה-דגש חזק נוסף=בעשור האחרון-המעוף-55%- 190%/S&Pכותבי תרחישים 25/08/2019 18:26הגב לתגובה זו0 0בתובנה נבונה::אחד מהמדדים- הגזים מאוד= מהנכון לחשב בשנית אל תגידו לא ידענוסגור
-
17.בשוק שורי ההגנות זולות אבל מי צריך אותן, בשוק דוביז 25/08/2019 17:34הגב לתגובה זו4 1ההגנות יקרות עד כדי שעדיף למכור את הניירות.סגור
-
16.שטויות גם טבע ואי די בי היו מניות טובות לטווח ארוך ו..? (ל"ת)חיים 25/08/2019 17:32הגב לתגובה זו2 2סגור
-
15.קנה והחזק הוא ישום נוח, אבל יש אפשרות שתפגוש את הקרן רקאלי 25/08/2019 17:31הגב לתגובה זו10 2בעוד 10 או 20 שנים.סגור
-
14.אין חם כבעל נסיון (ל"ת)תעלול 25/08/2019 15:00הגב לתגובה זו0 1סגור
-
13.תאכלו סנדביץ' ותשתו מים.רז 25/08/2019 13:00הגב לתגובה זו2 1.סגור
-
12.גם המפולת 2008 הוא טסמטבע חוץ 25/08/2019 11:25הגב לתגובה זו2 0למעשה בכל משבר ההסטוריה. ובכלל הדולר נמוך בצורה קיצונית לדעת רוב בכלכלניםסגור
-
11.כתבה טובה כן ירבו (ל"ת)רוני 25/08/2019 11:24הגב לתגובה זו15 2סגור
-
10.ןוטןוטר 25/08/2019 11:04הגב לתגובה זו4 0עוד מעט חכו ליסגור
-
9.חברה טובה כמו טבע....לטווח ארוך-קזינו (ל"ת)מישהו 25/08/2019 11:03הגב לתגובה זו5 2סגור
-
8.רווחים בבורסהתמים יוסף 25/08/2019 10:27הגב לתגובה זו4 8רק התמימים וטיפשים נכנסים לבורסה ומפסידים את כל כסף שלהם. הבורסה היא תחום של רמאים ונוכלים.סגור
-
כי אתה לא מבין בזה כלום (ל"ת)אני 26/08/2019 16:36הגב לתגובה זו3 0סגור
-
צודק (ל"ת)חיים 25/08/2019 17:33הגב לתגובה זו2 2סגור
-
7.מדריך חובה, לגזור ולשמור (ל"ת)דניאל 25/08/2019 10:19הגב לתגובה זו11 1סגור
-
6.דירה = קורת גגדירה = קורת גג 25/08/2019 10:16הגב לתגובה זו5 2דירה = קורת גגסגור
-
5.היינו בסרט הזה. צריך להחזיק מניות ולא לעשות כלום. (ל"ת)אלין 25/08/2019 09:43הגב לתגובה זו17 2סגור
-
אליןלרון 25/08/2019 15:45הגב לתגובה זו1 0כל הכבוד,נכון מאד,רק אוסיף שמי שמושקע בכסף שצריך שימכור,מי שהשקעותיו ירדו בעוד זמן יוכל גם להוסיף בהדרגה,הכתבה יפה וטובה אך הסוג הזה בא קצת מאוחר מדי,ואולי לא!סגור
-
ולהישאר כזה בלי שינוי כמו אילנה (ל"ת)צריך להיוולד מטומטם 25/08/2019 10:39הגב לתגובה זו1 0סגור
-
לא בדיוקלרון 25/08/2019 19:19הגב לתגובה זו1 0מי שקנה קצת פוטים ב 2008 מכר מה שהיה צריך וביתר לא נגע החזיר את ההפסד תוך שנה,מה עוד שאז אמרו ה"מומחים" שמפולת כזו כמו אז באה פעם במאה שנה,לעת עתה עברו רק עשר.סגור
-
4.תמיד שוק המניות יעלה לאורך זמן הסבר בפניםהצלף 25/08/2019 09:32הגב לתגובה זו17 2מדד 35 מורכב מהמניות החזקות בשוק במשק חברה שמחפשת ושווה יורד היא נמחקת מהמדד תארו לכם שאותן חברות לא היו זזות מהמדד בשום מצב ? למשל אפריקה ישראל הייתה מנייה בולטת בתא 25 שהיא 52000 אגורות לנייר שפל 10 אגורות הרי המדד לא סופג את הירידות של נייר חלש והיא הוחלפו בנייר חזק שמושך למעלה ולכן לאורך זמן ההשקעה תמיד משתלם במדד נאסדאק פעם פייסבוק וטוויטר לא היו במדד היום הן מושכות אותו למעלה ... מסקנה מניות חלשות לא מורגשת בירידות הן נפלטות ולכן זאת רמאות והמדד לאורך זמן יעלהסגור
-
ומה יקרה למדד כשכל המניות ירדו? (ל"ת)אופטימי 25/08/2019 10:34הגב לתגובה זו1 0סגור
-
זה לא יקרה לאורך זמן כיוון שתמיד יהיו חברות מרוויחות (ל"ת)הצלף 25/08/2019 12:27הגב לתגובה זו3 0סגור
-
קריטריון ההצטרפות למדד- שווי שוקג'ואן 25/08/2019 20:46הגב לתגובה זו0 0עד ששווי השוק של חברה ירד כך שיצדיק את הוצאתה מן המדד, המדד יספוג את הירידה. נכון הוא ששיעורה של מניית החברה היורדת מן המדד ילך וירד אף הוא, אך הירידה תורגש במדד (אם כל שאר המניות - ללא שינוי).סגור
-
3.שאלה לאתררוני 25/08/2019 09:27הגב לתגובה זו4 2יש משקיעים בבורסה שכאשר יש ירידות חדות הם מנצלים את המומנט לשפר את מחיר המניה לנמוך יותו בכך שהם מוכרים מניה קודמת וקונים חדש בשער נמוך יותר......!! האם זה נכון לבצע פעולה כזאת..??סגור
-
זה נקראלרון 25/08/2019 15:51הגב לתגובה זו3 0"למצע תשואות או מחירים" יש הנמנעים מכך כמו גורביץ' ואחרים קונים "לתוך הירידות"!סגור
-
2.סוף סוף ניתוח מקצועי, ולא כותרות אימים מפחידות (ל"ת)יישר כח 25/08/2019 09:10הגב לתגובה זו10 0סגור
-
1.עצות נכונות ומחכימות (ל"ת)nuyh 25/08/2019 09:06הגב לתגובה זו6 0סגור