אופציות לעובדים - האם הן יהפכו אתכם לעשירים?
אחת התעלומות הגדולות של הכלכלה הישראלית היא נתוני מקרו טובים, לצד חגיגה בבתי הקפה ושיא בנסיעות לחופשות בחו"ל ומנגד - רבים שלא גומרים את החודש וממשיכים להתממן בהלוואות.
ישראלים רבים נמצאים במצב כלכלי טוב ואפילו מצוין, ונראה שרבים יותר נמצאים במצב גרוע. יש לזה מספר סיבות, אחת מהן היא הפערים הגדולים בשכר בין אנשי ההיי-טק ליתר הציבור. בהיי-טק מרוויחים מצוין. אם עסקתם בזה בצבא ואתם יוצאים לאזרחות, יחטפו אתכם ב-25 אלף שקל ויותר. אם סיימתם לימודים באוניברסיטה, יציעו לכם פחות או יותר 20 אלף שקל. אם עברתם קורס הסבה, תסתפקו ב-12-15 אלף שקל. אבל אלו רק מספרי הפתיחה שלכם - אתם תשפרו את השכר, וגם...תקבלו אופציות.
ורגע לפני הסבר על האופציות, ישראל הטכנולוגית שהולכת וגדלה (גם בהיקף העובדים הישיר וגם העובדים מסביב) היא ישראל העשירה, היא ישראל ש"מסתירה" את הנתונים החלשים של ישראל "השנייה", הלא טכנולוגית, זו שנשענת על חובות.
אז כתבנו כאן מספר פעמים - צריך עוד ועוד ועוד עובדי טכנולוגיה. צריך לשים את רוב הביצים במקום שאנחנו טובים בו - לפזר סיכונים זו מנטרה שכבר לא תקפה לעולם המודרני.
היתרון בהיי-טק - שכר גבוה
עבודה בחברות טכנולוגיה זה לא בהכרח חלום בהתגשמותו. מסתבר שהעבודה מול המחשב, הלחצים לעמוד בזמנים, השעות הרבות, לא מתאימים לכל אחד. אבל על דבר אחד אי אפשר להתווכח - זו עבודה מכניסה מאוד.
התגמול הגבוה לא עוצר בשכר. יש תנאים טובים (תנאים סוציאליים) וגם במקרים רבים העובדים מקבלים אופציות למניות. חלק גדול מהם לא מבין מה זה, חלק מהם התעשרו בזכות האופציות האלו.
בחברות טכנולוגיה, כבר בשלב המוקדם שלהם, נהוג להעניק לעובדים אופציות למניות. במידה והחברה תצליח ותימכר או תנפיק בבורסה (בעיקר וול-סטריט) עשויות האופציות להיות שוות הרבה כסף.
עם זאת, אופציות לא מבטיחות התעשרות, זה תלוי בחברה והצלחתה. לפעמים כמות קטנה של אופציות גם לעובדים זוטרים (וגם לא בהכרח טכנולוגיים) הפכו את העובדים לעשירים, ולפעמים גם עובדים בכירים נשארו עם אופציות ששוות אפס כי החברה נכשלה.
כן, יש כאן גם מזל, אבל בשנים האחרונות במקביל למאות אקזיטים והנפקות בבורסות, נראה שכמות העובדים "שעשו קופה" בזכות האופציות הולכת וגדלה.
מתי מקבלים אופציות?
הענקת האופציות מתחילה עם הקבלה לעבודה. מדובר למעשה בחלק ממערך התגמול של החברה לעובדים שלה. האופציות האלו מבטאות זכות לקנות מניות בחברה במחיר מימוש שנקבע מראש. אם הגעתם לעבוד בחברה בשלב מוקדם של הקמתה אז מחיר האופציה שתקבלו יהיה מאוד נמוך.
אופציות ניתנות גם בחברות נסחרות (חברות הייטק שנסחרות בבורסות) וגם בחברות פרטיות. מימושן בחברה נסחרת הוא שוטף בהתאם לתנאי הקצאת האופציה (כמות שניתן לממש בכל נקודת זמן). מימוש האופציות בחברות הפרטיות מתבצע בדרך כלל לאחר שהחברה נרשמה למסחר בבורסה או בעת מכירת החברה.
ככל שהאופציות ניתנות לטווח רחוק יותר, גדל הסיכוי שמימושן יהיה כדאי לעובד, מאחר שעולה הסיכוי כי במשך הזמן יעלה מחיר המניה מעל למחיר מימוש האופציה, והגיע הזמן להסביר את מנגנון האופציה.
נניח שקיבלתם 50 אלף אופציות למימוש למניות במחיר של 1 דולר, והאופציות הן ל-10 שנים. לרוב, תורשו לממש בחלקים, נניח 10 אלף אופציות כל שנה, החל מהשנה הראשונה. נניח שבשנה השלישית החברה הנפיקה מניותיה בבורסה האמריקאית, ונניח שהחלטתם לממש הכל בשנה החמישית ומחיר המניה עומד על 6 דולר.
כלומר, אתם משלמים 1 דולר ומקבלים מניה ששווה 6 דולר - יש לכם רווח של 5 דולר למניה - כפול 50 אלף אופציות , משמע רווח כולל של 250 אלף דולר.
תקופת ההבשלה של האופציות היא לרוב מדורגת בין שלוש שנים לחמש שנים. אם עובד מחליט לעזוב את החברה, נמחקת לו הזכות למימוש אופציות. אולם לפני העזיבה הוא יכול להחליט אם להפוך אותן למניות, בהתאם למצבה של החברה שבה הוא עובד ולמחיר המניה הנוכחי שלה.
למה זה כדאי לחברה?
חיסכון בהוצאות – חברות שמציעות אופציות לעובדים חוסכות חלק מההוצאות השוטפות וממירות אותן באופציות לעובדים שמשמעותן דילול חלקם של בעלי המניות בעתיד. למה הכוונה? אם עובד מסוים מעוניין לקבל שכר של 30 אלף שקל, זה עשוי להיות תחליפי מבחינתו לשכר נמוך יותר, נניח 24 אלף שקל עם חבילת אופציות שעשויה להיות שווה בעתיד הרבה יותר מהוויתור הנוכחי.
חברות הייטק צעירות ובכלל נוהגות להעניק לעובדים שלהן אופציות, כדי לחסוך בהוצאות השכר ולדרבן אותם לעבוד קשה ולהצליח. הן יוצרות אינטרס משותף – היתרון במתן אופציות היא לקשור בין האינטרסים של העובדים לאלו של בעלי המניות.
מהי "תקופת הבשלה"?
הזכות לממש את האופציה היא לרוב לאחר שנה של העסקה, זוהי תקופה שנקראת תקופת ההבשלה (Vesting).
כדי שהאופציות יהוו הטבה משמעותית צריכים להתקיים כמה תנאים כשהעיקרי שהחברה תצליח ותשגשג. ככל שנכנסים לחברה בשלב מוקדם יותר אז מחיר המימוש נמוך יותר ולכן ההטבה עשויה להיות גבוה יותר, אבל בהתאמה הסיכון גם גדול. מנגד, כשנכנסים לחברה בשלה גם כזו שכבר נסחרת, מקבלים אופציות עם מחיר מימוש בדומה למחיר המניה בשוק, ואז ערך החבילה תלוי בהתנהגות המניה בעתיד.
מה קורה כשהחברה נרכשת?
כאשר החברה נרכשת על ידי חברה אחרת, לרוב החברה הקונה לא מעוניינת שיהיו לה עוד בעלי מניות, והיא תעדיף לרכוש את האופציות מהעובדים, כלומר הם יקבלו מיד מימוש למניות לפי ערך החברה לצורך הרכישה. אפשרות אחרת היא "החלפה" של אופציות. כלומר, יוענקו לעובדים אופציות בחברה הרוכשת.
רכישת מניות בהנחה
לצד הקצאת האופציות, העובדים בחברות נסחרות נהנים מהטבות נוספות לרבות אפשרות רכישת המניות של החברה (בחברות נסחרות) הנחה קבועה על מחיר השוק (הנחה של 15%) בסכום של עד 15% מהשכר שלהם. זו יכולה להיות הטבה גדולה - מעבר להנחה המידית, אם מחיר המניה עולה.
ההטבות האלו - אופציות ורכישת מניות בהנחה, מהווים חלק ניכר מהשכר של העובדים. זה כמובן מאוד תנדותי, ותלוי בחברה עצמה, אבל כלל האצבע של חברות הטכנולוגיה הנסחרות שמדובר בהטבה ששקולה בממוצע ל-15%-20% מהשכר. זה ממוצע, יש מקרים שזה אפס, ויש מקרים שזה מאות אחוזים.
ולסיום חשוב להדגיש - מדובר בעיקר באנשי טכנולוגיה שנהנים מהתגמולים האלו, אבל לא רק. בחברות הטכנולוגיה יש גם אנשי כספים, שיווק, מטה, ולרוב כולם זוכים להטבות האלו. הטכנולוגיה בעקיפין תורמת גם למקצועות הנוספים בחברה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.צריך להוסיף להקדמה המפוארת עוד מידעהייטקיסט 15/10/2019 08:46הגב לתגובה זו4 0בנוסף לשכר גבוהה יש גם ביטחון תעסוקתי נמוך, סגירת חברות ופיטורים תכופים, אבטלה וקושי למצוא משרות בגיל מבוגר. והכי חשוב, שכל המשכורות שציינת לא מגיעות מהכיס של אף אחד אלא להפך ההיטק למעשה מאפשר את רמת החיים במדינה כולה בזכות המיסים הגבוהים.סגור
-
4.הקדמהאלכס 14/10/2019 21:51הגב לתגובה זו3 0כותב יקר ההקדמה שכתבת שגויה לחלוטין ההבדל בישראל בין מצב טוב לגרוע כדבריך זה לא אנשי היי טק שהם עצמם אנשים מעולים ותרומתם למדינה אדירה אלא בין עובדי למדינה ולשאר העובדים זאת הנקודה החלשהסגור
-
3.יפהלרון 14/10/2019 12:32הגב לתגובה זו1 1בכתבות היושר והתקינות שולטים,בחיים האמיתיים יש back dating ובוודאי עוד דברים אחרים!!סגור
-
2.חבל שלא אמרתם כלום על המס (ל"ת)ישראלי 14/10/2019 11:01הגב לתגובה זו2 0סגור
-
1.הכתבה לא מחדשת דבר (ל"ת)שי 14/10/2019 10:04הגב לתגובה זו0 0סגור