סולאראדג זינקה 140% מתחילת השנה והיא עדיין אטרקטיבית

למה אנרגיה סולארית היא תחום מאוד לוהט, מה הסיכונים והסיכויים בתחום, ולמה אני מחזיק בקרן גידור שאני מנהל במניות סולאראדג'?

 | 
telegram
(8)

לפני כחודשיים הלך לעולמו גיא סלע, מייסד ומנכ"ל חברת סולאראדג' הישראלית, בגיל 52 בלבד. לאחר מותו התבררה תרומתו הגדולה לביטחון ישראל במסגרת תפקידיו במערכת הביטחון. בנוסף לתרומה זו, סלע היה אחד האחראיים המרכזיים להצלחה המדהימה של חברת סולאראדג', שהוקמה בסך הכל לפני 13 שנים על ידי סלע ומספר שותפים נוספים, ושווה היום כ-4 מיליארד דולר.

את גיא סלע לא הכרתי אישית, אבל אי אפשר שלא להתרשם מההישגים המדהימים שהוא רשם במשך חייו הקצרים מדי. בסקירה זאת אתייחס לצמיחה המדהימה של התעשייה הסולארית בעולם ועל מניית סולאראדג' כאפשרות להיחשף לתעשייה זו.

אנרגיה סולארית – תעשייה בצמיחה מסחרחרת
בתחילת שנות ה-2000 כמעט ולא ייצרו חשמל מאנרגיה סולארית בעולם, אך בשנים האחרונות התעשייה צומחת בקצב מסחרר. לפי הערכות הארגון Solar Power Europe, שמייצג יותר מ-200 חברות מ-35 מדינות, בין השנים 2012-2017 היקף ייצור החשמל דרך אנרגיה סולארית גדל פי 4, מ-100 ג'יגה וואט לכ-400 ג'יגה וואט (ר' גרף).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוסף, בשנים האחרונות תוספת היקף הייצור (Capacity) בתחום הסולאר היא הגבוהה ביותר מבין האלטרנטיבות – פחם, גז, רוח, אנרגיה אטומית ועוד. בשנת 2017 לדוגמה, כ-38% מתוספת החשמל בעולם הגיעה מפרויקטים של אנרגיה סולארית.

מקור: סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA).

מה מניע את הצמיחה המדהימה של תחום הסולאר?
שילוב של גורמים פוליטיים וכלכליים. אנרגיה סולארית עושה שימוש במשאב טבעי בלתי מתכלה (שמש), ולכן היא אנרגיה מאוד מאוד נקייה.

כחלק מהמאבק בהתחממות הגלובאלית, המון מדינות שמו לעצמן מטרה של הגדלה משמעותית של נתח החשמל שמיוצר ממקורות מתחדשים – בעיקר סולאר, רוח ומים. כך למשל, האיחוד האירופי קבע יעד של 18% חשמל מאנרגיה מתחדשת עד ל-2020 וקליפורניה, המדינה המאוכלסת בארה"ב, קבעה יעד אגרסיבי עוד יותר - 33% מהחשמל יופק מאנרגיה מתחדשת עד ל-2020, ו-50% עד ל-2030.

מדינות אחרות רבות קבעו יעדים דומים, או אפילו מחמירים יותר. על מנת לעמוד ביעדים אלו ולאפשר ליצרניות חשמל מאנרגיה מתחדשת להתחרות מול האלטרנטיבות הזולות (והמזהמות) היה צורך ביישום מדיניות משולבת של סובסידיות והטבות מס. בכל פרויקט של אנרגיה סולארית, החברה המפעילה מקבלת תעריף מסוים על הזרמת חשמל לרשת, ואליו מתווסף סכום נוסף מצד המדינה, שהוא למעשה הסובסידיה.

אנרגיה סולארית במקומות רבים כבר כלכלית גם בלי סובסידיה ממשלתית 
היקף הסובסידיות משתנה בין מדינה למדינה, ולעיתים משולב עם הטבות מס. עד לפני כמה שנים, ללא סובסידיות ממשלתיות משמעותיות מאוד, למקורות אנרגיה מתחדשים לא הייתה הצדקה כלכלית.

במקביל לרוח הגבית הפוליטית, גם ברמה הכלכלית חל שינוי משמעותי והוא ירידה חדה בעלויות ייצור חשמל דרך אנרגיה סולארית. לפי הערכות המעבדה הממשלתית לאנרגיה מתחדשת בארה"ב (NREL), בין השנים 2010-2018 חלה ירידה של 60-80% בעלות ייצור החשמל (LCOE) דרך אנרגיה סולארית, תלוי בסוג הפרויקט (תשתיות, מסחרי, מגורים) ובמאפייני המימון.

הירידה החדה התרחשה בעזרת מעבר לייצור המוני של פאנלים סולאריים ורכיבים אחרים, שאפשר חסכון תפעולי משמעותי, ביחד עם שיפורים טכנולוגיים, שאפשרו לשפר את היקף החשמל המיוצר בתנאים שונים. תעשיית הסולאר עדיין נשענת במידה מסוימת על סובסידיות (וזהו גם סיכון מרכזי עבורה – פירוט בהמשך), אך פחות מבעבר – בשנה האחרונה הוקמו כמה פרוייקטים גדולים ללא תמיכה ממשלתית בכלל.

 כתוצאה מהמאמץ הפוליטי-כלכלי המשולב, שוק הסולאר נהנה מתחזיות אופטימיות מאוד – לפי Solar Power Europe, היקף ייצור חשמל מאנרגיה סולארית צפוי לגדול יותר מפי 2 בין השנים 2019-2022, כלומר בקצב שנתי ממוצע של כמעט 30%. נדירות התעשיות שנהנות מתחזיות צמיחה כל כך ורודות.

סולאראדג' ממוצבת היטב ליהנות מהצמיחה
סולאראדג' היא החברה הגדולה בעולם בשוק הממירים (Inverters) לתעשייה הסולארית. ממירים אלו משנים את הזרם החשמלי שנקלט בלוחות הסולאר מזרם ישר (DC) לזרם חילופין (AC) ובכך, מאפשרים להזרים את החשמל לרשת ולהשתמש בו. בנוסף, סולאראדג' היא יצרנית של מערכות אופטימציה (Optimizers) שמטרתן להגדיל את היקף החשמל המיוצר, בין השאר דרך פתרון בעיית השימוש הלא אחיד במודולים השונים במערכת.

מתחרותיה המרכזיות של סולאראדג' הן Huawei הסינית, שפעילה מאוד בשוק המקומי (שהוא אגב שוק הסולאר הגדול בעולם), וחברות אחרות דוגמת Enphase האמריקאית, SMA הגרמנית ועוד.

סולאראדג' פועלת בתחומים שמאופיינים בשחיקת מחירים מתונה יחסית, כמו גם בחדשנות טכנולוגית. לכן, כשהשוק צומח, כפי שקרה בשנים האחרונות, סולאראדג' נהנית מכך מאוד. לחברה כמעט ואין מגבלת ייצור אפקטיבית, מה שמאפשר לה לתת מענה לביקושים הגבוהים בשוק. בשנת 2018 רשמה סולאראדג' הכנסות של 937 מיליון דולר, צמיחה שנתית של 54%, עם רווח נקי של 129 מיליון דולר, צמיחה של 53%.

המומנטום המצוין של סולאראדג' נמשך גם ברבעונים האחרונים, כשבמחצית הראשונה של 2019 היא רשמה צמיחה של 37% בהכנסות, אך גם ירידה של כ-400 נ"ב במרווח הגולמי, כתוצאה ממספר רכישות שביצעה בשנה האחרונה (פירוט בהמשך).

התמיכה הממשלתית עדיין חשובה
למרות הגורמים התומכים החיוביים, חשוב לציין כי ישנם גם גורמי סיכון שיש לקחת בחשבון לפני שמשקיעים בחברה הפעילה בתחום האנרגיה הסולארית. הסיכון המרכזי הוא ביטול הדרגתי של התמיכה הממשלתית במדינות מרכזיות, בצורה של הורדת סובסידיות והטבות מס.

כך לדוגמה, בריטניה הורידה את היקף הסובסידיות על הפקת אנרגיה סולארית במקומות מגורים (Residential) וראתה צניחה חדה במספר ההתקנות וארה"ב צפויה להוריד את היקף הטבות המס בתחום המגורים מ-30% כיום ל-10% ב-2022. שוק הסולאר לא הצליח להתחמק ממלחמת הסחר, כשבתחילת 2018 הודיעה ארה"ב על יישום מכסים של 30% על פאנלים סולאריים שמקורם בסין, והחרפה של מלחמת הסחר מהווה גורם סיכון נוסף.

ספציפית עבור סולאראדג', ישנו גורם סיכון נוסף והוא מספר רכישות שהחברה ביצעה בשנה האחרונה ושרמת הסינרגטיות שלהן לפעילות הליבה של החברה צריכה להיבחן לאורך זמן. בין מאי 2018 לינואר 2019 החברה הודיעה על 3 רכישות - חברת Gamatronic הישראלית (מספקת מערכות אל פסק לטיפול בניהול אספקת חשמל בזמן תקלות), Kokam הקוריאנית (יצרנית סוללות ליטיום-Ion) ו-SMRE האיטלקית (מספקת מערכות חשמליות לתחום הרכב).

הסיכון הוא שהרכישות לוקחות תשומת לב ניהולית ומסיטות את החברה משוק היעד המרכזי שלה, שבו היא הוכיחה שהיא יודעת להתנהל בצורה מרשימה מאוד. בנוסף, הרכישות פוגעות בשיעורי הרווחיות של החברה, לפחות בטווח הקצר.

למרות חששות אלו, דעתי האישית היא שבהתחשב בעבודה המצוינת שעשתה הנהלת סולאראדג' בשנים האחרונות, יש סיבות לתת לה קרדיט ולהאמין שהיא "קוראת נכון את המפה" ושרכישות אלו עשויות להכין את החברה לשינויים הצפויים בתעשיית הסולאר (למשל – הצורך האדיר בפתרונות אחסון אנרגיה) ובכך, להיטיב עמה בטווח הארוך. כמו כן, בעיית הפגיעה ברווח הגולמי נראית פחות חמורה כעת, אחרי שברבעונים האחרונים החברה חזרה לתוואי של שיפור ברווחיות.

תחזיות צמיחה גבוהות ותמחור סביר
מניית סולאראדג' נסחרת כאמור בשווי שוק של כ-4 מיליארד דולר, אחרי תשואה של כ-140% מתחילת השנה ושל כ-370% מאז הנפקתה במרץ 2015. למרות התשואה הפנומנאלית, מניית החברה עדיין מתומחרת באופן סביר, בוודאי בהתחשב בתחזיות הצמיחה הגבוהות. צפי האנליסטים הוא לרווח למנייה של כ-4.5 דולר ב-2020, שמציב את מניית החברה (שנסחרת בכ-87 דולר נכון לכתיבת שורות אלו), על מכפיל רווח של כ-19. בהתחשב בכך שתחזיות הקונצנזוס הן לצמיחה של 40% ברווח למנייה בין השנים 2018-2020, ובכך שמתחרתה הציבורית המרכזית Enphase נסחרת במכפיל של 25 ל-2020, נראה כי התמחור של סולאראדג' הוא סביר בהחלט ומותיר מקום להמשך הצפת ערך בעתיד הקרוב.

הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital, המחזיקה במניית סולאראדג'.
המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

פרסום מידע זה אינו מהווה הצעה לציבור להשקעה בשותפות. ההשקעה בשותפות הינה על בסיס הצעה פרטית בלבד, בכפוף למגבלות כמפורט בהוראות הדין החל, ולפי שיקול דעתו המוחלט והבלעדי של השותף הכללי.

הכותב הוא מייסד ושותף מנהל בקרן הגידור Tree Garden Capital. הקרן מחזיקה במניות סולאראדג'
המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 
 

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    מי בעלי השליטה בחברה?
    יוני 27/10/2019 14:47
    הגב לתגובה זו
    3 0
    המנכ"ל והמייסד סלע נפטר ז"ל.מי מחזיק כיום בשליטה?
    סגור
  • 7.
    סולארדג עשויה להמכר
    ניב 26/10/2019 15:21
    הגב לתגובה זו
    3 0
    בגלל הצמיחה היפה וגידול בפעילות וברווח יש למניה קונים ברמות של 89-92.אחד מהקונים יכול להפוך לבעל ענין מרכזי ואולי לקנות את השליטה בעתיד.
    סגור
  • 6.
    עוד קצת נתונים
    ליאור 25/10/2019 15:38
    הגב לתגובה זו
    4 2
    גמאטרוניק מייצרת מערכות אל פסק שנועדו לתת גיבוי בזמן הפסקות חשמל אבל גם דואגות למתח יציב ללא תלות במתח הרשת. החיבור של מערכות גמאטרוניק למערכות הסולאריות של סולאר אדג' יביא לפתיחת שווקים חדשים ומקוריים.
    סגור
  • 5.
    לא לרוץ
    רודי 25/10/2019 13:27
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הסיבה,לא מאפשרים הצללה(פרגולות) וכן בקרוב פנלים גמישים ויריעות סולאריות בקרוב פנלים גמישים ויריעות סולאריות
    סגור
  • 4.
    עד שהפנלים לא ירדו בחצי
    דיבורים בחול 25/10/2019 00:45
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לא משתלם להשקיע.הסובסידיות לא מובטחות והחזר על ההשקעה כעשר שנים מתוך חיי הפנל כ20 שנה.למתלהבים עם אורך נשימה.בהינתן התחרות מצד ענקים כמו הואווי.שכידוע מסובסדת עד צוואר ומעתיקה טכנולוגיות ללא בושה.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    מערכות PV על על בתים פרטיים הן נכס לאומי
    דודו 25/10/2019 00:14
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לו חייבת המדינה לתת עדיפות גבוהה ממגוון סיבות כלכליות, ביטחוניות וחברתיות
    סגור
  • 2.
    כתבה מצויינת (ל"ת)
    גדי 24/10/2019 20:49
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 1.
    הבעייתיות נעוצה בתחום הרגולטורי.
    אסותא 24/10/2019 18:25
    הגב לתגובה זו
    2 0
    "מה מניע את הצמיחה המדהימה של תחום הסולאר? שילוב של גורמים פוליטיים וכלכליים." תחום שיעילותו בהיקפים גדולים אינה מוכחת, וששעון על תמיכתם של פוליטיקאים, הוא בעייתי בלשון המעטה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות