"אנחנו מכוונים להיות חברה בינלאומית עם מחזור של מאות מיליונים"
יוגב שריד, מנכ"ל שיח מדיקל - "לא נצטרך גיוס נוסף. הכסף בקופה יספיק להגשים את החלומות שלנו"; "יש לנו ניסיון וידע שלא קיימים בעולם"; ומה דעתו על קנאביס - "מרפא חולים ומחלה בריאים" - ראיון מיוחד
חברת שיח מדיקל +0.64% שיח מדיקל 282.7 +0.64% בסיס:280.9 פתיחה:280.9 גבוה:285.1 נמוך:278 תמורה:77,088 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שנסחרת בבורסה ב-320 מיליון שקל ותמכור השנה בכ-26 מיליון שקל מכוונת גבוה, גבוה מאוד - "אנחנו מתכוונים להיות חברה שמוכרת בעתיד במאות מיליוני שקלים", אומר יוגב שריד, מנכ"ל שיח, "הצמיחה בשוק המקומי תימשך ואנחנו צופים להיכנס לטריטוריות חדשות.
העתיד של שיח
המכירות בשוק המקומי יסתכמו השנה על פי התחזית של החברה בכ-26 מיליון שקל, וניתן להבין מדברי יוגב שהוא מכוון לצמיחה בשיעור של 30% ומעלה בשנים הבאות. לצד ייצוא ופיתוח של תכשירים רפואיים מבוססי קנאביס, המכירות להערכתו יכולות לקפוץ למאות מיליונים - "נהיה חברה של מאות מיליונים. זה יתחלק לשלושה דברים עיקריים. קודם כל הפעילות הישראלית תמשיך ותגדל ובמקביל הפעילות הבינלאומית תתפתח.
"ברגע שיתאפשר לייצא אנחנו נהיה שם, אנחנו נהיה ערוכים ומוכנים בזמן לייצוא ונהנה מנתח הרווחים שקיים ביצוא, כי בסוף היום המחירים בישראל הם באמת מחירים זולים באופן יחסי לעומת מה שקיים בעולם. חוץ מזה, אנחנו מקימים תשתית טכנולוגית גדולה, של הרבה מאוד חברות טכנולוגיות קשורות שיוסיפו ערך למשקיעים בפיתוחים של מוצרים חדשים ומשלימים בעוד שלוש, ארבע שנים".
אבל, הדרך עוד ארוכה, והתחום חייבים להדגיש מסוכן מאוד - הרפורמה אמנם מגדילה את מספר הקליינטים לקנאביס רפואי, אך באותה נשימה מורידה את המחיר למגדלים בעשרות אחוזים רבים. אז נכון שהעתיד בחו"ל, אבל בקנדה מסתבר שיש כבר עודף היצע של קנאביס, וקיימת תחרות בין הקנאביס החוקי לבין המגדלים החאפרים שמוכרים בזול. עם זאת, בזו אחר זו מאשרות מדינות נוספות שימוש בקנאביס כך שהשוק כמכלול גדל, אפילו גדל מאוד.
קנאביס ישראלי - טוב יותר?
האם שיח והחברות המקומיות ייהנו מכך? "כן, יש לנו ניסיון שאין באף מקום, אנחנו מיצרים קנאביס ומפתחים זנים מסוימים כבר 11 שנה", אומר יוגב, "הניסיון שלנו והידע שנצבר בתחום, לא קיים בשום מקום אחר".
שיח היא הבולטת בשוק המקומי, ומהווה על פי ההערכות קרוב ל-20% מהשוק. גם פארמוקן 0% פארמוקן 116.6 0% בסיס:116.6 פתיחה:116.6 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אינטרקיור -3.72% אינטרקיור 500.2 -3.72% בסיס:519.5 פתיחה:504.1 גבוה:516.6 נמוך:498.2 תמורה:247,319 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הנסחרות בבורסה חזקות יחסית בשוק המקומי. ובכלל בבורסה המקומית יש כבר קרוב ל-20 חברות קנאביס. האם כולן יצליחו? ממש לא. האם יהיו מתוכן כאלו שיגשימו את החלום? מאוד יכול להיות, אבל התחום הזה עדיין בחיתולים, ועדיין לא ברור איך הוא יתגבש לעסק משמעותי עם מודל הכנסות ברור. מה שבטוח שיש לחברות האלו מקום, ולראייה - החברות שמתעסקות בשוק המקומי מוכרות ומרוויחות.
אלא שהשוק המקומי קטן יחסית, למרות שהוא צפוי לגדול. מדובר על כמה מאות מיליונים בודדים. העתיד נמצא בחו"ל. הבהלה לזהב הירוק התחילה בשנתיים האחרונות. רובכם , מן הסתם, שם לב לשינוי העצום העובר על תעשיית הקאנביס. לא רק בישראל. בעולם. בביצה הקטנה שלנו, ראשי ממשלות לשעבר כמו אהוד ברק ואהוד אולמרט ויו"ר המל"ל, יעקב עמידרור, קפצו עמוק לתוך בריכת הקנאביס, בכוונה לקדם את אחת מהתעשיות המתפתחות של השנים האחרונות - וכמובן לנסות לגרוף לכיסם רווחים נאים.
הקאנביס, אותו צמח ממסטל, שעד לא מזמן היה אייקון תרבותי לדמויות כמו צ'יץ' וצ'ונג המיתולוגיים ונחלתם של סטלנים והיפים רבים ברחבי העולם, נוהל והתנהל במחשכים על ידי קרטלי סמים. הצמח שעד תחילת שנות ה-30 היה חוקי ברוב העולם, נכנס לפקודת הסמים האמריקאית בתחילת שנות ה-30 (ובארץ בשנת 1973) וקיבל תדמית של סם מסוכן - בדיוק כמו הרואין, קוקאין ומתאמפטמינים.
תולדות הקנאביס
עם התקדמות הטכנולוגיה וההבנה שלצמח יש סגולות רפואיות רבות, נערכו מחקרים רבים המראים את יתרונות הטיפול בקנביס רפואי בחולי סרטן, בחולים עם מחלות מעיים, בהפגת כאבים כרוניים ועוד ועוד ועוד. לאט לאט הוצא הקנביס מפקודות הסמים ברחבי העולם, כשהצמח עובר תהליך של רגולציה בגידול ובמכירות, אבל גם עובר תהליך תודעתי אצל הצרכנים.
למרות זאת, בשל זליגת קנביס רפואי לגורמים עברייניים והחוסר במחקרים על טיב והיקף השפעותיו של הצמח, הרשויות ברוב המדינות עדיין מסתכלים על הצמח בחשדנות. אבל אף אחד כבר לא מסתכל על הצמח כפי שהסתכלו עליו פעם.
כיום תעשיית הקנביס העולמית מוערכת בלמעלה מ-10 מיליארד דולר, כשתוך 4 שנים, בשנת 2023, צפויה התעשיה לגדול ב-400% ולהגיע להיקף של כ-40 מיליארד דולר. לא סכום מבוטל כלל וכלל.
רק לאחרונה משרד הבריאות יצא לדרך עם רפורמה בשוק, שאמנם זכה לביקורת מהצרכנים, אבל דווקא בשוק מהללים אותה. הרפורמה צפויה לשלש את מספר הצרכנים בשנתיים הקרובות, מ-35 אלף כיום לכ-100 אלף ב-2021 ולהכניס עוד אלפי חולים למעגל הצרכנים בכל שנה. כמו כן, יותר ויותר רופאים יוכלו לרשום את התרופה, שתיכנס רשמית לרשתות הפארמה. בקיצור, השוק קטן, אבל הוא יגדל משמעותית - הצפי להיקפים במונחי צרכן של מעל חצי מיליארד שקל, אבל חלק מהמחזור הזה יישאר בידי בתי המרקחת, כך לא ברור אם המגדלים יגדילו את היקף הפעילות באופן משמעותי.
שיח מדיקל. מחזיקה ב-10 חברות מתחום הקאנביס, וכן יש לה בעצמה 14 דונם לגידול קאנביס בישראל. היא גם בולטת בשווי השוק שלה - 320 מיליון שקל, ולאחר גיוס הון שהשלימה - מעל 40 מיליון שקל, היא להערכת מנהליה לא תזדקק לגיוסים נוספים.
יוגב, ספר לנו מה השינוי המהותי שעבר על התעשייה ב-20 שנים האחרונות
"בתחילת שנות האלפיים התחילו להבין, להאמין ולתייג מחדש את הקנאביס הרפואי. הקהילה הרפואית והאקדמית התחילו להוציא יותר ויותר מחקרים בתחום וככה התחילה להתפתח לעצמה רגולציה בינלאומית, או יותר נכון בכל מדינה ומדינה, התחילה להתפתח רגולציה שונה לגבי הקנאביס בכלל והקנאביס הרפואי בפרט.
"בחמש שנים האחרונות אנחנו רואים את המעבר מצמח לא חוקי וסם מסוכן, לצמח עם סגולות רפואיות, בצורה הרבה יותר לגיטימית והרבה יותר רלוונטית ביותר ויותר מדינות ברחבי העולם. יש מדינות שאפילו הלכו והפכו את זה ממש לצמח חוקי.
"כשאתה מבין שזה הופך להיות שוק, בסופו של דבר גם אפשר להתחיל להכין תוכנית כלכלית, שכוללת לא רק את צמח הקנאביס, אלא גם מוצרים נלווים שקיימים ליד הצמח, שהופכים גם הם להיות בימים אלה לשוק בפני עצמו.
"קח לדוגמא את שוק הריחנים, יש שוק שלם המבוסס על ריחות הקאנביס, המבוסס על חומרים טבעיים ושאינו מוגדר כסם מסוכן בשום מדינה בעולם. זה מאפשר לך לייצא את הריחנים האלה למדינות אחרות".
הפיתוחים של ה-20 שנים האחרונות הפכו את הקאנביס לאחר, להרבה יותר POTENT
"תראה גם המלפפון של לפני 80 שנה הוא לא אותו מלפפון".
נכון, אבל עם כל הכבוד אנחנו לא מדברים פה על מלפפונים…
"אנחנו עוסקים בהשבחה גנטית. כשאני מדבר על להשביח את התוצרת בקנאביס אנחנו מדברים על כמה פרמטרים. קודם כל בתחום החקלאי, להשביח את התוצרת זה אומר שאתה מקבל יותר קילוגרם למטר מרובע. השבחות נוספות זה לשנות את אחוז החומרים הפעילים.
"עד לפני כמה שנים הקנאביס לא היה מסחרי. זה קנאביס שאתה יכול להגיד שמי שצרך לא יודע מה הוא קיבל. היום מייצרים קנאביס מסחרי, בצורה מסודרת ויציבה. היציבות אומרת שיש חשיבות לרמת האיכות, שכל מה שאתה מייצר היום אתה תייצר גם את אותו דבר בחודש הבא ובעוד שנה. זו בעצם המחויבות שלנו גם למטופלים. היכולת שלנו לייצר את אותה תרופה כל פעם מחדש".
השימוש של המטופלים מכתיב לכם את המחקר והפיתוח?
"נכון אבל לא רק. זה יותר ויותר התוויות רפואיות שאנחנו יודעים לייצר אותן, עם יעילות כלכלית כמגדלים כמובן או יתר החוליות בשרשרת. הדבר השני הוא מה שהשוק רוצה, מה שהביקוש דורש ממך".
התעשיה הישראלית צומחת אבל לא כולם ישרדו
כשמריחים כסף באומת הסטארט-אפים, לא מבזבזים זמן. כך גם בתחום הקאנביס הרפואי. בשנים האחרונות ישנה נהירה המונית לתחום, שהצמיח - כמו קנבואידים אחרי הגשם - עשרות חברות שעוסקות בתחום הגידול, הפיתוח והייצוא של קנביס.
אבל בסוף, מאחר ומדובר בשוק עם רגולציה קפדנית, לא כולם ישרדו, מהסיבה הפשוטה שאין מקום לכולם על הדלפק ברשתות הפארמה. לא בארץ ולא בעולם. הרי שלהחזיק עשרות סוגים שונים של קנביס מעשרות יצרנים, יצריך מהרשתות להחזיק מחסנים שלמים רק עבור הצמח, וליצור תפעול ולוגיסטיקה לעשרות סוגי קנאביס. לא כלכלי. בסופו של התהליך יהיו 4-5 מותגים - כל היתר לא יגיעו לשלב הגמר.
יתר על כן, בשל המורכבות של ההשבחה, אבל בעיקר של תהליכי הייצוא, שדורשים אישורים שונים לכל מדינה בנפרד, יקשה על השחקניות בשוק הישראלי להתפתח ללא הכנה נאותה, מה שצפוי להוביל לסוג של קניבליזציה בתחום בעשור הקרוב.
מה היתרונות שלך ביחס ליתר העולם?
"התעשיה הישראלית כולה מאוד מתקדמת ביחס לעולם. אנחנו לדוגמה מגדלים כבר 11 שנה קנאביס בצורה מבוקרת ומסודרת. אין הרבה חברות בעולם שיכולות להתהדר בזה. אנחנו בין הוותיקים בתחום ועם זה מגיעות כל מיני יכולות שאין למתחרים שלנו, כמו למשל בתחום ההשבחה הגנטית".
בוא נדבר על רגולציה לרגע. ישראל ידועה בעודף הרגולציה שלה. איך זה משפיע עליכם?
"אני יכול להגיד בפה מלא שהרגולציה בארץ היא מהמתקדמות בעולם. לא רק זה. היא אולי מאיטה את קצב הצמיחה שלי בייצוא, אבל היא הופכת אותנו כחברה, לחברה טובה ויעילה יותר. לדוגמה, בזכות הרגולציה אני מוכן היום לייצוא, מה שיאפשר לי בעתיד הלא הרחוק להגדיל את המכירות שלי לכל מיני מדינות, כרגע בעיקר בשוק האירופי, במדינות כמו יוון, ספרד ופורטוגל".
מה השוק הגדול הבא מבחינתך?
"אחרי אירופה שהוא שוק כבר קיים שממשיך לגדול, השוק בארצות הברית. ברגע שתהיה שם הסדרה של התחום ברמה הפדרלית, ולא כל מדינה בנפרד כמו המצב כיום, זה בהחלט יהפוך את השוק הזה למרכזי ביותר".
עם כבר ארצות הברית, בחודשים האחרונים יש ירידה במניות בוול סטריט של חברות הקנאביס, ועדיין המחירים שם גבוהים ביחס לארץ. לפי אילו מכפילים צריך לתמחר חברות כמו שיח, והאם עדיין החברות המקומיות מתומחרות בדיסקאונט ביחס לחברות בוול סטריט?
"התמחור לחברות קנאביס לא בהכרח צריך להיות תמחור על פי מכפילים רגילים שאנחנו רגילים מחברות פארמה אחרות. זה יותר דומה לחברות הייטק, וסטארטפים למיניהם. הייתי הולך ומסתכל איפה שיש חברות צומחות עם גידולים והכנסות, אלה בהחלט החברות שאנחנו נדע להעריך אותם נכון יותר וטוב יותר".
אתה חושב שאם היית נסחר בוול סטריט השווי שלך היה גבוה יותר?
"אני מעריך שכן. בעיקר מסיבה שהם יודעים לראות ולהכיר את הפוטנציאל שקיים ומצד שני גם המדיניות של השוק או המסחר של השוק, מחזורי המסחר גדולים יותר ויכולים למנף את זה בצורה נכונה יותר וטובה יותר".
אתם חברה חדשה בבורסה, תהיו כאן זמן ממושך, או שאתם מתכננים לעשות מיזוג, אקזיט או מהלך אחר?
"אנחנו ממש לא באנו לעשות אקזיט. אנחנו נכנסו לשוק ההון הישראלי על מנת למנף את הפעילויות שלנו, כי אנחנו מאמינים ורואים לאן השוק העולמי הולך. אנחנו הולכים להיות חברה גדולה וחברה בינלאומית, עם הכסף שגייסנו בשלב הראשון, אנחנו יכולים לקחת חלק מהחלומות שלנו ובאמת להגשים אותם.
"בנוסף גייסנו כבר שני הדירקטורים בעלי שם, את יעקב עמידרור ואת רו"ח זיכלינסקי בדיוק בשביל הדברים האלה - כדי להפוך אותנו לחברה גלובאלית, חברה בינלאומית, חברה גדולה, חברה שחושבת שיש לה אסטרטגיה ומבינה לאן השוק הזה צריך להגיע. המטרה שלנו היא להיות חברה בשווי של מאות מיליונים".
ואם נסתכל על טווח הקצר, על השנה הקרובה מה אתה רוצה להגיד למשקיעים?
"המשקיעים יוכלו ליהנות מהרבה דברים אצלנו. בעיקר מהגדלת כושר הייצור בשנה הקרובה וגם על ידי שיתופי פעולה, שרובם גם ללא השקעות כספיות גדולות, שיתרמו הוספת ערך גדולה לחברה.
"אני מאמין ומקווה שבטווח הקצר בינוני, נקבל גם את הרישיונות הראשונים לעוד מדינה או שתיים באירופה, על מנת לבסס את היצוא גם במדינות נוספות. בנוסף לזה נמשיך לפתח טכנולוגיות חדשות מצד אחד וגם נמשיך לתמוך בטכנולוגיות שלנו שקיימות להתחיל להוסיף ערך למשקיעים".
האם תצטרכו לגייס עוד כספים לצורך הגשמת החלומות שלכם?
"לא. הכסף שגייסנו בהחלט מספיק לנו כרגע לכל הפעילות העתידית".
שאלה אחרונה, בראיון עם דר' מרים אדלסון, שהיא מומחית לקנאביס היא טוענת שהקאנביס הוא סם מסוכן. היא מדברת על כך שבני נוער מתמכרים אליו. היא מדברת על כך שהוא מפחית את ה-IQ של הנערים והנערות על פני זמן. היא מדברת על כך שזה הופך את הנערים והנערות למאוד פסיביים. איך אתם מתמודדים עם טענות כאלה?
"אני אגיד לך משפט שלמדתי מאח שלי. הקאנביס מרפה את החולים ומחלה את הבריאים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.איך ללא רווח נקי שווי שוק של 330 מיליון ?אסי 04/11/2019 08:41הגב לתגובה זו0 2דווקא פארמוקן, נראית לי האוםצייה טובה יותר, רווח נקי, אחזקות במספר מדינות שווי שוק בערך חצי משיח מדיקלסגור
-
9.עלתה המון לאחרונהנראה 04/11/2019 08:33הגב לתגובה זו1 0עדיין ללא רווח נקיסגור
-
8.הודעה נפלאה למשקיעים (ל"ת)משה 04/11/2019 06:15הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.אז מכפיל הרווח שלה מעל 300?מבין 03/11/2019 20:26הגב לתגובה זו0 0בדוח החצי שנתי האחרון, עדיין בהפסד, אבל נניח שהווח הנקי לא שלילי אלא אפס, במצב כזה שווי השוק יותר מפי 300 , נראה סביר ?סגור
-
6.לחלום זה תמיד טוב.איציק 03/11/2019 20:20הגב לתגובה זו0 0אבל בין חלום למציאות יש הרבה. הוא שכח שהוא לא לבד בשוק. בינתיים החברה עדיין מפסידה, לעומתה פארמוקן רווחית.סגור
- טען עוד
-
5.הקנאביס של שיח הוא הטוב ביותר בשוק - ניסיתי את כולם (ל"ת)ענבר 03/11/2019 18:35הגב לתגובה זו4 6סגור
-
שם או משקיערק עובד 04/11/2019 08:58הגב לתגובה זו1 0יכול לרשום כאלו דברים !!! בדואיי בנגב מגדל יותר טוב מחסרת שיח הקנאביס שלהם הם טעם מגעיל בגלל הקרנות ואין בו חומרים פעילים בדיחה לתת לחולה סרטן או כאבים חומר פעיל 15 תתבישו רוצים תרופה תחזירו ריכוזים בפרחים !! 30% תפסיקו לעשות כסף על נכיםסגור
-
אין מצב! אתה משקראחד 03/11/2019 21:22הגב לתגובה זו0 0זנים חלשים מאודסגור
-
4.מדבר לעניין נראה כמו ילד (ל"ת)בני 03/11/2019 18:25הגב לתגובה זו1 1סגור
-
3.מאמין בחברה, מכיר אותה מקרוב כבר שנה, יש לה עתידמיקי 03/11/2019 18:24הגב לתגובה זו6 2מהיכרותי בתחום לא יהיה ניתן למכור בבית מרקחת עשרות מותגים יהיו חייבים מיזוגים או שיהיו חברות שיעלמו מהנוף. שיח שמובילה את הששוק תמשיך להיות חזקהסגור
-
2.מחר שער 300 (ל"ת)אביר 03/11/2019 18:06הגב לתגובה זו1 2סגור
-
1.עוד 3 שנים אף אחד לא ישמע על ״שיח״גיא 03/11/2019 16:14הגב לתגובה זו3 3זהירות...מוכרים לכם פלופ! אין לשיח כלום ושום דבר שמצדיק את השוויסגור