
בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25%
הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25% ובניגוד לצפי האנליסטים אשר צפו הורדת ריבית לרמה של 0.1% בסבירות של כ-70%. מדד ת"א בנקים נסחר היום בניגוד למגמה, בירידות של כ-1.1% נוכח הצפי להורדת ריבית וכעת הוא צפוי לתקן.
הוועדה המוניטרית מעריכה שלאור סביבת האינפלציה בישראל, המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, ההתמתנות בכלכלה העולמית, והמשך הייסוף, יהיה צורך להותיר את הריבית ברמתה למשך זמן ממושך או להפחיתה על מנת לתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ושהמשק ימשיך לצמוח בקצב נאה. כמו כן, הוועדה נוקטת על פי הצורך בצעדים נוספים כדי להרחיב את המדיניות המוניטרית.
האינפלציה צפויה להישאר בגבול התחתון של היעד בבנק ישראל מציינים כי סביבת האינפלציה נותרה נמוכה, בשנים עשר החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה של 0.4%, ובחודשיים האחרונים חלה ירידה גם באינפלציה בניכוי אנרגיה ופירות וירקות, על רקע הייסוף וההאטה בקצב העלייה של מחירי הדיור והמזון. הציפיות לאינפלציה לטווח של שנה נותרו יציבות בקרבת הגבול התחתון של היעד. בציפיות לטווחים הבינוניים והארוכים חלה ירידה קלה.
לאחר החלטת הריבית הקודמת השקל נחלש קלות ובהמשך שב והתחזק, כך שבמונחי השער הנומינלי האפקטיבי הוא נותר יציב. עם זאת, מתחילת השנה השקל התחזק ב-8.9%, והייסוף ממשיך להקשות על חזרת האינפלציה ליעד.
- החשש מתגבר: J.P. Morgan מעלה את הסיכוי למיתון עולמי בעקבות מכסי טראמפ
- סגן יו"ר הפד: "אין צורך למהר לשנות את הריבית"
המשק ממשיך לצמוח למרות הסנטימנט השלילי בעולם הפעילות הכלכלית ממשיכה לצמוח בקרבת הקצב הפוטנציאלי על אף הסנטימנט העולמי השלילי. יצוא השירותים צומח בקצב נאה אך נמשך הקיפאון ביצוא הסחורות. שוק העבודה נותר הדוק. עם זאת, נמשכת אי הוודאות לגבי המצב הפוליטי, ובמידה והממשלה תיאלץ לפעול על פי תקציב המשכי למשך זמן ממושך, תהיה לכך השפעה מצמצמת.
הפעילות הכלכלית העולמית ממשיכה להאט וההתדרדרות בסחר העולמי נמשכת. מסתמן שהתהליך של העמקת ההרחבה המוניטרית על ידי הבנקים המרכזיים העיקריים הגיע למיצוי בשלב זה: מהמסרים שהעביר ה-Fed עולה שהריבית תיוותר ברמתה אלא אם יחול שינוי מהותי במצב הכלכלי, ועל פי הערכות בשווקים ה-ECB אינו צפוי לשנות את הריבית בשנתיים הקרובות.
תגובות הכלכלנים - "לא יותר מבעיטה בפחית במורד הרחוב"
אייל שני סמנכ"ל השקעות אפסילון בהמשך לפרסום "אנו מעריכים כי יש מקום להפחתת ריבית בישראל וזו להערכתנו תקרה ברבעון הבא. למרות שלהפחתת הריבית אין משמעות כלכלית אמיתית אלא בעיקר משמעות הצהרתית. כך בנק ישראל מכריז שהריבית בישראל נמוכה ותישאר נמוכה לאורך זמן. מנגד אנו לא רואים מקום לריבית 0 או שלילית בישראל, באירופה ריביות אפסיות ושליליות לא הוכיחו את עצמן בראיה לאחור ולא תרמו באופן משמעותי להגברת הצריכה הפרטית או להשקעות גדולות, ובסופו של דבר לא תרמו לעליית מחירים. כמו כן חשוב לזכור שהצמיחה השנתית בישראל עומדת על כ-3% בממוצע, לעומת כ-1% צמיחה במדינות אירופה".
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"מכיוון שמדובר בשברי האחוז, להפחתה אין משמעות כלכלית אמיתית אלא בעיקר משמעות דקלרטיבית. בנק ישראל יכריז באמצעות המהלך שהריבית בישראל נמוכה ותישאר נמוכה לאורך זמן. באירופה ריביות אפסיות ושליליות לא הוכיחו את עצמן בראיה לאחור ולא תרמו באופן משמעותי להגברת הצריכה הפרטית, או להשקעות גדולות ובסופו של דבר לא תרמו לעליית מחירים. כמו כן חשוב לזכור שהצמיחה השנתית בישראל עומדת על כ-3% בממוצע, לעומת כ-1% צמיחה במדינות אירופה".
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: "החלטת בנק ישראל מפתיעה לא רק לאור הקונצנזוס שדיבר על הפחתה אלא בעיקר לאור הפער בין ההחלטה להודעה שהתלוותה אליה. כל אחת מהנקודות שרשומות בהודעה מצדיקה בפני עצמה הפחתת ריבית ובוודאי שהמכלול של ארבעתן יחד. לאור זאת נדמה שהסיבה היחידה שהובילה את הוועדה המוניטרית להותיר את הריבית ברמתה היא החשש לאבד את מעט התחמושת שעוד נותר לה. בנק ישראל מציין שהוא נוקט בפעולות אחרות וכנראה מתייחס להתערבות בשוק המט"ח אך נכון לכתיבת שורות אלו נדמה שהתערבות זו לא ממש משיגה את מטרותיה. לאור כך אנו מעריכים שהחלטת בנק ישראל היא לא יותר מבעיטה בפחית במורד הרחוב וכי הריבית תופחת בכל מקרה באחת מההחלטות הקרובות".
עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "כפי שצפינו, ובניגוד לרוב ההערכות בשווקים, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי על 0.25 אחוז. שוק העבודה ההדוק, היציבות בפעילות הכלכלית וההפוגה שלקחו הבנקים המרכזיים בעולם בהפחתת הריבית היו התורמים המרכזיים להחלטה. יחד עם זאת, להערכתנו, הסיכוי להפחתת ריבית בחודשים הבאים כמו גם רכישת מט"ח עדיין משמעותי, במיוחד במקרה שנחזור ונראה ייסוף מהיר של השקל".
- 8.כלכלן 25/11/2019 17:25הגב לתגובה זוחפשו בגלובס כתבה תכנית המכירה של בנק ישראל להתערבות בשוק המטח. אם זאת התכנית הדולר עומד לזנק. הבנק לא יספוג את השקלים .
- 7.משה 25/11/2019 17:19הגב לתגובה זוולכל אלה שרצו לעשות סיבוב על הנבואה שלהם אומרים , נא נא בננה
- 6.אנמי 25/11/2019 16:53הגב לתגובה זוחבל שבחרו בו ,היו מועמדים עדיפים עליו בהרבה !!
- 5.כלכלן 25/11/2019 16:41הגב לתגובה זוכנראה שהוא מוציא אל הפועל תכנית גאונית לאי ספיגת שקלים והורדת הריביות האפקטיביות השקליות.. במקרה הזה השקל ייחד בצורה קיצונית .סבלנות
- 4.משה 25/11/2019 16:36הגב לתגובה זונראה לי קומבינה עם שורטיסטים רק השערה אני מקווה שאני טועה
- 3.תוהה 25/11/2019 16:21הגב לתגובה זו"כמו כן, הוועדה נוקטת על פי הצורך בצעדים נוספים כדי להרחיב את המדיניות המוניטרית."
- 2.הלו מה קורה 25/11/2019 16:12הגב לתגובה זומלחמת סחרמלחמת מטבעות והאגון הזה מסתכל מהצדמה נסגר איתך אדון פופוסור??? אין יבואאין יצואאיפה אתה חיבחלל
- 1.שאפו גדול על המהירות שהוצאתם את הכתבה בסמוך לפרסום ההחל (ל"ת)אור 25/11/2019 16:08הגב לתגובה זו