חברות הסלולר, האינטרנט והכבלים יוכלו להציע מחיר שונה ללקוחות
יש תחרות: בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע היום כי חברות התקשורת, האינטרנט והכבלים והלוויין יוכלו להציע מחירים שונים ללקוחות שונים. זאת לאחר שדחה 10 תביעות ייצוגיות נגד החברות בגין אפליית מחירים.
בתביעות הייצוגיות שהוגשו, נטען כי החברות הפרו את תנאי רישיונן, לאחר שהציעו מחירים משתלמים יותר ללקוחות חדשים, עוזבים או מתמקחים. העותרים הסתמכו על החוק שנחקק עוד בתקופתו של שר התקשורת לשעבר (ושר האוצר בהווה) משה כחלון.
השופטת, ד"ר מיכל אגמון גונן, דחתה את הבקשות נגד חברות הסלולר, האינטרנט הכבלים והלווין, סלקום, פלאפון, פרטנר, נטוויז'ן, סמייל, בזק בינלאומי, הוט ו-YES.
מה שמעניין בפסיקה הוא העובדה שהשופטת אגמון גונן קיבלה 2 חוות דעת מהרגולטורים. האחת ממשרד התקשורת שתמך בתביעות וטען כי מדובר בהפרת הרישיון שניתן לחברות אלה ובאפליית מחירים חמורה.
חוות הדעת השנייה ניתנה ממועצת הכבלים והלווין, שטענה ההיפך. כלומר, לדעת המועצה אין הפרה, כשלמעשה התמחור הדיפרנציאלי מעודד את התחרות בין החברות ואינו מפלה לקוחות.
אגמון גונן, כאמור, קיבלה את עמדת הכבלים והלוויין, כשלטענתה, משרד התקשורת – לחרפתו – קבע את קביעותיו ללא הליך תקין וללא היוועצות ברשות התחרות.
בפועל השופטת בעצם ביטלה את ההפרדה בין סוגי החברות וקבעה כי מדובר ברישיונות דומים, ועל כן יש חשיבות לתת פרשנות אחידה לכל הרישיונות, ואין לקבל מצב בו הרגולטור מדבר בשני קולות.
השופטת אגמון גונן הדגישה כי במקרים מסוימים, כמו במקרה זה בו שיקולי התחרות הם מרכזיים, ומדובר בשוק מורכב, יש חובה על המאסדר בתחום מסוים, כמו משרד התקשורת, להיוועץ בממונה על התחרות, מכוח כללי המשפט המינהלי.
"בנסיבות אלה אין להטיל חובות שונות על החברות ביחס לשירותים השונים, שבבסיסם איסור על הפלייה והגברת התחרות", קבעה אגמון-גונן. "לא ניתן להצביע במצב זה על כל הצדקה עניינית לכך שמשרד התקשורת יאסור על חברות האינטרנט והסלולר לבצע אבחנת מחירים שהתירה מועצת הכבלים והלווין כי תבוצע על ידי חברות הטלוויזיה הרב ערוצית".
התחרות בשוק התקשורת חוזרת לאופנה
קביעת בית המשפט היום בעניינן של חברות התקשורת והאחדת התנאים להפעלתם היא מהלך חשוב מאין כמותו לשוק האינטרנט, הטלקומוניקציה והתוכן. היום בית המשפט החזיר לחברות את אחת מהיכולות הבסיסיות שנלקחו מהם על ידי הרגולטור – היכולת להתמקח.
יותר מזה, המדינה הבינה שבסוף, בניגוד לעמדת משרד התקשורת, מי שמרוויח מכך זה בעצם הצרכנים. אלה שתבעו אמנם התבססו על החלטת משרד התקשורת האוסרת להציע מחירים שונים ללקוחות שונים, אבל עצם הקביעה כי לא מדובר באפליית מחירים, אלא ביחסי קח ותן, העומדת בבסיס המערכת הכלכלית המודרנית, תאפשר לחברות להיות תחרותיות יותר ותעניק לצרכנים את הכוח להחליט אם להישאר בחברה מסוימת, או לעבור.
זוהי בהחלט בשורה חשובה לגופים אלה, כי המדינה באה ואומרת משהו מאוד חשוב – אנחנו מחזירים את התחרות לשוק שנמצא בסטגנציה. מחזירים מעט כוח מיקוח לחברה, כדי שתוכל להיות תחרותית. וכולנו יודעים מי מרוויח מהתחרות – כולנו.
את YES מייצגים עורכי הדין גיורא ארדינסט, הדס בקל, גיל לבקוביץ, אלמוג בראון ודר רג'ואן ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו ושות'.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.באזר תורכי בחסות דיקטטורת המשפטאהרון בלק 30/01/2020 10:36הגב לתגובה זו0 0השופטת רוצה שנחזור לכלכלת באזר תורכי? במקום תחרות מחירים שקופה נקבל תחרות התמקחויות וצעקות? לסיכום:שופטים בישראל מסתמכים על נטיתם אמונתם(ומשחדם? ראו שופט כהן)שום לשון חוק ברורה,שכל ישר ,יועץ משפטי יעצור את הדיקטטורים??סגור