מורה נבוכים: מה לעשות עד סוף השנה כדי ליהנות מהטבות מס
לשנת המס יש נוהג מעצבן. היא מסתיימת ב-31.12 בכל שנה. כך שאם לא דואגים למשהו עד לסוף לוח השנה הגרגוריאני, אפשר להפסיד כסף. והרבה ממנו. הבעיה היא שיש יותר מדי דברים שמי שאינו איש מקצוע – פשוט לא יודע. כלומר נשאר לכם בערך שבוע לדאוג לכל מה שצריך.
בשביל זה ריכזנו לכם כאן המלצות לחיסכון של כסף גם בשוק ההון וגם בקופות הגמל וההשתלמות.
נתחיל בקיזוז הפסדים. מה זה אומר בעצם?
"כדאי לממש ניירות ערך שיש בהם הפסד גלום לפני תום השנה, כדי לקזז את ההפסד כנגד רווחים מניירות ערך אחרים", מסביר רו"ח גיא בראון, שותף במשרד זיו שרון ושות' המתמחה במיסוי השקעות. "הפסד שלא מומש השנה לא ניתן יהיה לקיזוז לאחר מכן כנגד רווחים השנה, גם אם ניירות הערך ימכרו ב-1.1.2020, כי פקודת מס הכנסה לא מאפשרת קיזוז הפסדים לאחור.
"צריך לזכור שניתן לקזז הפסד מניירות ערך, גם כנגד רווח ממכירת מקרקעין, כך שגם מי שמכר השנה מקרקעין, כדאי לו לשקול לממש ניירות ערך שגלום בהם הפסד ולחסוך את תשלום מס השבח", הוא מסביר.
אילו עוד נכסים כדאי לקזז?
"הפסדים מביטקוין כדאי לשקול לממש מאותה סיבה בדיוק, מאחר ועל פי עמדת רשות המיסים מדובר בנכס לכל דבר. בתנאים מסוימים אפשר לקזז את ההפסדים מניירות ערך גם כנגד ריבית ודיבידנד.
"כלומר, מומלץ לאסוף את כל הנתונים לגבי הרווחים וההפסדים מהבנקים השונים, כבר לפני תום השנה ולבדוק מה כדאי לממש. ישנה חשיבות מיוחדת לבדיקה, כאשר יש למישהו חשבונות בבנקים שונים או בחו"ל. הבנקים לא תמיד יודעים לעשות בעצמם את החישוב של הרווח הכולל ולכן יש חשיבות לערוך חישוב כללי".
מה צריך לדעת על מחיקת השקעות בחברות פרטיות?
"כדאי לשקול למחוק השקעה בחברה פרטית שירדה לטמיון. בתי המשפט נותנים בשנים האחרונות חשיבות למועד בו נדרש ההפסד. גם אם ישנה השקעה בחברה שכבר לא פעילה שנים, אם לא נמחוק את ההפסד בזמן, כאשר נגיע למועד בו נרצה להשתמש באותו הפסד, המחיקה תיבחן בחשדנות ע"י רשות המיסים ועלולים לטעון למלאכותיות. לכן מומלץ לנצל את סוף שנה המס ל"נקיון" כללי של השקעות שירדו לטמיון ולמנוע ויכוחים בעתיד".
ומה לגבי ירידת אחוז ההחזקה במניות לקראת מכירה עתידית?
פקודת מס הכנסה מטילה מס בשיעור 30% על מימוש מניות בידי מי שמחזיק מעל 10% מהמניות ואילו מס בשיעור 25% על מי שמחזיק פחות מכך. התנאי לגבי אחוז ההחזקה בודק את אחוז ההחזקה ב-12 חודשים שקדמו למכירה.
"במקרים של החזקה 'גבולית' עם כוונה עתידית לשקול מכירה, כדאי לרדת באחוזי ההחזקה לפחות מ-10%, מעל שנה מראש, בכדי למנוע את החיוב בעתיד. ההבדל במיסוי יכול להיות עצום".
גיא בראון (צילום: אייל טואג)
קרנות נאמנות פטורות ושאר ירקות
"שיקול הפטור על מס רווח הון ברמת המכשיר שבו משקיעים", מסביר רו"ח יום טוב אבדי, שותף מייסד במשרד אבדי ושות', המתמחה במיסוי. "הדוגמא המוכרת ביותר היא קרן נאמנות פטורה, שיכולה לעבוד עם יותר כסף, מאחר והיא שחקנית ברוטו כי היא לא משלמת מיסים.
"שני מוצרים מעניינים נוספים אלו קופות הגמל להשקעה ופוליסות החיסכון. קופות הגמל להשקעה מאפשרות להשקיע בעבור כל תעודת זהות עד סכום של כ-70,000 שקלים לשנה. הכספים מושקעים באמצעות חברת הניהול של הקופה גם בשוק ההון.
"הרווחים, כל עוד לא נמשכים על ידי המשקיע, פטורים ממס, שישולם על הרווחים הכוללים רק בעת המשיכה ובשיעור של 25%. אלטרנטיבה אחרת בקופת הגמל להשקעה, והיא הטבת מס משמעותית, היא קבלת פטור מלא ממס גם על הרווחים, במידה והמשקיע יחליט למשוך את הכספים כקצבה", מסביר אבדי.
מה עם פוליסות חיסכון?
"בפוליסות החיסכון, לעומת זאת, אמנם אין מגבלה על סכום ההפקדה, אך לא קיימת האפשרות לקבל את הכספים כקצבה פטורה ממס. מן העבר השני, רווחי פוליסות החיסכון, שהם לא אחרים מאשר רווחי שוק ההון, חייבים במס כריבית.
"קיימים סעיפים ספציפיים בפקודת מס הכנסה אשר מקנים פטורים מיוחדים לרווחי פוליסות חיסכון של כ-9,840 שקלים עד 16,560 שקלים בשנה, תלוי גיל וסטטוס משפחתי. צריך לקחת בחשבון היבטים כמו דמי ניהול, תשואות ואיכות ההשקעות, אך עד כה מסתמן, כי המכשירים הללו הוכיחו את עצמם".
הטבות מס לעצמאים על הפקדה לחיסכון פנסיוני וקרן השתלמות
מדינת ישראל מעניקה הטבות המס משמעותיות וייחודיות לעצמאים שיפקידו לחיסכון פנסיוני - כמו קופת גמל וקרן פנסיה - ולקרן השתלמות. סך שווי הטבות המס כאמור עשוי להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים בשנה.
יום טוב אבדי (צילום: תומר יעקובסן)
אייל סיאני, סמנכ"ל ומנהל מקצועי, פסגות גמל ופנסיה, מסביר למה צריך לשים לב. "עצמאי רשאי להפקיד לחיסכון פנסיוני עד 16.5% מהכנסתו השנתית החייבת במס ועד הכנסה של 211,200 שקלים בכדי לקבל הטבות מס", מסביר סיאני.
"כך לדוגמא, עצמאי שהכנסתו עומדת על 140,000 שקלים ויפקיד 23,100 שקלים (16.5% מהכנסה) יקבל הטבות מס בשווי של כ-7,500 שקלים – שהם כ-32% מסך ההפקדה.
מה עם קרנות השתלמות?
"עצמאי רשאי להפקיד לקרן השתלמות עד 4.5% מהכנסה שנתית מעסק או משלח יד ועד הכנסה של 264,000 שקלים בכדי לקבל הטבות מס. כך לדוגמא, עצמאי שהכנסתו עומדת על 200,000 שקלים ויפקיד 9,000 שקלים (4.5% מההכנסה) יקבל הטבות מס בשווי של כ-3,800 שקלים - כ-42% מסך ההפקדה.
""בהקשר זה חשוב לציין כי קרן השתלמות הינה תכנית החיסכון היחידה בה ניתן לחסוך וליהנות מפטור ממס רווח הון בשיעור 25%. הפטור מוגבל לסכום הפקדה של 18,480 שקלים נכון לשנה זו - זאת ללא קשר לגובה הכנסתו של העצמאי.
"כך שלמעשה מומלץ לשקול להפקיד 18,480 שקלים בכדי לנצל פטור ייחודי זה אשר שוויו יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים ברבות השנים".
אייל סיאני (צילום: רמי זרנגר)
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.שכיר בעל שליטה אינו נחשב כעצמאי ולכן השאלה לא רלוונטית (ל"ת)תשובה ל-1 23/12/2019 15:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.איילחזי 23/12/2019 14:46הגב לתגובה זו0 0אני שכיר בעל שליטה מושך שכר של 84 אלף בשנה מהחברה .האם אני יכול להפקיד לקרן ההשתלמות 18,480 ?סגור
-
אני שכיר לא בעל שליטההנביא 23/12/2019 20:37הגב לתגובה זו1 0ומושך שכר של חצי מיליון שח בשנה. יתרה מזאת - יש לי לא מעט בשוק ההון. יש תקרה לקרן השתלמות - אתהנלא יכול יותר צמשהו בערך 16000 לפי שנת 2019.סגור