שיא חדש בכמות ה-M&A, אך היקף העסקאות ירד ל-20.4 מיליארד דולר
שיא חדש בכמות ה-M&A (מיזוגים ורכישות) בשנת 2019 - עלייה של 34% בכמות העסקאות לעומת השנה שעברה. עם זאת, נרשמה ירידה של כ-6% בהיקף העסקאות, שהסתכם בכ-20.4 מיליארד דולר לעומת כ-21.6 בשנה שעברה. כך על פי ד"וח ה-M&A של חברת Pwc.
מהדו"ח עולה כי מגזר ההיי-טק שב להוביל את המשק בהיקף העסקאות לאחר העדרות של שלוש שנים, והציג היקף שיא של 9.1 מיליארד דולר (בנטרול עסקאות חריגות). המגזר התעשייתי המשיך לבלוט גם השנה, בעיקר בזכות עסקת KLA-Tencor-אורבוטק בהיקף של 3.4 מיליארד דולר. לעומת זאת, מגזר הפארמה ממשיך בהיחלשותו לאור היקפי פעילות נמוכים מצד טבע שהייתה שחקנית מרכזית במגזר בפרט ובשוק בכלל.
מגזר הפיננסים הציג עליה לכ-2.3 מיליארד דולר לעומת כ-300 מיליון דולר בשנה שעברה, כאשר עיקר הגידול נבע ממכירת חברת התשלומים המאובטחים Safecharge בכ-890 מיליון דולר, ומכירת לאומי קארד והפניקס בסך של כ-685 ו-664 מיליון דולר, בהתאמה.
הרבה יותר השקעות של ישראלים בחו"ל
היקף העסקאות של משקיעים ישראלים בחו"ל יותר מהכפיל את עצמו בין 2018 ל-2019, מכ-1.4 מיליארד דולר לכ-3.4 מיליארד דולר. עיקר הגידול נובע מרכישת פעילות שברון על ידי קבוצת דלק בכ-2 מיליארד דולר. זוהי העסקה הראשונה מעל מיליארד דולר המבצע גורם ישראלי מאז 2016, כאשר טבע הייתה פעילה כרוכשת. במקביל, היקף הרכישות של השחקנים האמריקאים נותר גבוה והסתכם בכ-11.5 מיליארד דולר - נתון המשקף הבעת אמון בשוק הישראלי.
גם בכיוון ההפוך, ההשקעות מארה"ב ממשיכות להגיע
למרות הסנטימנט שלילי בבורסות בעולם, והצהרות בלתי פוסקות על משבר כלכלי קרב, אשר החלו להשפיע על פעילות ה-M&A בחלק מהשווקים העולמיים ובארה"ב בפרט, נראה כי חששות אלו פסחו על השוק המקומי, אשר נהנה מהשקעות אמריקאיות בהיקפים גבוהים.
אותה "חסינות" בשוק נתמכה מסביבת הריביות העולמית הנמוכה וכמות הכסף הזמינה בידי משקיעים, בשילוב עם חברות ישראליות "בוגרות" יותר וחוק הריכוזיות שדחף ליצירת עסקאות בתעשיית הפיננסים.
אז מה הלאה?
שנת 2019, סימנה עשור למשבר העולמי האחרון, הנחשב בעיני רבים כאחד המשברים המטלטלים שחוותה הכלכלה העולמית. כלכלנים רבים טוענים שהמשבר העולמי הבא הוא עובדה מוגמרת, ועתיד להתרחש בקרוב, בייחוד לאור כך שהעשור האחרון סימן את השגשוג הארוך ביותר בכלכלת ארה"ב לאחר מיתון כלכלי ב-150 השנים האחרונות.
עם זאת, ליאת אנזל-אביאל, שותפה וראשת מחלקת Transaction Services ב-PwC מציינת כי, "המצב הקיים בשווקים העולמיים השתנה ונבואות הזעם עשויות שלא לפגוע בשוק המיזוגים ורכישות כפי המצופה. רמות הריבית השוררות בשווקים נמוכות בהשוואה לתקופות שקדמו למיתונים קודמים, והיקף המזומן החופשי ממשיך לטפס לשיאים חדשים. מאפיינים אילו יכולים לתדלק פעילות M&A ואף לייצר הזדמנויות רכישה בעתות משבר בו ערכי חברות יורדות ומהוות הזדמנות לאילו המנצלים זאת.
בהינתן זאת, כרגע המשק הישראלי לא נראה בכיוון של האטה ואת שנת 2020 יפתחו עסקאות הענק של מכירת מלאנוקס, האבנה לאבס, ולומניס בסכום של 6.9 מיליארד דולר, 2 מיליארד דולר ו-1.2 מיליארד דולר, בהתאמה. מגמת הגידול הרציפה של נתח העסקאות מעל 100 מיליון דולר, ממחישה את רצון ההנהלות להתקשר בעסקאות בשלבים מאוחרים יותר של פיתוח העסק והשאת רווח גבוה יותר ואת סביבת המחירים הגבוהה שהשוק נוטה אליו עם תמיכה גבית מהכלכלה העולמית".
*עסקאות מכירת בזק לקרן Searchlight ב-175 מיליון דולר, ומכירת דלק רכב על די קבוצת דלק בכ-111 מיליון דולר לא נכללו בדוח כיוון שנסגרו רק במהלך דצמבר 2019
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה