אפקט המדד: לאחר ירידה של 27% בתשואה; מדד SME60 ישונה

המדד מציג תשואה שלילית לעומת תשואה חיובית של 20% במדדי הדגל, בין היתר בשל תחלופה גבוהה של מניות. הרכב המדד יעודכן על פי המתודולוגיה של ת"א-90
 | 
telegram
(1)

מתחילת 2017 ועד אוגוסט 2019, בוצעו לא פחות מ-71 שינויים בהרכב מדד SME60. זאת לעומת 15 החלפות בלבד במדד תל אביב 35 ו-51 החלפות במדד תל אביב 90. השינויים התכופים, המתבטאים באפקט שלילי על תשואת המדד והיקף ההשקעות בו, הביאו את הנהלת הבורסה לחשב מסלול מחדש ולהציג לציבור את החלתם של תנאים חדשים במדד, על מנת להפוך אותו ליותר אטרקטיבי למשקיעים.

התחלופה הזו גם מתבטאת במספרים, בבחינת התשואה מיום השקת המדד ועד תחילת דצמבר השנה, נרשמה תשואה שלילית של 27% לעומת תשואה חיובית של 20% ומעלה במדדי הדגל.

אפקט המדד
תחלופה גבוהה של מניות בתוך מדד כלשהו, פוגעת בדרך כלל בתשואות של המדד, זאת בשל תופעה הידועה בשם "אפקט המדד", במקרה של כניסת מניה למדד – בשל הרכישות של עוקבי המדדים, עליה במחיר המניה ערב כניסתה למדד וירידה כשהיא כבר במדד, מה שפוגע בתשואת המדד.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במקרה של גריעת מניה מהמדד – בשל המכירות של עוקבי המדדים, ירידה במחיר המניה ערב גריעתה מהמדד, מה שפוגע גם כן בתשואת המדד. התשואה הנמוכה של המדד, ובעקבותיה הפגיעה באטרקטיביות ההשקעה בו, הביאו לירידה של כ-70% בהיקף ההשקעות הפאסיביות במדד ת"א-SME60, מכ-1.1 מיליארד שקל ערב הרפורמה במדדים, לכ-0.3 מיליארד שקל, כיום.

הסיבות לתחלופה הגבוהה במדד SME60
ישנן שתי סיבות עיקריות לתחלופה הגבוהה בהרכב מדד ת"א-SME60: ראשית, המתודולוגיה של מדד ת"א-SME60 שונה מזו של יתר המדדים. בעוד שהרכב המדדים האחרים נקבע לפי שווי השוק של המניות הכלולות בו, ההרכב של מדד ת"א-SME60 נקבע לפי שווי החזקות הציבור במניות.

שינויים בשווי החזקות הציבור תכופים יותר משינויים בשווי השוק של מניה מאחר ששווי החזקות הציבור מושפע הן משינויים במחיר המניה בשוק והן משינויים המתבצעים מעת לעת באחזקות בעלי עניין.

השני הם כללי ההחלפה במדד ת"א-SME60, שהם קלים מדי, מה שגורם למניות שבמדד להיגרע ממנו בקלות, ומצד שני, למניות חדשות, להיכנס אליו בקלות.

ייצוב המדד ייעשה בהחלת פרמטרים דומים למדד ת"א 90, כלומר המדד יורכב ממניות הכלולות במאגר רימון בלבד, הכולל מניות שעומדות בתנאי סף מחמירים יותר מתנאי הסף הקיימים לגבי מניות הנכללות כיום במדד ת"א-SME60.

המשמעות היא ששיעור גבוה יותר של החזקות ציבור (35% לעומת 15%) והוספת תנאי סחירות מחזור יומי של לפחות 50 אלף שקל או מחזור חציוני של לפחות 10 אלף שקל - מה שאין כיום ב-SME60.

הרכב המדד ייקבע לפי שווי השוק הפחות תנודתי ולא לפי שווי החזקות הציבור. צעד שצפוי להפחית את היקף ההחלפות במדד. התנאי דירוג שווי השוק הממוצע לצורך כניסה למדד במועד העדכון החצי-שנתי יוחמר, מדירוג 45 (כיום) לדירוג 40, דהיינו - מניה תיווסף למדד אם דורגה לפחות במקום ה-40. בנוסף, קריטריון הדירוג לצורך גריעה מהמדד יעלה מדירוג 75 (כיום) לדירוג 80.

דירוג שווי השוק הממוצע לכניסה למדד במסלול המהיר יוחמר אף הוא, מדירוג 55 (כיום) לדירוג 50, זאת בהתאמה לשינוי המוצע בעדכון החצי-שנתי.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    תחזרו עוד כמה חודשים. כל המדדים ירדו
    מצחיקים 30/12/2019 12:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בשיעור דו ספרתי.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות