בנייה חדשה נדל"ן נדלן דיור בניין
צילום: מורן ישעיהו
סיכום 2019

שנת הבניינים: ת"א נדל"ן זינק ב-73%. אלו המניות שעלו הכי הרבה

ת"א 125 טיפס ב-21% ומדד הבנקים רשם השנה עלייה של 27%; מדד המניות הקטנות SME60 השתרך מאחור עם תשואה שנתית של 9.6% בלבד. אלו המניות הגדולות שרשמו את הביצועים הכי טובים ואת ההפסדים הכי גדולים
ערן סוקול | (1)

לאחר עשור של עליות שערים בשוק ההון ועל רקע חזרת המעורבות של הבנקים המרכזיים בעולם, שנת 2019 התאפיינה בחששות רבים, אשר נגעו בעיקר בהאטת הצמיחה הגלובלית, השפעות מלחמת הסחר בין שתי המעצמות הגדולות בעולם סין וארה"ב על השווקים והברקזיט שהעיב על הכלכלה האירופאית. אבל חששות לחוד וביצועים לחוד... התשואות בשנת 2019 בשוק ההון המקומי היו מדהימות.

בחינת תשואות המדדים המרכזיים בבורסה בתל אביב, העלתה שהנהנות הגדולות מסביבת הריבית הנמוכה היו מניות הנדל"ן, כאשר מדד ת"א נדל"ן זינק בכ-73% השנה. גם מדד ת"א בנקים רשם תשואה חריגה של כ-27%, ת"א 125 רשם תשואה של 21% ואילו מדד ה-SME60 השתרך מאחור עם תשואה שנתית של 9.6% בלבד.

שנת 2019 - בעיקר נדל"ן, אבל גם אנרגיה סולארית וטכנולוגיה בחינת התשואות שהציגו השנה מניות החברות הכלולות במדד ת"א 125 העלתה כי בראש טבלת התשואות נמצאת מניית ישראל קנדה -1.59% - ברק רוזן שמוביל אותה הצליח להכניס אותה השנה ללגיה של הגדולות. זה לא שהיא היתה קטנה לפני כן, אבל עכשיו היא כבר ענקית - שווי של 2 מיליארד שקל, פרויקטים בהיקף של מיליארדים ורווחים צפויים של מאות מיליונים. המשקיעים מפרגנים מאוד - 228% בשנה האחרונה.

במקום השני נמצאת מניית אשטרום קבוצה -1.32% אשר זינקה על רקע גידול בהיקף פעילותה., ובכלל - ההתייחסות האוהדת לחברות הנדל"ן שהמשיכו ליהנות מירידת התשואות והעלייה באטרקטיביות של נדל"ן מניב, לצד המשך הגאות בתחומי הקבלנות - בניין ותשתיות (מה הוביל לזינוק המטאורי במניית אשטרום?)

במקום השלישי נמצאת מניית שיכון ובינוי 2.1% שזינקה על רקע השיפור העסקי בפעילויות הנדל"ן המקומי וגם בחו"ל. ביומיים האחרונים המניה עלתה ב-10% בשל השבחה צפויה של הנדל"ן ברמת גן על רקע תוכנית גג של העיר. אז נכון - ייתכן שהשבחה של 4 מיליארד שקל היא מוגזמת, מה עם מסים? וגם יהיו מן הסתם שינויים בתוכנית, ובכל זאת מדובר על השבחה גדולה, גדולה מאוד.

את המקום הרביעי תפסה מניית אנלייט אנרגיה -2.57%  - החברה המתמחה באנרגיה סולארית היתה לפני 7-8 שנים חברה של כמה עשרות מיליונים עכשיו היא בשווי העולה על 3 מיליארד שקל. הסיבה - התחום שהולך וגדל, לצד חדירה רחבה למקומות נוספים בעולם. 

במקום החמישי בטבלת התשואות של ת"א 125 נמצאת מניית אודיוקודס -5.13% שמצליחה ליהנות מהגדלת התעבורה של קול על האינטרנט VOIP. החברה מספקת מערכות שכלולות ונחוצות לתקשורת כזו, ובמקביל לגידול בתחום, אודיוקודס צומחת. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

ההשקעה הגרועה של השנה - אופקו  בראש טבלת המניות הגרועות ביותר במדד ת"א 125 בשנת 2019 נמצאת מניית אופקו -3.52% . המניה התרסקה במקביל לחוסר הצלחה שיווקית של המוצר האחרון שלה, ובכלל - החברה לא התרוממה בתוצאות העסקיות למרות אישורים של ה-FDA.

במקום השני בטבלת התשואות הגרועות, ניצבת מניית חברת התקשורת  סלקום -0.26% , אשר צללה לאחר שגם השנה היא לא הצליחה לספק את הסחורה - אין רווחים משמעותיים, יש חוב גדול, יש הרבה חששות מההמשך.

במקום השלישי בטבלת התשואות הגרועות נמצאת מניית  נייר חדרה  שאכזבה מאוד בשני הרבעונים האחרונים והשוק כמובן לא נותר אדיש. התוצאות החלשות שקשורות לגורמים חיצוניים - מחירי הנייר, תחרות, וגורמים פנימיים, כנראה עוד ישארו זמן מה. 

במקום הרביעי ממוקמת מניית טבע -0.25%  שהיתה כבר במצב גרוע יותר. דווקא את סוף השנה החברה מסיימת באופטימיות - עלייה של 60% מהשפל, על רקע דוחות אחרונים טובים, גיוס אג"ח, וחשש נמוך יותר מהסדר חוב בחברה. ועדיין - טבע נמצאת במצב מאתגר על רקע חוסר הבהירות לגבי תביעות נגד החברה וחברות אחרות בעניין משככי הכאבים, ובראש וראשונה על רקע חולשה בשוק הגנרי במקביל להמשך ירידה בקופקסון.

במקום החמישי בטבלת התשואות הגרועות במדד ת"א 125 ממוקמת השנה מניית תמר פטרוליום -1.31% שסבלה בדומה לכל החברות בסקטור מירידות מחירים וגם - סבלה למעשה פעמיים בשל המינוף הגדול שלה. מדובר בעצם בהשקעה במאגר תמר במינוף גבוה. אם שווי המאגר יורד, המניה יורדת הרבה יותר.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    שחר 31/12/2019 19:09
    הגב לתגובה זו
    תל אביב 90 על השנה 39% מן הראוי להזכיר אותו גם בתור מספר 2 לא?