בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.25%
בנק ישראל מדווח כי הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.25%. הריבית תעמוד על 0.25% או 0.1% בעוד שנה, כאשר לקראת סוף 2021 הריבית עשויה להתחיל לעלות בהדרגה; תחזית צמיחת התמ"ג ב-2020 עודכנה כלפי מטה ב-0.1% לרמה של 2.9%.
הוועדה המוניטרית מעריכה שלאור סביבת האינפלציה בישראל, המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, ההתפתחויות בכלכלה העולמית והסיכונים למשק המקומי, וההתפתחויות בשער החליפין, יהיה צורך להותיר את הריבית ברמתה למשך זמן ממושך או להפחיתה, על מנת לתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ושהמשק ימשיך לצמוח בקצב נאה. בנוסף, מציינים בבנק ישראל כי הוועדה נוקטת על פי הצורך באמצעים נוספים על מנת להרחיב עוד יותר את המדיניות המוניטרית (כמו למשל רכישת דולרים - ע.ס).
בחטיבת המחקר של בנק ישראל מעריכים כי הריבית תעמוד על 0.25% או 0.1% בעוד שנה, כאשר לקראת סוף 2021, עלייה צפויה של האינפלציה, ביחד עם צמיחה צפויה בסביבת תעסוקה מלאה, עשויות להביא לכך שהריבית תתחיל לעלות בהדרגה.
השקל נותר יציב מול הדולר
מאז החלטת הריבית הקודמת, השקל היה יציב יחסית מול הדולר בעת שמרבית המטבעות התחזקו מול הדולר. עם זאת, במהלך 2019 השקל התחזק ב-8.3% במונחי השער הנומינלי האפקטיבי, בבנק ישראל מציינים כי התפתחות זו ממשיכה להקשות על חזרת האינפלציה ליעד.
המשק צומח בקצב נאה
מרבית האינדיקטורים לפעילות מצביעים על כך שברבעון הרביעי המשיך המשק לצמוח בקצב נאה, ושוק העבודה ממשיך להיות הדוק. עם זאת, בבנק ישראל מעריכים כי לתקציב ההמשכי צפויה להיות השפעה מצמצמת משמעותית במחצית הראשונה של 2020 ונמשכת אי-הוודאות אודות המדיניות התקציבית לאחר מכן. על כן, על פי תחזית חטיבת המחקר צפויה האטה מסויימת בצמיחה ב-2020.
הכלכלה הגלובלית ממשיכה להאט
הפעילות הכלכלית העולמית ממשיכה להאט אך בבנק ישראל סבורים שהסיכונים להחרפה משמעותית ירדו על רקע התקדמות במו"מ הסחר בין ארה"ב לסין ותוצאות הבחירות בבריטניה. לדבריהם, האינפלציה נותרה נמוכה, אך מסתמן שהתהליך של העמקת ההרחבה המוניטרית על ידי הבנקים המרכזיים העיקריים הגיע למיצוי בשלב זה.
סביבת האינפלציה ממשיכה להיות נמוכה
מדד נובמבר היה נמוך מהצפוי, ובשנים עשר החודשים האחרונים נרשמה אינפלציה של 0.3%. בבנק ישראל מציינים כי האינפלציה בניכוי אנרגיה ופירות וירקות עשויה להעיד על קצב אינפלציה בסיסי נמוך יותר מבחודשים הקודמים ומעריכים כי בחודשים הקרובים האינפלציה צפויה להישאר נמוכה, אולם מרבית הציפיות והתחזיות לשנה נותרו בקרבת הגבול התחתון של היעד.
הפעילות הריאלית בישראל
התוצר צפוי לצמוח בשיעור של 2.9% בשנת 2020, מעט נמוך מהתחזית הקודמת, ובשיעור של 3.2% בשנת 2021. התחזית ל-2020 כוללת השפעה של תחילת הפקת הגז ממאגר "לוויתן", שלהערכת חטיבת המחקר תתרום כ-0.3% לצמיחת התוצר בשנה זו.
בהשוואה לתחזית הקודמת, תחזית הייצוא ל-2020 עודכנה כלפי מטה לאור הירידה בתחזיות לסחר העולמי וכן בשל שינוי בצפי לגבי הפעילות המקומית של חברות גדולות. פעילות זו צפויה להתבטא גם בעלייה בהשקעות המיובאות ב-2020, מעבר לזו שגולמה בתחזית הקודמת.
ההנחות לגבי המדיניות הפיסקאלית עודכנו לאור ההחלטה על פיזור הכנסת וקיום בחירות נוספות בתחילת 2020. בפרט, מניחים בחטיבת המחקר כי חלקה הראשון של שנת 2020 יתנהל בתקציב המשכי. בנוסף, הם מניחים שלאחר הבחירות והקמת הממשלה יינקטו צעדים במטרה להקטין את הגירעון, הן באמצעות האטה של קצב גידול ההוצאה הציבורית בהשוואה לשנים קודמות, והן באמצעות העלאת צד ההכנסות (כמו למשל העלאת מיסים - ע.ס).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.דירה = קורת גגדירה = קורת גג 09/01/2020 17:40הגב לתגובה זו1 0דירה = קורת גגסגור
-
1.תחזית הצמיחה ירדה ב 0.3%משק אבוד 09/01/2020 16:32הגב לתגובה זו1 0לא ב 0.1% היתה 3.2% לפני כן. הדיבורים היום של האוצר על הקטסטרופה והגידול החדש בגרעון הרבה מעבר למה שפורסם עד כה עשוייה לשלוח את הדולר מעבר לשער 3.8 בחודשים הקרובים. אין ממשלה וגם שתהיה לא יהיה תקציב בכל שנת 2020. המשק עדוי לגמור בהורדת דרוג האשראי בקרובסגור