צמיחת המסחר צפויה להיות האיטית ביותר מאז המשבר ב-2008
על רקע הסכם הסחר הראשוני בין ארה"ב לסין והאמירות של הנשיא טראמפ בנוגע להסכם, סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי בבנק השוויצרי לומברד אודייה, התייחס להשפעה של ההסכם הראשוני ואמר כי צמיחת המסחר צפויה להיות האיטית ביותר מאז המשבר הפיננסי ב-2008-9.
לדבריו של מונייה, "על פי תנאי הסכם הסחר סין תרכוש מארה"ב שירותים וסחורות בשווי כולל של 200 מיליארד דולר עד 2021, וההסכם צופה עלייה שתימשך עד 2025. לשם המחשה, העסקה דומה בהיקפה לשוק האיחוד האירופי, הסכם הסחר עם יפן ב-2018 והקמת ארגון הסחר העולמי בשנת 1995. עם הצטרפותן של סין ורוסיה לארגון הסחר העולמי, חברות הארגון מהווים יותר מ96.7% מהתוצר המקומי הגולמי העולמי.
"כחלק מההסכם, סין התחייבה לא לבצע פיחות מטבע תחרותי ולהגדיל את השקיפות של מערכת שער החליפין שלה. בתמורה, ארה"ב תפסיק את השימוש במניפולציית המטבע הסמלית ברובה שלה. מאז תחילת מלחמת הסחר עלה שער היואן לדולר בחדות, ואיזן חלק מהשפעות התעריף השלילי ומאזן הסחר ובכך החשבון השוטף בין ארה"ב לסין ירד מתחת לרמות הדרושות להצדקת מניפולציית המטבע.
"הבנק העממי של סין השאיר את שער החליפין של היואן בין 2-4% משיעורו האפקטיבי, דבר שהביא את שער היואן לדולר להיות נמוך ב-2% מהשער האפקטיבי הנוכחי. סין דיווחה בשבוע שעבר על צמיחת תוצר בשנת 2019 של 6.1%, השיעור הנמוך ביותר שלה מאז 1990, אך עם זאת נתוני הפעילות החודשית מראים סימנים למגמת התרחבות. כל סימן נוסף לשיפור בכלכלה הסינית יוביל לירידת שער היואן לדולר, ויעמיד את היואן בשורה אחת עם ערך אינדקס ה- Broad".
בנימה פחות אופטימית, מונייה מסתייג ואומר: "המתחים של ארה"ב וסין שפרצו לפני שנתיים עמוקים בהרבה. חלק מהנושאים הקשים ביותר, כולל סבסוד המדינה והביטחון סביב אבטחת ציוד הטלקום אינם נידונו בהסכם ראשוני זה. בנוסף, העסקה משאירה שני שלישים מתעריפי ארה"ב על ייבוא סיני, ויותר ממחצית התעריפים של סין על סחורות אמריקאיות. השלב השני בעסקה צפוי להיערך רק לאחר הבחירות לנשיאות ארה"ב ובינתיים: המס על משלוחים סינים לארה"ב נותר בממוצע 19%, מס גבוה פי שישה משיעורו לפני מלחמת הסחר, בעוד היצוא האמריקאי שנכנס לסין ימוסה בממוצע ב-20.9%, תעריף גבוה פי 2.5 יותר מאשר 2017".
בנוגע להחלשת ארגון הסחר העולמי, מסביר מונייה: "מבחינה אסטרטגית, בעוד שהעסקה בשבוע שעבר מסמנת מרחק גדול מהרב-צדדיות, הגלובליזציה עובדת הפוך ברוב העשור האחרון. העסקה של ארה"ב וסין קוראת להגברת שיתוף הפעולה בארגון הסחר העולמי תוך תזכורת הדדית על הזכויות והחובות שלהם אל מול הארגון. לרוע המזל, ארגון הסחר העולמי מונחה קונצנזוס ואין בידיו כוח לברור ביעילות.
מנגנון הדין שלו עצמו קורס מכיוון שארה"ב חוסמת מינויים חדשים לחבר שופטי הערעור של הארגון, דבר שמאיים על יכולת הארגון למשטר על כללי הסחר העולמיים. ע"פ הבנק העולמי, ההסכם הוא "בעל השפעה קטנה למדי", ההתאוששות האיטית בסחר ומתחים גיאו-פוליטיים נוספים יגבילו את צמיחת המסחר ל1.9% בשנה זו לעומת 1.4% בשנת 2019, הקצב האיטי ביותר מאז המשבר הפיננסי ב-2008-9".
לסיכום מסביר מונייה כי "בסביבה זו של אי ודאות מתמשכת, אנו ממשיכים להעדיף אסטרטגיות מסחר עם פוזיציה גלובלית בתשואה גבוהה ואג"ח בשווקים מתעוררים. גם לאחר הערכת הירידה המבנית ביסודות הכלכלה בשווקים המתעוררים, מטבעות השוק נותרו מתחת לאומדני השווי ההוגן שלנו, דבר שמרמז על גידול נוסף ב-2020" ומזהיר כי "כל אי עמידה בהוראות ההסכם הראשוני שנחתם בשבוע שעבר עלול לגרום לארה"ב או סין לנקוט בצעדים במחלוקת, כולל עליית מכסים נוספת. זה יפגע בכלכלה העולמית, ביואן ובהתאוששות נכסי השווקים המתעוררים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה