למה בעלי עניין מכרו לציבור מניות ב-5.5 מיליארד שקל בשנה החולפת?

שיעור אחזקות הציבור במניות ממשיך לגדולרל בהתמדה. בסוף 2019 הוא עומד על 63.5% כאשר לפני עשור הוא היה 55% - האם יש כאן מסר חבוי של בעלי השליטה? לא בטוח

 | 
telegram
(1)

על פי נתוני הבורסה  בשנת 2019, מכרו בעלי עניין לציבור מניות בשווי של יותר מ-5.5 מיליארד שקל, אשר הביאו לעלייה בשיעור אחזקות הציבור במניות לכ-63.5%. חוק הריכוזיות היה הגורם המרכזי, שהוביל למכירות בעלי העניין השנה.

בתוך כך, מאז שנת 2010 התגברו מכירות מניות ע"י בעלי עניין כך ששיעור החזקות הציבור במניות עולה בהתמדה. כך, שיעור החזקות הציבור בשנת 2010 עמד על כ-55% ובסוף שנת 2019 הגיע ל-63.5%. העובדה הפשוטה - בעלי השליטה מממשים, אבל האם זה אומר שהם חושבים שהמחירים גבוהים? לא בטוח. מצד אחד - במקרים רבים הסתבר שהמימושים של בעלי שליטה היו מתוזמני חכם בדיעבד - הם יודעים ומכירים את העסק שלהם והחלטת מכירה של חבילת מניות קשורה גם (אבל לא רק) להערכתם לגבי המחיר.  מצד שני - שוק ההון עשוי להפתיע גם אותם. ריבית נמוכה, ביקושים גבוהים למניות ועלייה ברמת המכפילים, הן תופעות גלובליות שהזניקו את המניות בעשור האחרון.מי שמכר לא בהכרח הרוויח. 

מעבר לכך - המימושים בבורסה שלנו מגיעים גם בגלל חוק הריכוזיות שחייב את בעלי השליטה להיפרד משכבה בפירמידה. מימוש כזה הוא לא בחירה, אלא מימוש על פי חוק, ולכן הוא לא מרמז על הערכת הבעלים ביחס למחיר המניה.        

כותרת ראשית

- כל הכותרות

וזו לא הסיבה העיקרית למימושים. לדברי אנשי מחלקת המחקר בורסה, בשנים הקודמות מכירות בעלי העניין נבעו כתוצאה מהרפורמה במדדי הבורסה, שהשלב האחרון בה הושלם בפברואר 2018. מכירות בעלי העניין הגיעו לשיאן ב-2018 עם כ-13 מיליארד שקל. לעומת זאת, השנה רוב המכירות היו עקב חוק הריכוזיות, מאחר שעד סוף 2019 היו חייבים בעלי השליטה והחברות לעמוד בדרישות השלב האחרון שלו.

המכירות באלוני חץ ובגב ים בראש
המכירה הגדולה ביותר של בעל עניין השנה הייתה של דוד ורטהיים, שמכר כ-14% ממניות אלוני חץ בשווי כ-1.1 מיליארד שקל. המכירה, התבצעה בעקבות חוק הריכוזיות, שמחייב בעלי הון להפריד אחזקות ריאליות מפיננסיות. לאור העובדה שורטהיים מחזיק בשליטה גם בבנק מזרחי-טפחות, ולאחר שהון המניות של החברה גדל, ורטהיים חדל להיות בעל עניין באלוני חץ. 


מקור: הבורסה לניירות הערך

מוכרת גדולה נוספת, הייתה "נכסים ובניין", שמכרה 16.8% ממניות גב-ים בשווי של כ-680 מיליון שקל. נכסים ובניין הייתה חברת שכבה שנייה בפירמידת דיסקונט השקעות, וגב ים חברת שכבה שלישית, הקבוצה נדרשה לפרק את השכבה השלישית בפירמידה. כיום מחזיקה נכסים ובניין בכ-35% ממניות גב-ים. בינואר השנה הודיע משרד המשפטים לנכסים ובניין כי החברה עשויה להיחשב כמפרת "חוק הריכוזיות"- משום שהיא ממשיכה לשלוט לכאורה בגב-ים כחברה שכבה אחרת.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מניסיון
    מתי 27/01/2020 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כאשר בעלי שליטה מוכרים, תמכרו גם אתם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות