פלאפון הפסידה את גולן, אבל עדיין לא אמרה את המילה האחרונה - מה היא מתכננת?
כששוק הסלולר הפך לתחרותי מאוד, הקימה פרטנר את 012 מובייל. לכאורה מותג זול, כלומר שחקן של מחיר, שרוכב על הרשת של פרטנר בלי ההוצאות הנלוות של מוקדים טלפוניים. 012 מיצבה את עצמה כרשת זולה כשהלקוחות מתקשרים מול החברה בצורה פשוטה ודיגיטלית - דרך אתר החברה. פלאפון וסלקום לא הצליחו לתת מענה הולם. אולי זה היה בגלל יחסי העבודה בחברות הוותיקות, אולי זה היה קיבעון ניהולי ואולי חוסר יכולת להשתנות מול מציאות שמשתנה במהירות.
רכישה של אחת השחקניות הקטנות יותר היתה מתבקשת. מותג מוביל וותיק עם מערך שירות יקר אל מול מותג זול שיהיה מתחרה של מחיר עם מערך שירות זול שיתנהל באמצעות האינטרנט. גולן טלקום הייתה מועמדת טבעית לרכישה. גולן ממוצבת כשחקנית של מחיר, הלקוחות לא מצפים לשירות לקוחות מהיר ולכן החברה יכולה לשמור על מבנה הוצאות סביר ולהגיב מהר למציאות המשתנה.
קצת מספרים: נכון לתום הרבעון השלישי של 2019 הסתכמה מצבת הלקוחות של סלקום בסלולר בקצת יותר מ-2.7 מיליון לקוחות שהניבו הכנסה ממוצעת של 53.2 שקל למנוי. בפלאפון המצב באותה התקופה היה מצבת לקוחות של קצת יותר מ-2.3 מיליון מנויים עם הכנסה ממוצעת למנוי של 65 שקל. על פי הפרסומים פלאפון איבדה ב-2019 כ-19 אלף לקוחות וסלקום איבדה כמעט 13 אלף לקוחות.
נראה כי שוק הסלולר מחפש Game Changer. פרטנר מתקדמת בשוק החיבור לאינטרנט באמצעות סיבים אופטיים ונמצאת במלחמה בתחום שידורי הטלוויזיה הרב ערוצית. סלקום שפורסת, אף היא, רשת סיבים משל עצמה רכשה גם את מיזם הסיבים של IBC ואף היא נלחמת בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית
ובזק? היא בכלל נמצאת בספרה אחרת של העברת השליטה משאול אלוביץ' לקרן ההשקעות - סרצ'לייט. בזק רק עכשיו עוברת ידיים והיא לא תשב בשקט - שוק התקשורת הסלולארית חשוב לה במיוחד - דרכו היא מצליחה להחליש את המתחרות הפוטנציאליות בשוק העיקרי שלה - התקשורת הקווית, וחוץ מזה - הוא עצמו מספק לה רווחים משמעותיים (התחום הרווחי השני אחרי התקשורת הקווית).
ה-Game Changer בתחום הסלולר מגיע דרך מיזוגים והרכישות. הרכישה של גולן טלקום היא הסנונית הראשונה. גולן היתה חברה מחוללת תחרות. עד שנכנסה לשוק וטלטלה אותו, לא היתה באמת תחרות בין חברות הסלולר. כולם עם אותו המחיר, עם אותן החבילות והלקוח היה שבוי. גולן שינתה את זה.
גולן נרכשה על ידי אלקטרה צריכה שמשלימה עכשיו את מכירתה בשווי כפול בתוך 3 שנים בלבד. המפסיד הגדול הוא מיכאל גולן היזם ובעל השליטה המקורי בגולן טלקום. אבל, בהינתן שגולן כל כך חשובה, פלאפון שלפני מספר ימים הגישה הצעה לפי שווי של 710 מיליון שקל, אולי תפעל למנוע את העסקה. פלאפון ידעה כבר שהגישה את ההצעה שמדובר על ירייה באפלה. סלקום וגולן טלקום "מתחברות" יותר מאשר פלאפון וגולן. מדובר על קשר תשתיתי חזק. אבל זה פתיר, ופלאפון ידעה שגולן יכולה להיות Game Changer. אז היא הציעה סכום גבוה יותר מסלקום שהצעתה המקורית היתה 500-600 מיליון שקל, בידיעה שאם ההצעה שלה מתקבלת - אז כמובן שזה יהיה נהדר, ואם לא - אז לפחות היא פגעה בכיס של המתחרה - סלקום שתאלץ להוציא עוד כסף.
אבל ייתכן שפלאפון לא אמרה את המילה האחרונה - לצורך הרכישה קיבלה סלקום הלוואה מאלקטרה צריכה של 130 מיליון שקל. פלאפון הציעה לרכוש את גולן ב-710 מיליון שקל במזומן. האם התקיים הליך התמחרות שימקסם את המחיר?
פלאפון יכולה לנסות לסכל את העסקה, זה יהיה לא פשוט. עמדתה של פלאפון כרגע לא ברורה. אך לחברה שמורה הדרך לבית המשפט לנסות ולעצור את העסקה ולהחזיר אותה לאורגנים של "אלקטרה צריכה" כדי שאלה יכנסו להליך התמחרות על גולן. אם פלאפון לא תילחם על גולן טלקום, יש לה אפשרויות אחרות - לצאת למלחמה על לקוחות חדשים באמצעות מהלך של הקמת מותג שיהיה שחקן של מחיר או דרך רכישה של שחקנית קטנה אחרת - האפשרויות השנייה היא הסבירה. פלאפון עשויה לצאת למסע רכישות - יהיה מעניין.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה