בנקיםבנקים
משבר הקורונה

החשש האמיתי של הבנקים - העובדים לא יגיעו לסניפים

כיצד נערכים בבנקים להתפשטות נגיף הקורונה? לדברי מספר בכירים בבנקים הגדולים, החשש המרכזי הוא לא כשלי אשראי, או קריסת חברות אלא חשיפה של עובדים לנגיף הקורונה וסגירת סניפים
ניצן כהן | (13)

"המערכת הבנקאית תדע להתמודד עם כשלי אשראי בתחום התיירות ואפילו עם קריסה של חברה בסדר גודל של אל על, אבל יותר קשה יהיה להתמודד עם מעבר של המערכת הבנקאית לפעילות חירום לאורך זמן", כך אמר לביזפורטל בכיר באחד הבנקים הגדולים בישראל.

על רקע הדברים, דווח כי בבנק דיסקונט -0.46% ובנק לאומי 0.92% פורסמו לעובדים נהלי חירום לצורך התמודדות עם התפשטות הקורונה. בדיסקונט בוטלו כנסים עד להודעה חדשה, ובבנק לאומי הנחו עובדים שחזרו מחו"ל ועובדים בחלל פתוח שלא להגיע לעבודה למשך שבועיים.

חוששים מפינוי ביניינים שלמים הבכיר הוסיף, "אותי יותר מטריד מצב בו חג הפסח מתקרב, ולא בטוח שאנשים יקשיבו להוראות משרד הבריאות, ינהגו בחוסר אחריות ויטוסו למקומות שיש בהם התפרצות של הקורונה. יחזרו וישהו באחד הבניינים שלנו ויחשפו את כולם לנגיף. חשיפה כזו עלולה להביא את משרד הבריאות להורות לנו לפנות בניינים שלמים ואז אנחנו נכנסים לבעיה מסוג אחר".

בכיר אחר באחד הבנקים הגדולים העלה אף הוא חשש מסוג כזה: "בשבוע שעבר פונה בלונדון בניין שאיכלס 300 מעובדי שברון לאחר שאחד השוהים בבניין נחשד כנגוע בנגיף הקורונה. החשד שהוא חולה בקורונה אמנם נשלל, אך זה נתן לנו נקודה נוספת לבדוק אם אנחנו ערוכים לה אם לאו ואז להיערך בהתאם".

בכירי המערכת הבנקאית, אם כן, חוששים יותר מחשיפה של העובדים לנגיף הקורונה מאשר לכשלי אשראי בתחומי התיירות. הפיקוח על הבנקים עורך מספר פעמים בשנה "מבחני לחץ" למערכת והתוצאות שלהם מביאות את הפיקוח לדרוש מהמערכת עיבוי הון או צמצום חשיפה של אשראי לסקטורים מסוימים וכן הלאה.

באחד מתרחישי הקיצון של המערכת הבנקאית, בוחנים בפיקוח אם המערכת הבנקאית יכולה להמשיך לתת שירותים בנקאיים חיוניים במקרה של אירועים כגון מלחמה מתמשכת, רעידות אדמה וכו'. ובדרך כלל המערכת ערוכה למצבים כאלה בדרך של שיגרה, אבל לפינוי מתמשך של בניינים ולאפשר עבודה מהבית בשל התפשטות נגיפית, היא ערוכה פחות.

"עד עכשיו קנינו מערכות חיטוי, מסכות ואנחנו בוחנים כל מיני אפשרויות להספקת שירותים חיוניים לאורך זמן, אבל יש כאן היבטים שחייבים לשים אליהם לב. פינוי של בניין ההנהלה לכמה שבועות מחייב עבודה מהבית וזה אומר לפתוח כמה מאות ואולי אלפי עמדות עבודה מהבית, זה מחייב היערכות מיוחדת של מערכות אבטחת המידע שיאפשרו גישה למערכות מרחוק. אז בעיקרון אנחנו ערוכים לכך כדבר שבשגרה בישראל, אבל לאורך זמן, עם חשש להידבקות עובדים, זו היערכות מסוג אחר".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

החשש מחג הפסח חג הפסח הוא החג ממנו חוששים יותר מכל במערכת הבנקאית. מדובר על חופשה שבדרך כלל מביאה את הישראלים לשבור שיאי יציאה מהארץ, שהיה במקומות סגורים בקבוצות גדולות, שמשמעות כל הדברים האלה היא חשיפה מוגברת להידבקות מנגיף כמו הקורונה. "אנחנו צריכים לזכור שמערכת החינוך נערכת לימים שלאחר חג הפסח כשמתרגלים את הילדים ללמידה מרחוק וכך גם אנחנו. אנחנו לא הכי יודעים לאיזה קטסטרופה להיערך ואנחנו מציירים תרחישים שונים כשאנחנו מקווים שלא נגיע לשם", אמר בכיר במערכת הבנקאית.

הפיקוח על הבנקים מנחה אתכם איך להיערך להתפשטות הקורונה או לחג הפסח? "כרגע הפיקוח לא נתן לנו הנחיות מיוחדות ולכן כל בנק מבצע הערכות סיכונים עצמאיות ומבט הדברים נערך בהתאם להחלטות שמתקבלות מהערכות סיכונים אלה. זה נכון לסיכוני אשראי ונכון להיערכות פינוי בניינים".

בוא נדבר רגע על חשש מכשלי אשראי "כשלי אשראי הם חלק מהעסקים שלנו. אנחנו מבינים שתחום התיירות הולך ומידרדר למשבר. זה לא זמן לדרוש מהם עיבוי בטוחות אבל בהחלט זה הזמן לבדוק את הבטוחות שיש לנו ולראות איך אנחנו משתפים פעולה עם חברות התיירות כדי לאפשר להן לעבור את התקופה שהן נכנסות אליה ולעמוד בהתחייבויות בהמשך. ברור שזה מחייב בדיקה פרטנית עם כל חברה ועם כל מקבל אשראי, אבל אנחנו בהחלט שם".

הבכיר הוסיף "לגבי חברות שהן לא מתחום התיירות אבל חשופות נניח ליבוא מסין. כלומר חברות מסחריות שתלויות במלאים. אנחנו עובדים איתם ובודקים כמה מלאי יש להם, אם נערכו עם ספקים חלופיים. זה תהליך מורכב עם כל לקוח בנפרד אבל שוב, אנחנו שם".

גורם בנקאי אחר אמר: "סקטור הבנקאות לא נמצא במעגל הראשון שיספוג את גלי ההדף, ההשפעה עליו תהיה עקיפה ומאוחרת יחסית. הסיכון הרלוונטי עלול להתממש בתרחיש של האטה גלובלית, שתחלחל בהמשך לכלכלה המקומית. במקרה שכזה, הפגיעה בסקטור העסקי עלולה להוביל לעלייה בהפסדי האשראי - כתוצאה מקשיי מימון של לקוחות הבנק (חברות). אנחנו כבר עכשיו עם אצבע על הדופק בכל מה שנוגע לענפים 'מועדים לפורענות' כמו כמו סקטור התעופה, מלונאות, תיירות וכו' - שכבר עכשיו חווים קשים".

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    ירון 02/03/2020 21:11
    הגב לתגובה זו
    כתבה כזאת מטומטמת טרם קראתי.
  • 9.
    יאיר 01/03/2020 19:04
    הגב לתגובה זו
    כאילו רק הבנקים עובדים בבנייני משרדים ובמגע עם קהל. סתם מהומה על לא מאומה.
  • 8.
    דוקטור יארינג 01/03/2020 14:54
    הגב לתגובה זו
    זוית קצת שונה על כל הסיפור המפחיד הזה. מעניין... וגם קצת מטריד
  • 7.
    ממילא מפטרים עובדים אז יעברו לאפילקציות (ל"ת)
    בנקאי 01/03/2020 13:37
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    אבל 01/03/2020 13:22
    הגב לתגובה זו
    רק שישאירו את אתרי האינטרנט פועלים,והתמיכה הטכנית תשאר, כי אם גם זה לא יופעל,יהיה אסוןץ
  • 5.
    שולתתתתת1 01/03/2020 13:04
    הגב לתגובה זו
    מדוע המפקח לא מוציא הוראה לבטל כנסים ואירועים שבהם נדרש נוכחות רבה של עובדים?
  • יונתן 01/03/2020 14:49
    הגב לתגובה זו
    הפאניקה בישראל היא הכי מוגזמת מכל העולם. זה מה שחסר לבטל כנסים ואירועים סתם ככה. בוא נסגור את המדינה וזהו. אוויל
  • 4.
    להזהר 01/03/2020 12:10
    הגב לתגובה זו
    2.5% ירידה בדאו. יש שם מסחר בסוף שבוע והיום. ממש ברגע זה. בדרך כלל משקף, את החוזים שיפתחו מחר. זה נראה רע. ומחר אין מסחר בארץ.
  • 3.
    נתי 01/03/2020 12:08
    הגב לתגובה זו
    מאז עבר לדיגיטלי וניתק עצמו מהלקוחות מעל גיל 60 הכי מתאים שיסגור את סניפיו.
  • 2.
    אזרח 01/03/2020 11:59
    הגב לתגובה זו
    בהצלחה למי שמשאיר את הכסף בבנק
  • מגזים בטרוף (ל"ת)
    Ari 01/03/2020 23:34
    הגב לתגובה זו
  • פיננסיונר דיגטאלי 01/03/2020 20:41
    הגב לתגובה זו
    אף אחד לא יקבל המזומנים שלך כי הם יהיו חשודים כנגועים בקורונה.בסין החליפו השטרות אז למה שפה זה לא יקרה
  • 1.
    אפק 01/03/2020 11:54
    הגב לתגובה זו
    והשרות הניתן ללקוחות הוא שירות זבל ולא מספק